Dependenta de alcool la barbati si la femei – diferente intre sexe

Dependența de alcool este extrem de periculoasă atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Există însă o serie de deosebiri în funcție de sex, atunci când vorbim despre această dependență – iată despre ce este vorba!

Bărbații sunt mai expuși riscului de a dezvolta alcoolism decât femeile. Concret, riscul de dependență de alcool este de două ori mai mare la persoanele de sex masculin, comparativ cu riscul persoanelor de sex feminin.

Consumul abuziv este mai periculos pentru femei, rata de deces pe fondul acestei probleme fiind cu peste 50% mai mare la acestea.

Mai mult, alcoolismul la femei este deosebit de problematic, deoarece femeile sunt mai susceptibile de a suferi mai mult de pe urma consumului de alcool. Potrivit unui studiu recent, femeile care beau în exces  trec mai rapid la dependență, au pofte mai puternice și le este mai greu să renunțe la alcool, în comparație cu persoanele de sex masculin. Aceste diferențe pot apărea din mecanisme neurobiologice distincte la bărbați și femei cu dependență de alcool 1.

Cum este definit alcoolismul la femei și la bărbați

Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA) definește „alcoolismul” o boală cronică recidivantă a creierului, caracterizată printr-o capacitate afectată de a opri sau de a controla consumul de alcool în ciuda efectelor adverse, consecințe sociale, profesionale sau de sănătate.

Bărbații, femeile și alcoolismul – Ce ne spun statisticile?

Conform tuturor datelor disponibile pe tema bărbaților și alcoolismului, bărbații prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta o dependență de alcool decât femeile.
De fapt, unele estimări sugerează că bărbații au riscuri de până la patru ori mai mari de a fi afectați de alcoolism decât femeile. Acest lucru este evidențiat de un raport NIAAA, care afirmă că din cele 88.000 de persoane care mor în fiecare an în Statele Unite ale Americii (SUA) din cauza deceselor legate de alcool, 62.000 sunt bărbați și doar 26.000 sunt femei.

Conform Ministerului Sănătăţii (2011), în România, mor anual peste 17.000 de oameni din cauza consumului de alcool, iar peste jumătate dintre aceştia mor în perioada activă a vieţii lor (între 20 şi 64 de ani). În plus, mortalitatea la vârsta adultă atribuibilă consumului de alcool în România este de trei ori mai mare la bărbaţi, respectiv de 1,5 ori mai mare la femei, comparativ cu accidentele, bolile cardiovasculare şi ciroza hepatică.

Nu este clar de ce bărbații sunt mai predispuși să devină alcoolici mai mult decât femeile. În orice caz, un studiu mai vechi sugerează că eliberarea de dopamină poate fi un factor uriaș. Această cercetare a dezvăluit că bărbații produc mai multă dopamină (hormonul fericirii) în timp ce beau, ceea ce determină în continuare un consum de alcool, deoarece bărbații se simt atât de bine când fac asta. De asemenea, a arătat că bărbații sunt mai predispuși să dezvolte o toleranță la alcool decât femeile, ceea ce le face să bea cantități mai mari de alcool.

Cum este metabolizat alcoolul la bărbați versus femei

Femeile au un indice de masă corporală mai mic, dar și mai puțină apă în țesuturi, în comparație cu bărbații. Asta înseamnă că în organismul femeii concentrația de alcool este mai mare decât în organismul bărbatului care consumă aceeași cantitate. Din această cauză, consumul de alcool este mai periculos pentru femei.

Toleranța mai mică la alcool a reprezentantelor sexului frumos face ca riscul de dezvoltare a dependenței să fie mai mare la acestea, dacă se consumă alcool în mod abuziv.

Cantitatea de alcool consumată zilnic care duce la dependență la bărbați, dar și la femei

Consumul abuziv – la bărbați, mai mult de două pahare de băuturi alcoolice pe zi sau mai mult de 14 săptămânal înseamnă consum în exces. La femei, consumul abuziv face referire la mai mult de o băutură pe zi sau mai mult de șapte pahare de alcool pe săptămână. Cantitățile diferă din cauza indicelui de masa corporală diferit, din cauza înălțimii și hormonilor.

Rata alcoolismului la bărbați versus alcoolismul la femei

Alcoolismul este de peste două ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Bărbații sunt mai expuși riscului de a abuza sau de a deveni dependenți de alcool decât femeile. Consecințele asociate cu consumul excesiv de alcool sunt accelerate la femei față de bărbați. De exemplu, un bărbat poate fi un consumator de alcool timp de 20 până la 30 de ani și poate avea probleme moderate, în timp ce o femeie poate fi o consumatoare înrăită doar cinci ani și poate prezenta probleme moderate până la severe.

Femeile sunt mai expuse riscului de a dezvolta alcoolism mai târziu în viață. De asemenea, sunt expuse unui risc mai mare de probleme de sănătate legate de alcool pe măsură ce îmbătrânesc din pricina fiziologiei lor. Femeile mai tinere (cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani) au rate mai mari de probleme legate de consumul de alcool decât femeile în vârstă, dar ratele de dependență de alcool sunt mai mari în rândul femeilor de vârstă mijlocie (cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani).

Abuzul cronic de alcool are un efect fizic mai mare asupra femeilor decât bărbaților. Femeile alcoolice au rate de deces cu 50 până la 100% mai mari decât bărbații alcoolici. Femeile alcoolice au, de asemenea, un procent mai mare de deces din cauza leziunilor legate de alcool, sinucideri, tulburări circulatorii și ciroză hepatică.

