Tot ce trebuie să stii despre ciclul menstrual
Tot ce trebuie să stii despre ciclul menstrual
Tot ce trebuie să stii despre ciclul menstrual
Ciclul menstrual spune foarte multe despre starea de sănătate a unei femei. Este important să îți monitorizezi menstruația cu un calendar menstrual și să știi ce ai de făcut în cazul în care observi unele probleme: să te adresezi, în primul rând, medicului ginecolog.
Este esențial să știi în orice moment când a început ultima ta menstruație și cât a durat. Monitorizarea ciclului menstrual te poate ajuta să înțelegi ce este normal pentru tine, să poți identifica momentul ovulației și să depistezi modificări importante, cum ar fi întârzierea menstruației sau sângerări menstruale anormale. Un instrument util în acest sens este calendarul menstrual.
Cu toate că, de obicei, dereglările menstruale nu semnifică ceva grav, uneori pot semnala probleme de sănătate, așa că, dacă ai observat în calendarul menstrual că menstruația ți-a venit mult mai târziu decât în mod normal, de exemplu, poți să îi comunici acest lucru medicului tău ginecolog, pentru un consult ginecologic.
Ce este ciclul menstrual?
Ciclul menstrual reprezintă totalitatea modificărilor lunare ale organismului femeii, în vederea pregătirii corpului pentru eventualitatea unei sarcini. În fiecare lună, unul dintre ovare eliberează un ovul - proces numit ovulație. În același timp, se petrec unele modificări hormonale care pregătesc uterul pentru o posibilă sarcină. Dacă are loc ovulația și ovulul eliberat nu este fertilizat, mucoasa uterului va fi eliminată prin vagin. Acest fenomen se numește menstruație.
Ciclul menstrual normal
Ciclul menstrual, măsurat în zile începând din prima zi a unei menstruații până în prima zi a următoarei menstruații, nu este la fel la fiecare femeie. Menstruația poate apărea o dată la 21-35 zile și poate avea o durată între 2 și 7 zile. În primii ani după debutul menstruației, intervalele de timp dintre două menstruații sunt de regulă mai lungi.
De regulă, ciclul menstrual este de 28 de zile, dar la fiecare femeie este diferit. De asemenea, durata ciclului menstrual al unei femei poate fi diferită de la o lună la alta. Menstruația este „regulată” dacă de obicei vine la fiecare 24 până la 38 de zile.
Aceasta înseamnă că timpul de la prima zi a ultimei menstruații până la începutul următoarei menstruații este de cel puțin 24 de zile, dar nu mai mult de 38 de zile. La unele femei menstruația este regulată, încât pot prezice ziua când vor fi la menstruație.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, ciclurile menstruale se scurtează și devin mai regulate, iar un calendar menstrual poate fi de mare ajutor, pentru că prin intermediul unui astfel de instrument, se pot urmări modificările apărute (absența menstruației, întârzierile menstruației, durata ovulației etc.).
Ciclul menstrual poate fi regulat, având aproximativ aceeași lungime în fiecare lună, sau poate fi ușor neregulat. Menstruațiile pot fi reduse ca volum sau cu sângerări abundente, pot fi dureroase sau nedureroase, mai lungi sau mai scurte. În toate aceste cazuri, vorbim de cicluri menstruale și menstruații normale.
Prin urmare, termenul de „normal” reprezintă ceea ce este normal pentru tine, însă este posibil că „normalitatea” să însemne cu totul altceva pentru alte femei (există femei care au, de exemplu, menstruație la fiecare 35 de zile, altele au menstruație la 26 de zile etc.).Anumite metode contraceptive modifică ciclul menstrual. În aceste cazuri, este bine să discuți cu medicul ginecolog, pentru a fi informată cu privire la efectele acestora asupra menstruației tale.
De ce ai nevoie pentru îngrijirea zonei intime
Absorbantele
Absorbantele sunt realizate din materiale absorbante și se găsesc într-o gamă largă de grosimi și forme. Acestea ar trebui schimbate la fiecare trei până la patru ore, când sângerarea are un flux abundent. Dacă descoperi că folosirea absorbantelor îți irită vulva, poate fi necesar să utilizezi unele care sunt 100% din bumbac și care nu au miros. Sunt disponibile absorbante reutilizabile, ecologice. Dacă în continuare te confrunți cu iritații, mergi la medic pentru o consultație ginecologică.
