Pot retelele de socializare sa duca la izolare sociala?

De când au apărut rețelele de socializare, s-au făcut mai multe cercetări care au scos la iveală o serie de probleme. Deși utilizarea lor are și beneficii certe, există și reversul medaliei. Unele studii sugerează, de exemplu, că tinerii care petrec prea mult timp pe rețelele de socializare, deci pe site-uri menite să aducă oamenii împreună, par să se confrunte cu opusul acestei situații și anume izolare socială.

În mod ironic, având în vedere că rețelele de socializare ar trebui să ne conecteze mai ușor unii cu alții, cercetătorii au descoperit că persoanele care petrec cel mai mult timp pe rețelele de socializare au un risc de două ori mai mare se simtă singure, izolate din punct de vedere social, spre deosebire de cele care sunt mai puțin conectate cu prietenii prin intermediul internetului și mai mult în viața de dinafara acestuia.

Dr. Brian Primack, decan la Universitatea de Stat din Oregon, principalul autor al un studiu pe această temă, a declarat că aceste concluzii „ne amintesc de ce rețelele de socializare nu sunt un remediu pentru cei care se simt izolați din punct de vedere social”. Dr. Primack susține că și alte cercetări anterioare au sugerat că persoanele care folosesc foarte mult rețelele de socializare sunt mai singure și mai izolate decât altele doar că studiile respective erau de mai mică amploare.

Conform spuselor medicului, acest studiu reprezintă prima analiză a utilizării rețelelor de socializare și a așa-numitei izolări sociale la care a participat un grup mare de persoane din SUA. Dar cel puțin un expert în mijloacele de comunicare sociale a afirmat că prea multe întrebări au rămas fără răspuns pentru ca studiul să poată oferi orice fel de sfaturi practice.

Studiul a inclus aproape 1.800 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 32 de ani. Participanții, jumătate femei, jumătate bărbați, au completat un chestionar online de 20 de minute. Mai mult de o treime dintre aceștia câștigau cel puțin 75.000 de dolari pe an. 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum ne afectează rețelele de socializare?

Cercetătorii i-au întrebat pe participanți cât de izolați se simt și cât de des folosesc Facebook, Twitter, Google Plus, YouTube, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Tumblr, Vine, Snapchat și Reddit.

Oamenii de știință au constatat că aceia care foloseau aceste servicii mai des, fie raportat la numărul de utilizări, fie la timpul total pe care îl petreceau pe rețelele de socializare, erau mai predispuși să se simtă izolați de restul lumii.

„Spre deosebire de cei din ultimul sfert care-și verificau frecvent rețelele de socializare, cei din primul sfert erau aproape de trei ori mai predispuși să resimtă o izolare socială ridicată”, a mai spus dr. Primack. Cei care făceau cele mai puține verificări accesau rețelele de socializare de mai puțin de nouă ori pe săptămână. Cei care făceau cele mai multe verificări vizitau rețelele de socializare de peste 58 de ori pe săptămână, potrivit autorilor studiului.

În medie, timpul mediu petrecut pe rețelele de socializare era de 61 de minute pe zi. Studiul a arătat că persoanele care petreceau mai mult de 121 de minute pe zi pe rețelele de socializare aveau un risc de aproximativ două ori mai mare să se simtă izolate decât cele care petreceau mai puțin de 30 de minute pe zi pe site-urile respective.

Autorii au subliniat că studiul are și limitări. Una ar fi că nu a fost conceput pentru a demonstra o relație de tip cauză-efect. Potrivit oamenilor de știință nu este clar ce a apărut prima oară, utilizarea rețelelor de socializare sau sentimentele de izolare. Cu alte cuvinte, poate că unii oameni trăiesc de felul lor în izolare socială, nu din cauza folosirii prea intense a rețelelor de socializare. În plus, studiul a analizat doar persoane sub 32 de ani, prin urmare, concluziile ar putea fi diferite în cazul persoanelor cu vârste mai mari de atât.

De asemenea, dr. Primack a subliniat că studiul a examinat utilizarea rețelelor de socializare per ansamblu, nu anumite site-uri. Nu se poate stabili dacă persoanele care au citit pe Facebook postările despre vacanța perfectă a prietenilor sunt mai mult sau mai puțin izolate decât cele care preferă să vizioneze videoclipuri cu pisici pe YouTube sau care se contrazic cu alți utilizatori pe Instagram.

Dacă există o legătură între utilizarea rețelelor de socializare și izolare, despre ce ar putea fi vorba? 

„Este posibil ca persoanele care se simt mai izolate din punct de vedere social să folosească rețelele de socializare că se încerce să-și lărgească cercurile sociale”, a sugerat dr. Primack. Deci poate că oamenii care oricum sunt mai singuratici speră că folosind rețelele de socializare vor scăpa de izolare socială și vor reuși să-și facă prieteni cu care să se vadă în viața „offline”.

„Ar putea să fie vorba despre ambele direcții. Probabil că persoanele care se simt izolate din punct de vedere social recurg la rețelele de socializare pentru a se trata singuri, dar acest lucru ar putea să nu facă altceva decât să sporească sentimentele de izolare socială”, a mai adăugat acesta.

