Dependenta de jocuri de noroc: ce spun cercetarile stiintifice si statisticile?
Dependenta de jocuri de noroc: ce spun cercetarile stiintifice si statisticile?
Dependenta de jocuri de noroc: ce spun cercetarile stiintifice si statisticile?
Prevalența dependenței grave de jocuri de noroc la nivel mondial este estimată în prezent a fi între 0,1 și 5,8%, ceea ce relevă o nevoie considerabilă de ajutor în rândul celor care se confruntă cu astfel de probleme. De ce apare dependența de jocuri de noroc și cum poate fi tratată? Iată ce spun studiile științifice.
Dependența de jocuri de noroc, una dintre așa-numitele dependențe comportamentale, poate avea un efect devastator nu doar asupra persoanelor implicate, ci și asupra familiilor acestora, deoarece poate genera probleme grave cum ar fi imposibilitatea păstrării unui loc de muncă sau pierderea casei, a economiilor familiei ori a altor bunuri de preț.
Dependențele comportamentale se aseamănă cu dependențele de substanțe
Unele cercetări au arătat că două zone ale creierului, numite insula și nucleus accumbens, sunt foarte active atunci când persoanele cu dependență de jocuri de noroc simt nevoia să joace. Activitatea din aceste zone implicate în luarea deciziilor, în recompensare și în controlul impulsurilor a fost corelată și cu dependența de droguri și de alcool.
După ce oamenii de știință au aflat că anumite comportamente seamănă cu dependența de alcool și droguri au dezvoltat date care indică faptul că acestea merită luate în considerare ca dependențe comportamentale. Angajamentul excesiv în jocurile de noroc, utilizarea internetului, jocurile video, sexul, mâncatul și cumpărăturile pot reprezenta dependențe.
Dependența de jocuri de noroc începe în tinerețe
Mai multe dovezi științifice arată o suprapunere între dependența de jocuri de noroc și dependența de substanțe în termeni de expresie clinică (de exemplu, pofta, toleranța, simptomele de sevraj), comorbiditate, profil neurobiologic și tratament. Ambele forme de dependență încep de obicei în adolescență sau în tinerețe, cu rate mai mari observate la aceste grupe de vârstă decât în rândul adulților mai în vârstă. În ambele forme, unii oameni se pot recupera singuri, fără tratament formal, însă alții au nevoie de diverse terapii diversificate, pe termen lung.
Tulburările mintale, factori de risc pentru dependența de jocuri de noroc
Anumiți factori - biologici, genetici și de mediu - pot crește riscul pentru dependența de jocuri de noroc, problemele de sănătate mintală și bunăstarea generală fiind unii dintre cei mai puternici. Unele caracteristici de personalitate, cum ar fi competitivitatea, impulsivitatea și neliniștea pot contribui, de asemenea, la un risc crescut de a ajunge la dependența de jocuri de noroc.
Persoanele cu un membru al familiei care are o problemă cu jocurile de noroc au, de asemenea, un risc mai mare să se implice într-un astfel de comportament. Mai mult, jocurile de noroc compulsive pot fi asociate cu anumite tulburări de sănătate mintală, cum ar fi abuzul de substanțe, depresia, anxietatea și tulburări de personalitate. În cazuri mai rare, anumite medicamente pentru boala Parkinson și sindromul picioarelor neliniştite pot duce la comportamente compulsive, cum ar fi pofta de jocuri de noroc.
Există și dovezi corelate cu implicarea serotoninei, unul dintre hormonii fericirii, în dependențele comportamentale. Serotonina are rol în emoții, motivație, luarea deciziilor, controlul comportamental și inhibarea comportamentului. Dacă serotonina funcționează anormal, acest aspect poate crește impulsivitatea în ceea ce privește jocurile de noroc.
Dependența de jocul de noroc și comportamentul sexual compulsiv
A fost descoperită și o conexiune între dependența de jocuri de noroc și comportamentul sexual compulsiv, cele două apărând uneori în același timp și fiind corelate și cu alte tulburări.