Tampoane
Tampoanele sunt absorbante din bumbac sau o combinație de bumbac și un material sintetic. Tampoanele sunt introduse în vagin și sunt disponibile în diferite dimensiuni. Ele pot fi folosite de toate femeile indiferent de vârstă și trebuie schimbate la fiecare trei până la patru ore.
Foarte rar, sindromul de șoc toxic poate apărea în urma utilizării tampoanelor. Acest lucru se întâmplă din cauza unei creșteri rapide a bacteriilor normale care eliberează o toxină, ceea ce duce la simptome de „șoc”. Nu ține niciodată un tampon introdus în vagin mai mult de opt ore și spală-te întotdeauna înainte de a folosi unul.
Cupa menstruală
Cupa menstruală este disponibilă de mulți ani și este de lungă durată (până la 5-10 ani), dar este folosită de un număr foarte mic de femei. Fabricată fie din cauciuc (latex), silicon sau cauciuc termoplastic, cupa menstruală se introduce în vagin peste colul uterin și colectează fluxul menstrual. Ar trebui să fie spălată cel puțin o dată la fiecare 12 ore folosind doar apă și săpun. Cupele menstruale sunt considerate ecologice deoarece sunt reutilizabile.
Utilizează un produs adecvat ca mărime și capacitate de absorbție pentru sângerarea menstruală. Cantitatea de sânge menstrual se modifică de obicei în timpul unei menstruații Unele femei folosesc produse diferite în zile diferite ale menstruației, în funcție de cât de abundent sau de redus este fluxul de sânge.
Ce este sindromul de șoc toxic
Sindromul de șoc toxic este o afecțiune rară, dar uneori mortală, cauzată de bacterii care produc toxine. În 1980, 63 de femei au murit din cauza acestui sindrom. Se spunea că o anumită marcă de tampoane absorbante ar fi fost de vină pentru asta. Aceste tampoane au fost scoase de pe piață.
Astăzi, majoritatea cazurilor de sindrom de șoc toxic nu sunt cauzate de utilizarea tampoanelor. Dar, ai putea fi expusă riscului dacă folosești mai multe tampoane absorbante decât ai nevoie sau dacă nu schimbi suficient de des tamponul (cel puțin la fiecare patru până la opt ore). Cupele menstruale pot crește, de asemenea, riscul de sindrom de șoc toxic dacă sunt lăsate prea mult timp (de obicei 24 de ore) 3.
Dacă ai simptome specifice sindromului de șoc toxic, îndepărtează tamponul sau cupa menstruală, sună la 112 sau mergi de urgență imediat la spital.
Printre simptomele sindromului de șoc toxic se numără:
- Febră mare bruscă
- Dureri musculare
- Vărsături
- Greaţă
- Diaree
- Eczemă
- Insuficiență renală sau alte organe
Fazele ciclului menstrual
Cele patru faze principale ale ciclului menstrual sunt:
- menstruaţie
- faza foliculară
- ovulatie
- faza luteală.
Menstruaţie
Menstruația este eliminarea mucoasei îngroșate a uterului (endometrul) din corp prin vagin. Lichidul menstrual conține sânge, celule din mucoasa uterului (celule endometriale) și mucus.
Faza foliculară
Faza foliculară începe în prima zi a menstruației și se încheie cu ovulația. Declanșată de hipotalamus, glanda pituitară eliberează hormonul foliculostimulant (FSH). Acest hormon stimulează ovarul să producă în jur de cinci până la 20 de foliculi.
Fiecare folicul adăpostește un ovul imatur. De obicei, doar un folicul se va maturiza într-un ovul, în timp ce ceilalți mor. Acest lucru poate apărea în jurul zilei 10 a unui ciclu de 28 de zile. Creșterea foliculilor stimulează îngroșarea mucoasei uterului în pregătirea pentru o posibilă sarcină.
