Artrita psoriazica si riscul crescut de fractura

Artrita psoriazică este o artropatie inflamatorie asociată psoriazisului. E bine de precizat, însă, că nu toți pacienții cu psoriazis fac neapărat și afectare articulară. Debutul bolii este la persoanele tinere, care au între 20 și 40 ani, femeile și bărbații fiind afectați în proporții egale.

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o boală inflamatorie cutanată caracterizată prin plăci solzoase eritematoase cronice și recurente și care afectează până la 2,9% din populația lumii. Psoriazisul este asociat cu mai multe comorbidități pe lângă bolile articulare, inclusiv boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, obezitate, diabet, dislipidemie, și boala ficatului gras, precum și cu un risc mai mare de deces prematur.  

STUDII CLINICE ARTRITĂ PSORIAZICĂ

Cauze artrita psoriazică 

Nu se cunoaște cu exactitate ce anume determină apariția artropatiei psoriazice. Dintre cei cu artrită psoriazică, 40% au un membru de familie care se confruntă cu psoriazis sau artrită, ceea ce sugerează că genetica poate juca un rol în apariția acestei boli. Deși psoriazisul în sine nu este infecțios, ar putea fi declanșat de o infecție streptococică a gâtului, cunoscută în mod obișnuit sub denumirea de faringită streptococică.

Simptome artrita psoriazică

Debutul bolii este lent. În trei sferturi dintre cazuri, afectarea articulară apare la un pacient care a fost deja diagnosticat cu psoriazis. Există și cazuri în care afectarea articulară și afectarea cutanată coincid în timp în ceea ce privește apariția primelor semne ale bolii, dar în aceeași măsură există și cazuri în care debutul articular al bolii precede afectarea cutanată și atunci diagnosticul de artropatie psoriazică este dificil de stabilit.  

Afectarea cutanată 

Aceasta presupune porțiuni de piele îngroșată, placa psoriazică este bine delimitată, rotund-ovalară, de dimensiuni variabile, roșie (eritematoasă), acoperită de scuame, albe-sidefii, ușor detașabile. Se pot dezvolta pe orice regiune a corpului, dar mai ales pe coate, genunchi, zona lombară și pielea capului. 

Unghii

Artrita psoriazică poate provoca, de asemenea, mici adâncituri rotunde în unghiile mâinilor și picioarelor. Unghiile pot, de asemenea, să-și schimbe culoarea, să devină mai groase și să cadă.

Articulații/coloana vertebrală

În ceea ce privește afectarea articulară în cadrul artropatiei psoriazice, există afectare a articulațiilor mici ale mâinilor (gradul de prindere al articulațiilor interfalangiene distale este mai important decât cel al articulațiilor interfalangiene proximale) și afectare a articulațiilor mari, precum genunchiul. 

Simptome precum durerea, sensibilitatea, căldura și umflarea pot afecta diferite părți ale corpului (mâna dreaptă și genunchiul stâng). Aceasta poate fi denumită artrită periferică. Uneori, un deget întreg, individual sau de la picior se va umfla, făcându-l dureros și greu de îndoit. Aceasta se numește dactilită. De asemenea, pot apărea dureri și rigiditate în zona lombară și fese.

Uneori, gâtul și șoldurile sunt afectate și aceasta poartă denumirea de spondilită sau artrită axială. Afectarea coloanei vertebrale (spondilita) și a articulațiilor sacroiliace sunt mai frecvent întâlnite la bărbați, iar modificările radiologice sunt mult mai importante decât simptomatologia pacientului.

Enteze

În artrita psoriazică sunt posibile inflamația și umflarea uneia sau mai multor enteze, adică a locurilor din corp unde un tendon sau ligament se conectează cu un os. Zone comune includ partea din spate a călcâiului și partea de jos a piciorului. Aceasta se numește entezită.

Mulți pacienți cu artrită psoriazică se confruntă cu oboseală, iar unii pot avea chiar și febră. Simptomele pot apărea, ca mai apoi să dispară. O perioadă în care inflamația este crescută și se agravează alte simptome se numește episod acut. O erupție poate dura zile sau luni.

