Dimensiunea taliei ar putea fi un indicator mai bun al bolilor cardiace decat greutatea corporala

O reducere modestă a greutății de până la 5% din greutatea corporală poate reduce tensiunea arterială crescută și colesterolul total din sânge. 

Cu toate acestea, cunoașterea greutății pe care o ai nu este suficientă pentru a-ți cunoaște riscul pentru dezvoltarea unor probleme de sănătate. Știai că poți avea o greutate sănătoasă, dar totuși să ai un risc crescut de a te îmbolnăvi? Modul în care corpul nostru stochează excesul de greutate (în special grăsimea) poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre.

Pentru a reduce riscul de boli legate de obezitate, cum ar fi bolile cardiovasculare sau diabetul de tip 2, monitorizarea modificărilor în greutate pare o modalitate bună de a urmări progresul pe care-l faci.
Însă nu e necesar doar să te cântărești zilnic pentru a vedea dacă dieta pe care o urmezi te ajută sau nu să scapi de kilogramele în plus. Numeroși experți recomandă măsurarea circumferinței taliei, alături de indicele de masă corporală (IMC), ca o modalitate de a identifica persoanele cu un risc mai mare de boli cardiovasculare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Care este legătura dintre grăsimea abdominală și bolile de inimă

În urmă cu mai bine de 60 de ani, un medic francez pe nume Jean Vague a observat că persoanele cu talie mai mare aveau un risc cardiovascular prematur și de deces decât persoanele care aveau talia ca de viespe. Decenii mai târziu, studiile de urmărire pe termen lung au arătat că așa-numita „obezitate abdominală” a fost puternic asociată cu un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și deces, chiar și după controlul indicelui de masă corporală (IMC). 

Corpul în formă de măr versus corpul în formă de pară 

Obezitatea abdominală are ca rezultat un tip de corp „în formă de măr”, care este mai frecvent în rândul bărbaților. Femeile acumulează de obicei grăsime în jurul șoldurilor și coapselor pentru a dezvolta un tip de corp „în formă de pară”.

Cele mai comune două moduri de a măsura obezitatea abdominală sunt circumferința taliei și mărimea taliei în comparație cu dimensiunea șoldului, cunoscută și sub numele de raportul talie-șold.  
La persoanele care nu sunt supraponderale, a avea o talie mare poate însemna că acestea sunt expuse unui risc mai mare de probleme de sănătate decât persoanele cu talia subțire.

Relația dintre dimensiunea taliei și decesul cauzat de boli de inimă

Unul dintre cele mai mari și mai lungi studii de până acum, care a măsurat obezitatea abdominală, Nurses’ Health a analizat relația dintre mărimea taliei și decesul cauzat de boli de inimă, cancer sau orice cauză la femeile de vârstă mijlocie 1. La începutul studiului, toți cei 44.000 de voluntari implicați erau sănătoși și toți și-au măsurat dimensiunea taliei și șoldurilor.

După 16 ani, femeile care au raportat cele mai mari dimensiuni ale taliei au avut un risc mai mare de a deceda din cauza bolilor de inimă, în comparație cu femeile care au raportat cele mai mici dimensiuni ale taliei.

Femeile din grupul cu talia cea mai mare au avut un risc la fel de mare de deces din cauza cancerului sau de orice cauză, în comparație cu femeile cu talia cea mai mică. Riscurile au crescut constant cu fiecare centimetru adăugat în jurul taliei. Studiul a constatat că până și femeile cu o „greutate normală”, dar cu grăsime abdominală au un risc cardiovascular crescut.

Diabetul poate crește riscul apariției bolilor de inimă

În ceea ce privește sănătatea inimii, un studiu mai vechi vine în sprijinul ideii conform căreia corpul sub formă de pară, cu grăsime depusă în zona șoldurilor, ar putea fi mai puțin periculos pentru sănătate decât corpul sub formă de măr, în care grăsimea este depusă în special în jurul abdomenului.

Un studiu asupra pacienților diabetici a arătat că dimensiunea taliei reprezintă un indicator mai important al bolilor cardiace grave, spre deosebire de greutatea corporală sau indicele de masa corporală (IMC, raportul greutății corporale în funcție de înălțime) 2.

„Știm deja că obezitatea abdominală este asociată cu precădere cu ateroscleroza coronară (apariția de plăci la nivelul arterelor) față de celelalte forme de obezitate”, a precizat dr. Brent Muhlestein, autorul studiului și co-director al cercetării în cadrul Intermountain Medical Center Heart Institute (Institutului de Cardiologie Centrul Medical Intermountain) din Salt Lake City. 

„Am descoperit că funcționarea ventriculului stâng al inimii se deteriorează odată cu creșterea circumferinței taliei. Legătura dintre funcționarea ventriculului stâng și circumferința taliei a rămas foarte strânsă, chiar și după ajustarea în funcție de greutatea corporală” a precizat Muhlestein.

Ventriculul stâng reprezintă principala cameră de pompare a inimii, funcționarea normală a ventriculului se numără printre cauzele obișnuite de atac de cord, inclusiv de insuficiență cardiacă congestivă, au mai subliniat autorii studiului. Muhlestein a adăugat că pierderea în greutate la nivelul taliei ar putea reduce riscurile de atac de cord.