Ovulația
Ovulația este eliberarea unui ovul matur de pe suprafața ovarului. Acest lucru apare de obicei la mijlocul ciclului, cu aproximativ două săptămâni înainte de începerea menstruației.
În timpul fazei foliculare, foliculul în curs de dezvoltare determină o creștere a nivelului de estrogen. Hipotalamusul, care se găsește în creier, recunoaște aceste niveluri în creștere și eliberează o substanță chimică numită hormonul de eliberare a gonadotrofinelor (GnRH). Acest hormon determină glanda pituitară să producă niveluri crescute de hormon luteinizant (LH) și FSH.
În două zile, ovulația este declanșată de nivelurile ridicate de hormon luteinizant. Ovulul ajunge în tubul uterin și spre uter. Durata de viață a unui ovul este de numai 24 de ore. Dacă nu întâlnește un spermatozoid în acest timp, va muri.
Faza luteală
În timpul ovulației, ovulul iese din folicul său, dar foliculul rupt rămâne pe suprafața ovarului. În următoarele două săptămâni, foliculul se transformă într-o structură cunoscută sub numele de corpus luteum (corp galben). Această structură începe să elibereze progesteron, împreună cu cantități mici de estrogen. Această combinație de hormoni menține mucoasa îngroșată a uterului, așteptând ca un ovul fertilizat să se lipească (implant).
Dacă un ovul fertilizat se implantează în mucoasa uterului, acesta produce hormonii care sunt necesari pentru menținerea corpului galben. Aceasta include gonadotrofina corionică umană (HCG), hormonul care este detectat într-un test de urină pentru sarcină. Corpul galben continuă să producă nivelurile crescute de progesteron care sunt necesare pentru a menține căptușeala îngroșată a uterului.
Dacă sarcina nu are loc, corpul galben moare, de obicei în jurul zilei 22 într-un ciclu de 28 de zile. Scăderea nivelului de progesteron determină apariția menstruației.
Monitorizarea ciclului menstrual
Pentru a ști ce este normal pentru tine, este important să ții evidența ciclurilor menstruale pe un calendar menstrual sau într-o aplicație specială, instalată pe telefon. Notează în calendarul menstrual, în fiecare lună, data de început a fiecărei menstruații, pe o perioadă de câteva luni consecutive, pentru a identifica dacă ai un ciclu regulat sau neregulat. În timp, aplicația care are la bază calendarul menstrual va ști să facă „predicții” și estimări și te va anunța cu câteva zile înainte că urmează să ai menstruație sau ovulație.
Ceea ce este normal pentru tine poate să nu fie normal pentru altcineva. De asemenea, fluxul de sânge poate fi mai redus sau mai abundent de la lună la lună.
De asemenea, menstruația se poate schimba pe măsură ce îmbătrânești. Unele femei au sângerări abundente în timpul perimenopauzei, trecerea la menopauză.
Dacă ai semne de întrebare legate de menstruația ta, notează în fiecare lună următoarele aspecte:
Data la care s-a încheiat menstruația
Cât durează de regulă menstruația ta? Este mai lungă sau mai scurtă decât în mod obișnuit?
Fluxul
Notează abundența fluxului sangvin menstrual. Este mai redus sau mai abundent decât în mod obișnuit? Câte absorbante trebuie să schimbi pe zi?
Sângerarea anormală
Observi sau nu că sângerezi între două menstruații?
Durerea
Descrie orice durere apărută în cursul menstruației. Este o durere mai accentuată decât de obicei?
Alte modificări
Ai observat modificări de dispoziție sau de comportament în cursul menstruației? Modificările menstruației au fost declanșate de un eveniment nou, deosebit?
Anumite aplicații pentru smartphone au la bază un calendar menstrual, iar în acest calendar „inteligent” poți nota prima zi a menstruației, poți vedea o estimare a zilei sau a zilelor în care are loc ovulația, poți vedea când este perioada fertilă din lună și multe alte informații utile.
Cum influențează ciclul menstrual alte probleme de sănătate?
Fluctuațiile hormonale de-a lungul ciclului menstrual pot afecta și alte probleme de sănătate:
- Depresie și tulburări de anxietate. Aceste afecțiuni se suprapun adesea cu sindromul premenstrual. Simptomele depresiei și anxietății sunt similare cu sindromul premenstrual și se pot agrava înainte sau în timpul menstruației.
