Ai diabet? Ce sa iti comanzi atunci cand iei masa in oras

Mâncatul în oraș poate reprezenta o corvoadă pentru o persoană diagnosticată cu diabet, întrucât poate fi dificil să facă alegerile alimentare corecte dintr-un meniu al unui restaurant. Află mai multe despre alimentele permise în diabet și ia în calcul câteva sugestii pentru mesele în oraș.

O persoană diagnosticată cu diabet de tip 2 trebuie să aibă un stil de viață cât mai sănătos și să consume cu preponderență alimente permise în diabet pentru a încetini evoluția bolii și pentru a-și crește șansele de a intra în remisie¹. 

În primul rând, fiecare bolnav de diabet ar trebui să aibă propriul plan alimentar, conceput în colaborare cu medicul specialist. În timp ce unii pacienți trebuie să reducă numărul de calorii, alții trebuie să scadă aportul de grăsimi saturate ori să mărească volumul de alimente bogate în fibre. Alegerile alimentare trebuie făcute, deci, și la mesele în oraș, în funcție de propriul plan alimentar.

În al doilea rând, orele de masă sunt foarte importante pentru un diabetic așa că, înainte de toate, atunci când urmează să mănânci în oraș, asigură-te că îți vei respecta orele de masă. Dacă, totuși, intervine ceva și ora mesei este puțin amânată, mănâncă un fruct.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Reguli de respectat atunci când mănânci în oraș

  • Dacă în meniu nu este specificată cantitatea exactă a fiecărui preparat, poți întreba ospătarul.
  • Fă tot posibilul să respecți aceleași cantități pe care le mănânci și acasă. Dacă porțiile sunt mai mari, nu te lăsa păcălit să mănânci mai mult. Roagă ospătarul să îți împacheteze restul de mâncare pentru a-l lua acasă.
  • Dacă îți comanzi pește sau carne, solicită ospătarului să îi transmită bucătarului să nu le prepare în unt sau ulei.
  • Cere cu politețe ospătarului ca mâncarea ta să fie gătită fără sare pentru a putea adăuga tu exact cât este necesar.
  • Evită din start preparatele prăjite.
  • Nu îți comanda pâine.
  • Comandă-ți, în loc de desert, o salată de fructe, însă asigură-te că nu conține frișcă sau sosuri dulci, ci doar fructe și, eventual, zeamă de lămâie și scorțișoară.
  • Înlocuiește garniturile care nu se încadrează în planul tău alimentar. Spre exemplu, comandă-ți, în loc de cartofi prăjiți, legume la grătar.
  • Evită pesmeturile (șnițele, fish-fingers, pui Shanghai). Dacă totuși îți comanzi ceva de acest gen, îndepărtează stratul de ou și pesmet și mănâncă doar carnea din interiorul acestuia.
  • Evită preparatele cu sos, fie că este vorba despre sos roșu, fie că este vorba despre sos alb, pe bază de smântână lichidă sau brânzeturi.
  • Comandă-ți dressingul de la salată separat. Astfel, vei putea doza cantitatea acestuia întrucât majoritatea bucătarilor au tendința de a exagera atunci când vine vorba despre adăugarea dressing-ului peste legume.
  • Caută să te axezi pe alimente permise în diabet și evită crutoanele, murăturile, măslinele și brânzeturile maturate.
  • Ai grijă la băuturile pe care le consumi atunci când iei masa în oraș. Băuturile alcoolice vin cu zahăr și calorii la pachet așa că trebuie alese cu foarte mare grijă.
  • Alege aperitive pe bază de legume, evită supele-cremă sau supele în general dacă urmează să mănânci un fel principal.
  • Optează pentru preparatele pe bază de carne gătită la cuptor, la aburi sau pe grătar.
  • Comandă-ți noodles cu legume.
  • Alege cartofi copți umpluți cu alte legume sau serviți cu smântână light ori cu iaurt.

