Când e cel mai bine să te cântărești - ce influențează greutatea

Unul dintre cele mai frustrante sentimente este să nu observi nicio schimbare pe cântar, deși depui eforturi de săptămâni sau chiar luni de zile. Uneori, greutatea poate fi influențată de mai mulți factori, nu doar de aportul caloric zilnic. 

Te-ai întrebat vreodată când este cel mai potrivit moment pentru a te cântări? Greutatea este o măsură importantă a sănătății și a compoziției corporale, dar este influențată de o serie de factori. Aflându-i, vei putea obține o perspectivă mai clară asupra propriului corp și vei putea interpreta mai bine fluctuațiile pe care le observi pe cântar.

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegi este că greutatea ta poate varia în mod natural în decursul unei zile sau chiar într-o săptămână. De aceea, este important să te cântărești în momentele potrivite pentru a obține o imagine mai precisă a evoluției tale.

Dacă te afli într-un plafon de greutate, este posibil ca motivul pentru care nu reușești să slăbești să fie unul dintre cele de mai jos. De asemenea, află când este cel mai bine să te cântărești, pentru a vedea progresul real. 

Recomandările experților DOC.ro

Stagnarea

Stagnarea în procesul de slăbit, cunoscută și drept faza de platou, apare adesea după o perioadă de deficit caloric susținut. În primele săptămâni de regim alimentar, este normal ca numărul de kilograme să scadă într-un ritm destul de alert. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că, printr-un consum mai redus de calorii, organismul va apela la depozitele de glicogen pentru a produce energie. Glicogenul este un tip de carbohidrat produs de ficat și de mușchi. Pe măsură ce slăbești, însă, odată cu grăsimea se va pierde și o parte din masa musculară, mai ales dacă nu practici sport regulat.

Prin urmare, metabolismul devine suprasolicitat, deoarece trebuie să regleze și buna funcționare a sistemului muscular, ceea ce duce la un proces de ardere al caloriilor mai lent. Așadar, metabolismul mai lent va duce la un proces de slăbire încetinit, deși consumi același număr de calorii ca în perioada anterioară, în care, probabil, ai slăbit semnificativ. Platoul se produce atunci când numărul caloriilor consumate este egal cu numărul caloriilor ingerate. Pentru a depăși perioada de platou va fi nevoie fie de o activitate fizică mai solicitantă, precum exercițiile cu greutăți și cele tip cardio, fie de scăderea aportului caloric zilnic. 

Factori care influențează greutatea

Somnul

Legătura dintre somn și kilogramele în plus este stabilită de mai mulți factori, iar cel mai important este că, atunci când nu dormi suficient, organismul nu beneficiază de suficientă energie pe parcursul zilei, ceea ce te poate determina să mănânci mai mult. În plus, potrivit specialiștilor, cu cât dormi mai puțin, cu atât organismul va depozita mai multă grăsime și va asimila mai multe calorii, tocmai pentru a echilibra deficitul de energie. De aceea, este important să îți asiguri orele necesare de somn, la un interval regulat (aproximativ aceeași oră de culcare).

Stresul

Stresul este, în sine, neplăcut, dar poate avea și impact asupra greutății. Atunci când nivelul de stres este ridicat, hormonul asociat cu răspunsul la stres, numit cortizol, crește, ceea ce duce la creșterea nivelului de insulină și, în consecință, poate cauza îngrășarea pe termen lung, mai ales în zona abdominală. Astfel, poftele induse de stres au atât bază psihologică, cât și fiziologică, din cauza creșterii nivelurilor de cortizol și insulină, care duc și la scăderea glicemiei. Tot acest proces are ca rezultat creșterea apetitului, mai ales pentru alimentele bogate în zahăr și grăsimi. 

Vârsta

Vârsta este un factor foarte important când vorbim despre felul în care slăbim sau ne îngrășăm, deoarece metabolismul suferă modificări pe măsură ce corpul înaintează în vârstă. Așadar, odată cu trecerea timpului, raportul dintre masa musculară și cea de grăsime începe, încet, să încline mai mult înspre cea de-a doua. Acest proces duce la încetinirea ratei metabolice, ceea ce duce la îngrășare.

Dacă vei consuma același număr de calorii, pe măsură ce timpul trece, este posibil să observi o ușoară creștere în numărul de kilograme, în mod invariabil. De aceea, este bine să ai în vedere modificarea proceselor fiziologice pe parcursul timpului și să îți ajustezi regimul alimentar în funcție de acestea.

