Focus Diabet
Setea excesiva (polidispie) si foamea exagerata (polifagie), simptome de diabet
Setea excesiva (polidispie) si foamea exagerata (polifagie), simptome de diabet
Simptome și diagnostic în diabet Setea excesiva (polidispie) si foamea exagerata (polifagie), simptome de diabet Ce inseamna polidipsie si polifagie in diabet?
Citește mai mult
Gustari de vara pentru diabetici
Gustari de vara pentru diabetici
Îngrijire și lifestyle în diabet Gustari de vara pentru diabetici <p>Ce gustari sunt potrivite pentru diabetici?</p>
Citește mai mult
Complicatiile diabetului zaharat, generate de grasimi
Complicatiile diabetului zaharat, generate de grasimi
Diabetul zaharat Complicatiile diabetului zaharat, generate de grasimi Ce legătura este intre colesterol si complicațiile diabetului?
Citește mai mult
Disfunctia erectila si diabetul de tip 2 Ce legatura exista intre ele?
Disfunctia erectila si diabetul de tip 2 Ce legatura exista intre ele?
Îngrijire și lifestyle în diabet Disfunctia erectila si diabetul de tip 2 Ce legatura exista intre ele? Ce legatura este intre disfunctia erectila si diabetul de tip 2?
Citește mai mult
Complicatiile diabetului zaharat pot afecta tratamentul stomatologic
Complicatiile diabetului zaharat pot afecta tratamentul stomatologic
Îngrijire și lifestyle în diabet Complicatiile diabetului zaharat pot afecta tratamentul stomatologic Care sunt complicatiile diabetului care afecteaza tratamentul stomatologic?
Citește mai mult
Pacientii cu diabet de tip 2 ar trebui sa consume carbohidratii la finalul mesei
Pacientii cu diabet de tip 2 ar trebui sa consume carbohidratii la finalul mesei
Noutăți în diabet Pacientii cu diabet de tip 2 ar trebui sa consume carbohidratii la finalul mesei Un nou studiu spune ca persoanele cu diabet de tip 2 ar trebui sa pastreze carbohidratii,...
Citește mai mult
Rezistenta la insulina - tot ce trebuie sa stii
Rezistenta la insulina - tot ce trebuie sa stii
Noutăți în diabet Rezistenta la insulina - tot ce trebuie sa stii Insulina este un hormon creat de pancreas. Acest hormon le permite celulelor...
Citește mai mult
De ce iti creste riscul de diabet daca ai grasime abdominala?
De ce iti creste riscul de diabet daca ai grasime abdominala?
Noutăți în diabet De ce iti creste riscul de diabet daca ai grasime abdominala? Ce legatura este intre diabet, rezistenta la insulina si grasimea abdominala?
Citește mai mult
Noi descoperiri legate de rezistenta la insulina
Noi descoperiri legate de rezistenta la insulina
Noutăți în diabet Noi descoperiri legate de rezistenta la insulina Ce au mai descoperit cercetatorii despre rezistenta la insulina?
Citește mai mult
Sistemul imunitar poate regla productia de insulina
Sistemul imunitar poate regla productia de insulina
Noutăți în diabet Sistemul imunitar poate regla productia de insulina Ce legatura este intre sistemul imunitar, insulina si diabet?
Citește mai mult
Vindecarea dificila si lenta a ranilor, simptom in diabet
Vindecarea dificila si lenta a ranilor, simptom in diabet
Simptome și diagnostic în diabet Vindecarea dificila si lenta a ranilor, simptom in diabet Diabetul are numeroase complicatii daca este lasat netratat sau daca este neglijat.
Citește mai mult
Masurarea glicemiei pe nemancate ar putea fi periculoasa pentru diabetici - Iata de ce! [studiu]
Masurarea glicemiei pe nemancate ar putea fi periculoasa pentru diabetici - Iata de ce! [studiu]
Noutăți în diabet Masurarea glicemiei pe nemancate ar putea fi periculoasa pentru diabetici - Iata de ce! [studiu] Expertii spun ca exista cateva lucruri pe care pacientii cu diabet trebuie sa...
Citește mai mult
Încarcă mai multe

Autor: Dr. Laura Ene , Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

Diabetul

Despre diabet

Diabetul este o afecțiune complexă și serioasă, care afectează tot organismul. Această afecțiune necesită o îngrijire zilnică specială și afectează direct calitatea vieții pacientului. Cu toate că nu există un tratament care să vindece complet diabetul, tratamentul simptomatic reduce impactul pe care această afecțiune îl are asupra organismului.

Ce este diabetul

Diabetul este o afecțiune cronică (de lungă durată) care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie.

Corpul tău descompune majoritatea alimentelor pe care le consumi în zahăr (glucoză) și le eliberează în sânge. Când glicemia crește, acesta semnalează pancreasului să elibereze insulină. Insulina acționează ca o cheie pentru a lăsa zahărul din sânge să pătrundă în celulele corpului pentru a fi folosit ca energie.

În diabetul zaharat, corpul nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi așa cum ar trebui. Când nu există suficientă insulină sau celulele nu mai răspund la insulină, prea mult zahăr din sânge rămâne în sânge. În timp, aceasta poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.

Nu există încă un remediu pentru diabet, dar pierderea în greutate, consumul de alimente sănătoase și a fi activ poate ajuta în gestionarea bolii.  

