Obezitatea și durerile articulare

Obezitatea este una dintre principalele cauze ale durerilor articulare, mai ales la nivelul șoldurilor, genunchilor și gleznelor. În timp, greutatea excesivă determină uzarea cartilajelor articulare, provocând dureri severe și chiar și dificultăți la deplasare. Obezitatea este recunoscută ca fiind un factor de risc modificabil important pentru osteoartrită, aceasta fiind cea mai răspândită afecțiune dureroasă a articulațiilor.

Studiile arată în mod constant că persoanele supraponderale au rate mai mari de osteoartrită decât persoanele care nu sunt supraponderale. Un studiu a constatat că cei care au obezitate (cu un indice de masă corporală [IMC] între 30 și 35) au de patru până la cinci ori mai multe șanse de a face artrită la genunchi.Obezitatea accelerează artrita, afecțiune strâns legată de greutatea corporală.

Osteoartrita este o afecțiune cronică, progresivă, extrem de frecventă în rândul pacienților obezi. Aceasta este o afecțiune degenerativă care afectează atât articulațiile, cât și țesuturile din jurul acestora. Orice articulație din organism poate fi afectată de osteoartrită.

Osteoartrita apare în urma degradării cartilajului articular. Principalele simptome prin care se manifestă osteoartrita sunt durerea în timpul mișcării, precum și inflamarea/ umflarea articulațiilor afectate. De asemenea, poate apărea rigiditatea articulară în urma perioadelor îndelungi de inactivitate, precum somnul sau repausul la pat. Atunci când cartilajul este afectat foarte tare, durerea devine permanentă, chiar și în timpul repausului. Simptomele pot diferi în funcție de pacient, dar și în funcție de articulațiile afectate de boală. Este posibil ca simptomele să dispară complet pentru perioade lungi, iar apoi să reapară.

Pe măsură ce pacientul înaintează în vârstă, cartilajul devine tot mai degradat și începe să rețină apă. Din cauza efectului de frecare de la nivelul cartilajului, articulațiile sunt predispuse uzurii. În acest fel, mișcările articulare devin limitate.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Obezitatea nu cauzează osteoartrita numai din cauza presiunii suplimentare pusă pe articulații, ci și din cauza faptului că țesutul adipos (mai ales cel din zona abdominală) afectează producția de hormoni precum leptina sau adiponectina. Acești hormoni pot produce modificări la nivel articular, mărind astfel predispoziția pacientului pentru osteoartrită. Stilul de viață sedentar specific multor pacienți cu obezitate este, de asemenea, un factor de risc pentru osteoartrită.

Reducerea greutății reprezintă un remediu eficient pentru durerile articulare cauzate de osteoartrită și nu numai. Mai mult decât atât, pacientul care reușește să slăbească își va spori și mobilitatea articulară.

Intervenția chirurgicală poate fi folosită pentru reducerea greutății, dacă pacientul suferă de obezitate morbidă sau de o altă formă severă de obezitate.

Dieta este, de asemenea, obligatrie în cazul pacientului care suferă de obezitate. Adoptarea unei diete sănătoase, echilibrate, însă cu restricții calorice, va ajuta pacientul să elimine kilogramele în plus și astfel să ia presiunea pusă pe articulațiile dureroase.

Practicarea sportului poate reprezenta o provocare pentru pacienții care suferă de osteoartrită sau de alte afecțiuni articulare. Întrucât durerile și lipsa mobilității articulare pot face imposibilă practicarea unor exerciții. Un kinetoterapeut poate ajuta pacientul obez să învețe exercițiile fizice pe care le poate practica fără să pună și mai multă presiune pe articulațiile dureroase.

Obezitatea crește riscurile în caz de intervenție chirurgicală pentru înlocuirea articulației. Studiile făcute în domeniu arată că pacienții obezi care sunt supuși unei asemenea intervenții chirurgicale sunt mai predispuși infecției, formării de cheaguri de sânge precum și dislocării șoldului după înlocuire.

