Dependenta de cocaina: cum poate fi recunoscuta & tratata
Dependenta de cocaina: cum poate fi recunoscuta & tratata
Dependenta de cocaina: cum poate fi recunoscuta & tratata
Cocaina este un drog obținut din frunzele arbustului de coca, originar din America de Sud, al cărui consum creează dependență și totodată este ilegal. Cum poți recunoaște această dependență de droguri și cum se tratează?
Cocaina este un stupefiant stimulant, ceea ce înseamnă că oferă energie și sporește starea de alertă. Acest drog acționează asupra legăturilor neuronale din creier, provocând o stare de euforie și de energie. Dpendența de cocaină se instalează rapid, după ce drogul este încercat de câteva ori. Dependența de droguri, în general, este și fizică, dar și mintală.
Un raport din 2021 al Biroului ONU pentru Droguri şi Criminalitate indică faptul că, în anul 2019, erau 20 de milioane de consumatori de cocaină la nivel mondial. Între 2010 și 2019, prevalența estimată a consumului de cocaină a rămas destul de stabilă, dar creșterea populației a dus la o creștere de 22% a numărului de persoane care au utilizat cocaină în 2020.
La un capăt al spectrului se află consumatorii de cocaină integrați social, adică cei care au serviciu și o viață stabilă, în general, care utilizează cocaina singură sau în combinație cu alte droguri în diverse locuri de agrement, mai ales în cele corelate cu viața de noapte. La celălalt capăt se află consumatorii din grupuri sociale marginalizate, adică oameni cu probleme socio-economice și de sănătate, inclusiv persoane fără adăpost.
Cocaina, dăunătoare sub toate formele
Cocaina se poate consuma în mai multe feluri: prin inhalare pe nas (prizare), prin injectare în venă, dar și pe cale genitală sau orală. Cocaina poate fi și fumată, sub forma sa procesată denumită „crack”. Efectele dăunătoare sunt aceleași, indiferent de metoda de consum.
Cocaina este unul dintre cele mai scumpe droguri, iar dependența de cocaină poate fi extrem de costisitoare. De multe ori, cocaina este amestecată cu diverse prafuri pentru ca traficantul să câștige mai mult. Printre aceste prafuri se numără: bicarbonatul de sodiu, făina, amidonul, zahărul, detergenții, pudra de talc, dar și amfetaminele.
Care sunt efectele cocainei?
După ce pătrunde în organism, cocaina eliberează o doză mare de dopamină în creier, oferind o stare euforică. Starea de euforie nu persistă însă mult, de aceea consumatorul simte nevoia de încă o doză, de multe ori mai mare decât prima.
Cocaina împiedică dopamina și alți neurotransmițători similari, printre care și serotonina, să plece către alte celule nervoase, ceea ce înseamnă că acestea se acumulează în creier și senzația de plăcere se intensifică. Acest drog reduce nevoia de somn și de hrană.
Consumul frecvent de cocaină creează toleranță la acest drog, ceea ce înseamnă că doza trebuie mărită, iar odată cu mărirea cantității consumate crește și riscul de manifestări psihice precum: paranoia, panică, halucinații, anxietate, depresie, agresivitate, comportament anormal.
Printre efectele adverse fizice ale cocainei se numără: scăderea în greutate, tahicardie, greață, dureri abdominale, dureri de cap, aritmii, infarct, accident vascular cerebral. Cocaina crește, de asemenea, riscul de afecțiuni respiratorii, hepatită sau complicații intestinale.
Cum recunoști o persoană care a consumat cocaină?
Principalele semne care trădează consumul de cocaină sunt:
- Agitație
- Entuziasm
- Dezinhibare
- Hiperactivitate
- Simptome similare răcelii, mai ales rinoree
- Spasme musculare
- Modificarea stării de concentrare
Cum se instalează dependența de cocaină?
Acest drog afectează conexiunile neuronale din creier. Consumul repetat afectează zonele din creier asociate cu plăcerea, memoria și capacitatea de a lua decizii. Astfel, devine tot mai greu pentru consumator să renunțe și apare depedența de droguri.
Persoanele dependente de alcool sau alte droguri, persoanele cu istoric familial în ceea ce privește consumul, precum și cei care suferă de tulburări mintale prezintă risc crescut de a dezvolta dependență de cocaină.
Ce tratament există pentru dependența de cocaină?
Dependența de cocaină este o tulburare complexă, cu implicații fizice, psihice, sociale, dar și familiale. Există o serie de metode care pot ajuta dependentul să se trateze.
Dezintoxicare într-o clinică specializată
Internarea într-o clinică de dezintoxicare reprezintă o metodă de tratament eficientă. Pacientul poate avea nevoie de câteva luni de tratament și supraveghere medicală sau poate chiar de un an întreg, însă la externare va fi vindecat. Asemenea clinici folosesc atât tratament medicamentos și consiliere psihologică, cât și grupuri de sprijin, sesiuni de orientare vocațională sau alte tipuri de terapie precum terapia prin muzică.
Terapie psihologică
Terapiile comportamentale sunt, de asemenea, necesare în tratarea dependenței de cocaină, acestea țintind cauzele psihologice care au determinat în primă fază consumul. Terapia cognitiv-comportamentală va modela gândirea persoanei dependente de droguri, astfel încât aceasta să nu mai simtă nevoia de substanțe stimulante.
Această abordare ajută pacienții să dezvolte abilități esențiale care sprijină abstinența pe termen lung, inclusiv capacitatea de a recunoaște situațiile în care este cel mai probabil să consume cocaină, să evite aceste situații și să facă față mai eficient unei game de probleme asociate cu dependența de droguri.