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Tipuri de diabet

Există 3 tipuri de diabet: diabetul de tip 1, diabetul de tip 2 și diabetul gestațional. Diabetul apare atunci când glucoza nu poate fi folosită pentru a se obține energie. În cazul diabetului de tip 1, organismul nu produce insulină, adică hormonul produs de pancreas care transformă carbohidrații în glucoză. În cazul diabetului de tip 2, insulina nu este recunoscută de organism și nu poate fi folosită în mod corespunzător.

Diabet de tip 1

Diabetul de tip 1 este o afecțiune autoimună. În această situație, organismul distruge propriile celule care produc insulină, ceea ce înseamnă că insulina nu mai este secretetă deloc, iar nivelul de zahăr din sânge, adică glucoza, crește rapid, depășind limitele normale. Oamenii de știință nu au descoperit încă mecanismul prin care apare acest tip de diabet, însă sunt siguri că nu are nicio legătură cu dieta și stilul de viață.

Spre deosebire de diabetul de tip 2, diabetul de tip 1 este mult mai rar – în jur de 10% dintre pacienții cu diabet suferă de diabet de tip 1. Diabetul de tip 1 poartă și denumirea de diabet juvenil, întrucât această formă de diabet apare încă din copilărie. Diabetul de tip 1 poate să apară la orice copil mai mare de 6 luni. Există și situații în care diabetul apare la copiii cu vârste mai mici de 6 luni, însă este vorba despre o altă formă de diabet: diabetul neonatal.

Acesta este cauzat de o genă care afectează producția de insulină, acesta fiind motivul pentru care nivelul de zahăr din sânge crește.

Diabetul neonatal este foarte rar și apare adesea asociat cu slăbiciunea musculară sau cu epilepsia. Diabetul neonatal poate fi temporar sau permanent. Cel temporar se vindecă până când copilul împlinește 12 luni, însă poate reveni în perioada adolescenței. Diabetul neonatal permanent nu se tratează. Spre deosebire de alte tipuri de diabet, în tratarea diabetului neonatal nu se folosește insulina, ci se folosește un tratament medicamentos, care este eficient la pacienții care nu sunt insulino-dependenți.

Simptomele diabetului de tip 1

Simptome diabet de tip 1:

 • Urinări frecvente (rinichii se străduiesc să elimine zahărul în exces)
 • Senzație accentuată de sete (urinând foarte des, organismul se deshidratează)
 • Scădere în greutate (caloriile sunt eliminate prin urină)
 • Foame (multe dintre calorii sunt eliminate precoce prin urină)
 • Vedere încețoșată (zahărul în exces absoarbe apa de la nivelul ochilor, cauzând senzația de vedere încețoșată)
 • Oboseală (întrucât caloriile consumate sunt eliminate fară să fie folosite așa cum ar trebui, organismul nu mai are energie)
Cauzele și factorii de risc ai diabetului de tip 1

Cauzele precise ale diabetului de tip 1 sunt încă necunoscute. Această afecțiune apare atunci când sistemul imunitar al organismului, care de regulă luptă cu bacteriile și virusurile, distruge din greșeală celulele din pancreas care sunt răspunzătoare de producția de insulină. Alte posibile cauze ale acestui diabet sunt: moștenirea genetică, expunerea la virusuri și la anumiți factori de mediu.

Diabet de tip 2

Diabetul de tip 2, pe de altă parte, apare din cauza unei diete nesănătoase și a unui stil de viață contraindicat. Atunci când apare diabetul de tip 2, celulele organismului nu mai recunosc insulina, apărând astfel fenomenul cunoscut sub denumirea de „rezistență la insulină”. În primă fază, pancreasul suplimentează producția de insulină, însă aceasta nu face fața și glucoza din sânge crește.

Simptomele diabetului de tip 2

Simptomele diabetului de tip 2 nu au un debut brusc, ci apar și evoluează în mod treptat. De aceea, de multe ori afecțiunea este diagnosticată după mult timp de la instalarea sa.

Simptomele diabetului de tip 2 sunt:

 • Sete accentuată și urinări frecvente (din cauza că organismul dorește să elimine zahărul în exces și, eliminând zahărul prin urină, se produce totodată deshidratarea)
 • Foame accentuată (organismul rămâne fără energie și apare senzația continuă de foame)
 • Scădere în greutate (cu toate că pacientul mănâncă mai mult, acesta slăbește întrucât nu metabolizează glucoza și organismul folosește depozitele de grăsime și pe cele musculare)
 • Oboseală (lipsa zahărului din sânge cauzează oboseală și irascibilitate)
 • Vedere încețoșată (se produce deshidratare la nivelul ochilor, ceea ce determină apariția senzației de vedere încețoșată)
 • Vindecarea greoaie a rănilor
 • Porțiuni pigmentate ale pielii (rezistența la insulina poate cauza apariția unor pete mai închise la culoare la nivelul pielii)
Cauzele și factorii de risc ai diabetului de tip 2

Cauze și factori de risc diabet de tip 2:

Greutatea – persoanele supraponderale prezintă risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2. Cu cât ai mai mult țesut gras, cu atât mai multă rezistență la insulină capătă celulele tale.

Asta nu înseamnă că trebuie să fii supraponderal pentru a face diabet, ci doar că persoanele cu probleme de greutate au șanse mai mari să fie diagnosticate cu această afecțiune.

