De ce unele antiinflamatoare pot crește riscul de diabet [studiu]

Medicii prescriu medicamente antiinflamatoare pe termen lung sau scurt pentru a trata o serie de afecțiuni, de la alergii la artrită. E posibil ca unele dintre aceste medicamente să crească efectiv riscul pentru o altă afecțiune cronică și anume diabetul?

Un antiinflamator prescris în mod obișnuit poate crește riscul de diabet după doar o săptămână de tratament, conform noilor descoperiri prezentate de o echipă de cercetători în cadrul unei conferințe la The Society for Endocrinology. Bărbați sănătoși carora li s-au administrat doze de medicament comparabile cu cele utilizate pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii au avut modificări ale markerilor metabolismului zahărului din sânge asociate cu un risc crescut de a dezvolta diabet.  

Glucocorticosteroizii cresc riscul de diabet?

Glucocorticoizii reprezintă un tip de medicament antiinflamator pe care medicii îl prescriu frecvent pentru tratamentul unor afecțiuni precum alergiile, astmul sau afecțiunile reumatice. Ca în cazul majorității medicamentelor, glucocorticoizii pot avea și ei unele efecte adverse. În cazul acestor medicamente, posibilele efecte nedorite pe care pacienții le raportează includ uscarea și decolorarea pielii, tulburări de respirație și probleme cu somnul. La doze mai mari, unele persoane au mai raportat stări de spirit depresive și tensiune arterială ridicată.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Acum, noile cercetări ale Universității Sapienza din Roma și ale Universității din Oxford sugerează că aceste medicamente antiinflamatorii ar putea avea consecințe pe termen lung asupra sănătății. Autorii studiului¹, dr. Riccardo Pofi și prof. Jeremy Tomlinson, au explicat că glucocorticoizii pot crește riscul de diabet al unei persoane. 

Pentru studiu au fost recrutați 16 bărbați sănătoși, cărora li s-au administrat 10 sau 15 miligrame de glucocorticoid (prednisolon) timp de o săptămână. Aceste doze, spun cercetătorii, sunt cele pe care medicii le prescriu de obicei pacienților. La sfârșitul unei săptămâni de tratament, oamenii de știință au măsurat atât biomarkerii obișnuiți ai participanților, cum ar fi nivelul de zahăr din sânge și greutatea, cât și markerii metabolici.

Ei au descoperit că, deși majoritatea biomarkerilor au rămas neafectați de medicamente, tratamentul a părut să afecteze negativ mecanismele de reglare a zahărului din sânge. Pe termen lung, consideră cercetătorii, acest lucru poate duce la un risc crescut de diabet. Chiar și la aceste doze mai mici, spun ei, metabolismul glicemiei este afectat, ceea ce sugerează un risc crescut de diabet asociat cu un tratamentul continuu.

Rezultatele acestui studiu indică necesitatea medicilor de a lua în considerare foarte atent doza de medicamente antiinflamatoare recomandată pacienților, pentru a se asigura că beneficiile depășesc potențialele riscuri. Echipa de cercetători susține, de asemenea, necesitatea efectuării unor studii mai largi, mai concludente, pentru a confirma validitatea constatărilor actuale.

Care sunt factorii de risc pentru diabetul de tip 1 și cel de tip 2

Factorii de risc pentru diabetul de tip 1

Deși nu se cunoaște cauza exactă a diabetului de tip 1, factorii care pot semnala un risc crescut includ:

 

  • Istoricul familial (riscul unei persoane crește dacă un părinte sau un frate are diabet de tip 1).
  • Factorii de mediu (de exemplu, expunerea la o boală virală)
  • Prezența celulelor sistemului imunitar dăunătoare (autoanticorpi)
  • Geografia (anumite țări, precum Finlanda și Suedia, au rate mai mari de diabet zaharat tip 1).

Factorii de risc pentru prediabet și diabet zaharat tip 2

Cercetătorii nu înțeleg pe deplin de ce unii oameni dezvoltă prediabet și diabet de tip 2, iar alții nu. Este clar, însă, că anumiți factori cresc riscul, inclusiv:

 

  • Greutatea (cu cât o persoană are mai mult țesut gras, cu atât celulele sunt mai rezistente la insulină)
  • Inactivitatea (cu cât o persoană este mai sedentară, cu atât riscul de diabet crește)
  • Istoricul familial (riscul crește dacă un părinte sau un frate are diabet de tip 2)
  • Rasa (rasa neagră, hispanicii, indienii americani și asiaticii americanii au un risc mai mare de diabet)
  • Vârsta (riscul crește odată cu înaintarea în vârstă)
  • Diabetul gestațional (dacă o femeie a dezvoltat diabet în timpul sarcinii, riscul de prediabet și diabet zaharat de tip 2 crește mai târziu).
  • Sindromul ovarulelor polichistice (femeile care se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice au un risc crescut de diabet)
  • Tensiunea arterială crescută (tensiunea arterială de peste 140/90 mmHg este asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2).
  • Nivelurile anormale de colesterol și trigliceride (un nivel scăzut al colesterolului bun (HDL) crește riscul de diabet de tip 2. De asemenea, persoanele cu un nivel ridicat de trigliceride au un risc crescut de diabet de tip 2).

 

 


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - Diabetes: Why some anti-inflammatories may increase risck
https://www.medicalnewstoday.com/articles/326999#Drugs-impact-blood-sugar-regulation
1 Studiul „Glucocorticoid treatment is associated with dose-dependent effects in healthy male volunteers”, apărut în Endocrine Abstracts (2019) 65 P242 | DOI: 10.1530/endoabs.65.P242, autori: Riccardo Pofi et al.
Mayo Clinic - Diabetes
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/symptoms-causes/syc-20371444

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0