Fumezi si bei cafea dimineata pe stomacul gol? Iata cum te afecteaza acest obicei

Fumezi și bei cafea dimineața, chiar pe stomacul gol? Este posibil să nu îți dai seama de unde ai deprins acest obicei total nesănătos. Poate că de la Carrie Bradshaw, personajul principal din Sex and The City căreia, în fiecare dimineață, nu-i lipseau de pe birou scrumiera cu o țigară aprinsă și cafeaua de la Starbucks? Poate ai văzut asta chiar la părinți, în copilărie, și acum, după atât de mult timp, primul lucru pe care faci când te trezești e să mergi la bucătărie, să aprinzi prima țigară, să bagi capsula în espressor sau să pui cafeaua la fiert? Pe cât de îmbietor și familiar sună, pe atât de nocivă e pentru sănătate combinația dintre țigară și cafeaua de dimineață.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cafeaua, țigara și legătura dintre ele

Dacă este consumată după micul dejun, fără zahăr sau siropuri, cafeaua nu afectează sănătatea, ba chiar are unele beneficii. Poate doar dacă suferi de hipertensiune arterială atunci e mai înțelept să nu bei cafea. În schimb, țigara este dăunătoare de la capătul ei până la filtru, indiferent că ești o persoană relativ sănătoasă sau ai anumite boli.

Mai multe studii au analizat conexiunea dintre cafeaua de dimineață și țigări. Unul dintre studii a demonstrat că mai bine de o treime dintre fumători consumă cafea comparativ cu nefumătorii care consumă cu 15% mai puțin. O altă concluzie este că fumătorii care au renunțat la tutun au continuat să bea cafea în aceeași cantitate.

Un alt studiu a analizat comportamentele mai multor persoane față de substanțe. Trei sferturi dintre pacienții pe care s-au făcut studiile erau fumători și 65% dintre ei băutori de cafea. Studiul demonstrează că cei mai mari băutori de cafea sunt și cei care fumează, în mod obișnuit, mai mult.

Ce îți face mai mult tău, cafeaua sau țigara?

Consumată în cantități mari, cafeaua poate cauza probleme precum creșterea tensiunii arteriale. Același efect îl are și țigara doar că, pe lângă, asta, fumatul îți afectează și plămânii (cele mai afectate organe), dar și inima, gâtul, esofagul, sistemul reproducător etc. 

În sarcină, cu atât mai mult trebuie evitată combinația de țigară și cafea dimineața. Dacă țigările, cum spuneam, sunt nocive oricum, despre cafeaua băută în sarcină nu se știe exact dacă este sigură sau nu, de aceea e mai înțelept ca gravidele să nu bea deloc sau să limiteze foarte mult consumul.

Altfel, o cantitate moderată de cafea simplă băută dimineața sau de mai multe ori pe zi nu face rău dacă ești o persoană sănătoasă. Dacă suferi de boală de reflux gastroesofagian, hipertensiune arterială sau boală coronariană, osteoporoză sau anxietate, atunci cafeaua nu este potrivită pentru tine.

Ce se întâmplă atunci când combini cafeaua și țigara?

Pericole cardiovasculare

Atunci când țigara și cafeaua sunt combinate, efectul lor este mult mai puternic comparativ cu atunci când sunt consumate separat. Mai exact, valva aortă devine foarte rigidă. Pentru a evita bolile cardiovasculare, care duc la diverse complicații și pot fi chiar fatale, este important să îți păstrezi arterele cât mai flexibile. Se recomandă, deci, să renunți la combinația de țigări cu cafea dimineața (sau la orice altă oră) și să faci o detoxifiere de cel puțin două ori pe an.

Tulburări gastrice

Dacă le consumi pe stomacul gol, cafeaua și țigările stimulează secreția acidului clorhidric, folosit de corp, în cele mai multe cazuri, pentru a descompune alimentele. În cazul persoanelor care suferă de gastrită, acest efect poate fi simțit foarte repede. Bineînțeles, nici persoanele cu un stomac fără afecțiuni nu sunt scutite. Combinația de cafea și țigări pe stomacul gol poate duce la complicații precum ulcerul, balonarea, inflamarea intestinului și, cel mai grav, cancerul de colon. 

Cancer de colon

Cancerul de colon se dezvoltă și din cauza unui stil de viață haotic, mâncat nesănătos, consum de alcool, consum de alimente foarte picante sau foarte acre, din lipsa hidratării corespunzătoare (fiecare persoană are un necesar diferit de apă în funcție de înălțime și greutate, efort fizic depus de-a lungul zilei etc.), din cauza curelor de slăbire (mai ales cele cu o masă pe zi), din lipsa supelor și a ciorbelor, din cauza stresului și sedentarismului și, bineînțeles, după cum am mai spus, din cauza consumului de cafea și țigări pe stomacul gol.

Cafeaua ar trebui băută la aproximativ o oră după ce te-ai trezit și după ce ai mâncat, în cel mai rău caz, măcar o felie de pâine. Sau, în loc de cafea dimineața, bea un ceai verde ori negru, care îți va da la fel de multă energie.

Mai multe studii au demonstrat că, de fiecare dată când consumi mai multă cafea, implicit vei fuma și mai multe țigări. În sens invers, nu se poate confirma același lucru. Cercetătorii au observat și faptul că, în cazul în care o persoană primește prima dată țigara, nu simte nevoia să ceară o cafea imediat după. 