Grăsimea depozitată pe abdomen – depozitele de grăsime de pe abdomen cresc, de asemenea, riscul de diabet de tip 2. Sedentarismul – activitatea fizică ajută organismul să se mențină în formă și folosește glucoza pe post de energie, crescând sensibilitatea la glucoză a celulelor. Pe de altă parte, sedentarismul sporește riscul de diabet de tip 2.

Istoric în familie – dacă ai un frate sau un părinte diagnosticat cu diabet de tip 2, ai șanse mai mari să dezvolți, la rândul tău, această afecțiune. 

Vârsta – pe măsură ce înaintezi în vârstă, predispoziția pentru diabet de tip 2 crește, însă apogeul se atinge după 45 de ani. Explicația pentru acest fapt constă în adoptarea unui stil de viață mai sedentar și acumularea kilogramelor în plus.

Prediabetul – prediabetul este afecțiunea care indică o glicemie mărită, însă nu atât de mare încât să fie pus diagnosticul de diabet. Dacă prediabetul nu este tratat, acesta evoluează în diabet de tip 2.

Diabetul gestațional – femeile care dezvoltă diabet gestațional în timpul sarcinii au riscuri mai mari să facă diabet de tip 2.

Sindromul ovarelor polichistice – această afecțiune ginecologică crește, de asemenea, riscul de diabet de tip 2.

Stresul – expunerea îndelungată la situații stresante poate contribui, de asemenea, la dezvoltarea diabetului de tip 2. Stresul ridică nivelul de zahăr din sânge, iar pe termen lung poate favoriza apariția diabetului.

Diabet gestațional

Diabetul gestațional, așa cum îi spune și numele, apare pe perioada lunilor de sarcină. În timpul sarcinii, organismul capătă rezistență sporită la insulină, pentru a asigura glucoza fătului. Însă în unele cazuri, pancreasul nu face față nevoii organismului de insulină și așa apare diabetul gestațional. Spre deosebire de celelalte doua tipuri de diabet, diabetul gestațional nu este permanent și se vindecă de la sine după naștere.

Risc crescut pentru diabet gestațional au:

 • Femeile de peste 25 de ani
 • Femeile cu o rudă de gradul 1 care are diabet
 • Femeile supraponderale
 • Femeile care au intoleranță la glucoză
 • Femeile care au dezvoltat diabet gestațional la o sarcină precedentă

Grupele de risc pentru diabet

Grupele de risc pentru dezvoltarea diabetului zaharat sunt alcătuite din pacienții care se regăsesc în una sau mai multe dintre următoarele situații.

Risc crescut diabet de tip 1:

 • Istoric în familie în ceea ce privește diabetul zaharat (rude de gradul I)
 • Afecțiuni la nivelul pancreasului

Risc crescut diabet de tip 2:

 • Obezitate
 • Prediabet

Diabet gestațional

 • Vârsta de peste 45 de ani
 • Sindromul ovarelor polichistice
 • Stil de viață sedentar
 • Sexul: studiile recente arată că bărbații sunt mai predispuși la diabetul de tip 2, comparativ cu femeile

Risc crescut diabet gestațional:

 • Obezitate
 • Intoleranță la glucoză
 • Istoric în familie
 • Vârsta (peste 25 de ani)

Diabetul insipid

Mai există și o altă formă de diabet, se numește diabet insipid, însă nu are nicio legătură cu celelalte forme de diabet, acest tip de diabet fiind cauzat de dereglarea hormonală cauzata de hormonul antidiuretic. Hormonul antidiuretic are rolul de a regla cantitatea de urină produsă și eliminată, însă în caz de diabet insipid, acesta nu își mai îndeplinește funcția așa cum ar trebui, cauzând urinări frecvente și sete continuă.

Diabetul insipid poate să apară și în timpul sarcinii, iar atunci poartă denumirea de diabet insipid gestațional. Dacă un adult fără probleme de sănătate produce și elimină în jur de 1,5 – 2,5 litri de urină pe zi, un pacient care suferă de diabet insipid poate elimina până la 15 litri de urină într-o singură zi. Din fericire, diabetul insipid se tratează.

Diagnosticarea diabetului

Diabetul este diagnosticat extrem de ușor, printr-o banală analiză de sânge care indică nivelul de zahăr din sânge (glicemia). Medicul este singurul în măsură să pună diagnosticul de diabet. Oricine prezintă simptome ar trebui să fie testat pentru a se verifica dacă este vorba sau nu despre diabet. Diabetul poate să nu prezinte simptome așa că orice persoana prezintă risc crescut pentru diabet trebuie testată. Realizarea unui set complet de analize periodic ajută la diagnosticarea prediabetului în timp util, astfel încât să se oprească evoluția acestei afecțiuni și diabetul de tip 2 să fie prevenit.

Printre analizele folosite pentru depistarea diabetului zaharat sunt:

 • Glicemia
 • Glicozuria
 • Test oral de toleranță la glucoză (se realizează atât pe stomacul gol, dimineața, cât și imediat după ce pacientul mănâncă, pentru a se observa evoluția stării acestuia)

Ce este pre-diabetul

Prediabetul indică un nivel crescut al zahărului din sânge, însă nu atât de crescut încât să poată fi vorba despre diabet. Netratat corespunzător, prediabetul poate cauza atât diabet de tip 2, cât și afecțiuni cardiace. Prediabetul este reversibil, iar tratamentul pentru acesta include atât medicamente, cât și schimbarea stilului de viață prin adoptarea unei diete sănătoase și practicarea activităților fizice.