Potrivit unor cercetări recente, au fost raportate niveluri mai ridicate de durere, oboseală, stare funcțională proastă și calitate mai proastă a vieții la femeile cu artrită psoriazică, comparativ cu pacienții de gen masculin.

Diagnostic artrită psoriazică

Artrita psoriazică este mai ușor de diagnosticat dacă ai deja psoriazis. Dacă nu ai simptome cutanate, diagnosticul este mai dificil de pus de către medic. Procesul de diagnosticare începe cu anamneza și cu un examen fizic. Este posibil ca medicul să-ți recomande câteva teste de sânge pentru a verifica următoarele:

Viteza de sedimentare a eritrocitelor

Acest test analizează cât de repede cad celulele roșii din sânge pe fundul unei eprubete. Când sunt prezente umflături și inflamații, proteinele din sânge cad și se așază mai repede în fundul eprubetei. Cu cât celulele sangvine cad mai repede, cu atât inflamația este mai gravă.

Acidul uric

Nivelurile ridicate ale acidului uric din sânge pot fi observate în artrita psoriazică, dar nu sunt utilizate pentru diagnostic sau monitorizare.

Imagistică

Raze X, scanări CT, ultrasunete, RMN și biopsii ale pielii pot fi recomandate pentru a ajuta la diagnosticarea bolii.

Care sunt posibilele complicații ale artritei psoriazice?

Artrita psoriazică poate deteriora articulațiile suficient de mult, împiedicându-te să-ți menții nivelul de activitate. Artrita psoriazică poate provoca, de asemenea, oboseală și scăderea numărului de globule roșii (anemie). 

Dacă inflamația nu este ținută sub control, poate provoca multe probleme de sănătate, inclusiv:

 • Deteriorarea căptușelii care acoperă capetele oaselor dintr-o articulație (cartilaj) și oasele în sine. Lipsa de activitate poate duce la articulații rigide și slăbiciune musculară. 
 • Roșeață, iritație și tulburări de vedere (uveită) sau înroșire și durere în țesuturile din jurul ochilor.
 • Probleme cu stomacul, diaree și balonare (probleme gastro-intestinale).
 • Dificultăți de respirație și tuse (probleme pulmonare).
 • Deteriorarea vaselor de sânge și a mușchiului inimii.
 • Oasele slabe care se sparg mai ușor (osteoporoză).

Persoanele cu artrită pot dezvolta, de asemenea, sindromul metabolic, care este un grup de afecțiuni care include obezitate, hipertensiune arterială și niveluri scăzute de colesterol.

Tratament artrita psoriazică

Tratamentul pentru artrita psoriazică poate varia în funcție de severitatea afecțiunii și de simptomele individuale ale fiecărui pacient și poate include:

 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): ibuprofen, naproxen, diclofenac
 • Medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD): metotrexat, sulfasalazină
 • Inhibitori ai factorului de necroză tumorală: adalimumab, etanercept, infliximab
 • Inhibitori ai interleukinei 17 și interleukinei 23: secukinumab, guselkumab
 • Medicamente imunosupresoare: ciclosporină, azatioprină
 • Terapie fizică și ocupațională
 • Schimbări în stilul de viață

Adulții cu psoriazis sever, risc crescut de fracturi

Artrita psoriazică și psoriazisul sunt legate de un risc crescut de apariție a fracturilor osteoporotice, potrivit unei cercetări publicate în Annals of the Rheumatic Diseases.Cercetătorii au efectuat un studiu de cohortă pe populație la pacienți fie cu artrită psoriazică, fie cu psoriazis, fie pacienți cu artrită reumatoidă, pentru a determina relația dintre riscul de fractură, osteoporoză și diagnosticul de artrită psoriazică sau psoriazis.

Au fost incluși în studiu peste 168.100 de pacienți cu artrită psoriazică (n=9788) sau psoriazis (n=158.323; 148.809 dintre cazuri erau ușoare și 8514 dintre cazuri erau severe), 39.306 pacienți cu poliartrită reumatoidă și 821.834 pacienți au fost incluși în grupul de control. Datele despre pacienți au fost colectate din Marea Britanie între 1994 și 2014.

Aproximativ 5% dintre pacienții cu psoriazis au primit terapie cu medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD); corticosteroizi orali au fost prescriși la 17% dintre pacienții cu artrită reumatoidă, 9% dintre pacienții cu psoriazis ușor și 21% dintre pacienții cu psoriazis sever.

