Cum recunoastem dependenta de alcool la o persoana apropiata

De multe ori, alcoolicul își neagă problema, așa că poate fi o provocare să recunoști dependența de alcool la cineva apropiat, mai ales că există o linie fină între consumul abuziv și dependență, atunci când vorbim despre băuturile alcoolice.

Există multe dezbateri despre ce înseamnă o „dependență”, dar poate cea mai simplă descriere este că dependența e acel ceva dus până la punctul în care face rău, dar persoana este incapabilă se oprească. Dacă descoperă că alcoolul poate fi o alinare temporară pentru ceva ce nu funcționează în viața lui, un individ poate să apeleze tot mai des la acest subterfugiu. Însă dependența de alcool este periculoasă, pentru că e nu doar psihică, ci și fizică și, deci, foarte greu de rezolvat.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum se creează dependența de alcool?

Dependența de alcool are trei etape:

Etapa de intoxicare

În această etapă, persoana experimentează satisfacțiile alcoolului, cum ar fi euforia, reducerea anxietății și relaxarea interacțiunilor sociale. Activarea repetată a sistemului de recompensă al ganglionilor bazali (care au rol în formarea obiceiurilor) întărește comportamentul de consum de alcool, crescând probabilitatea consumului repetat. 

Etapa de retragere

Când o persoană dependentă de alcool încetează să bea, trece prin simptome de sevraj, care sunt opuse efectelor pozitive ale alcoolului. Aceste simptome pot fi de natură fizică (tulburări de somn, durere, senzații de rău fizic) și emoționale (iritabilitate, anxietate).

Etapa de anticipare

Acesta este stadiul în care o persoană își dorește din nou să bea alcool după o perioadă de abstinență. Cortexul prefrontal (o zonă a creierului responsabilă de capacitatea de a organiza gândurile și activitățile, de a prioritiza sarcinile și de a lua decizii) este compromisă la persoanele care se confruntă cu alcoolism. Drept urmare, această zonă a creierului joacă un rol cheie în această etapă.

Ce semne indică dependența de alcool la o persoană apropiată?

Consumul abuziv de alcool poate fi identificat destul de ușor, acesta fiind trădat de semne precum: discursul greu de deslușit, problemele de coordonare, precum și mirosul de alcool. Pe măsură ce pacientul capătă dependență de alcool, semnele și simptomele consumului sunt din ce în ce mai greu de identificat, în primul rând din cauză că acesta învață să le ascundă și în al doilea rând pentru că organismul capătă toleranță la alcool.

Dependența de alcool este cea mai gravă consecință pe care o poate avea consumul de alcool și este caracterizată de dorința arzătoare și incontrolabilă de a bea, indiferent de context.

Dacă suspectezi că o persoană apropiată suferă de alcoolism, însă te temi să o confunți ori ai făcut deja acest lucru fără rezultate, poți folosi anumite semne pentru a verifica dacă bănuielile tale sunt sau nu fondate:

  • Individul și-a pierdut interesul pentru activități care obișnuiau să îi facă plăcere.
  • Persoana consumă băuturi alcoolice în mod regulat (zilnic ori de câteva ori pe săptămână).
  • Apare nevoia de a consuma alcool în cantități mai mari.
  • Persoana pare obosită și irascibilă mereu.
  • Nu refuză niciodată o băutură alcoolică, în ciuda contextului care este, uneori, nefavorabil.
  • Apar anxietatea și/ sau depresia asociate cu consumul frecvent de alcool.
  • Persoana afectată consumă alcool pe ascuns.
  • Se enervează atunci când se află în imposibilitatea de a consuma alcool.
  • Consumă atât de mult alcool încât uită ce a făcut sub influența băuturilor alcoolice.

Cum arată sevrajul la un dependent de alcool?

Dacă dependența de alcool s-a instalat deja, se pot observa următoarele simptome (specifice sevrajului) la pacientul care nu mai consumă alcool:

  • Greață, vărsături
  • Transpirații
  • Tremur
  • Halucinații
  • Convulsii
  • Furie, irascibilitate

Cât alcool consumă o persoană pentru a fi considerată alcoolică?

Potrivit specialiștilor, consumul moderat de alcool se traduce prin cel mult o băutură alcoolică pe zi pentru femei și două băuturi alcoolice pe zi pentru bărbați. Riscul de a dezvolta dependență de alcool apare la femei atunci când se consumă trei băuturi alcoolice pe zi în mod regulat ori șapte băuturi alcoolice pe săptămână. În cazul bărbaților, riscul apare după consumul a 4 băuturi alcoolice pe zi, în mod regulat, ori consumul a 14 băuturi alcoolice pe săptămână. Orice depășește această limită poate duce către alcoolism.

Având în vedere că reacția organismului la alcool este diferită de la un om la altul, nu există informații precise cu privire la consumul exact de alcool care ne ajută să identificăm un alcoolic.

Medicul este cel care îți poate spune care este cantitatea de alcool permisă pentru tine, în funcție de vârstă, stare de sănătate, afecțiuni existente ori tratamente administrate. Tot medicul îți poate spune când ai depășit limita maximă admisă considerată sigură.