Dacă nu îți schimbi stilul de viață și ești diagnosticat cu prediabet, ai riscuri mari să dezvolți diabet în următorii 10 ani. Pancreasul eliberează insulină atunci când mănânci, astfel încât celulele din organism să transforme zahărul ajuns în sânge în energie. Insulina ajută deci la reducerea nivelului de zahăr din sânge. În caz de prediabet însă, celulele organismului nu răspund la insulină, adică capătă rezistență la insulină. Potrivit specialiștilor, cauzele prediabetului sunt fie de natură genetică, fie stilul de viață nesănătos. Tratând prediabetul, de fapt, previi diabetul de tip 2, care altfel ar apărea mai devreme sau mai târziu.

Medicul recomandă, în caz de prediabet, următoarele schimbări în ceea ce privește stilul de viață:

 • Adoptarea unei diete bogate în fibre
 • Practicarea zilnică a activităților fizice
 • Scăderea în greutate dacă este cazul

Netratat, prediabetul expune pacientul la următoarele riscuri:

 • Afecțiuni cardiace
 • Probleme renale
 • Probleme de vedere
 • Circulație sangvină proastă la nivelul picioarelor
 • Infecții la nivel cutanat
 • Probleme de auz
 • Alzheimer

Complicații ale diabetului

Afecțiunile cardiovasculare – diabetul sporește considerabil riscul de afecțiuni cardiovasculare, începând de la angină pectorală și până la infarct sau ateroscleroză. Diabeticii sunt predispuși afecțiunilor inimii.

Neuropatie periferică – zahărul în exces afectează pereții capilarelor care hrănesc nervii, în special pe cei din zona picioarelor. Așa apare degradarea acestor nervi, resimțită inițial sub formă de amorțeală, apoi sub formă de durere sau senzație de arsură. Netratată, aceasta complicație poate duce la pierderea simțurilor din zona afectată.

Nefropatie – rinichii sunt căptușiți cu milioane de vase de sânge al căror rol este de a acționa precum un filtru, eliminând toxinele din organism. Diabetul însă poate degrada aceste filtre, cauzând afecțiuni renale, în cazuri grave chiar și insuficiență renală.

Retinopatie – în timp, diabetul cauzează daune și la nivelul vaselor de sânge ale retinei, afectând vederea. În ultima fază, pacientul își poate chiar pierde vederea din cauza retinopatiei diabetice. De asemenea, pacienții diagnosticați cu diabet prezintă risc crescut și de cataractă sau glaucom.

Afecțiuni cutanate – diabetul predispune la afecțiuni cutanate printre care infecțiile fungice și bacteriene. 

Cum evitați complicațiile asociate diabetului?

Respectând cele 5 reguli de “aur” :

 1. Verificaţi periodic nivelul glicemiei
 • Dimineaţa pe nemâncate (a jeun) < 110-130 mg/dl
 • La 2 ore după o masă principală (postprandial) < 140-160 mg/dl
 • Media glicemiilor pe ultimele 3 luni (hemoglobina glicozilată) < 6.5-7%
  2. Stabiliţi-vă un plan de viaţă sănătoasă:
 • Schimbaţi-vă obiceiurilor alimentare, adică alegeţi o alimentaţie sănătoasă, cu 3 mese principale pe zi şi eventual 2 gustări intermediare
 • Excludeţi dulciurile concentrate, sucurile carbogazoase, alimentele procesate şi alimentele grase ori prăjite, alegeţi în schimb legume şi cereale integrale, carnea slabă, lactatele degresate și fructele cu măsură
 • Alegeţi-vă o  formă uşoară de activitate fizică (de exemplu mersul pe jos), pe care o puteţi face minim 30 de minute pe zi, în fiecare zi, sau o formă de mişcare mai intensă precum alergatul sau mersul pe bandă pe care să o faceţi minimum 150 de minute pe săptămână.

3. Ai grijă de greutatea ta

 • IMC - indicele de masă corporală  să fie sub 25 kg/mp
 • CA - circumferinţa abdominală să fie mai puțin de jumătate decât înălţimea sau < 94 cm la bărbați şi < 88 cm la femei

4. Controlează-ți periodic  tensiunea arterială şi nivelul grăsimilor din sânge

 • Tensiunea arterială optimă este sub 135/85 mmHg
 • HDL colesterolul (colesterolul bun) ideal este > 45 mg/dl la femei şi > 55 mg/dl la bărbaţi
 • LDL colesterolul (colesterolul rău) ideal este < 70-100 mg/dl
 • Trigliceride trebuie să fie < 150 mg/dl

5. Consultă-ți periodic medicul diabetolog şi cardiolog.

Care sunt valorile normale ale glicemiei?

Valori normale glicemie pentru diabetici*

  Adulți Copii sub 6 ani Copii 6-12 ani Copii 13-19 ani
Pe stomacul gol sub 100 mg/dL 80-100 mg/dL 80-100 mg/dL 70-150 mg/dL
Înainte de masă 70-130 mg/dL 100-180 mg/dL 90-180 mg/dL 90-130 mg/dL
După masă (la 1-2 ore) sub 180 mg/dL in jur de 180 mg/dL sub 180 mg/dL sub 180 mg/dL
Înainte de culcare 100-140 mg/dL 110-200 mg/dL 100-180 mg/dL 90-150 mg/dL
Hb A1c (hemoglobina glicată sau glicozilată) sub 7% sub 8,5% sub 8% sub 7,5%

 

*Aceste valori sunt considerate normale, însă interpretarea corectă se face cu ajutorul unui medic.

