Cum influențează numărul de calorii sănătatea inimii în caz de obezitate?

Reducerea a doar 250 de calorii pe zi, alături de exerciții fizice moderate, pare să ofere recompense mai mari decât exercițiile fizice intense pentru sănătatea adulților mai în vârstă și cu obezitate. 

Factorii modificabili ai stilului de viață, cum ar fi o alimentație sănătoasă și o activitate fizică regulată, pot ajuta la compensarea creșterilor legate de vârstă ale rigidității aortice. Deși exercițiile aerobe au, în general, efecte favorabile asupra structurii și funcției aortice, cercetările de până acum au arătat că exercițiile fizice singure pot să nu fie suficiente pentru a îmbunătăți rigiditatea aortică la adulții vârstnici cu obezitate.

În rândul acestei categorii de populație, combinarea exercițiului fizic aerob cu o reducere moderată a caloriilor zilnice a dus la îmbunătățiri mai mari ale rigidității aortice (o măsură a sănătății vasculare, care influențează bolile cardiovasculare), comparativ cu exercițiile fizice singure sau cu exercițiile fizice plus o dietă mai restrictivă, conform unor cercetări² publicate în jurnalul Asociației Americane a Inimii, Circulation.

Potrivit autorilor cercetării, acesta este primul studiu care evaluează efectele antrenamentelor de exerciții aerobice cu și fără reducerea caloriilor asupra rigidității aortice, care a fost măsurată cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică cardiovasculară pentru a obține imagini detaliate ale aortei. Aceștia au încercat să afle dacă adăugarea restricțiilor calorice pentru pierderea în greutate ar duce la îmbunătățiri mai mari pentru sănătatea vasculară, comparativ cu exercițiul aerob singur la adulți în vârstă cu obezitate.

Reducerea ușoară a caloriilor plus exerciții fizice moderate, utile pentru adulții vârstnici cu obezitate

Acest studiu randomizat controlat a inclus 160 de adulți sedentari, cu obezitate, cu vârste între 65 și 79 ani. Participanții au fost repartizați aleatoriu într-unul dintre cele trei grupuri de intervenție timp de 20 de săptămâni: primul grup a făcut exerciții fizice menținându-și alimentația obișnuită, al doilea grup a făcut exerciții fizice, adăugând o restricție moderată de calorii (reducere de aproximativ 250 de calorii/zi), iar al treilea grup a făcut exerciții fizice, adăugând și o restricție calorică mai intensă (reducere de aproximativ 600 de calorii/zi).

Cele două grupuri de participanți care au avut și restricții calorice au primit prânzuri și cine gata făcute cu mai puțin de 30% dintre calorii provenite din grăsimi și cel puțin 0,8 grame de proteine per kg din greutatea corporală ideală, pregătite sub îndrumarea unui dietetician licențiat. Participanții la studiu și-au preparat propriile mese pentru micul dejun conform meniului aprobat de dietetician. 

Toți cei înscriși în studiu au primit instruire aerobă supravegheată patru zile pe săptămână pe durata studiului de 20 de săptămâni la Centrul de Cercetare Geriatrică de la Școala de Medicină Wake Forest.

Structura și funcția aortei au fost evaluate cu imagistică prin rezonanță magnetică cardiovasculară pentru a măsura viteza undei pulsului arcului aortic (viteza cu care sângele circulă prin aortă) și distensibilitatea sau capacitatea aortei de a se extinde și de a se contracta. Valori mai ridicate ale pulsului arcului aortic și valori mai mici de distensibilitate indică o aortă mai rigidă.

Rezultatele au constatat că pierderea în greutate de aproape 10% din greutatea corporală totală pe parcursul perioadei de studiu de cinci luni a fost asociată cu îmbunătățiri semnificative ale rigidității aortice - numai la participanții repartizați în exercițiu plus grupul de restricție moderată a caloriilor. 

