Dependența de alcool și violența fizică: implicații și conexiuni

Consumul abuziv de alcool este adesea asociat cu violența fizică – iată care sunt conexiunile dintre aceste două probleme, dar și ce consecințe pot avea.

Dependența de alcool, cunoscută și sub numele de alcoolism sau dependență de alcool, descrie cea mai gravă formă de consum de alcool cu risc ridicat, cu o dorință puternică - adesea incontrolabilă - de a bea. Aceasta înseamnă să bei la un nivel care dăunează sănătății tale și / sau a celor din jur.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

A fi dependent de alcool înseamnă că o persoană simte că nu poate funcționa sau supraviețui fără el și că băutura devine un factor important - sau uneori cel mai important - în viața sa.

Persoanele care devin dependente de alcool observă că trebuie să bea mai mult pentru a obține același efect. Adesea, acestea acordă prioritate consumului de alcool față de alte activități sau obligații (cum ar fi munca sau viața de familie) sau continuă să bea în ciuda consecințelor dăunătoare - de exemplu, boli de ficat sau depresie cauzată de consumul de alcool. Dependența de alcool provoacă, de asemenea, simptome fizice de sevraj atunci când nu mai beți.

Violența apărută pe fondul consumului abuziv de alcool poate avea consecințe extrem de grave, începând de la provocarea unor leziuni severe și până la deces.

Un studiu făcut în anul 2010 de către cercetătorii scandinavi arată că riscul de comportament agresiv și violent crește odată cu consumul de alcool, însă acest lucru se petrece în mod deosebit în rândul persoanelor care își suprimă furia atunci când sunt treze. Acest lucru se petrece pentru că alcoolul reduce inhibițiile, favorizează comportamentul riscant și estompează controlul de sine. Pe de altă parte, persoanele care își manifestă furia fără probleme, în general, nu răbufnesc în mod violent după ce consumă alcool.

Violența fizică este o urmare a furiei. Persoanele care au probleme cu controlul furiei caută, în mod inconștient, tot felul de stimuli care să le declanșeze furia. Alcoolul se numără printre acești stimuli. Așadar, persoanele nervoase din fire, care au probleme cu furia, se află în categoria de risc crescut de violență fizică pe fondul consumului de alcool.

Factorii care contribuie la adoptarea unui comportament violent pe fondul consumului de alcool:

  • Personalitatea individului – persoanele care au tendința de a fi agresive (chiar și cele pasiv agresive) sunt mai expuse riscului de a căpăta dependență de alcool, dar și de a dezvolta comportament violent pe fondul consumului de alcool.
  • Modificarea chimiei creierului din cauza alcoolului – alcoolul afectează mai multe zone din creier, printre care și cortexul prefrontal, despre care știm că e responsabil cu luarea deciziilor, cu comportamentul, precum și cu funcțiile cognitive. Consumul abuziv de alcool poate încetini modul în care funcționează această zonă a creierului, iar astfel pot apărea ieșirile violente ale individului, care nu se mai gândește la consecințele faptelor sale.
  • Contextul social – consumul de alcool afectează modul în care interpretăm lucrurile, ceea ce înseamnă că ne poate face să înțelegem lucrurile greșit.

Sănătatea mintală și consumul de alcool

Persoanele care sunt dependente de alcool se confruntă adesea cu o sănătate mintală precară.

  • Anxietatea, depresia și sentimentele sinucigașe pot apărea atunci când ești dependent de alcool. Acest lucru se datorează în parte faptului că un consum regulat și excesiv de alcool interferează cu substanțele chimice din creierul nostru care sunt necesare pentru o bună sănătate mintală.
  • Dependența de alcool îți poate afecta, de asemenea, relațiile cu partenerul, familia și prietenii, sau îți poate afecta munca și îți poate cauza probleme financiare. Aceste probleme pot contribui și ele la depresie și anxietate
  • De asemenea, alcoolul te poate face mai agresiv. Dacă consumi alcool pentru a încerca să îți îmbunătățești starea de spirit, este posibil să începi un cerc vicios.

 

 

 

Dependența de alcool și violența domestică

În primul rând, este necesar să se înțeleagă ce înseamnă furie și agresivitate, și astfel cum se ajunge la violență domestică în anumite cazuri de abuz de alcool. Furia este o emoție intensă pe care o simți atunci când ceva nu a mers bine sau când cineva ți-a greșit. Agresivitatea se referă la o serie de comportamente care pot avea ca rezultat vătămarea fizică și psihologică a ta, a altora sau a obiectelor din mediul înconjurător.

"Furia caracteristică" se referă la tendința generală a unei persoane de a experimenta furie cronică de-a lungul timpului. O persoană furioasă tinde să caute stimuli care activează sentimentele de furie. Acest lucru poate explica de ce sunt furioase mai des și acționează mai agresiv decât o persoană care nu are această trăsătură de personalitate.

Statisticile arată că există o legătură între dependența de alcool și violența domestică, iar lucrurile se agravează atunci când ambii parteneri consumă alcool în mod regulat și abuziv.

Violența domestică și consumul abuziv de alcool sunt motiv de divorț în multe familii.

Partenerul violent neagă adesea lucrurile petrecute după ce efectul alcoolului trece. Negarea este o trăsătură specifică a acestuia.

Cum să te comporți cu o persoană care a consumat alcool, dacă devine violentă

Păstrează-ți calmul 

Adesea persoanele intoxicate cu alcool încearcă să provoace interlocutorul. Menține-ți calmul și nu te lăsa purtat într-o discuție inutilă, pe care o poți amâna pe a doua zi.

Distrage-i atenția 

Dacă observi că persoana care a consumat alcool devine nervoasă și caută motiv de ceartă, fă tot posibilul pentru a îi distrage atenția. Schimbă subiectul, arată-i un lucru care să îi capteze interesul – fă tot ce îți stă în puteri pentru a nu lăsa lucrurile să se ducă într-o zonă periculoasă.

Condu-o acasă 

Dacă simți că e necesar, cere ajutorul unei a treia persoane, pentru a duce individul băut acasă, în siguranță. Ia-i acestuia cheile de la mașină și fă tot posibilul pentru a reduce riscurile la care se expune până când se trezește.

Poartă o discuție a doua zi, după ce alcoolul iese din organism 

Nu amâna discuția pe care trebuie să o porți cu persoana care a devenit violentă după ce a consumat alcool. Dezbate această problemă și, în funcție de atitudinea abordată de această persoană, ia o decizie pentru binele tău. Alcoolicii care refuză să accepte că au o problemă, rareori reușesc să o rezolve. Pe de altă parte, dacă persoana care suferă de dependență de alcool își recunoaște problema, fă tot posibilul pentru a o ajuta în acest sens. O programare la psiholog, înscrierea într-un program de susținere ori chiar internarea într-o clinică pentru tratarea dependenței de alcool pot fi de mare ajutor.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 
Sursa foto: Shutterstock.com
Bibliografie: 
Studiul “Alcohol, supressed anger and violence”, publicat in revista Addiction 2010, autori: Norstrom T. si Pape H. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20569229/ 

Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0