Valori normale glicemie pentru persoanele sănătoase*

* Pe stomacul gol

Mică Normală La limită Mare Prea mare
50-70 mg/dL 72-115 mg/dL 120-180 mg/dL 200-280 mg/dL 300 mg/dL

 * Aceste valori sunt considerate normale, însă interpretarea corectă se face cu ajutorul unui medic.

Tratarea diabetului

Diabetul este o afecțiune care nu se vindecă, ci se tratează simptomatic pe tot parcursul vieții. Tratamentul este prescris în funcție de starea fiecărui pacienți, iar medicul este cel în măsură să facă recomandările necesare.

Diabetul de tip 1 este în mod obligatoriu tratat cu insulină, în timp ce diabetul de tip 2 poate fi tratat, în primă fază, prin dietă, exerciții și tratament medicamentos. Schimbări ale stilului de viață sunt necesare și în cazul diabetului de tip 1, însă insulina rămâne indispensabilă pentru acești pacienți.

Tratamentul medicamentos prescris pentru diabetul de tip 2 poate acționa astfel:

 • Sporește sensibilitatea la insulină
 • Mărește nivelul de glucoză
 • Încetinește absorbția carbohidraților

Insulina este prescrisă pacienților cu diabet de tip 2 în cazul în care tratamentul medicamentos, combinat cu dieta adecvată și un stil de viață sănătos nu au rezultatele dorite. Pentru stabilirea diagnosticului, dar și a tratamentului, pacientul trebuie să apeleze la ajutorul unui medic generalist, internist sau endocrinolog.

Schimbări în stilul de viață al unei persoane bolnave de diabet

Fie că ai descoperit că ai diabet de tip 1, diabet de tip 2 ori prediabet, este obligatoriu să faci o serie de schimbări la nivelul stilului de viață. Iată despre ce schimbări este vorba:

Mănâncă sănătos – alimentația sănătoasă este obligatorie pentru pacienții cu diabet. Orice mănânci are un impact imediat asupra nivelului de zahăr din sânge. Consumă multe fructe, legume și cereale integrale. Alege produse lactate sărace în grăsimi și carne slabă. Limitează consumul de alimente bogate în zahăr și grăsimi. Carbohidrații sunt transformați în zahăr așa că ai grija la consumul de carbohidrați. Controlează cantitatea porțiilor și menține o ritmicitate a meselor și cantităților consumate pentru a menține nivelul de zahăr din sânge echilibrat.

Fă sport – practicarea activităților fizice scade nivelul de zahăr din sânge și reduce stresul așa că diabeticii trebuie să practice sport în mod regulat. Dacă nu ești adept al sportului, în general, alege activități relaxante precum mersul cu bicicleta, plimbatul cu rolele ori înotul.

Elimină stresul din viața ta – atunci când ești stresat, nivelul de zahăr din sânge crește. Încearcă să ai un stil de viață cât mai relaxat, practică yoga și pilates și odihnește-te suficient.

Limitează consumul de alcool – băuturile alcoolice conțin cantități mari de zahăr și ridică glicemia din sânge, așa că nu este deloc indicat să consumi alcool dacă suferi de diabet. De asemenea, la câteva ore de la consum, alcoolul produce o scădere bruscă a glicemiei, de asemenea periculoasă pentru pacienții care suferă de această afecțiune.

Dieta recomandată pentru un bolnav de diabet

Dieta recomandată pentru un bolnav de diabet presupune consumul de alimente cât mai naturale și sănătoase, neprocesate, consumate în cantități moderate și la aceleași ore. Dieta pentru diabetici trebuie să fie bogată în nutrienți și slabă din punct de vedere caloric. Pe de o parte, fructele, legumele și cerealele integrale trebuie să se afle la baza dietei pentru diabetici. Carbohidrații sănătoși din fructe, legume și produse lactate slabe, alimentele bogate în fibre dietetice precum nucile, fructele și legumele, dar și peștele și grăsimile sănătoase sunt elementele cheie ale dietei diabeticilor. Pe de altă parte, alimentele bogate în grăsimi saturate, grăsimi trans, colesterol și sodiu trebuie evitate de diabetici. Scopul unei diete ideale pentru diabetici este acela de a menține nivelul de zahar din sânge cât mai echilibrat pe tot parcursul zilei.

Principiile alimentare ce trebuie respectate de un bolnav de diabet

Un pacient bolnav de diabet trebuie să respecte câteva reguli de bază pentru a-și ține sub control nivelul de zahăr din sânge:

Niciodată nu te înfometa – este important ca pacientul diabetic să se sature atunci când mănâncă și să nu amâne următoarea masă niciodată.

Alege alimentele naturale – dacă suferi de diabet, evită pe cât este posibil alimentele ambalate, la conservă ori procesate.

Limitează-ți porțile – nu exagera cu porțile chiar dacă mănânci alimente sănătoase. Ai grija și la cantitate, nu numai la calitate.