Descoperirile suplimentare ale studiului includ:

  • Grupul care a făcut exerciții și a avut o restricție moderată a caloriilor a obținut o creștere de 21% a distensibilității și o scădere de 8% a impulsului arcului aortic.
  • Niciuna dintre măsurătorile de rigiditate aortică nu s-a schimbat în mod semnificativ, nici în grupul care a făcut doar exerciții fizice, nici în cel care a făcut exerciții alături de o restricție mare a numărului de calorii.
  • Modificările indicelui de masă corporală (IMC), a masei totale de grăsime, a procentului de grăsime corporală, a grăsimii abdominale și a circumferinței taliei au fost mai mari în ambele grupuri cu restricții calorice, comparativ cu grupul dedicat doar exercițiilor fizice.
  • Pierderea în greutate a fost similară între grupurile cu restricții calorice, în ciuda a aproape de două ori mai puține calorii (o reducere de 26,7% a caloriilor față de o reducere de 14,2% a caloriilor) în grupul de restricție intensivă a caloriilor.

Rezultatele studiului indică faptul că modificările stilului de viață menite să crească activitatea aerobă și să scadă moderat aportul zilnic de calorii pot ajuta la reducerea rigidității aortice și la îmbunătățirea sănătății vasculare generale, concluzionează cercetătorii. Cu toate acestea, savanții au fost surprinși să constate că grupul care și-a redus cel mai mult aportul de calorii nu a avut nicio îmbunătățire a rigidității aortice, chiar dacă participanții au avut scăderi similare ale greutății corporale și ale tensiunii arteriale cu cele ale persoanelor din grupul cu restricție moderată de calorii.

Pe scurt, aceste rezultate sugerează că dacă se face o combinație de exercițiu fizic cu o reducere moderată a numărului de calorii zilnice, această metodă maximizează beneficiile asupra sănătății vasculare, optimizând în același timp pierderea în greutate și îmbunătățirea compoziției corporale și a distribuției grăsimii corporale.

Cum se poate obține o reducere moderată a numărului de calorii zilnice?

  • Înlocuirea gustărilor hipercalorice dintre mese (chipsuri, biscuiți, bomboane etc.) cu gustări sănătoase, cu mai puține calorii (iaurt simplu sau cu câteva nuci ori semințe crude ori coapte adăugate, fructe proaspete, bețe de legume crude cu humus etc.);
  • Înlocuirea băuturilor dulci din comerț (precum diversele sortimente de cafea cu adaosuri de frișcă, zahăr alb etc,. sucurile sau energizantele), cu ceai de plante preparat în casă, ceai verde, cafea neagră sau îndulcită cu cel mult o linguriță de zahăr brun ori melasă, limonadă preparată în casă etc.; 
  • Înlocuirea smântânii cu iaurt grecesc și a sosului de maioneză cu un sos de muștar plus iaurt sau cu un sos de usturoi și iaurt;
  • Limitarea consumului de prăjeli prin înlocuirea tipului de preparare (de exemplu, în loc de cartofi prăjiți se pot consuma cartofi la cuptor, care sunt la fel de gustoși, doar că nu se prăjesc și au mai puțin ulei: se curăță, se spală bine, se taie în patru pe lung, se ung cu un amestec de puțin ulei, sare și condimente după preferințe și se coc la cuptor);
  • Solicitarea de a lua la pachet mâncarea rămasă în cazul în care porțiile de la restaurant sunt prea mari.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Circulation - Effects of Exercise and Weight Loss on Proximal Aortic Stiffness in Older Adults With Obesity
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.051943
1. Studiul „Effects of Exercise and Weight Loss on Proximal Aortic Stiffness in Older Adults With Obesity”, apărut în Circulation. 2021;144:684–693, aug 2021 https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.051943, autori: Tina E. Brinkley et al.
Medline Plus - 10 ways to cut 500 calories a day 
https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000892.htm


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0