- Astm. Simptomele de astm bronșic se pot agrava în timpul menstruației 4.
- Sindromul intestinului iritabil. Afecțiunea provoacă crampe, balonare și gaze, iar simptomele acesteia se pot agrava chiar înainte de menstruație.
- Sindromul durerii vezicii urinare. Femeile cu sindrom de durere la nivelul vezicii urinare sunt mai susceptibile de a avea crampe dureroase în timpul menstruației.
Ce cauze poate avea ciclul menstrual neregulat?
Ciclul menstrual neregulat poate avea diferite cauze, cum ar fi:
Sarcina sau alăptarea
Întârzierea sau absența menstruației pot reprezenta un semn precoce de sarcină. Alăptarea, de regulă, întârzie reapariția menstruației după naștere. Dacă nu mai alăptezi și menstruația nu a reapărut, este necesar să mergi la p consultație ginecologică.
Tulburările de alimentație sau sportul în exces
Anorexia nervoasă, scăderea extremă în greutate sau activitatea fizică excesivă pot deregla ciclul menstrual.
Sindromul ovarelor polichistice (SOP)
Aceasta este o tulburare hormonală caracterizată prin apariția de mici chisturi ovariene și menstruații neregulate.
Insuficiența ovariană prematură (insuficiență ovariană primară)
Aceasta reprezintă pierderea funcției ovariene normale înaintea vârstei de 40 de ani. Se manifestă prin menstruații neregulate sau rare timp de mai mulți ani.
Boala inflamatorie pelvină
Aceasta este o infecție a organelor genitale interne, care poate produce sângerări menstruale neregulate.
Fibroamele uterine
Acestea sunt tumori benigne (necanceroase) ale uterului, care pot produce menstruații abundente și sângerări între menstruații.
Cum pot fi prevenite dereglările menstruale?
La unele femei, administrarea de pilule contraceptive reglează ciclurile menstruale. Cu toate acestea, unele dereglări menstruale nu pot fi combătute. Consultul ginecologic periodic asigură un diagnostic timpuriu al unor afecțiuni din sfera genitală. În plus, este recomandat să discuți cu medicul ginecolog în următoarele situații:
- Menstruația este absentă de peste 90 zile și nu ești însărcinată.
- Ciclul devine neregulat după ce, până nu demult, a fost regulat.
- Menstruația durează mai mult de 7 zile.
- Fluxul menstrual este mai abundent decât de obicei și trebuie să schimbi mai mult de un absorbant sau tampon la 1-2 ore.
- Intervalul dintre menstruații este mai mic de 21 zile sau mai mare de 35 zile.
- Sângerezi între menstruații.
- Ai dureri accentuate în cursul menstruației.
- Faci febră sau te simți rău după utilizarea de tampoane intravaginale.
În concluzie, monitorizarea ciclului menstrual cu ajutorul unei aplicații care are la bază un calendar menstrual te ajută să știi ce este și ce nu este normal pentru tine. Dacă ai întrebări sau te îngrijorează ceva anume în legătură cu ciclul tău menstrual, discută cu medicul ginecolog.
Când este perioada cea mai fertilă a unei femei?
Teoretic, există o perioadă scurtă când o femeie poate să rămână însărcinată și anume în preajma ovulației. Este dificil de stabilit cu exactitate când are loc ovulația, însă potrivit calculelor, în cazul majorității femeilor, ovulația are loc aproximativ cu 10 până la 16 zile înainte de următoarea menstruație.
Nu este tocmai corect să spunem că toate femeile sunt fertile în ziua a 14-a a ciclului menstrual, pentru că acest lucru ar fi valabil pentru femeile care au un ciclu menstrual regulat, cu o durată de 28 de zile, însă regula cu ovulația în ziua a 14-a nu se va aplica femeilor care au cicluri menstruale mai scurte sau mai lungi. Dacă dorești să rămâi însărcinată, medicul îți poate explica cum să îți calculezi perioada fertilă și ce semne sau simptome te ajută să o identifici.
Cum să îți faci un calendar pentru ciclul menstrual?