Nivelul de hidratare

Hidratarea este absolut necesară pentru o funcționare optimă a organismului, dar joacă un rol important și în menținerea siluetei. Atunci când nu consumi suficientă apă, pentru a ajuta organismul să își desfășoare funcțiile în mod normal (digestie, reglarea temperaturii, lubrifierea ochilor, etc.), celulele corpului transmit creierului un semnal pentru a solicita mai multe lichide. Acest semnal este adesea confundat, însă, cu cel de foame, motiv pentru care uneori ne găsim căutând ceva de mâncare când, de fapt, ne este sete. Așadar, data viitoare când ți se face poftă de o gustare, întreabă-te dacă nu cumva îți este sete. Dacă după un pahar de apă nu mai simți acea poftă, înseamnă că setea a fost motivul inițial. 

Menopauza

Menopauza este un proces intens de modificări hormonale care afectează în mod vădit greutatea, la majoritatea femeilor. De obicei, la menopauză, femeile tind să acumuleze grăsime în exces pe abdomen, și nu atât pe coapse și fesieri, însă fiecare organism este diferit, deci și felul de îngrășare. Cu toate acestea, kilogramele în plus din perioada de premenopauză nu sunt în întregime cauzate de schimbările hormonale, ele fiind afectate și de înaintarea în vârstă. Pentru a păstra un echilibru pe parcursul menopauzei, este recomandat să te menții activă, prin exerciții fizice regulate sau mers pe jos zilnic, să ai grijă la alimentație, adică să păstrezi un aport caloric în concordanță cu scopul tău (menținere sau slăbire) și, eventual, să îți ajuți organismul în autoreglare prin suplimente pe bază de acizi grași Omega-3, care susțin atât funcțiile interne (asimilarea calorică, sănătatea tractului intestinal), cât și sănătatea pielii și a părului, care au de suferit, la rândul lor, în timpul menopauzei.

Când și cum să te cântărești

  • Momentul optim pentru a te cântări este dimineața, pe stomacul gol, după evacuarea intestinală. Te vei cântări desculță și cu haine cât mai lejere, pentru a nu afecta numărul de pe cântar.
  • Atenție la faptul că, pe timpul nopții, se produce o ușoară deshidratare, deci numărul mai mic de pe cântar va fi afectat și de lipsa aportului normal de apă, care se recuperează pe timpul zilei.
  • Cântarul trebuie așezat pe o suprafață dură, precum gresie sau ciment, și nu pe covor, deoarece suprafețele neuniforme pot altera măsurătoarea, mai ales în cazul cântarelor foarte sensibile la atingere.
  • Nu în ultimul rând, rezistă tentației de a te cântări în fiecare zi. Ideal este să te cântărești o dată la două săptămâni, pentru a evalua în mod obiectiv progresul.
  • Trebuie să ții cont și de ciclul menstrual, în cazul în care ești femeie. Fluctuațiile hormonale pot afecta retenția de apă în organism, ceea ce poate duce la variații temporare ale greutății. Dacă observi că greutatea ta pare să fluctueze în timpul ciclului menstrual, încearcă să te cântărești în același moment al ciclului pentru a obține o perspectivă mai consistentă.

Nu uita că greutatea nu este singurul indicator al sănătății tale. Este important să iei în considerare și alte măsurători precum compoziția corporală, circumferința taliei și nivelul de rezistență general. Dacă faci exerciții fizice și îți dezvolți masa musculară, s-ar putea să observi că greutatea ta nu scade în mod semnificativ sau chiar crește, dar asta nu înseamnă că nu faci progrese. Musculatura are o densitate mai mare decât grăsimea, așa că poți obține rezultate vizibile chiar și fără schimbări majore pe cântar.

Totuși, nu te obseda prea mult de fluctuațiile zilnice ale greutății tale. Greutatea poate varia în mod normal și în funcție de factori temporari, iar aceste variații nu reflectă întotdeauna schimbări reale în compoziția corporală sau în nivelul de grăsime. Este important să ai o abordare holistică asupra sănătății tale, care să includă și alte aspecte precum starea generală de bine, nivelul de energie și nivelul de rezistență.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
“How To Break That Frustrating Weight-Loss Plateau” - https://health.clevelandclinic.org/weight-loss-plateau/ 
“The Best Time To Weigh Yourself (and How Often You Should Step on the Scale)” - https://health.clevelandclinic.org/when-is-the-best-time-to-weigh-yourself/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0