Consecințele dependenței de alcool în funcție de sex

Urmările alcoolismului asupra femeii sunt mai mari, atât în ceea ce privește starea de sănătate, cât și în ceea ce privește relațiile cu familia, precum și sănătatea emoțională. Mai mult decât atât, dacă femeia este însărcinată, consumul abuziv de alcool poate avea efecte devastatoare asupra fătului.

Bolile hepatice induse de alcool, cum ar fi ciroza și hepatita, se dezvoltă mai rapid la femei decât la bărbați și mai multe femei alcoolice mor din cauza cirozei decât bărbații alcoolici.

Potrivit Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), numărul femeilor care au murit din cauza cirozei și a bolilor hepatice cronice (două dintre cele mai frecvente complicații care apar din cauza abuzului de alcool) a crescut cu 18% pentru persoanele cu vârsta între 25 și 44 de ani și cu 57% pentru 45 până la 64 de ani din 2000-2015.

Nu este clar de ce mai multe femei dezvoltă alcoolism, deși unii experți în dependență cred că acest lucru este cauzat de stresul crescut. Rolurile culturale s-au schimbat dramatic pentru femei în ultimii 20 de ani. Multe mame lucrează cu normă întreagă și își cresc singure copiii și apelează la alcool pentru a face față stilului de viață stresant.

Femeile care consumă alcool sunt mai expuse riscului de a dezvolta cancer decât bărbații. De asemenea, s-a demonstrat că un consum excesiv de alcool crește riscul apariției cancerului digestiv la femei.

Femeile aflate în stadiile târzii de dezvoltare dezvoltă hipertensiune arterială, anemie și malnutriție mult mai repede decât bărbații alcoolici. Ele sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta depresie, probleme de somn și sunt mai expuse riscului de vătămare corporală. Aceste riscuri sunt predominante în special la femeile în vârstă.

Consumul excesiv de alcool poate determina bărbații să aibă dificultăți în obținerea și menținerea erecțiilor, dificultăți de ejaculare, scăderea dorinței sexuale, creșterea agresiunii sexuale și infertilitate.

Studiile arată că bărbații sunt mai predispuși decât femeile să își asume riscuri în perioadele de consum excesiv de alcool, crescând și mai mult riscul de rănire sau deces. De fapt, bărbații au în mod constant rate mai mari de decese și spitalizări din cauza consumului de alcool decât femeile.
 
Consumul excesiv de alcool agravează simptomele depresiei și anxietății. Studiile arată că bărbații au mai multe riscuri decât femeile să se sinucidă și că majoritatea bărbaților care se sinucid au consumat alcool înainte de a recurge la acest gest.

Sevrajul la bărbați versus femei

Pe de o parte, bărbații au de-a face cu simptome mai agresive în timpul sevrajului instalat din cauza renunțării la alcool, în comparație cu femeile. Pe de altă parte însă, femeile sunt mai predispuse recăderii după ce sevrajul se încheie. Bărbații au perioade mai lungi de abstinență decât femeile.

Tratament dependență de alcool la bărbați versus femei

În ceea ce privește tratamentul, atât femeile, cât și bărbații, au aceleași nevoi. Pe lângă tratamentul medicamentos, consilierea psihologică este foarte importantă. Din cauza stigmatizării sociale, mulți bărbați și multe femei care se confruntă cu dependența de alcool nu sunt dispuși să admită că au nevoie de ajutor. Așteptările culturale îi pot face pe bărbați să creadă că sunt slabi sau „mai puțin bărbați” dacă își recunosc înfrângerea. Acest lucru poate avea consecințe tragice.  

Femeile caută mai rar ajutor în tratarea dependenței de alcool întrucât consideră că se află într-o situație rușinoasă și se tem de judecata celor din jur. Dependența de alcool trebuie combătută întrucât are consecințe extrem de grave pentru individ. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Sex differences in the neuroanatomy of alcohol dependence: hippocampus and amygdala subregions in a sample of 966 people from the ENIGMA Addiction Working Group”, Translational Psychiatry volume 11, Article number: 156 (2021), Sally Grace, Maria Gloria Rossetti, Nicholas Allen, Albert Batalla, Marcella Bellani, Paolo Brambilla, Yann Chye, Janna Cousijn, Anna E Goudriaan, Robert Hester, Kent Hutchison, Izelle Labuschagne, Reza Momenan, Rocio Martin-Santos, Peter Rendell, Nadia Solowij, Rajita Sinha, Chiang-shan Ray Li, Lianne Schmaal, Zsuzsika Sjoerds, Chao Suo, Gill Terrett, Ruth J. van Holst, Dick J. Veltman
https://www.nature.com/articles/s41398-021-01204-1
National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism - Alcohol Facts and Statistics
https://www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/alcohol-facts-and-statistics
Institutul Național de Sănătate Publică  - Luna Națională a Informării despre efectele consumului de alcool 
https://insp.gov.ro/download/cnepss/stare-de-sanatate/determinantii_starii_de_sanatate/alcool_si_droguri/alcool/ANALIZA-DE-SITUATIE-ALCOOL-2018.pdf
Centers for Disease Control and Prevention - QuickStats: Death Rates* for Chronic Liver Disease and Cirrhosis, by Sex and Age Group — National Vital Statistics System, United States, 2000 and 2015
https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/66/wr/mm6638a9.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0