Sumarul de urina, urocultura si analiza materiilor fecale

Urina spune multe despre sanatatea ta si, cel putin o data pe an, e indicat sa faci o analiza de urina. Medicul tau iti va spune daca ai nevoie de un sumar de urina sau de o urocultura.

Sumarul de urina

Sumarul de urina este alcatuit dintr-o serie de teste de natura chimica si microscopica. Aceste teste sunt menite sa detecteze bacteriile din urina, dar si prezenta unor substante precum proteinele ori pigmentii urinari. Aceasta analiza de urina poate ajuta la depistarea unor boli precum diabetul, bolile renale, infectiile si nu numai.

Analiza de urina poate fi alcatuita din 100 de teste diferite care monitorizeaza: culoarea, claritatea, densitatea, mirosul, pH-ul, proteinele, glucoza, nitritii, leucocitele, hematiile, bacteriile si nu numai.

Inainte de a recolta proba de urina, nu face exercitii fizice intense si evita consumul de fructe de padure si sfecla, care schimba culoarea urinei. De asemenea, este important sa ii comunici medicului tau daca iei anumite medicamente intrucat acestea pot afecta rezultatele analizei de urina.

Valori de referinta sumar de urina:

Densitate: 1.005 – 1.030

Densitatea prea mare: poate fi un semn al deshidratarii, al pierderilor de lichide (voma, diaree) ori al unor substante in urina (zahar sau urina).

Densitatea prea mica: poate trada consumul mare de lichide, probleme renale ori folosirea medicamentelor diuretice.

pH: 4.6 – 8.0

pH cu valori mai mari: pH-ul alcalin poate fi cauzat de voma, de probleme renale, infectii urinare sau astm.

pH cu valori mai mici: pH-ul acid poate fi cauzat de probleme pulmonare, diabet, supradoza de aspirina, diaree severa, deshidratare, infometare ori consum abuziv de alcool.

Proteine: deloc

Proteinele prezente in urina pot indica: probleme renale, infectii, cancer, hipertensiune, diabet, lupus, leucemie sau otravire.

Glucoza: deloc

Glucoza prezenta in urina poate indica: diabet, probleme hepatice, otravire, sarcina.

Prezența mucusului în urină poate fi semnul unei infecții urinare sau al unei inflamații a tractului urinar superior sau inferior. Mucusul este o substanță lipicioasă, de obicei produsă de membranele mucoase ale tractului urinar pentru a proteja și lubrifia căile urinare.

În cazul unei infecții urinare, mucusul poate fi produs de celulele inflamate ale tractului urinar ca răspuns la prezența bacteriilor. În alte cazuri, mucusul poate fi prezent din cauza unei inflamații a vezicii urinare, uretrei sau rinichilor.

De asemenea, prezența mucusului în urină poate fi asociată cu alte simptome, cum ar fi durerea la urinare, urinarea frecventă sau durerea în zona abdomenului inferior.

In acest caz se impune si efectuarea unei uroculturi pentru a determina tipul infectiei si antibiograma.

 

Urocultura

Urocultura este analiza care detecteaza infectiile de la nivelul tractului urinar. Aceasta analiza este realizata in laboratoarele de microbiologie clinica. Simptomele care il determina pe medic sa iti recomande o urocultura sunt: nevoia de a urina frecvent, durere si usturime la urinare, urina urat mirositoare si dureri de spate.

Majoritatea infectiilor urinare sunt usor de tratat cu antibiotice prescrise de catre medic, insa daca nu sunt descoperite si tratate la timp se pot raspandi, afectand uretrele si chiar si rinichii. O infectie la nivelul rinichilor este periculoasa asa ca trebuie prevenita cu price pret.

Valori referinta urocultura:

UFC (numar de colonii): pana in 10.000/ ml

Un rezultat care depaseste 10.000/ml de UFC indica prezenta unei infectii urinare.

Analiza materiilor fecale

Materiile fecale sunt recoltate si analizate pentru diagnosticarea bolilor digestive de natura microbiana sau parazitara.

Coprocultura

Aceasta analiza are rolul de a descoperi bacteriile si virusurile din scaun in urma examinarii fecalelor la microscop. Inainte de recoltarea materiilor fecale, nu e permisa utilizarea niciunui medicament intrucat poate afecta rezultatele. Coprocultura este recomandata de catre medic atunci cand apar simptome precum durerile abdominale, diareea, balonarea, greata sau voma.

Examenul coproparazitologic

Aceasta analiza are rolul de a depista parazitii din scaun. Examenul coproparazitologic este facut prin examenarea directa a probelor de materie fecala. Medicul recomanda examenul coproparazitologic daca apar simptome precum greata, voma, balonare, flatulenta, diaree, scadere in greutate ori simptome de natura neurologica precum insomnii, dureri de cap.

Analiza materiilor fecale la copii

Este necesara o analiza a materiilor fecale la copii atunci cand medicul o recomanda ori cand apare una dintre urmatoarele simptome: episoade de diaree, dureri abdominale, constipatie, mucus sau sange in materiile fecale.

Coprocultura se recolteaza intr-un recipient special, in care exista un gel special, recipient pe care il poti lua de la farmacie ori de la medicul tau. Proba trebuie sa fie dusa cat mai repede la laborator.

Examentul coproparazitologic, care identifica parazitii precum Giardia, oxiurii sau lambricii, nu este neaparat concludent din prima intrucat parazitii au cicluri de viata care nu coincid neaparat cu momentul in care recoltezi materiile fecale. Asadar, este recomandat sa se repete examenul coproparazitologic dupa cel mult o saptamana.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR
 

 

 

In cazul copiilor, amprenta anala este o alta analiza pe care medicii o pot recomanda. Amprenta anala are rezultate mai concludente decat examenul coproparazitologic intrucat depisteaza ouale parazitilor. Pentru amprenta anala se poate folosi o banda adeziva, pe care ouale parazitilor se vor lipi si vor fi apoi depistate la testul microscopic.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0