Hidratează-te cu apă – nu consuma băuturi care conțin calorii precum sucurile carbogazoase, cafeaua ori sucurile din fructe. Bea apă plată ori ceaiuri din plante, neîndulcite, pentru ca glicemia să nu crească imediat ce îți potolești setea.

Regimul alimentar, recomandat persoanelor cu diabet?

Cele mai bune alimente pentru diabetici sunt reprezentate de alimentele bogate în glucide complexe, cum ar fi cerealele integrale, unele fructe și legume crude și proaspete, eventual congelate, care sunt, bogate în fibre, antioxidanți și minerale.

Pe lângă carbohidrați, alimentația diabeticului trebuie să fie una diversificată și sănătoasă, din care să nu lipsească proteinele de calitate ​​cum ar fi brânză albă, carnea slabă de curcan sau pasăre, în general și bineînțeles, pește.

Lista de alimente recomandate pentru diabetici:

 • tăiței din făină integrală sau făină de orez, orez, de preferință integral, sălbatic, brun, roșu
 • pâinea integrală, de preferință de secară sau din făină hipoglucidică, preparată acasă, din ingredientele tradiționale - făină, drojdie, sare, apă, fără adaosurile pâinii din comerț (conservanți, sucuri de fructoză sau caramel, amelioratori, afânatori, coloranți etc) sau eventual cu adaos de semințe crude și tărâțe.
 • cereale integrale, cât mai bogate în fibre, tip granola neîndulcite, musli, de preferință, în versiunile integrale
 • andive, broccoli, dovlecei, fasole verde, morcovi, ceapă, chives, usturoi verde, frunzele verzi (năsturel, valeriană, iceberg, leurdă, pătrunjel, mărar, oregano, mentă, rozmarin, busuioc)
 • mere, pere, portocale, papaya, avocado, pepene galben, pepene verde, căpșune, fructe de pădure, prune crude
 • leguminoase - fasole, năut, linte
 • nuci și migdale
 • ulei de măsline extravirgin

Din punct de vedere al aportului proteic care va trebui să-l completeze pe cel de carbohidrați, cele mai indicate alimente sunt:

 • lapte, brânză albă - caș slab, urdă, ricotta, mozzarella slabă, iaurt, kefir, sana  preferabil versiunile degresate și cât mai natural, fără adaosuri de dulceață, miere cu nuci;
 • carne slabă, cum ar fi carnea de pui și curcan, peștele (somonul sălbatic, de preferință) fructele de mare.

Această listă de alimente permise în diabetul zaharat ar trebui să fie incluse în dieta în porții adaptate fiecărui diabetic, de către medicul nutriționist. Monitorizarea și controlul dietei în raport cu administrarea medicamentelor pentru diabeticii de tip 1 sau  2 trebuie conduse de către medicul nutriționist, în funcție de medicamentele utilizate și frecvența administrării acestora.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Alimentele interzise în diabetul zaharat sunt:

 • zahăr, miere, gem, marmeladă
 • produse de cofetărie și patiserie
 • bomboane de ciocolată, dropsuri cu zahăr, înghețată
 • fructe în sirop, fructe uscate, dar și unele fructe proaspete, cum ar fi bananele
 • smochinele, strugurii și curmalele
 • sucuri și alte băuturi care conțin zahăr
 • băuturi alcoolice dulci (lichioruri, cremă de whisky, etc)

Diabeticii ar trebui să citească întotdeauna etichetele produselor ambalate și/sau fabricate, pentru că uneori aportul suplimentar de zahăr poate fi prezent sub alte denumiri, precum glucoza, xilitoza, fructoza, maltoza sau zahăr invertit.

Alimente pentru diabeticii hipertensivi

Pacienții diabetici care sunt și hipertensivi ar trebui să evite în plus alimentele sărate sau cofeinizate cum ar fi:

 • biscuiți sau crackers cu sare, chipsuri, snacks-uri sărate
 • untul sărat sau semi-sărat, brânzeturile sărate (telemea veche, parmezan cașcavalurile afumate și sărate, etc)
 • alune, nuci, diverse semințe prăjite în sare
 • maioneza, ketch-up și alte sosuri gata preparate
 • măslinele murate, conservele
 • cârnații, afumăturile, peștele sărat și afumat
 • sosuri și ciorbe concentrate
 • alimente semipreparate sau gata preparate, de la supermarket
 • cafea, ceai negru și ceai verde
 • băuturi energizante

În prezența a două boli condiționate alimentar, precum boala celiacă și diabet, sau dislipidemie și alte tulburări ale metabolismului lipidic, caracterizate printr-un nivel crescut al colesterolului și diabet este esențială urmărirea de către un nutriționist.

Alimentele potrivite pentru diabetici cu nivel ridicat de colesterol sunt cele naturale și proaspete, cum ar fi salatele și ierburile verzi, fructele și legumele crude sau fierte și preparate astfel încât să se evite uleiuri, untul, margarine, sosurile cu smântână, sosurile gata cumpărate din comerț sau chiar concentratele de roșii sau de tip "vegeta". Se recomandă consumarea cât mai rar posibil a oricărui produs alimentar gata preparat din comerț.