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de știință au măsurat circumferința taliei, greutatea corporală totală și IMC-ul a 200 de bărbați și femei care suferă de diabet de tip 1 și 2. Diabetul poate crește riscurile privind sănătatea inimii, dar la începutul studiului, pacienții nu prezentau niciun simptom de boli cardiace. Cercetătorii au evaluat funcționarea inimii participanților la studiu cu ajutorul ecocardiografiei, un tip de ultrasunete. Aceștia au observat că funcționarea ventriculului stâng se deteriora progresiv pe măsură ce circumferința taliei creștea, degradarea ajungând în cele din urma să se mențină la același nivel atunci când circumferința taliei era de 114 cm. Autorii studiului au ținut să precizeze că legătură dintre circumferința taliei și funcționarea deficitară a inimii nu depinde de greutatea corporală totală și de IMC.

Dr. Sarah Samaan, cardiolog și medic asociat în cadrul Spitalului de Cardiologie din Baylor în Plano, Texas, a precizat că rezultatele studiului sprijină cercetările anterioare potrivit cărora grăsimea la nivel abdominal este mult mai periculoasă pentru sănătate decât grăsimea depusă în alta parte a corpului.

„Grăsimea abdominală produce o gamă largă de substanțe inflamatorii și este strâns asociată cu bolile cardiace, hipertensiune și diabet față de alte tipuri de grăsimi, susține Samaan. „Știm deja că persoanele supraponderale sunt mai predispuse să dezvolte cardiomiopatie restrictivă, care la rândul său, mărește predispoziția pentru insuficiența cardiacă. Acest studiu demonstrează că grăsimea depusă în zona abdominala este deosebit de periculoasă pentru funcționarea în parametri normali a inimii.”

Spre deosebire de bărbați, femeile participante la studiu au înregistrat o funcționare mai bună a inimii odată cu creșterea nivelului de grăsime abdominală. „În general, obezitatea abdominală are efecte adverse mai mare în rândul bărbaților”, a precizat Muhlestein. Acesta susține că femeilor li se recomandă să mențină o circumferință a taliei de 86 de cm sau mai puțin, în timp ce bărbații ar trebui să aibă o circumferință a taliei sub 101 cm.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetările anterioare realizate de aceeași echipă de oameni de știință din cadrul Intermountain Medical Center Heart Institute (Institutului de Cardiologie Centrul Medical Intermountain) și Spitalului Johns Hopkins din Baltimore au demonstrat că riscul de boli cardiace se mărește pe măsură ce IMC crește.

Mișcarea și regimul alimentar, necesare în obezitate

Mișcarea și regimul alimentar rămân principalele tratamente pentru persoanele obeze, inclusiv pentru cele cu un corp sub formă de măr, a precizat Muhlestein. „Acest studiu subliniază, totuși, că aceia dintre noi cu un corp sub formă de măr ar trebui poate, să fie și mai motivați să reducă factorii de risc cardiovasculari, inclusiv circumferința taliei”, a precizat acesta. Samaan a adăugat că exercițiile aerobice sunt cele mai bune pentru arderea grăsimii abdominale.

„Deși abdomenele ne întăresc mușchii abdominali, nu ard neapărat grăsimea abdominală”, a spus aceasta. „De asemenea, fumătorii tind să ardă mai greu caloriile, chiar dacă greutatea corporală totală a acestora este normală, prin urmare, renunțarea la fumat ar putea fi benefică”.

Ce este grăsimea abdominală?

Grăsimea din jurul ficatului și a altor organe abdominale, așa-numita grăsime viscerală, este foarte activă din punct de vedere metabolic. Eliberează acizi grași, agenți inflamatori și hormoni care în cele din urmă duc la creșterea colesterolului LDL („rău”), trigliceridelor, glucozei din sânge și tensiunii arteriale.

Ce funcționează: măsurarea dimensiunii taliei sau raportul talie-șold?

Oamenii de știință au dezbătut de multă vreme care măsură a grăsimii abdominale este cel mai bun predictor al riscului pentru sănătate: numai dimensiunea taliei sau raportul talie-șold. Cercetările până în prezent au fost mixte. Dar adunarea dovezilor din mai multe studii sugerează că ambele metode fac o treabă la fel de bună în a prezice riscurile pentru sănătate.

În 2007, de exemplu, o analiză combinată a cincisprezece studii de cohortă prospective a constatat că raportul talie-șold și circumferința taliei au fost asociate cu riscul de boli cardiovascular și nu erau diferite unele de altele în ceea ce privește prezicerea riscului.

Alți cercetători au descoperit că talia, raportul talie-șold și IMC sunt predictori la fel de puternici ai diabetului de tip 2. 

Studiul Nurses Health Study a constatat, de asemenea, că raportul talie și talie-șold sunt la fel de eficiente pentru a prezice cine era expus riscului de deces din cauza bolilor de inimă, cancer sau orice cauză.

În practică, este mai ușor să măsori și să interpretezi circumferința taliei decât să măsori atât talia, cât și șoldurile.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Abdominal obesity and the risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality: sixteen years of follow-up in US women”. Circulation. 2008;117:1658-67, Zhang C, Rexrode KM, van Dam RM, Li TY, Hu FB.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18362231/
2 Studiul „Waist Circumference is a Stronger Predictor of Heart Disease in Diabetics than Either Overall Body Weight or Body Mass Index”, 2016, Intermountain Medical Center
https://intermountainhealthcare.org/news/2016/04/waist-circumference-is-a-stronger-predictor-of-heart-disease-in-diabetics/
 

 
 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0