Rezultatele unui studiu recent sugerează că persoanele cu dependență de jocuri de noroc și comportament sexual compulsiv au avut tendința de a avea rate mai mari de tulburări psihiatrice (depresie, tulburare de stres post-traumatic și bulimie nervoasă) și să se angajeze în comportamente mai dependente (consum problematic de alcool, consum de droguri și exerciții fizice exagerate) în comparație cu persoanele care aveau doar dependența de jocuri de noroc, fără tulburările de natură sexuală.
Este dependența de jocuri de noroc ereditară?
Studiile la care au luat parte gemeni sugerează că factorii genetici pot contribui mai mult decât factorii de mediu la variația generală a riscului de dezvoltare a dependenței pentru jocurile de noroc. Unele date au arătat că factorii ereditari pot contribui în proporție de 50%–60% la această dependență, procent comparabil cu cele pentru dependența de substanțe. Unele studii mai mici au observat că rudele de gradul întâi ale persoanelor cu dependețe comportamentale au avut rate semnificativ mai mari de dependență, depresie și alte tulburări psihiatrice, sugerând relații genetice între aceste afecțiuni.
Dependența de jocuri de noroc poate fi trădată de anumite semne
Dependența de jocuri de noroc este adesea descrisă ca fiind o „dependență tăcută”, deși poate avea o mare varietate de semne care se manifestă în primul rând ca modificări comportamentale.
Jucătorii cu dependență gravă de jocuri de noroc par adesea scufundați cu totul în lumea lor, retrăind experiențele anterioare legate de jocurile de noroc sau planificându-le pe cele viitoare. Asumarea riscurilor din ce în ce mai mari poate fi un semn al dependenței.
Un jucător compulsiv poate recurge și la jocuri de noroc pentru a face față problemelor personale sau stresului. În plus, jucătorul poate începe să mintă foarte mult în efortul de a ascunde amploarea problemei pe care o are, punându-și astfel în pericol relațiile personale și pe cele de muncă.
În unele cazuri, jucătorii înrăiți sunt mai susceptibili de a comite infracțiuni, cum ar fi furtul – de obicei, în efortul de a obține mai mulți bani pentru jocurile de noroc . Dacă încearcă să joace mai puțin sau să evite complet aceste activități, persoanele cu dependență de jocuri de noroc pot prezenta semne de sevraj, cum ar fi depresie, insomnie, diverse pofte exagerate, anxietate și iritabilitate.
Cele mai multe semne ale dependenței de jocuri de noroc sunt greu de recunoscut de către persoana afectată, de aceea este important ca, dacă familia și prietenii suspectează că o persoană din anturajul lor ar putea avea probleme cu jocurile de noroc, ar trebui să încerce o discuție cu aceasta, pentru a o convinge că are nevoie de ajutor specializat.
Dependenții de jocuri de noroc își dau seama de problemă și caută să o rezolve
O revizuire sistematică recent publicată în revista științifică Addiction a constatat că, la nivel global, aproximativ unul din 400 de adulți (0,23% din populația adultă generală actuală) a căutat ajutor pentru probleme legate de jocurile de noroc, fie în ultimele 12 luni, fie la un moment dat în timpul vieții.
Această recenzie este prima care estimează prevalența globală a căutării de ajutor pentru problemele legate de jocurile de noroc. Analiza a combinat rezultatele a 24 de studii efectuate la nivel internațional în care populația generală a fost chestionată despre căutarea ajutorului pentru probleme legate de jocurile de noroc.
Pe lângă stabilirea prevalenței globale a căutării de ajutor, revizuirea a constatat, de asemenea, că prevalența căutării de ajutor a fost mai mare în rândul persoanelor cu o dependență mai gravă legată de jocurile de noroc. Aproximativ 1 din 25 de persoane cu dependență moderată și 1 din 5 persoane cu un grad mare de dependență au căutat ajutor pentru a-și rezolva problemele cu jocurile de noroc.
