Greutatea normala ar insemna mai putine migrene

O noua analiza arata ca greutatea ar putea sa influenteze riscul de migrene.

„Persoanele cu migrene si medicii (acestora) trebuie sa fie constienti ca greutatea in exces si pierderile in greutate extreme nu sunt bune pentru (persoanele care sufera de migrene) si ca mentinerea unei greutati normale poate scadea riscul de migrene” a declarat autorul studiului, dr. B. Lee Peterlin. Aceasta este directorul departamentului de cercetare privind migrenele la Johns Hopkins University School of Medicine din Baltimore.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

„Alegerile sanatoase in materie de gestionare a greutatii si a regimului alimentar, precum si a sportului sunt garantate” a adaugat aceasta.

Aproximativ 12% dintre adultii din Statele Unite sufera de migrene, potrivit informatiilor furnizate de Universitatea Johns Hopkins. Deseori, aceste dureri de cap debilitante sunt insotite de palpitatii, greturi si sensibilitate la lumina si sunete.

 

 

Echipa lui Peterlin a evaluat 12 studii publicate anterior la care au participat aproape 300.000 de persoane, proces cunoscut drept meta-analiza. Oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele obeze erau cu 27% mai predispuse sa sufere de migrene decat persoanele care aveau o greutate normala. Iar persoanele subponderale erau cu 13% mai predispuse sa aiba migrene.

Cercetatorii s-au raportat la definitiile standard atat ale obezitatii, cu indicele masei corporale (IMC) peste 30 si ale supraponderabilitatii, cu un IMC sub 18,5. O persoana de 1,63 m care cantareste 80 de kg are un IMC de 30, in timp ce o persoana de aceeasi inaltime care cantareste 47,5 kg are un IMC de 18.

In studiile anterioare, echipa condusa de Peterlin a descoperit ca legatura dintre obezitate si migrene a fost mai mare in randul femeilor si la persoanele sub 55 de ani. Acest studiu nou a reconfirmat constatarile respective.

Noua analiza a aratat ca legatura dintre obezitate si migrene este moderata, a precizat Peterlin. Se aseamana cu cea dintre migrene si boala cardiaca ischemica, in care inima nu primeste suficient sange, a mai adaugat aceasta. Peterlin sustine ca nu poate explica cu certitudine cum influenteaza riscul de migrene alcatuirea organismului. Dar aceasta a speculat ca tesutul adipos „este un organ endocrin si ca oricare alt organ endocrin, ca tiroida, spre exemplu, prea mult sau prea putin cauzeaza probleme.”

Modificarea tesutului adipos care apare odata cu cresterea in greutate sau cu pierderea excesiva in greutate influenteaza functionarea si secretia anumitor proteine si hormoni, producand modificari de natura inflamatorie in organism, a explicat Peterlin. Astfel, indivizii ar fi mai predispusi la migrene sau s-ar declansa o migrena, a mai spus aceasta. Cu toate acestea, studiul a aratat doar o legatura intre greutate si riscul de migrena, si nu o relatie de tip cauza-efect.

Ar ajuta pierderea sau cresterea in greutate? Nu este clar, a mai spus Peterlin. "Datele limitate referitoare la oameni arata ca persoanele care sufera de migrene episodice sau cronice, care sunt foarte obeze si sufera o interventie chirurgicala bariatrica din alte motive de sanatate, inregistreaza o scadere cu 50% a frecventei migrenelor. De asemenea, s-a descoperit ca exercitiile aerobice reduc incidenta migrenelor. „Nu este inca cert daca cresterea in greutate in sine sau alti factori legati de exercitiile fizice au ca rezultat aceasta scadere a migrenelor” a spus Peterlin.

Un specialist in domeniul migrenelor care nu a participat la studiu a laudat rezultatele analizei.

Noua analiza reprezinta „un adaos valoros la numarul tot mai mare de studii privind migrenele si indicele masei corporale (IMC)” a precizat Dawn Buse, director al departamentului de medicina comportamentala al Montefiore Headache Center din New York. Aceasta a constatat o crestere a frecventei migrenelor in randul pacientilor care au luat in greutate. Si a remarcat reducerea frecventei migrenelor ca urmare a scaderii in greutate, a mai spus aceasta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Buse a recunoscut ca, desi scaderea in greutate pare sa ajute, pierderea in greutate poate ridica probleme. Medicii ar trebui sa discute cu pacientii despre legatura cu migrenele si sa-i ajute printr-o mai buna informare si prin recomandari de tratamente care sa-i ajute sa slabeasca.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0