Paraziții intestinali la copii, dar și la adulți

Paraziții intestinali pot conduce la o morbiditate importantă, în special în țările în curs de dezvoltare, dar și în țările dezvoltate, din cauza creșterii în amploare a turismului exotic, practicat, în special, în țările din Asia și Africa. Un alt factor important, în acest sens, este și creșterea fenomenului migrațional din țările cu o frecvență crescută a acestei afecțiuni.

Care sunt principalele simptome ale infestării cu paraziți intestinali?

Multe dintre infestările cu paraziți intestinali sunt asimptomatice, ceea ce le face mai greu de diagnosticat și tratat. Atunci când apar, însă, cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale, anorexia sau scăderea bruscă în greutate, din cauza scăderii absorbției nutrienților esențiali din alimentație. Neavând un sistem digestiv bine dezvoltat, viermii adulți absorb toți nutrienții prin tegument, dând curs, astfel, unui deficit nutrițional gazdei care, în timp, netratat, poate duce la tulburări de creștere și dezvoltare, în special la copii.

Larvele se pot dezvolta sub formă de chisturi în diverse organe, cum ar fi în creier (neurocisticercoza din cauza Tenia solum) sau în ficat și în plămâni (chistul hidatic cauzat de Tenia echinococcus), producând simptome specifice, și anume: cefalee, amețeli, creșterea în dimensiuni a ficatului, tulburări de respirație. Aceste simptome se pot manifesta târziu – oricând de la 5 la 15 ani după infectare - și au o rată crescută de mortalitate care, în cazul rupturii acestor chisturi, poate ajunge până la 90%.

La copii, simptomele sunt diferite față de cele ale adulților. În primul rând, copilul mic nu le poate descrie și, de aceea, la aceștia trebuie urmărite anumite semne și simptome specifice, precum: 

 • apariția de vezicule în interiorul buzei inferioare
 • starea de neliniște însoțită de scrâșnirea dinților în timpul nopții (bruxism) 
 • apariția cearcănelor
 • starea de hiperactivitate și/sau iritabilitate 
 • durerile de cap frecvente
 • sensibilitatea la lumină
 • convulsii ale pleoapelor
 • sângerările gingivale, nazale sau rectale
 • mâncărimile în zona anală
 • inflamația vaginului, la fete 

Copiii mai mari descriu, uneori, dureri în jurul ombilicului, balonare abdominală, stare de greață și lipsa poftei de mâncare.

Care sunt cele mai frecvente forme de parazitoză?

Oxiuroza este cea mai frecventă formă de parazitoză intestinală întâlnită în țările dezvoltate. Deși viermii adulți se găsesc, de obicei, în intestinul subțire, femela depune ouăle în timpul nopții în pliurile perinale. Larvele care ies din ouă migrează, din nou, în intestin, unde se dezvoltă. Altfel, ouăle se vor împrăștia în mediul înconjurător, permițând transmiterea și către altă gazdă. Deși infecția este, de cele mai multe ori, asimptomatică, aceasta poate produce mâncărimi anale în perioada de migrare a femelelor sau a larvelor. Diagnosticul se face prin identificarea ouălor din amprenta anală sau a examenului coproparazitologic, repetat, din materiile fecale.

Ascaridioza este cea mai des întâlnită formă de parazitoză pe plan global. Zilnic, o femeie ascarid produce 200.000 de ouă care vor fi fecundate de către masculii din apropiere. Larvele străbat peretele intestinal și ajung, prin circulație, la nivelul ficatului și al plămânilor. Unele sunt expectorate sau reînghițite și ajung la nivelul intestinului subțire, unde se vor matura. Deși cei mai mulți indivizi sunt asimptomatici, uneori pot apărea întârzieri de creștere din cauza malnutriției protein-calorice și a deficitului de vitamina A, dar și pneumonii, eozinofilie, obstrucții pancreatice și leziuni hepatobiliare.

Giardioza este cea mai frecventă cauză de diaree din lume. Infestarea se face prin ingestia apei contaminate cu chisturi de Giardia, care vor coloniza partea superioară a intestinului subțire. Chisturile își mențin viabilitatea în apă timp de 2-3 luni, iar doza infectantă minimă este de aproximativ 10-25 chisturi. Cele mai multe infecții sunt asimptomatice. Persoanele simptomatice dezvoltă diaree explozivă, apoasă, crampe abdominale, balonare, vărsături, anorexie, scădere subită în greutate, însoțită de lipsa poftei de mâncare. Diagnosticul se stabilește cu ajutorul examenului materiilor fecale pentru chisturi sau prin depistarea antigenului fecal de giardia.

Care sunt principalele cauze ale infestării cu paraziți intestinali?

Cea mai des întâlnită cauză de infestare cu paraziți intestinali o reprezintă consumul de carne (de porc, vită sau pește) gătită insuficient. Printre alte cauze comune ale infestării se numără:

 • Consumul de apă contaminată (principala cauză de infestare în țările subdezvoltate)
 • Consumul de sau contactul cu sol contaminat
 • Contactul cu materii fecale contaminate
 • Nerespectarea regulilor de igienă

După consumul unei substanțe contaminate, paraziții se deplasează către intestin, acolo unde se dezvoltă și se multiplică. Pe măsură ce paraziții se reproduc și își măresc dimensiunile, simptomele încep să apară.

Cum se poate preveni infestarea cu paraziti?

Transmiterea de la o persoană la alta, din cauza igienei deficitare, este principala cale de transmitere a paraziților intestinali. Așadar, prevenția și, totodată, respectarea principalelor reguli de igienă, sunt deosebit de importante și se pot realiza cu ușurință prin următoarele măsuri:
•       spălatul pe mâini cât mai frecvent, respectând durata de minim 20 de secunde de spălare
•       întreținerea unei manichiuri igienice, cu unghii tăiate scurt și curățate frecvent
•       spălatul riguros al fructelor și legumelor înainte de consum, precum și depozitarea acestora în condiții igienice
•       consumul de apă îmbuteliată
•       menținerea unei igiene temeinice a lenjeriei și îmbrăcăminții. Acestea trebuie spălate separat, pentru a scădea riscul contaminării celorlalți membri ai familiei.
•       odată depistat un membru al familiei, se vor testa toți ceilalți membri și se vor trata concomitent toate persoanele infestate.

Opțiuni de tratament pentru combaterea paraziților intestinali

Unii paraziți intestinali, cum ar fi tenia, pot dispărea de la sine, dacă sistemul imunitar este suficient de puternic și reușește să îi respingă. Pe de altă parte, însă, alți paraziți intestinali, mai periculoși pentru sănătate, necesită un tratament antiparazitar. Medicul poate recomanda tratamentul adecvat în funcție de tipul de paraziți intestinali, precum și în funcție de simptomele resimțite de către pacient. Alți factori de luat în calcul sunt vârsta și genul pacientului. Copiii, de obicei, primesc un tratament diferit față de adulți, dar și acest aspect variază, în funcție de tipul de parazitoză.

Dacă suspectezi că cel mic suferă de parazitoză intestinală, poți opta pentru un produs special formulat pentru copii, care să susțină sistemul imunitar, precum și cel digestiv, în lupta împotriva paraziților și care să nu suprasolicite ficatul. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic – Ascariasis: Symptoms and causes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ascariasis/symptoms-causes/syc-20369593
Mayo Clinic – Giardia Infection (Giardiasis)
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/giardia-infection/symptoms-causes/syc-20372786 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3