Alte medicamente prescrise frecvent au fost inhibitorii pompei de protoni și antidepresivele. Pacienții cu psoriazis ușor sau sever erau mai susceptibili să fie fumători actuali, iar pacienții cu artrită psoriazică sau psoriazis sever au prezentat rate mai mari de consum excesiv de alcool.

Rezultatele studiului au arătat că adulții cu psoriazis sever au un risc de două ori mai mare decât populația generală de a confrunta cu fracturi vertebrale. În plus, toți pacienții cu psoriazis și artrită psoriazică au un risc crescut pentru dezvoltarea oricărui tip de fractură.

Studii anterioare au sugerat o relație între psoriazis și artrită psoriazică și osteoporoză / osteopenie, dar aceasta este una dintre primele studii care a evaluat riscul de fractură la pacienții cu aceste afecțiuni.

Raportat la populația de control, pacienții cu artrită psoriazică și psoriazis au avut o prevalență crescută a factorilor de risc pentru osteoporoză și fracturi, inclusiv diabetul zaharat, abuzul de alcool, fumatul, tratamentul cortizonic, tratamentul cu metotrexat.

Cu toate acestea, chiar și după ajustarea acestor factori de risc, pacienții cu psoriazis sever au avut un risc de două ori mai mare de fracturi vertebrale comparativ cu pacienții din grupul de control. În plus, au avut un risc crescut pentru toate tipurile de fractură, inclusiv fractura de șold.

Psoriazisul și artropatia psoriazică se asociază cu scăderea densității minerale osoase și pierderea de masă osoasă. Riscul crescut de fracturi asociate cu psoriazisul și artropatia psoriazică sugerează că acești pacienți ar trebui să fie informați despre posibila relație între afecțiuni și să fie investigați și tratați corespunzător pentru osteoporoză.

De altfel, și alte studii indică faptul că pacienții cu psoriazis prezintă un risc mai mare de fracturi patologice, așa cum este cazul altor boli inflamatorii, cum ar fi ca artrita reumatoidă și dermatita atopică, în care incidența osteoporozei este de 4,72 ori mai mare decât la indivizii fără boală.

Prognostic artrita psoriazică

Mulți pacienți cu artrită se confruntă cu articulații rigide și slăbiciune musculară din cauza lipsei de mișcare. Exercițiul adecvat este deosebit de important pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate și pentru a menține flexibile articulațiile. Mersul pe jos este o modalitate excelentă de a face mișcare. Un ajutor pentru mers sau inserțiile pentru pantofi ajută la evitarea stresului excesiv asupra picioarelor, gleznelor sau genunchilor afectați de artrită. Folosirea unei biciclete este o altă opțiune recomandată, precum și efectuarea de exerciții de yoga și de întindere. 

Terapia acvatică poate fi benefică, deoarece unor persoane cu artrită le este mai ușor să se miște în apă. Multe persoane cu artrită psoriazică beneficiază, de asemenea, de terapie fizică și ocupațională pentru întărirea mușchilor, protejarea articulațiilor de deteriorarea ulterioară și creșterea flexibilității.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
American College of Rheumatology - Psoriatic Arthritis
https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Psoriatic-Arthritis
Arthritis Foundation - Psoriatic Arthritis 
https://www.arthritis.org/diseases/psoriatic-arthritis
Nature  - Sex- and gender-related differences in psoriatic arthritis
https://www.nature.com/articles/s41584-022-00810-7
Studiul „Sex- and gender-related differences in psoriatic arthritis”, apărut în Nat Rev Rheumatol 18, 513–526 (2022). https://doi.org/10.1038/s41584-022-00810-7, autori: Tarannum, S., Leung, YY., Johnson, S.R. et al. 
Pub Med - The risk of fracture among patients with psoriatic arthritis and psoriasis: a population-based study 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5384863/
Studiul „The risk of fracture among patients with psoriatic arthritis and psoriasis: a population-based study”, apărut în Ann Rheum Dis. Author manuscript; available in PMC 2018 May 1. Published in final edited form as: Ann Rheum Dis. 2017 May; 76(5): 882–885, autori: A Ogdie et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0