Ce faci în privința băuturilor pentru adulți?

Dacă suferi de diabet de tip 2, nu înseamnă că nu poți sărbători cu un pahar de șampanie sau că nu poți să bei puțin vin la cină. Pentru a evita momentele în care glicemia ta crește subit sau scade subit, respectă aceste reguli:

Nu bea alcool pe stomacul gol

Alcoolul pe care îl consumi trebuie să fie însoțit de mâncare. Evită vinul dulce și băuturile alcoolice combinate. Multe dintre acestea îți pot crește glicemia foarte mult. E bine să îți verifici glicemia pentru a vedea cum te afectează consumul de alcool și reține că acesta poate avea efect chiar și 24 de ore mai târziu.

Limitează consumul de alcool la o singură băutură pe zi (în cazul femeilor) și la două băuturi alcoolice pe zi (în cazul bărbaților). O băutură alcoolică înseamnă 300 ml de bere sau 150 ml de vin sau 40 ml de vodcă, whiskey sau alte băuturi distilate.

Alimente permise în diabet, inclusiv pentru mesele luate în oraș

Există multe opțiuni tentante în meniurile restaurantelor iar uneori nu poți ști cu exactitate cum a fost preparată mâncarea și ce anume conține acel preparat, așa că poți considera lista de mai jos ghidul tău cu alimentele permise în diabet atunci când mănânci în oraș.

Somon la grătar

Iată o opțiune bună, care este bogată în acizi grași Omega-3; poți opta pentru somon sălbatic preparat la aburi sau pe grill, pe care îl combini cu o garnitură de legume (broccoli, spanac, morcovi, fasole verde, varză de Bruxelles) preparate tot la aburi.

Salată de verdețuri

Comandă o salată făcută cu spanac sau alte legume care nu conțin amidon (varză, salată verde etc.), cu piept de pui la grătar, avocado, năut și o mână de nuci sau semințe, precum cele de floarea-soarelui. Așa te vei bucura de o masă echilibrată și plină de elemente nutritive; amintește-ți să nu exagerezi cu dressingul pentru salată și să folosești o variantă light atunci când este posibil.

Salată Caprese

Când mănânci la un restaurant italienesc, o salată Caprese este o alegere excelentă pentru orice persoană cu diabet. Nu doar că este foarte gustoasă, dar nici nu conține vreun dressing în pericol de a avea zahăr.

Salată Caesar cu pui

Poți transforma o salată Caesar sau o salată simplă pe care o faci chiar tu acasă de obicei într-un antreu, adăugând o sursă de proteine făcută la grătar; opțiuni sănătoase pentru proteinele necesare sunt pieptul de pui fript, creveții sau somonul, iar dacă vrei surse delicioase de grăsimi sănătoase, cere o salată cu un sos vinegretă simplu sau cu felii de avocado.

Omletă cu legume

Alimentele permise în diabet, pe care trebuie să te bazezi zilnic, sunt cele care nu îți cresc glicemia. O omletă cu legume pe care o mănânci alături de o felie de pâine integrală prăjită poate fi o alegere bună pentru mesele luate în oraș.

Sashimi cu orez brun

Dacă mănânci la restaurantele cu specific asiatic, alege preparate gustoase bune inclusiv pentru diabetici, cum ar fi o supă miso și o porție de sashimi cu o garnitură mică de orez brun și broccoli la aburi.
 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communications - A randomized controlled trial of pharmacist-led therapeutic carbohydrate and energy restriction in type 2 diabetes
https://www.nature.com/articles/s41467-021-25667-4
1. Studiul „A randomized controlled trial of pharmacist-led therapeutic carbohydrate and energy restriction in type 2 diabetes”, apărut în Nat Commun 12, 5367 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-25667-4, autori: Durrer, C., McKelvey, S., Singer, J. et al.
Diabetes UK – Eating out with Diabetes
https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/eating-with-diabetes/out-and-about/eating-out-with-diabetes


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0