Cum sa ii cultivi copilului placerea de a citi

Daca vrei sa ai un copil caruia sa ii placa sa citeasca, trebuie sa faci ceva in acest sens, nu te poti astepta ca aceasta placere sa apara subit.

Placerea de a citi trebuie sa ii fie cultivata celui mic, iar aceasta misiune revine, in mare parte, parintilor. Iata ce poti face, in calitate de parinte, pentru a-i insufla celui mic dorinta de a citi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Citeste-i inca de cand se afla in burtica

Inainte de a-ti cunoaste copilul, citeste-i. Specialistii sustin ca astfel, copilul se va familiariza cu vocea parintelui, iar la venirea pe lume ii va cunoaste deja vocea. Un studiu a demonstrat chiar ca bebelusii incep sa invete de cand sunt inca in burtica mamei. Asadar, daca iti vei face un obicei din a-i citi celui mic povesti inainte ca el sa vina pe lume, iar dupa nasterea sa vei continua sa faci acest lucru, poti fi sigura ca ii sporesti sansele sa dezvolte o pasiune pentru citit.

Fa un ritual din cititul impreuna

Chiar daca cel mic nu stie inca sa citeasca, e bine sa ii citesti seara, la culcare, o poveste, dandu-i voie sa dea el paginile, oferindu-i senzatia ca cititi impreuna. Astfel, va asocia intotdeauna cititul cu activitatile relaxante.

Da-i voie sa citeasca orice

Copilul tau are 6 ani si vrea sa citeasca Harry Potter? Nu ii refuza aceasta placere, gandindu-te ca nu este inca pregatit  sa citeasca o carte anume.

Du-l in librarii

Asa cum il duci la locul de joaca din mall ori la restaurant, fa-ti un obicei si din a-l duce pe cel mic la librarie. Da-i voie sa se plimbe printre rafturi, lasa-l sa aleaga cartile a caror coperta il atrag si ofera-i, drept bonus, ocazia de a isi alege o mica jucarioara sau ceva care il atrage de la raionul de papetarie.

Incurajeaza-l sa isi alcatuiasca propria biblioteca

Incurajeaza-l pe cel mic sa aiba propria biblioteca, la el in dormitor, cu carti pentru copii. Ofera-i, cu fiecare ocazie, o carte drept cadou pentru a-l invata sa se bucure si de carti.

Alege-i, in prima faza, cartile care au legatura cu un hobby pe care copilul tau il are

Daca cel mic iubeste animalele si vrea sa se faca veterinar, ia-i carti cu si despre animale. Pe de alta parte, daca e interesat de vrajitorie si alte astfel de teme comune in randul copiilor, alege carti care sa trateze acets subiect.

Pune-i intrebari cu privire la lectura sa

Pentru a il face sa simta ca face ceva de-a dreptul interesant si util, pune-i multe intrebari copilului tau atunci cand citeste o carte. Intreaba-l despre personaje, despre firul actiunii, dar cere-i si parerea cu privire la lucrurile pe care le citeste.

Citeste si tu, la randul tau

Copiii imita comportamentul parintilor. Asadar, daca te vede pe tine citind, va dori sa faca si el asta. Pe de alta parte, copilul nu te va asculta daca il indemni sa citeasca in conditiile in care tu nu ai facut niciodata acest lucru in fata lui.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0