Alimentele cu indice glicemic scăzut, recomandate unui bolnav de diabet

Alimentele cu indice glicemic scăzut sunt cele care nu au un impact major asupra nivelului de zahăr din sânge, adică care nu îți cresc brusc glicemia. Un alt avantaj al alimentelor cu indice glicemic scăzut consta în faptul că mențin senzația de sațietate pentru mai mult timp, încurajând totodată organismul să ardă grăsimile atunci când are nevoie de energie. Cu cât un aliment este mai puțin procesat, cu atât mai mic este indicele sau glicemic. Alimentele bogate în fibre sunt mai greu de digerat, așa că ridică foarte puțin nivelul de zahăr din sânge. Fibrele previn și mâncatul excesiv. Majoritatea legumelor, cerealelor integrale, nucilor și fructelor sunt bogate în conținutul de fibre.

Iată ce alimente au indicele glicemic scăzut:

 • Legume: legumele cu frunze verzi (spanac, varză kale), ceapa, fasolea verde, ardeiul iute, broccoli, fasolea
 • Nuci și semințe: semințe de in, semințe de chia, migdale, nuci
 • Produse lactate: iaurtul neîndulcit, brânză preparata după rețete tradiționale, chefir
 • Cereale: ovăz, orez brun, orez sălbatic, musli, paste din cereale integrale
 • Fructe: mere, fructe de pădure, citrice, cireșe
 • Grăsimi sănătoase: uleiul de cocos, uleiul de măsline extravirgin, avocado, nuci, semințe
 • Proteine de origine animală: somon sălbatic, ouă bio, carne de miel, carne de pui

Alimente cu un indice glicemic crescut, nerecomandate unui bolnav de diabet

Dacă alimentele cu indice glicemic scăzut sunt benefice pentru pacienții care suferă de diabet, alimentele cu indice glicemic crescut se află la polul opus, fiind contraindicate întrucât ridică brusc nivelul de zahăr din sânge. De fiecare dată când consumi un aliment cu indice glicemic crescut, asigură-te că îl asociezi cu alimente cu indice glicemic scăzut, pentru a ameliora situația.

Iată ce alimente au indicele glicemic mare:

 • Alimentele care conțin zahăr: miere, sirop de porumb, melasă
 • Fructe: banane, pepene, stafide, ananas · 
 • Legume: cartoful, porumbul, morcovul, sfecla, nap
 • Pâinea: orice tip de pâine albă
 • Cerealele: orezul alb, meiul, cerealele din porumb
 • Pastele: pastele albe
 • Snaksurile: chipsurile din cartof, chipsurile din mălai, popcorn, orez expandat
 • Alcool: bere, lichior, orice băutură în afara de vinul roșu

Remedii naturiste pentru diabet

Există o serie de remedii naturiste care au efecte benefice asupra diabetului, reducând nivelul de zahăr din sânge. Cele mai populare remedii naturiste pentru diabet sunt:

Frunzele de busuioc – bogat în antioxidanți și uleiuri esențiale precum eugenolul, busuiocul ajută celulele pancreatice să funcționeze așa cum trebuie și crește totodată sensibilitatea la insulină în cazul pacienților care suferă de diabet de tip 2. Este recomandat să se consume o lingură de suc obținut din frunzele de busuioc dimineața, pe stomacul gol. Sucul se poate obține cu ajutorul blenderului.

Scorțișoară – un alt remediu naturist eficient pentru diabet este scorțișoara, care nu numai că reduce nivelul de zahăr din sânge, însă poate spori și sensibilitatea la insulină. O jumătate de linguriță de scorțișoară pe zi are efecte vizibile.

Ceaiul verde – fiind un ceai nefermentat, acesta este bogat în conținutul de polifenoli, antioxidanți care reduc nivelul de zahăr din sânge.

Ghimbirul – un studiu publicat în 2018 confirmă beneficiile ghimbirului pentru pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2. Cercetătorii susțin că substanțele active din ghimbir ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge 1.

Frunzele de mango – frunzele de mango pot fi, de asemenea, folosite de către pacienții care suferă de diabet întrucât acestea ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Înmoaie 10-15 frunze de mango într-un pahar cu apă și lasă-le peste noapte. Dimineața, strecoară amestecul și bea apa pe stomacul gol pentru a reduce glicemia.

 

Tratament medicamentos pentru diabet

Tratamentul medicamentos pentru diabet se concentrează pe controlarea nivelului de zahăr din sânge astfel încât să fie prevenite complicațiile ce pot apărea din cauza glicemiei ridicate.

Dacă ai diabet de tip 1, trebuie să iei insulină pentru că pancreasul nu o produce. Insulina trebuie administrată de mai multe ori în timpul zilei, inclusiv atunci când mănânci, pentru a ține sub control insulina.

Există diferite moduri de a lua insulină. Poți folosi un ac și o seringă, un stilou injector pentru insulină sau o pompă de insulină. Un pancreas artificial, numit și sistem automat de administrare a insulinei, poate fi o altă opțiune pentru unele persoane.

Unele persoane cu diabet zaharat de tip 2 își pot controla nivelul glicemiei prin modificarea stilului de viață. Aceste schimbări ale stilului de viață includ consumul de mese și băuturi sănătoase, limitarea caloriilor dacă sunt supraponderale sau obeze și efectuarea de exerciții fizice.

Mulți oameni cu diabet de tip 2 trebuie să ia și medicamente pentru diabet. Aceste medicamente pot include pastile pentru diabet sau medicamente pe care le injectează, cum ar fi insulina. 