 

 

Ce poate face pacientul care suferă de obezitate pentru a ameliora durerile articulare

Să slăbească 

Indiferent de metoda aleasă, pacientul trebuie să își reducă greutatea corporală astfel încât să ia presiunea de pe articulații. Chiar și eliminarea a 5 kilograme poate face diferența atunci când este vorba despre dureri articulare.

Mișcare 

Mișcarea, chiar dacă nu neaparat exercițiile fizice intense, poate ameliora durerile articulare la pacienții obezi. Asta pentru că sportul fortifică musculatura care susține articulația, reducând astfel presiunea pusă pe aceasta.

Fizioterapie și kinetoterapie   

Atât procedurile specifice fizioterapiei, cât și exercițiile de gimnastică medicală de la kinetoterapie, vor ameliora durerile pacientului pe o perioadă determinată. Se recomandă ca aceste proceduri să se facă în mod regulat pentru rezultate de durată – ideal ar fi de două ori pe an, adică odată la fiecare 6 luni. Medicul specialist în medicină recuperatorie va face schema de tratament cea mai potrivită pentru fiecare pacient în parte.

Ce se poate face când durerea nu dispare

Pentru durerea articulară care nu dispare, atât reumatologii, cât și specialiștii în medicina durerii oferă tratamente care includ:

  • Medicamente antiinflamatoare. Medicamentele pentru ameliorarea durerii pot fi luate pe cale orală sau aplicate pe piele.
  • Analgezice pentru dureri musculo-scheletice cronice. Anumite medicamente pentru durere, cum ar fi Duloxetinum și Pregabalinum, pot fi prescrise de către furnizorul de servicii medicale.
  • Injecții. În cazul în care durerea este invalidantă, injectarea de corticosteroizi (pentru a diminua inflamația) sau de vâsco-suplimentare în articulație poate ajuta. Vâscosuplimentarea este similară unui gel lubrifiant care poate fi injectat în articulația genunchiului pentru a ajuta la diminuarea durerii la mișcare.
  • Ablația prin radiofrecvență (RFA). Acest tratament relativ nou pentru durerea de genunchi utilizează un ac special cu un vârf încălzit. Atunci când este plasat în apropierea nervilor senzoriali ai genunchiului, căldura intensă modifică nervii pentru a-i împiedica să transmită durerea. Procedura durează mai puțin de 30 de minute, este o procedură ambulatorie în cabinetul medicului și nu necesită aproape deloc timp de recuperare. Pacienții pot avea o ameliorare a durerii timp de luni sau poate chiar un an. "Ablația prin radiofrecvență este o modalitate de a amâna înlocuirea genunchiului", spune Dr. Robert Bolash, specialist în cadrul Departamentului de Management al Durerii de la Cleveland Clinic. "Nu rezolvă problema, dar îi dă timp pacientului să piardă în greutate, poate pentru a putea deveni eligibil pentru înlocuirea genunchiului mai târziu."

Cel mai bun tratament pentru durerea articulară este oprirea acesteia înainte de a începe. Protejează-ți șoldurile și genunchii pe termen lung, ușurându-ți sarcina. Dacă ai nevoie să pierzi câteva kilograme, fă mișcare acum, înainte ca durerea să te prindă.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ce poți face pentru a ajuta:

  • Cunoaște-ți indicele de masă corporală (IMC).
  • Cunoaște-ți circumferința taliei.
  • Participă la o activitate fizică moderată.
  • Efectuează modificări ale dietei după cum este necesar pentru a pierde în greutate.

De asemenea, este important să obți un diagnostic corect, deoarece multe alte afecțiuni articulare pot provoca dureri articulare. Printre acestea se numără artrita legată de autoimunitate, artrita reumatoidă, artrita psoriazică, guta sau o articulație septică.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Osteoarthritis, obesity and weight loss: evidence, hypotheses and horizons – a scoping review” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4238740/ 
“The association between chronic pain and obesity” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4508090/ 
“Here’s Why Losing Weight Is the Key to Losing Joint Pain” - https://health.clevelandclinic.org/if-you-lose-weight-you-can-lose-joint-pain-too/
“Why weight matters when it comes to joint pain” - https://www.health.harvard.edu/pain/why-weight-matters-when-it-comes-to-joint-pain  


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0