Constatările sugerează, însă, că persoanele care se simt izolate sunt, în general, incapabile să relaționeze normal cu alții prin rețelele de socializare, mai crede dr. Primack. Acesta a spus că răspunsul ar putea să fie ieșirea de pe aceste rețele.

„Probabil că o modalitate mult mai valoroasă și mai riguroasă de a rezolva percepția de izolare socială ar fi cultivarea relațiilor sociale din viața reală”, a mai declarat medicul. „Bineînțeles, rețelele de socializare rămân un instrument cu mare potențial, care poate influența acele relații. Totuși, probabil nu este în sine un înlocuitor durabil."

Anatoliy Gruzd, profesor canadian de managementul tehnologiei informației, care studiază rețelele de socializare, a declarat că studiul este prea limitat și „nu poate fi folosit cu încredere pentru a acorda sfaturi despre izolare socială și utilizarea rețelelor de socializare. Mai există multe întrebări fără răspuns și variabile netestate".

Spre exemplu, „a fi activ pe Facebook poate să indice un anumit tip de comportament, în vreme ce a fi activ pe o rețea ca Snapchat ar putea să sugereze un comportament cu totul diferit”, a mai spus acesta. „De asemenea, studiul nu ia în considerare nivelul și tipul de participare pe rețelele de socializare. Spre exemplu, poți să stai ore întregi pe Facebook doar ca să cauți fotografii postate de alții, în timp ce altcineva ar putea să folosească timpul respectiv ca să posteze și să se conecteze cu alte persoane”, a subliniat profesorul Gruzd.

Un studiu și mai recent a arătat că mai mult timp petrecut pe rețelele de socializare a fost asociat cu niveluri mai ridicate de singurătate, în special pentru participanții care foloseau rețelele sociale ca mijloc de menținere a relațiilor.

Ce să faci dacă ți se pare că stai prea mult pe rețelele de socializare?

Dacă simți că petreci prea mult timp pe rețelele de socializare și acest lucru începe să îți afecteze viața, iată câțiva pași și sfaturi pentru a reduce timpul petrecut online:

Autoevaluare și conștientizare

Monitorizează timpul petrecut online. Folosește aplicații sau funcții încorporate în telefonul tău (cum ar fi Screen Time pentru iOS sau Digital Wellbeing pentru Android) pentru a urmări cât timp petreci pe rețelele de socializare. Observă când și de ce te loghezi pe rețelele de socializare. Este o reacție la plictiseală, stres sau alte emoții?

Curăță lista de „prieteni”

Dă unfollow conturilor acelor persoane pe care poate le-ai acceptat în listă din bun-simț, pentru că erau dintre rude sau colegi de muncă, dar care simți că nu îți aduc valoare în viață sau te fac să te simți prost. Fii atent la conținutul care te face să te simți anxios, trist sau furios și încearcă să-l eviți. Urmărește doar acele conturi care te inspiră, te ajută cu informații sau, pur și simplu, îți aduc bucurie.

Stabilește obiective și limite

Setează limite zilnice pentru utilizarea rețelelor de socializare. Multe smartphone-uri au funcții care îți permit să setezi limite de timp pentru aplicații specifice. Stabilește momente anume ale zilei pentru a verifica rețelele de socializare și încearcă să te ții de aceste perioade, de exemplu de la ora 12.00 la 12.20.

Strategii pentru reducerea timpului online

Dezactivează notificările push pentru a evita tentația de a verifica constant aplicațiile. Îndepărtează aplicațiile de pe ecranul principal. Mută aplicațiile de rețele sociale într-un folder pentru a le face mai puțin accesibile.

Înlocuiește timpul petrecut pe Social Media

Descoperă activități care îți plac și care pot înlocui timpul petrecut pe rețelele de socializare, cum ar fi cititul, sportul, gătitul sau învățarea unei noi abilități. Petrece timp cu prietenii și familia față în față. Concentrează-te pe interacțiunile reale, care sunt adesea mai satisfăcătoare decât cele virtuale.

Stabilește măcar o zi în care să fii complet offline

Stabilește zile în care nu folosești deloc rețelele de socializare. Acest lucru te poate ajuta să te deconectezi și să te concentrezi pe alte aspecte ale vieții tale. Vorbește cu cei apropiați despre dorința ta de a reduce timpul petrecut pe rețelele de socializare, deoarece te pot susține și te pot ajuta să-ți atingi obiectivele. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Healthy Social Media Habits
https://newsinhealth.nih.gov/2022/09/healthy-social-media-habits
NCBI - Associations between social media use and loneliness in a cross-national population: do motives for social media use matter?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9817115/
Studiul „Associations between social media use and loneliness in a cross-national population: do motives for social media use matter?”, apărut în Health Psychol Behav Med. 2023; 11(1): 2158089, Published online 2023 Jan 1. doi: 10.1080/21642850.2022.2158089, autori: Tore Bonsaksen, et al.
Pub Med - Social Media Use and Perceived Social Isolation Among Young Adults in the U.S
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28279545/
Studiul „Social Media Use and Perceived Social Isolation Among Young Adults in the U.S”, apărut în Am J Prev Med . 2017 Jul;53(1):1-8. doi: 10.1016/j.amepre.2017.01.010. Epub 2017 Mar 6, autori: Brian A Primack et al.


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0