Dependența de jocuri de noroc poate fi tratată
Tratamentele pentru dependență pot fi împărțite în trei faze:
- Faza de detoxifiere are ca scop obținerea unei abstinențe susținute într-o manieră sigură, care reduce simptomele de sevraj imediate; această primă fază poate implica administrarea de medicamente pentru a ajuta tranziția.
- A doua fază este una de recuperare, cu accent pe dezvoltarea motivației susținute pentru a evita recidiva, învățarea strategiilor pentru a face față poftelor și dezvoltarea unor modele de comportament noi, sănătoase, care să înlocuiască acele comportamente care provoacă dependență; și această fază poate implica medicamente, dar și tratamente comportamentale.
- În al treilea rând, prevenirea recăderilor urmărește să susțină abstinența pe termen lung; această ultimă fază este poate cea mai dificil de realizat.
Este important de reținut că tratamentul pentru dependența de jocuri de noroc începe cu faptul că persoana afectată recunoaște că are o problemă. Probabil că aceasta este cea mai dificilă parte a tratamentului pentru dependența de jocuri de noroc, deoarece este adesea foarte greu pentru jucătorii compulsivi să admită că au o problemă.
În unele cazuri, medicamentele care tratează tulburările mintale, cum ar fi antidepresivele sau stabilizatorii de dispoziție, pot ajuta la reducerea comportamentelor de joc.
Tratamentul pe termen lung pentru a combate dependența de jocuri de noroc se concentrează adesea pe schimbări de comportament și sprijin, deci terapia comportamentală sau terapia cognitiv-comportamentală pot fi benefice. Terapia comportamentală implică expunerea sistematică la jocurile de noroc în efortul de a reduce impulsurile. Terapia cognitiv-comportamentală se concentrează pe înlocuirea comportamentelor nesănătoase cu unele pozitive.
Există și unele grupuri de ajutor destinate persoanelor cu dependențe comportamentale, care le pot fi de folos cu îndrumări despre cum să creeze bariere între ele și jocurile de noroc, cum să schimbe modul în care văd jocurile de noroc și cum să își dezvolte noi hobby-uri și pasiuni.
În funcție de nevoile și de resursele persoanei cu dependență, terapia poate implica spitalizare, tratament în ambulatoriu sau alte forme de tratament. Este important de reținut că, în ciuda tratamentului, persoana afectată poate fi în continuare expusă riscului de recidivă, mai ales dacă nu face eforturi să își schimbe viziunea asupra jocurilor de noroc și dacă este este expusă la un mediu prielnic pentru a practica în continuare jocuri de noroc.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Osmosis - Gambling Addiction
https://www.osmosis.org/answers/gambling-addiction
Wiley Online Library - Global prevalence of help-seeking for problem gambling: A systematic review and meta-analysis
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/add.15952
Studiul „Global prevalence of help-seeking for problem gambling: A systematic review and meta-analysis”, apărut în Addiction, 13 iulie 2022, https://doi.org/10.1111/add.15952, autori Rimke Bijker, Natalia Booth et al.
Pub Med - Demographic and psychiatric correlates of compulsive sexual behaviors in gambling disorder
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31416337/
Studiul „Demographic and psychiatric correlates of compulsive sexual behaviors in gambling disorder”, apărut în J Behav Addict. 2019 Sep 1;8(3):451-462. doi: 10.1556/2006.8.2019.35. Epub 2019 Aug 16, autori: Megan E. Cowie et al.
NCBI - Gambling Disorder and Other Behavioral Addictions: Recognition and Treatment
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458066/
Studiul „Gambling Disorder and Other Behavioral Addictions: Recognition and Treatment”, apărut în Harv Rev Psychiatry. 2015 Mar-Apr; 23(2): 134–146. doi: 10.1097/HRP.0000000000000051, autori: Yvonne H. C. Yau și Marc N. Potenza
Te-ar mai putea interesa și...