Aceleași studii s-au făcut și pe cafeaua și ceaiul decofeinizate. Persoanele care au participat la studiu nu au simțit nevoia de țigară. Astfel, s-a constatat că o cană de cafea, mai corect spus, cofeina din ea, te face să vrei să fumezi mai mult. Specialiștii confirmă încă o dată că legătura dintre cafea și țigări este nocivă, deoarece aceasta crește dependența de țigară.

Când a apărut pauza de cafea și țigară?

Pauza de cafea și țigară a devenit obișnuită în multe culturi în secolul al XX-lea, odată cu creșterea industrializării și dezvoltarea ritmului rapid al vieții cotidiene. 

În timpul Revoluției Industriale, munca s-a mutat din mediul rural în fabrici și uzine. Lucrătorii petreceau ore îndelungate în mediul industrial, desfășurând activități repetitive și monotone. Pauza de cafea și țigară a oferit un răgaz de la muncă și o ocazie de relaxare într-un mediu obositor. 

Mai mult, industria producătoare de cafea și țigări a început să promoveze aceste produse ca modalități de relaxare și energizare. Publicitatea agresivă și disponibilitatea crescută au condus la creșterea consumului de cafea și țigări în rândul lucrătorilor. Pauza de cafea și țigară a fost percepută, deci, ca o modalitate de reîncărcare a bateriilor. Unii angajați au considerat că această pauză îmbunătățește productivitatea muncii și concentrarea.

Cum să eviți combinația de cafea și de tutun?

Majoritatea oamenilor își doresc să înceapă ziua cu o băutură caldă, de aceea cafeaua de dimineață este așa de populară. Mai ales dacă este o dimineață rece, dar nu numai. Astfel, poți să înlocuiești cafeaua cu un ceai fierbinte. Acest lucru va reduce și numărul de țigări fumate dimineața. 

Cercetătorii au demonstrat că numărul de țigări nu este proporțional cu ceștile de ceai consumate. Această băutură nu îți face poftă de țigări și, probabil, dacă faci acest exercițiu câteva zile la rând, vei sesiza că și cantiatea de tutun consumată într-o zi e mai mică. Concluzionând, înlocuirea cafelei cu ceaiul poate fi o alegere mai bună și mult mai sănătoasă.

De asemenea, o variantă și mai bună poate fi înlocuirea cafelei direct cu apa. Aceasta e mai sănătoasă pentru corp chiar și decât ceaiul. Cu siguranță, va reduce și mai mult țigările fumate într-o dimineață obișnuită. Apa e o băutură neutră, care nu conține absolut nicio urmă de cofeină și, astfel, e de preferat în viața de zi cu zi.

Totuși, dacă preferi o băutură mai gustoasă dimineața dar care, în același timp, să te hidrateze și să te vitaminizeze, poți opta pentru fresh-uri de portocale sau alte citrice precum grepfrutul sau pentru smoothie-uri.

Cu toate acestea, studii științifice recente demonstrează cu dovezi concrete că, băută singură, ca atare, fără zahăr și lapte, cafeaua are numeroase beneficii asupra sănătății. Profesorul Frank Hu, președintele Departamentului de Nutriție de la Harvard spune că, în cantități moderate, cafeaua poate face parte din dieta noastră zilnică. Când spune cantitate moderată, se referă la între două-trei căni de cafea simplă pe zi. Astfel, cafeaua poate scădea riscul de a face diabet de tip 2, boli de inimă, cancer hepatic și boală Parkinson. În cazul băutorilor de cafea, care o consumă regulat, poate scădea riscul de deces prematur.

În concluzie:

  • Primul lucru pe care-l fac mulți oameni imediat după ce se trezesc este să fumeze și să bea cafeaua de dimineață. Cele două substanțe în combinație, mai ales pe stomacul gol, poate duce la probleme grave de sănătate, precum ulcer, creșterea tensiunii arteriale și chiar cancer.
  • Cafeaua crește dependența de țigări.
  • Cafeaua băută pe stomacul gol irită și poate cauza indigestii sau chiar arsuri la stomac.
  • Atât țigările, cât și cafeaua sunt factori care duc la stări de anxietate și la lipsa concentrării.
  • Încearcă să înlocuiești cafeaua de dimineață cu băuturi mai sănătoase sau să o bei după ce ai mâncat ceva. Dacă vrei să bei cafea, alege una simplă, neagră, neîndulcită și fără alte ingrediente care să-i taie din beneficii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Smoking & Tobacco Use 
https://www.cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/index.htm
Johns Hopkins Medicine - 9 Reasons Why (the Right Amount of) Coffee Is Good for You 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you
Science Direct - Coffee and cigarettes: Modulation of high and low sensitivity α4β2 nicotinic acetylcholine receptors by n-MP, a biomarker of coffee consumption
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0028390822002325?via%3Dihub
Studiul „Coffee and cigarettes: Modulation of high and low sensitivity α4β2 nicotinic acetylcholine receptors by n-MP, a biomarker of coffee consumption”, apărut în Neuropharmacology, Volume 216, 15 September 2022, 109173, https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2022.109173, autori: Roger L. Papke et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0