Când se transformă consumul abuziv de alcool în dependență de alcool?

Consumul abuziv de alcool nu este un indicator precis al dependenței de alcool. Există persoane care consumă în mod regulat alcool în mod abuziv, fără să devină alcoolice. Totuși, abuzul este un factor de risc important în dezvoltarea dependenței de alcool. Spre deosebire de alcoolici, cei care consumă în mod abuziv pot seta anumite limite în ceea ce privește aportul de alcool.

De multe ori, alcoolismul apare după un eveniment traumatizant precum o despărțire, decesul cuiva drag, pensionare ori despărțirea de partener.

Ce faci după ce îți dai seama că cineva drag suferă de dependență de alcool?

În primul rând, este esențial să încerci să ajuți persoana în cauză să recunoască problema pe care o are cu alcoolul. După ce pacientul alcoolic își acceptă problema, poți face o serie de lucruri pentru a-i susține eforturile. Îi poți recomanda să meargă la psihoterapie, îl poți chiar însoți, îl poți încuraja în zilele grele ale sevrajului și totodată îi poți oferi ajutor sub orice formă ți-ar cere.

Nu uita că persoana alcoolică are deja de-a face cu multe probleme și emoții copleșitoare, furia, vinovăția și rușinea fiind deja o povară pentru aceasta. Exprimă-ți dorința de a ajuta alcoolicul, dar fără să îl judeci, să îl ameninți ori să îl șantajezi emoțional.

Ce faci dacă persoana nu consideră că are o problemă care trebuie rezolvată?

Oamenii care se confruntă cu dependența de alcool pot să nu recunoască faptul că au o problemă. În acest caz, poți încerca organizarea unei așa-numite „intervenții”. Intervențiile legate alcool implică adunarea la un loc a unor persoane importante din viața persoanei respective pentru a-și exprima îngrijorarea cu privire la abuzul de alcool al acesteia (cum ar fi părinți, frați sau câțiva prieteni dragi, în funcție de context). Intervenția ar trebui să aibă loc într-un loc familiar, unde se poate discuta în liniște, cum ar fi acasă la persoana cu depedendență de alcool sau acasă la o persoană care îi e apropiată.

Un terapeut te poate ajuta pe tine și pe celelalte persoane să planificați o intervenție și conversațiile dificile care trebuie să aibă loc la întâlnire, sugerând modalitățile de comunicare cele mai potrivite.

Ce să NU faci când ai o persoană dragă dependentă de alcool?

A face de rușine sau a da vina pe persoana dependentă nu va face decât să o împingă să consume în continuare poate și mai mult alcool. În loc să spui „tu”, folosește „eu” în comunicare atunci când aduci vorba despre consumul de alcool, deci nu critica omul, ci vorbește despre modul în care dependența lui te afectează pe tine și pe cei din jur. 

În loc să spui: „Ne distrugi familia. Îți distrugi viața și poate chiar îți vei pierde viața din cauza alcoolului”, folosește-te de tine și de persoanele dragi în expresii precum: „Mă simt foarte rău pentru momentele prin care trece familia noastră. Sunt atât de îngrijorat pentru tine și pentru ce se poate întâmpla cu sănătatea și cu viitorul tău dacă nu încetezi să abuzezi de alcool”.

De asemenea, nu discuta cu persoana când este sub influența alcoolului, ci când este trează. Trebuie înțeles că dependența de alcool nu este ceva care se poate rezolva cu ușurință. 

Alcoolul, la fel ca un drog, are un efect puternic asupra creierului, producând sentimente plăcute. Aceste sentimente îi pot face pe unii oameni să bea prea mult alcool în mod repetat, în ciuda posibilelor riscuri pentru sănătatea și bunăstarea lor. 

De exemplu, cercetările arată că, în timp, consumul de alcool pentru a face față stresului, de exemplu, deși poate oferi o ușurare temporară a disconfortului emoțional, tinde să intensifice ulterior stările emoționale negative între perioadele de consum. Așadar, alcoolul nu este o modalitate sănătoasă de a combate stresul, ci îl va agrava. Aceste situații pot face ca persoana să consume alcool în continuare și să rămână blocată într-un ciclu nesănătos de consum.

Pe măsură ce omul continuă să bea alcool prea mult și prea des, pot apărea modificări progresive în structura și funcția creierului acestuia. Aceste modificări pot compromite funcția creierului și, de la utilizarea controlată, ocazională a alcoolului, pot duce la utilizarea cronică, iar aceasta devine imposibil de controlat. 

Pentru ca renunțarea la dependența de alcool să fie posibilă, persoana afectată trebuie să își dorească ea însăși să scape de acest viciu și să facă tot ce poate în acest sens. Trecerea de la consumul mare de alcool la renunțarea la alcool este foarte grea și de aceea multe persoane recidivează până să reușească să se controleze.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Alcohol misuse
https://www.nhs.uk/conditions/alcohol-misuse/
Drugfree - Helping an Adult Family Member or Friend with a Drug or Alcohol Addiction
https://drugfree.org/article/want-help-adult-family-member-friend-drug-alcohol-problem-7-suggestions/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0