Paraziții intestinali la copii, dar și la adulți

Paraziții intestinali, numiți și viermi intestinali, pot conduce la o morbiditate importantă, în special în țările în curs de dezvoltare, dar și în țările dezvoltate, din cauza creșterii în amploare a turismului exotic, practicat, în special, în țările din Asia și Africa. Un alt factor important, în acest sens, este și creșterea fenomenului migrațional din țările cu o frecvență crescută a acestei afecțiuni.

Care sunt principalele cauze ale infestării cu paraziți intestinali?

Cea mai des întâlnită cauză de infestare cu paraziți intestinali o reprezintă consumul de carne (de porc, vită sau pește) gătită insuficient. Printre alte cauze comune ale infestării se numără:

  • Consumul de apă contaminată (principala cauză de infestare în țările subdezvoltate)
  • Consumul de sau contactul cu sol contaminat

STUDII VIITOARE DESPRE PSORIAZIS JUVENIL
  • Contactul cu materii fecale contaminate
  • Nerespectarea regulilor de igienă

După consumul unei substanțe contaminate, paraziții intestinali se deplasează către intestin, acolo unde se dezvoltă și se multiplică. Pe măsură ce paraziții se reproduc și își măresc dimensiunile, simptomele încep să apară.

Care sunt principalele simptome ale infestării cu paraziți intestinali?

Multe dintre infestările cu paraziți intestinali sunt asimptomatice, ceea ce le face mai greu de diagnosticat și tratat. Atunci când apar, însă, cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale, anorexia sau scăderea bruscă în greutate, din cauza scăderii absorbției nutrienților esențiali din alimentație. 

Neavând un sistem digestiv bine dezvoltat, acești viermi intestinali adulți absorb toți nutrienții prin tegument, provocând, astfel, un deficit nutrițional gazdei care, în timp, netratat, poate duce la tulburări de creștere și dezvoltare, în special la copii.

Larvele se pot dezvolta sub forma de chisturi în diverse organe, cum ar fi în creier (neurocisticercoza din cauza Tenia solum) sau în ficat și în plămâni (chistul hidatic cauzat de Tenia echinococcus), producând simptome specifice, și anume: cefalee, amețeli, creșterea în dimensiuni a ficatului, tulburări de respirație. Aceste simptome se pot manifesta târziu – oricând de la 5 la 15 ani după infectare - și au o rată crescută de mortalitate care, în cazul rupturii acestor chisturi, poate ajunge până la 90%.

Simptome paraziți intestinali la copii

La copii, simptomele sunt diferite față de cele ale adulților. În primul rând, copilul mic nu le poate descrie și, de aceea, la aceștia trebuie urmărite anumite semne și simptome specifice, precum: 

  • apariția de vezicule în interiorul buzei inferioare
  • starea de neliniște însoțită de scrâșnirea dinților în timpul nopții (bruxism) 
  • apariția cearcănelor
  • starea de hiperactivitate și/sau iritabilitate 
  • durerile de cap frecvente
  • sensibilitatea la lumină
  • convulsii ale pleoapelor
  • sângerările gingivale, nazale sau rectale
  • mâncărimile în zona anală
  • inflamația vaginului, la fete 

Copiii mai mari descriu, uneori, dureri în jurul ombilicului, balonare abdominală, stare de greață și lipsa poftei de mâncare.

Care sunt cele mai frecvente forme de parazitoză?

Oxiuroza

Oxiuroza este cea mai frecventă formă de parazitoză intestinală întâlnită în țările dezvoltate. Deși viermii adulți se găsesc, de obicei, în intestinul subțire, femela depune ouăle în timpul nopții în pliurile perinale. Larvele care ies din ouă migrează, din nou, în intestin, unde se dezvoltă. Altfel, ouăle se vor împrăștia în mediul înconjurător, permițând transmiterea și către altă gazdă. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Deși infecția cu oxiuri este, de cele mai multe ori, asimptomatică, aceasta poate produce mâncărimi anale în perioada de migrare a femelelor sau a larvelor. Diagnosticul se face prin identificarea ouălor din amprenta anală sau a examenului coproparazitologic, repetat, din materiile fecale.

Ascaridioza

Ascaridioza este cea mai des întâlnită formă de parazitoză pe plan global. Zilnic, o femeie ascarid produce 200.000 de ouă care vor fi fecundate de către masculii din apropiere. Larvele străbat peretele intestinal și ajung, prin circulație, la nivelul ficatului și al plămânilor.

Unele sunt expectorate sau reînghițite și ajung la nivelul intestinului subțire, unde se vor matura. Deși cei mai mulți indivizi sunt asimptomatici, uneori pot apărea întârzieri de creștere din cauza malnutriției protein-calorice și a deficitului de vitamina A, dar și pneumonii, eozinofilie, obstrucții pancreatice și leziuni hepatobiliare.

Giardioza

Infestarea se face prin ingestia apei contaminate cu chisturi de Giardia, care vor coloniza partea superioară a intestinului subțire. Chisturile își mențin viabilitatea în apă timp de 2-3 luni, iar doza infectantă minimă este de aproximativ 10-25 chisturi. 

Cele mai multe infecții sunt asimptomatice. Persoanele simptomatice dezvoltă diaree explozivă, apoasă, crampe abdominale, balonare, vărsături, anorexie, scădere subită în greutate, însoțită de lipsa poftei de mâncare. Diagnosticul se stabilește cu ajutorul examenului materiilor fecale pentru chisturi sau prin depistarea antigenului fecal de giardia.

