Furia: Cand stii ca ai mers prea departe?

Furia este un sentiment normal care ii ajuta pe oameni sa se elibereze de stres, ii motiveaza sa-si rezolve problemele si le ofera sansa de a-si discuta sentimentele negative.

O emotie obisnuita, furia este uneori cel mai potrivit raspuns la actiunile celor din jur. Cand este gestionata corect si tinuta sub control, furia poate deveni un aliat important al unui adult sanatos si echilibrat. Furia are insa si riscuri, poate mai multe decat alte emotii, pentru ca ii poate indeparta pe oameni si ii poate face sa reactioneze intr-un mod pe care mai tarziu il vor regreta.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Furia poate aparea nu neaparat ca raspuns la o situatie actuala, ci si din cauza ca ceea ce se intampla pe moment readuce la viata experiente trecute. Poate fi, de asemenea, o metoda de aparare emotionala impotriva tristetii sau a fricii. Celor care trec prin momente de furie extrema si de lunga durata le este recomandat sa incerce sa descopere cauzele acestora cu ajutorul unui psihoterapeut.

Sa intelegem furia

In timp ce reportajele de stiri pun accent pe efectele distructive ale furiei, aceasta nu duce intotdeauna la consecinte sau comportamente negative. Furia este o emotie normala, pe care toata lumea o traieste, din cand in cand. Controlarea felului in care se reactioneaza la furie poate scadea eventualitatea ca aceasta sa devina o problema.

Furia joaca uneori si rolul unei masti pentru alte emotii pe care o persoana nu se simte comod sa le arate. Unii oameni devin furiosi cand simt teama, tristete sau singuratate, iar manifestarea acestora in forma unui episod de furie functioneaza ca un mecanism de aparare pentru a evita sentimentele cu care prefera sa nu aiba de a face. Totusi, furia poate ascunde adevarata problema cu care cineva trebuie sa se descurce, mai ales la persoanele care isi exprima cu dificultate sentimentele, care au fost invatate sa-si infraneze iesirile emotionale sau care cred ca exprimarea unui sentiment anume, ca teama sau frica, este inacceptabila.

Unele persoane cred ca se vor simti mai bine daca isi exprima furia prin tipete si urlete adresate altei persoane. Dar aceste iesiri pot deveni un obicei, care poate cauza mai multa furie, nu mai putina. In plus, felul in care cineva reactioneaza cand este furios poate sa-i creasca nivelul de stres si chiar sa-l infurie mai tare.

Cand furia devine o problema

O emotie puternica si care ne poate influenta tiparele de gandire si felul in care ne comportam, furia poate contribui la agresivitate si violenta, la acte de auto-agresiune intentionate sau neintentionate si la probleme sociale sau legale. Furia poate fi, de asemenea, un semn al unor afectiuni psihologice, ca depresia sau tulburarea bipolara. Drogurile si alcoolul pot masca temporar furia, dar pot avea si o influenta negativa, pentru ca diminueaza capacitatea de auto-control si cresc impulsivitatea, lucruri care duc la inrautatirea furiei.

Daca o persoana are probleme de furie, chiar daca este constienta de acestea, s-ar putea sa nu stie ce sa faca pentru a le rezolva. Exista si cazuri cand persoana nu realizeaza problemele pe care le are; natura furiei poate duce la negarea problemelor din partea persoanei care este responsabila de crearea lor.

Problemele de furie se pot manifesta prin:

  • Sentimente persistente de frustrare din cauza altora sau a propriei persoane
  • Incapacitatea de a se bucura de viata sau de compania celor din jur
  • Un comportament temperamental sau o tendinta de a tipa sau a se certa cu altii
  • Semne fizice precum dureri de cap, respiratie sau ritm cardiac rapid

 

Controlarea furiei

Pentru ca furia repetata poate deveni intolerabila pentru unii si poate afecta negativ sarcinile de zi cu zi si relatiile, o persoana care trece frecvent prin episoade intense de furie isi va dori sa reduca aceste sentimente. Psihoterapia ii poate ajuta pe oameni sa invete cum sa-si gestioneze emotiile, dar cei care au probleme pot incerca si singuri sa isi controleze efectele comportamentului si emotiile care le cauzeaza. Iata cativa pasi pe care ii pot incerca persoanele carora furia le da batai de cap:

  • Meditatie si mindfuless, pentru a medita cu atentie la actiuni si a contempla la motivele pentru care se simt intr-un anume fel
  • Acceptarea ca exista posibilitatea ca furia sa ascunda o alta emotie sau un alt sentiment
  • Impartasirea sentimentelor cu cineva drag
  • Crearea unui jurnal
  • Activitatea fizica ca mijloc de eliberare a furiei, precum alergatul sau mersul pe bicicleta
  • O pauza zilnica de cateva minute in care sa faca ceva placut
  • Gasirea unor tehnici prin care sa reduca stresul inainte ca acesta sa devina de nesuportat (gestionarea timpului sau o mai buna planificare a activitatilor)

 

Tratarea furiei prin psihoterapie

Poate fi dificil sa-ti controlezi furia uneori. Izbucnirile emotionale, agresiunea fizica si violenta sunt doar cateva dintre urmarile provocate de problemele cu furia. Cei care sufera de furie cronica au tendinta sa devina susceptibili de anumite probleme de sanatate ca diabetul, boli cardiovasculare, insomnie, tensiune crescuta si depresie. Pentru cei care isi doresc sa controleze mai bine furia, psihoterapia poate fi ajutorul de care au nevoie. 

Prin intermediul unui psihoterapeut, o persoana care are probleme de furie poate descoperi ce ii provoaca toate frustrarile si supararile si poate identifica factorii declansatori ai furiei, dar si modalitati prin care sa evite sau sa faca fata unor astfel de situatii.

Reglarea emotionala este un element cheie al eficientei terapiei pentru furie, iar aceasta metoda ii da puterea necesara pacientului sa infrunte situatiile stresante. Preluand controlul si aflandu-se intr-o stare de echilibru emotional, persoana isi va putea imbunatati atat sanatatea mentala, cat si pe cea fizica, si se va destresa si pentru binele celor din jur.

Un psihoterapeut poate folosi tehnici ca relaxarea progresiva, terapia cognitiv comportamentala si dezvoltarea anumitor abilitati pentru a-i ajuta pe pacienti sa-si gestioneze furia. Cercetarile arata ca aceste 3 metode combinate au un potential mai mare de succes in tratarea furiei.

Cazuri de furie - exemple

  • Furia si violenta domestica: Claudiu are 43 de ani si ajunge la terapie in urma unui ordin judecatoresc, pentru ca si-a lovit iubita si pe fiul ei adolescent. Claudiu isi regreta actiunile, lucru care ii indica psihoterapeutului ca tratamentul ar putea avea succes. In urma sedintelor de terapie, iese la iveala faptul ca barbatul se teme foarte tare ca prietena lui il va parasi. El realizeaza, in sfarsit, ca un comportament violent si furios va contribui mai mult decat altceva la plecarea ei. Insa, cu ajutorul psihoterapeutului, Claudiu isi da seama ca aceste frici i se trag din copilarie, cand mama lui i-a parasit fara motiv pe el si pe ceilalti 4 frati ai lui, lasandu-i in grija tatalui. Barbatul intelege ca este inca foarte furios pe parintii lui pentru aceasta intamplare. Mai tarziu, peste alte cateva sedinte, Claudiu ii spune aceste lucruri si iubitei lui, reusind sa atinga un nivel de intimitate si incredere pe care nu l-a mai avut cu nimeni pana atunci. Desi este inca furios, mai mult decat si-ar dori, Claudiu a devenit capabil sa-si exprime sentimentele mai usor si sa evite agresiunile si violenta.
  • Furia ca masca a depresiei: Luiza are 23 de ani si merge la un psihoterapeut care sa o ajute sa-si trateze depresia, dar se infurie rapid cand, dupa cateva sedinte, nu vede nicio imbunatatire. Este foarte exigenta cu tratamentul, dar nu isi da seama ce este gresit la actiunile ei, da mereu vina pe ceilalti si pe defectele lor pentru toate lucrurile care i se intampla. Psihoterapeutul ii pune in perspectiva toate povestile si pune accentul nu pe problemele ei, ci pe ceea ce ea isi doreste dar nu poate obtine: intimitate, un scop in viata si iertare de sine pentru greselile din trecut. Psihoterapeutul identifica si unele tendinte biologice ale fetei de a-si schimba rapid starile. Luiza isi exprima, intr-un final, temerile si supararile si realizeaza ca ea este cea care se izoleaza de ceilalti, criticandu-i sau certandu-se cu ei. Odata aduse la suprafata aceste detalii, Luiza incepe sa lucreze la un mod de comunicare mai asertiv si mai putin agresiv, isi redescopera pasiunea din copilarie pentru pictura si muzica, se inscrie la o facultate si incepe sa se scuze fata de prieteni pentru ceea ce a facut mai demult. Cat despre furie, desi inca ii mai pune probleme uneori, Luiza o tine acum sub control.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0