O formă de terapie comportamentală care dă rezultate pozitive la persoanele cu dependență de droguri este managementul contingențelor, care implică stimulente motivaționale. Programele folosesc un sistem bazat pe vouchere sau diverse premii care recompensează pacienții care se abțin de la cocaină și alte droguri.
Pe baza testelor de urină care dovedesc că nu au mai luat droguri, pacienții câștigă puncte sau jetoane, care pot fi schimbate cu articole care încurajează o viață sănătoasă, cum ar fi un abonament la o sală de sport, bilete la film sau o cină la un restaurant local. Acest tip de terapie poate fi deosebit de util pentru a ajuta pacienții care abia încep recuperarea să se țină de tratament.
Indiferent de tipul specific de tratament pentru dependența de cocaină, este important ca pacienții să primească servicii care să corespundă tuturor nevoilor de tratament. De exemplu, un pacient șomer ar beneficia, pe lângă tratarea dependenței, și de reabilitare profesională sau de consiliere în carieră. La fel, pacienții cu probleme conjugale pot avea nevoie și de consiliere de cuplu și așa mai departe.
Există și medicamente pentru a trata dependența de cocaină?
Terapia medicamentoasă în dependența de cocaină poate trata problemele asociate acesteia, precum depresia, însă nu există medicamente pentru combaterea propriu-zisă a dependenței de cocaină, deși cercetătorii explorează o varietate de ținte neurobiologice.
Cercetările științifice s-au concentrat în principal pe dopamină, dar oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că utilizarea de cocaină induce modificări în creier legate de alți neurotransmițători, inclusiv serotonina, acidul gamma-aminobutiric (GABA), norepinefrina și glutamatul.
Savanții testează în prezent medicamente care acționează la nivelul receptorului de dopamină D3, un subtip de receptor de dopamină care este abundent în centrele emoționale și de recompensă ale creierului. Alte cercetări se ocupă de testarea compuşilor (de exemplu, N-acetilcisteină) care restabilesc echilibrul dintre neurotransmisia excitatoare (glutamat) și inhibitorie (GABA), care este perturbată de consumul de cocaină pe termen lung. Studiile pe animale analizează unele medicamente, cum ar fi lorcaserina, care acționează asupra receptorilor serotoninei.
Mai multe medicamente comercializate pentru alte boli par promițătoare în reducerea consumului de cocaină în cadrul studiilor clinice controlate. De exemplu, disulfiramul, care este folosit pentru a trata alcoolismul, pare a avea cele mai mari șanse. Oamenii de știință nu știu încă exact cum anume acest medicament reduce consumul de cocaină, deși efectele sale pot fi legate de capacitatea sa de a inhiba o enzimă care transformă dopamina în norepinefrină.
Cu toate acestea, disulfiramul nu funcționează pentru toată lumea. Studiile farmacogenetice dezvăluie variante ale genei care codifică enzima DBH și pare să influențeze eficacitatea disulfiramului în reducerea consumului de cocaină. Cunoașterea genotipului DBH al pacientului ar putea ajuta medicii să afle dacă disulfiramul ar fi sau nu eficient pentru a trata dependența de cocaină la acea persoană.
Mai mult decât atât, cercetătorii au dezvoltat și efectuat unele teste asupra unui vaccin care ar putea ajuta la reducerea riscului de recidivă printre foștii consumatori. Vaccinul stimulează sistemul imunitar să creeze anticorpi specifici cocainei care se leagă de cocaină, împiedicând-o să pătrundă în creier. Un studiu clinic a dovedit siguranța vaccinului și a constatat că pacienții care au atins niveluri ridicate de anticorpi au redus semnificativ consumul de cocaină. Cu toate acestea, doar 38% dintre subiecții vaccinați au atins niveluri suficiente de anticorpi și timp de numai 2 luni.
Remedii naturale
Sportul, acupunctura, hipnoza și orice alte metodă alternativă în care pacientul crede poate fi utilizată ca adjuvant pentru ca pacientul să rezolve problemele pe care le are cu drogurile.
Sevrajul la cocaină – cum se manifestă
Principala problemă cu care se confruntă consumatorii de droguri după renunțarea la aceste substanțe constă în sevraj. Iată cum se manifestă sevrajul la cocaină:
- Depresie
- Anxietate
- Oboseală extremă
- Probleme de concentrare
- Senzație copleșitoare de foame
- Coșmaruri
- Poftă de drog
- Dureri musculare, dureri articulare, frisoane
Cum se manifestă supradoza de cocaină?
Din cauză că organismul simte nevoia de o doză tot mai mare, consumatorul este expus riscului de supradoză. Aceasta este de multe ori fatală, cauzând infarct ori accident vascular cerebral.
Iată care sunt primele semne ale supradozei:
- Transpirații abundente, tahicardie
- Probleme de respirație
- Durere în piept
- Greață, vărsături
- Confuzie
- Tremur
- Anxietate, panică, paranoia
- Halucinații
- Delir
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Manor Clinic - Signs of Cocaine Addiction
https://www.themanorclinic.com/addiction-treatment/cocaine-rehab/symptoms
NIDA - How is cocaine addiction treated?
https://nida.nih.gov/publications/research-reports/cocaine/what-treatments-are-effective-cocaine-abusers
UNODC - Drug Market Trends
https://www.unodc.org/res/wdr2021/field/WDR21_Booklet_4.pdf
Te-ar mai putea interesa și...