Opțiuni de tratament pentru a combate paraziții intestinali

Pe de o parte, unii viermi intestinali, cum ar fi tenia, pot dispărea de la sine, dacă sistemul imunitar este suficient de puternic și reușește să îi respingă. Pe de altă parte, însă, alți paraziți intestinali, mai periculoși pentru sănătate, necesită un tratament antiparazitar.

Medicul poate recomanda tratamentul adecvat în funcție de tipul de paraziți intestinali, precum și în funcție de simptomele resimțite de către pacient. Alți factori de luat în calcul sunt vârsta și genul pacientului. Copiii, de obicei, primesc un tratament diferit față de adulți, dar și acest aspect variază, în funcție de tipul de parazitoză.

Dacă suspectezi că un copil suferă de parazitoză intestinală, poți opta pentru un produs special formulat pentru copii, care să susțină sistemul imunitar, precum și cel digestiv, în lupta împotriva paraziților și care să nu suprasolicite ficatul.

Tratament pentru oxiuroză

Când paraziții intestinali vinovați sunt oxiurile, cele mai comune medicamente prescrise sunt albendazolul sau mebendazolul. Aceste medicamente acționează asupra paraziților și îi distrug sau îi împiedică să se înmulțească. Este important să urmezi cu atenție instrucțiunile medicului și să completezi întregul ciclu de tratament.

Pentru a preveni răspândirea și reinfestarea oxiurilor, urmează măsuri riguroase de igienă personală (spălarea frecventă a mâinilor cu apă caldă și săpun, în special înainte de mese și după utilizarea toaletei). Pentru a elimina ouăle de oxiuri, este important să speli lenjeria de pat, hainele și alte obiecte personale, cum ar fi prosoapele, la temperaturi ridicate. Oxiurile pot supraviețui pe suprafețe timp de câteva ore până la câteva săptămâni. Prin urmare, este important să cureți și să dezinfectezi cu atenție toate suprafețele pentru a reduce riscul de răspândire a paraziților.

Dacă există suspiciunea unei infestări cu oxiuri, este recomandat să speli și să dezinfectezi jucăriile, obiectele personale și alte articole cu care copiii au intrat în contact.

Tratament pentru ascaridioză

Paraziții intestinali numiți Ascaris lumbricoides (ascarizi) provoacă ascaridioza, care se tratează tot cu albendazol sau mebendazol, în general, și cu respectarea normelor de igienă. Este important să fii bine informat despre modul de transmitere a ascaridiozei și despre măsurile preventive. Înțelegerea modului de infecție și de prevenire a acesteia poate ajuta la prevenirea răspândirii și reinfestării.

Ouăle de ascarizi pot fi prezente pe legumele sau fructele crude care au fost crescute în sol contaminat cu fecale care conțineau ouă de ascarizi. Dacă aceste alimente nu sunt spălate corespunzător înainte de consum, ouăle pot ajunge în sistemul digestiv și pot ecloza în larve, care se pot dezvolta în ascarizi în intestin. Și apa potabilă sau apa utilizată pentru spălarea alimentelor poate fi contaminată cu ouă de ascarizi în anumite zone. 

Cum se tratează giardioza?

Tratamentul pentru giardioză, o infecție cauzată de parazitul Giardia lamblia, presupune administrarea unui medicament precum metronidazolul sau tinidazolul (doza și durata tratamentului sunt în funcție de severitatea infecției și de vârsta pacientului). Deoarece giardioza poate provoca diaree și pierderea de lichide, este important să se mențină o hidratare adecvată. Consumul de lichide, cum ar fi apa, sucuri diluate de legume și fructe sau băuturi izotonice poate ajuta la înlocuirea lichidelor pierdute și la prevenirea deshidratării. 

Dacă o persoană are giardioză, este important să se trateze și orice contact direct, cum ar fi partenerul sexual sau membrii familiei, pentru a preveni reinfestarea și răspândirea infecției.

Cum se poate preveni infestarea cu paraziti?

Transmiterea de la o persoană la alta, din cauza igienei deficitare, este principala cale de transmitere a paraziților intestinali. Așadar, prevenția și, totodată, respectarea principalelor reguli de igienă, sunt deosebit de importante și se pot realiza cu ușurință prin următoarele măsuri:

  • spălatul pe mâini corect, respectând durata de minim 20 de secunde de spălare, după folosirea toaletei, după ce s-au utilizat mijloace de transport în comun și s-au atins alte suprafețe comune (uși, întrerupătoare, bare etc.), după ce s-a lucrat cu pământul, după ce s-au schimbat scutece și neapărat înainte de masă;
  • întreținerea unei manichiuri igienice, cu unghii tăiate scurt și curățate frecvent;
  • spălatul riguros al fructelor și legumelor înainte de consum, eventual cu apă și bicarbonat, precum și depozitarea acestora în condiții igienice;
  • consumul de apă îmbuteliată în zonele în care nu se știe dacă apa de la robinet este sigură;
  • menținerea unei igiene temeinice a lenjeriei și îmbrăcăminții. Acestea trebuie spălate separat la persoanele bolnave, pentru a scădea riscul contaminării celorlalți membri ai familiei;
  • odată depistat un membru al familiei cu acești viermi intestinali, se vor testa toți ceilalți membri și se vor trata concomitent toate persoanele infestate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Worms in humans 
https://www.nhs.uk/conditions/worms-in-humans/
NCBI - Enterobius Vermicularis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536974/
CDC - Parasites - Ascariasis 
https://www.cdc.gov/parasites/ascariasis/index.html
Science Direct - Giardia lamblia
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/giardia-lamblia


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3