Diabetul de tip 2 poate fi tratat și fără insulină, cu ajutorul medicamentelor care cresc sensibilitatea la insulină, stimulează excreția glucozei și încetinesc absorbția carbohidraților din tractul digestiv. De cele mai multe ori, medicii recomandă o combinație de medicamente care întrunesc aceste condiții. 

În paralel cu tratamentul medicamentos pentru diabetul de tip 2, este necesară și adoptarea unui stil de viață sănătos și schimbarea dietei nesănătoase cu una bazată pe fructe, legume, cereale integrale și nuci. În cazul în care tratamentul medicamentos nu își mai face efectul la pacienții cu diabet de tip 2, se începe administrarea insulinei. 

Dacă ai diabet gestațional, îți poți gestiona nivelul glicemiei urmând un plan alimentar sănătos și făcând o activitate fizică de intensitate moderată, cum ar fi mersul rapid timp de 150 de minute, în fiecare săptămână. Dacă consumul de alimente și băuturi sănătoase și activitatea fizică regulată nu sunt suficiente pentru a-ți menține nivelul de glucoză din sânge în intervalul țintă, medicul specialist poate recomanda să iei insulină. Insulina poate fi administrată în siguranță în timpul sarcinii.

Indiferent de tipul de diabet pe care îl ai, administrarea zilnică a medicamentelor pentru diabet poate fi uneori o povară. 

Prevenirea diabetului

Analize periodice pentru depistarea diabetului

Analizele periodice te pot ajuta să depistezi diabetul, dar și să îl previi. Dacă, spre exemplu, îți faci analizele în mod regulat, ai șanse mari să descoperi că suferi de prediabet – adică glicemia ta este mai mare decât ar trebui, însă nu atât de mare încât medicul să pună diagnosticul de diabet de tip 2. În cazul în care îți schimbi stilul de viață, ai șanse mari să tratezi prediabetul și să scapi astfel de pericolul de a dezvolta diabet de tip 2. Mai devreme sau mai târziu, prediabetul netratat se va transforma în diabet de tip 2. Chiar dacă nu te afli printre norocoșii care depistează prediabetul și reduc riscul de diabet, diagnosticarea precoce a bolii tot este importantă întrucât te ajută să previi complicațiile și să te simți mai bine. Diabetul poate fi depistat întâmplător, după ce îți faci un set obișnuit de analize.

Diabetul este depistat prin determinarea glicemiei din sânge după o perioadă de post de 8 ore (analizele se fac dimineața, pe stomacul gol), prin testul oral de toleranță la glucoză sau prin testul glucozei plasmatice. Diabetul zaharat de tip 2 poate să nu prezinte simptome evidente în fază incipientă, de aceea este foarte important să îți faci analizele regulat, pentru a primi diagnosticul corect cât mai timpuriu, astfel încât să poți urma un tratament corespunzător.

Cum poate fi prevenit diabetul zaharat

În prezent, diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit. Declanșatorii de mediu despre care se crede că generează procesul care duce la distrugerea celulelor producătoare de insulină din organism sunt încă în curs de investigare.

Deși există o serie de factori care influențează dezvoltarea diabetului de tip 2, este evident că cei mai influenți sunt comportamentele de stil de viață asociate în mod obișnuit cu urbanizarea. Acestea includ consumul de alimente nesănătoase și stilul de viață inactiv cu un comportament sedentar. Studiile din diferite părți ale lumii au stabilit că modificarea stilului de viață prin activitate fizică și/sau alimentație sănătoasă poate întârzia sau preveni apariția diabetului de tip 2.

Stilul de viață modern se caracterizează prin inactivitate fizică și perioade lungi de sedentarism.  

Fă mai multă mișcare – exercițiile fizice te ajută să slăbești, să reduci nivelul de zahăr din sânge, dar sporește și sensibilitatea la insulină. Așadar, sportul te ajută să previi diabetul.

Consumă fibre din belșug – consumul de fibre te ajută să ții sub control nivelul de zahăr din sânge, scade riscul de afecțiuni cardiovasculare și te ajută să îți menții greutatea în limitele admise. Alimentele bogate în fibre sunt: fructele, legumele, cerealele integrale și nucile.

Scapă de kilogramele în plus – supraponderabilitatea reprezintă un factor de risc pentru diabetul de tip 2, așa că ar fi bine să scapi de kilogramele în plus dacă ai asemenea probleme.

Fă-ți analizele periodic – dacă ai peste 45 de ani, un stil de viață sedentar, câteva kilograme în plus și, eventual, și o rudă cu diabet, e obligatoriu să îți faci analizele anual pentru a verifica dacă este cazul să îți faci griji sau nu.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effects of Ginger (Zingiber officinale Roscoe) on Type 2 Diabetes Mellitus and Components of the Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials”, Evid Based Complement Alternat Med. 2018, Jie Zhu, Hao Chen, Zhixiu Song, Xudong Wang, Zhenshuang Sun
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5818945/
Centers for Disease Control and Prevention - What is Diabetes?
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/diabetes.html#
Centers for Disease Control and Prevention  - Diabetes Meal Planning
https://www.cdc.gov/diabetes/managing/eat-well/meal-plan-method.html
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Diabetes Overview
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview
U.S. Department of Health & Human Services - Diabetes
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/diabetes
Centers for Disease Control and Prevention - Diabetes Risk Factors
https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON