Comportamentul agresiv poate fi cauzat de anumite afecțiuni

Agresivitatea reprezintă o formă de comportament orientat în sens distructiv, care poate cauza prejudicii de natură fizică sau morală altor persoane.

Comportamentul agresiv se poate manifesta de la abuzuri verbale – prin cuvinte care jignesc, calomniază – până la distrugerea bunurilor unei persoane iar cei care prezintă un astfel de comportament au un temperament impulsiv, sunt irascibili și foarte agitați.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Comportamentul agresiv este un act intenționat, dar totuși instinctual, cauzat în principal de problemele emoționale. De cele mai multe ori, originile agresivității se regăsesc în copilărie, însă trebuie ținut cont de faptul că agresivitatea este și un comportament social învățat (în familie, anturaj, filme și emisiuni TV).

Izbucnirile ocazionale de agresivitate sunt normale, însă repetarea frecventă unor astfel de episoade agresive împotrivă celorlați sau asupra propriei persoane reprezintă o problemă care necesită atenție medicală de specialitate.

Cauzele comportamentului agresiv

Există diverși factori de risc care pot favoriza comportamentul agresiv: 
 • Relatile familiale, de cuplu, cu prietenii și colegii de școală/muncă 
 • Agresivitatea în mediul școlar  
 • Factorii socio-economici 
 • Starea de sănătate 
 • Problemele psihiatrice 
 • Experiențele neplăcute 
 • Profilul psihologic 

Agresivitatea la copii

Agresivitatea copiilor este, în majoritatea cazurilor, rezultatul educației precare în familie, a sărăciei și a lipsei de comunicare dintre părinte și copil. De multe ori, copilul are tendința să imite comportamentul agresiv al părinților.

Agresivitatea poate fi privită și ca o metodă de a ieși în evidența. Dacă agresivitatea copilului este ignorată, acesta ar putea considera că nu face nimic rău și se poate simți chiar încurajat să continue acest tip de comportament.  

În anumite cazuri, agresivitatea copiilor este cauzată de stadiile incipiente ale tulburării bipolare, numită și depresie maniacală, o condiție medicală care determină schimbări extreme de dispoziție. De asemenea, agresivitatea se poate manifestă pe fondul unui episod de depresie sau de frustrare. Astfel de situații sunt des întâlnite la copiii care suferă de autism sau retard mental. Și copiii cu ADHD pot prezenta un grad crescut de agresivitate, lipsă de înțelegere și atenție ori impulsivitate.  

Agresivitatea la adulți

Comportamentul agresiv al adultului poate fi o consecință a experiențelor neplăcute din viață  (decesul unei persoane apropiate, ruperea unei relații de cuplu) sau un simptom ce poate indică o boală psihică. În unele cazuri, persoanele care suferă de depresie, anxietate sau stres post-traumatic pot dezvolta, în mod neintenționat, un comportament agresiv. 

Pentru a elimina agresivitatea excesivă, trebuie în primul rând identificată cauza care a dus la acest tip de comportament. Cea mai utilizată metodă de tratament a agresivității este psihoterapia, urmată de terapia cognitivă comportamentală, care învață efectiv persoana în cauză să-și controleze emoțiile și comportamentul. De asemenea, terapia centrată pe comunicare poate ajută la înțelegerea deplină a cauzelor care duc la agresivitate.  

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Toate aceste forme de terapie au ca scop principal controlarea emoțiilor, identificarea factorilor declanșatori și a mecanismelor prin care se poate face față situațiilor delicate.  
În lipsa tratamentului adecvat, agresivitatea poate degenera în comportamente antisociale, violență și delincvență.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0