Iată cum poți să îți faci propriul calendar menstrual, în mai puțin de 5 minute:
Mai întâi, trebuie să decizi ce vei folosi pentru a marca informații despre menstruația ta în calendarul menstrual. Poți să scrii pur și simplu „ziua 1”, „ziua 2” etc. sau poți alege să folosești un simbol care îți place. Exemplu: multe femei aleg să încercuiască în calendarul menstrual prima și ultima zi a menstruației. Folosește un marker ori un pix roșu pentru a identifica mai ușor pe calendarul tău menstrual zilele în care ai avut menstruație.
Pasul următor: în fiecare zi în timpul menstruației, descrie fluxul tău menstrual pe calendar. A fost un flux menstrual abundent, mediu sau redus? În funcție de acesta, folosește markerul pentru a nota în calendarul menstrual litera „A” (dacă fluxul menstrual a fost abundent), litera „M” (dacă vrei să notezi că a fost un flux menstrual mediu) sau litera „R” (pentru fluxul redus). Dacă fluxul menstrual a fost extrem de abundent sau extrem de redus, poți face un alt simbol alături de litera pe care ai folosit-o pentru a descrie menstruația.
Pasul următor: Dacă te confrunți cu simptomele sindromului premenstrual, poți nota informațiile acestea pe calendarul menstrual, în fiecare zi a lunii respective. Descrie cum te simți și ce tip de simptome ai într-o anumită zi sau perioadă. Dacă ai dureri de cap, te simți balonată sau ai retenție de apă, notează aceste simptome.
În unele zile te simți euforică sau te simți mai tristă? Notează și aceste aspecte pe calendarul menstrual. Este suficient să scrii un cuvânt sau două despre cum te simți în fiecare zi, iar aceste detalii te vor ajuta să vezi dacă există un tipar care iese la iveală înainte de menstruație, pentru că în acest fel îl vei ajuta pe medicul tău să stabilească dacă suferi de sindromul premenstrual.
De ce ai nevoie pentru a-ți face propriul calendar menstrual?
Ai două opțiuni: fie folosești un calendar de perete sau de birou, cu pătrate sau spații mari alocate pentru fiecare zi, pentru a scrie în acele zone, astfel încât să ai spațiu suficient pentru a descrie cum te simți în unele zile, fie îți instalezi pe telefon o aplicație în care îți notezi toate informațiile.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Merck Manual - Female Reproductive Endocrinology
https://www.merckmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/female-reproductive-endocrinology/female-reproductive-endocrinology
NCBI - Menstrual Cycle Length and Patterns in a Global Cohort of Women Using a Mobile Phone App: Retrospective Cohort Study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7381001/
https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle
1 Studiul „Menstrual Cycle Length and Patterns in a Global Cohort of Women Using a Mobile Phone App: Retrospective Cohort Study”, apărut în J. Med Internet Res., 2020; 22(6): e17109, doi: 10.2196/17109, autori: Jessica A. Grieger, Robert J. Norman
2 Seminarul „The FIGO Recommendations on Terminologies and Definitions for Normal and Abnormal Uterine Bleeding”, autori: Ian S. Fraser, M.D., Hilary O.D. Critchley, M.D., Michael Broder, M.D. and Malcolm G. Munro, M.D.
3 Studiul „Diagnosis of toxic shock syndrome by two different systems; clinical criteria and monitoring of TSST-1-reactive T cells”, publicat în Microbiology and immunology, 2008, autori: Yoshio Matsuda, Hidehito Kato, Erina Ono, Ken Kikuchi, Mitsue Muraoka, Koichiro Takagi, Ken'ichi Imanishi, Shun'ichi Itoh, Tatsuo Itoh, Tetsuya Ogawa, Kosaku Nitta, Sayaka Inokuchi, Toshifumi Hibi, Hiroaki Ohta, Takehiko Uchiyama
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19090830/
4 Studiul „Asthma is Different in Women”, publicat în Allergy and Asthma Reports, în 2015, autori: Joe G. Zein & Serpil C. Erzurum
https://link.springer.com/article/10.1007/s11882-015-0528-y
Te-ar mai putea interesa și...