Alaptarea reduce riscul de diabet pentru mame

Un studiu recent arata ca mamele care alapteaza timp de 6 luni isi pot reduce riscul de diabet de tip 2 cu pana la 47%, scrie telegraph.co.uk.

Alaptarea la san pe o perioada de 6 luni sau mai mare de 6 luni reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 aproape la jumatate in cazul femeilor aflate la varste fertile, a aratat cel mai lung studiu.

Cercetatorii din Statele Unite ale Americii au analizat datele obtinute de la femeile care s-au inscris la un studiu despre sanatatea inimii acum mai bine de 30 de ani, iar stilul de viata si sanatatea participantelor au fost monitorizate in tot acest timp.

Oamenii de stiinta au descoperit ca femeile care si-au alaptat la san copiii vreme de cel putin 6 luni au fost cu 47% mai putin predispuse sa dezvolte diabet de tip 2 in timpul celor 3 decenii de studiu, comparativ cu mamele care nu au alaptat.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

De asemenea, femeile care si-au alaptat bebelusii mai putin de 6 luni si-au redus acest risc cu pana la 25%.

Oamenii de stiinta cred ca exista motive biologice bune pentru care alaptarea la san te poate proteja contra diabetului. De exemplu, se stie ca alaptarea stimuleaza hormonii care controleaza nivelul insulinei din sange si care scad glicemia. De asemenea, perioada de alaptare ajuta noile mamici sa piarda in greutate.

"Am descoperit o asociere foarte puternica intre durata perioadei de alaptare si un risc mai scazut de a dezvolta diabet, chiar si dupa ce am luat in considerare toti factorii de risc posibili care ar fi avut legatura cu acest lucru", a spus autorul principal al studiului, dr. Erica Gunderson, cercetator in cadrul diviziei de cercetare  Kaiser Permanente Division of Research din California.

"Incidenta diabetului a scazut intr-o maniera graduala pe masura ce perioada de alaptare a crescut, indiferent de rasa mamei, de diabetul gestational, de comportamentele legate de stilul de viata, de dimensiunile corpului si de alti factori de risc metabolici masurati inainte de sarcina, iar concluziile implica posibilitatea ca mecanismul de la baza alaptarii ar putea sa fie biologic", mai spune dr. Erica Gunderson.

Cercetarea ampla a constatat ca bebelusii alaptati la san au mai putine probleme de sanatate, cum ar fi infectii in piept, si au mai putine sanse sa dezvolte probleme de sanatate precum diabetul sau sa devina obezi pe masura ce cresc. 

"Stiam de mult timp ca alaptarea la san are multe beneficii atat pentru mame, cat si pentru bebelusi. Cu toate acestea, dovezile anterioare aratau doar efecte slabe in privina bolilor cronice ale femeilor. Acum putem vedea o protectie mult mai puternica in urma acestui studiu nou, care arata ca mamele care alapteaza luni de zile dupa ce au nascut si-ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 pana aproape la jumatate, pe masura ce inainteaza in varsta", a spus dr. Tracy Flanagan, directorul departamentului ce tine de sanatatea femeii, la Kaiser Permanente.

Oamenii de stiinta concluzioneaza ca acesta este inca un motiv pentru care medicii, asistentele medicale si spitalele ar trebui sa sprijine femeile si familiile lor sa alapteze bebelusul cat mai mult timp posibil.
 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0