5 simptome digestive care nu trebuie neglijate

Stres, mese dezechilibrate, tulburări de somn. Toate sunt situații cu care se confruntă mulți români, iar consecințele nu întârzie să apară: dureri de cap, disconfort abdominal, stări de nervozitate.

Automedicația este la ordinea zilei, vizita la medic este deseori amânată. Însă consultul devine obligatoriu în cazul unor simptome care persistă zile în șir și nu cedează. Iată ce ar trebui să vă trimită la cabinetul unui specialist!

Durerea abdominală

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceasta poate fi consecința unui abuz alimentar, a unei perioade solicitante sau a unei toxiinfecții alimentare. Însă poate fi vorba despre un ulcer, dat de infecția cu Helicobacter Pylori. “Este o bacterie cu care “trăiesc” jumătate dintre oameni. Însă doar în anumite condiții, poate duce la ulcer. În cazul în care medicul suspectează infecția, vă poate recomanda testul de respirație la uree marcată sau INFAI, total neinvaziv. Are o acuratețe de 98%, unică pe piață”, spune medicul Dan Andronesi.

Arsurile în capul pieptului

Acestea apar la persoanele care se confruntă cu refluxul gastric, generat de excesul ponderal, mesele târzii, consumul de cafea, ciocolată, grăsimi și condimente iuți. Dacă senzația de arsură apare de cel puțin două ori pe săptămână, pe o perioadă lungă, vizita la medic se impune pentru că, în timp, acizii gastrici duc la inflamarea stomacului și duodenului și la probleme respiratorii.

Balonarea

Este de cele mai multe ori rezultatul unui abuz alimentar sau al combinațiilor culinare nefericite, dintre carne și cartofi, de exemplu. Dacă însă balonarea persistă, poate anunța afecțiuni digestive grave, care pot fi diagnosticate și neinvaziv. Un astfel de test este videocapsula endoscopică, cu ajutorul căreia medicii pot depista afecțiuni precum cancerul de colon, polipi, diverticuli sau boli inflamatorii intestinale.

Greața

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poate fi trecătoare, atunci când apare după o masă copioasă, un exces de alcool sau după o perioadă suprasolicitantă. Însă este un simptom comun multor boli digestive, care variază de la ulcer până la cancer. “Testele medicale anuale recomandate de medic nu trebuie amânate. Chiar și cele mai grave afecțiuni digestive, depistate în stadii incipiente, pot fi tratate” afirmă chirurgul Dan Andronesi.

Sângerările anale

În lipsa unei diete echilibrate și a unei hidratări optime, multe persoane se confruntă cu constipația, iar eliminarea cu dificultate a scaunului poate duce la sângerări anale ușoare. Însă acestea pot fi semnul unei probleme de sănătate frecvente: hemoroizii. “În funcție de stadiul lor, hemoroizii pot fi tratați cu ajutorul unor metode care nu impun spitalizare precum ligatura cu benzi elastice sau fototermocoagularea în spectru infraroșu”, spune medicul primar chirurg Dan Andronesi.

Pierderile de sânge pot fi și simptomele cancerului de colon și de rect. De aceea, trebuie semnalate urgent medicului și nu trebuie tratate cu alifii recomandate de prieteni sau de internet. Pentru a scădea riscul de boli grave ale aparatului digestiv, medicii recomandă o dietă bogată în pește, legume, fructe, semințe și cereale integrale, consumul optim de apă și sportul, făcut cel puțin 20 de minute în fiecare zi.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0