Dependența de internet: ce este, cum se manifestă și cum se tratează

Dacă o mare parte din timp ți-o petreci pe internet, fie pe telefon, fie pe tabletă sau computer, e posibil să suferi de dependența de internet. Află mai multe despre această dependență, pentru a învăța cum să îi faci față.

Dependența de tehnologie este o problemă socială în creștere, care este dezbătută la nivel mondial. Tulburarea de dependență de internet distruge vieți prin faptul că provoacă complicații neurologice, tulburări psihologice și probleme sociale. Sondajele din Statele Unite și Europa au indicat rate de prevalență alarmante cuprinse între 1,5 și 8,2%.

Dependența de internet este descrisă ca fiind o tulburare a controlului impulsurilor, fiind asemănată în ceea ce privește modul în care funcționează cu dependența de jocuri de noroc.

Această dependență face referire la nevoia compulsivă de a folosi internetul pentru orice acțiune întreprinsă, dar și la crearea unor atașamente emoționale față de prietenii din mediul virtual. Dependenții de internet socializează, petrec timp pe tot felul de site-uri, țin un blog sau pur și simplu se înscriu în tot felul de comunități și urmăresc tot ce se discută fără să intervină. Indiferent de activitatea desfășurată pe internet, dacă cei din jur îți atrag în permanență atenția asupra faptului că ignori realitatea și stai numai cu ochii în telefon/ tabletă/ laptop, e posibil să suferi de această dependență. Persoanele care au această dependență folosesc lumea virtuală ca și cum ar fi reală în timp ce ignoră conexiunile cu oamenii din jur, ajungând să se izoleze.

Ce semne trădează dependența de internet

Dependența de internet se manifestă atât fizic, cât și emoțional. Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale acestei dependențe:

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
  • Individul se gândește la internet în mod constant în timpul zilei, chiar și atunci când nu are acces la acesta (de exemplu, își planifică să își dedice pauza de masă cumpărăturilor online sau documentării cu privire la un subiect controversat).
  • Individul petrece din ce în ce mai mult timp online.
  • Individul nu poate renunța la internet – dacă încearcă să se abțină de la folosirea acestuia devine nervos, iritat și nemulțumit.
  • Partenerul de viață, colegii și alți oameni din jur se plâng că nu primesc suficientă atenție din cauza folosirii excesive a internetului.
  • Individul pierde noțiunea timpului când navighează pe inernet, adesea culcându-se cu 1-2 ore mai târziu pentru că nu își dă seama când trece timpul.
  • Individul minte cu privire la timpul petrecut online sau la activitățile desfășurate pe internet.
  • Individul reușește să se detașeze de la stresul cotidian numai când poate folosi internetul.

Din ce cauză apare dependența de internet

Oricine poate dezvolta dependența de internet, nu există un tipar fix. Însă cercetările făcute de specialiști arată că persoanele depresive și cele anxioase sunt mai expuse riscului de a dezvolta această dependență din dorința de a fugi de propriile probleme.

Și cei care suferă de alte dependențe precum cea de alcool, droguri sau jocuri de noroc prezintă risc crescut de dependență de internet.

Persoanele timide au, de asemenea, predispoziție către această dependență întrucât internetul îți permite să rămâi anonim.

Predispoziție Biologică

Există din ce în ce mai multe dovezi că poate exista o predispoziție genetică la comportamentele de dependență. Teoria este că indivizii cu această predispoziție nu au un număr adecvat de receptori de dopamină sau au o cantitate insuficientă de serotonină / dopamină, având astfel dificultăți în a experimenta niveluri normale de plăcere în activități pe care majoritatea oamenilor le-ar găsi satisfăcătoare. Pentru a crește plăcerea, aceste persoane sunt mai predispuse să caute o implicare mai mare decât media în comportamente care stimulează o creștere a dopaminei, oferindu-le efectiv mai multă recompensă, dar plasându-i la un risc mai mare de dependență.

Consecințele dependenței de internet 

Dependența de internet, la fel ca orice altă dependență, poate afecta relațiile cu cei din jur, viața profesională, dar și sănătatea mintală a individului.

Dependentul de internet poate experimenta, atunci când încearcă să nu mai folosească internetul, stări și simptome precum: furie, depresie, anxietate, teamă, irascibilitate, tristețe, singurătate, plictiseală, precum și simtome fizice cum ar fi disconfortul gastrointestinal (crampe abdominale, diaree, constipație, reflux gastroesofagian).

O serie de probleme asociate pot apărea pe fondul dependenței de internet. De pildă, din cauza petrecerii multor ore în fața ecranului digital, dependentul se poate confrunta cu probleme precum: uscăciune oculară, durere de cap, insomnii, dureri de spate.

Vulnerabilități neurobiologice

Se știe că dependențele activează o combinație de situsuri din creier asociate cu plăcerea, cunoscute împreună ca "centrul de recompensă" al creierului. Atunci când este activată, eliberarea de dopamină este crescută, împreună cu opiacee și alte substanțe neurochimice. În timp, receptorii asociați pot fi afectați, producând toleranță sau nevoia de stimulare din ce în ce mai mare a centrului de recompensă. Utilizarea internetului poate duce, de asemenea, în mod specific la eliberarea de dopamină în una dintre structurile de recompensă din creier implicate în mod specific în alte dependențe. Un exemplu al naturii recompensatoare a utilizării tehnologiei digitale poate fi surprins în următoarea declarație a unui bărbat în vârstă de 21 ani aflat în tratament pentru tulburarea de dependență de internet :

"Simt că tehnologia a adus atât de multă bucurie în viața mea. Nicio altă activitate nu mă relaxează sau mă stimulează ca tehnologia. Cu toate acestea, atunci când mă lovește depresia, am tendința de a folosi tehnologia ca o modalitate de retragere și de izolare."

Tratament dependență de internet

În prima fază, pacientul trebuie să conștientizeze problema și să recunoască că suferă de dependența de internet. Apoi, acesta ar trebui să apeleze la ajutorul unui psiholog, care îl poate ajuta să învingă această problemă, dar și pe cele asociate cum ar fi anxietatea sau depresia.

Sugestii de auto îngrijire

  • Dacă crezi că ești dependent de Internet și dorești să îți schimbi comportamentul, poți încerca următoarele strategii:
  • Notează-ți simptomele - de exemplu, țineți evidența comportamentului, gândurilor și sentimentelor.
  • Gândește-te la motivul pentru care folosești atât de mult Internetul. Ce te determină să intri pe internet? Există o problemă reală pe care nu o înfrunți?
  • Fă un brainstorming (gândește-te la) alte modalități de a face față problemei tale; care nu implică Internetul. Alege unele care vor funcționa și pune-le în practică.
  • Folosește metode de relaxare precum respirația profundă sau meditația pentru a gestiona simptomele anxietății.
  • Redescoperă domeniile neglijate ale vieții tale - de exemplu, socializarea cu prietenii, viața amoroasă, du-ți copiii la plajă, ieși și fii activ.
  • Caută ajutor profesional dacă este necesar.

 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Internet Addiction: A Brief Summary of Research and Practice - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3480687/
Internet addiction - https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/internet-addiction 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0