Regim si suplimente naturale recomandate pacientilor cu diabet si colesterol mare

Pentru majoritatea oamenilor, adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate, cât și respectarea unui program ce include activitate fizică regulată sunt măsuri suficiente pentru a menține nivelul colesterolului sub control. Însă în cazul persoanelor cu diabet, este important să se facă anual analize de sânge, pentru a se verifica nivelul colesterolului, pentru că dacă lipoproteinele ating valori prea mari, ele pot cauza multe complicații la acești pacienți.

Mai mult, chiar și o persoană cu diabet care are un control bun asupra glicemiei are un risc mai mare decât media de a avea probleme cu colesterolul care cresc riscul de ateroscleroză și alte probleme cardiovasculare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Regimul alimentar pentru pacienții cu diabet și colesterolul mar

Mulți pacienți care au hiperglicemie (glicemie mare) au, în același timp, și colesterolul total mărit. Ambii factori, atât glicemia, cât și colesterolul, pot fi controlați cu ajutorul unei diete sănătoase.
 

Iată câteva recomandări care te vor ajuta să reduci în mod eficient valorile mari ale glicemiei și să scazi valoarea colesterolului:

Consumă grăsimi sănătoase 

Cercetările arată că dacă vei manca grăsimi "sănătoase", precum cele din avocado, nuci, semințe, pește gras și ulei de măsline, această măsură te poate ajuta să reduci colesterolul „rău” (LDL), să crești valoarea colesterolului „bun” (HDL) și să ameliorezi controlul glicemiei.

Redu consumul de zahăr 

Nu uita că adaosul de zahăr (așa cum se întâmplă în cazul în care consumi bomboane, înghețată, produse de patiserie și băuturi îndulcite cu zahăr) afectează în mod negativ atât colesterolul, cât și glucoza din sânge. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ghidurile dietetice 2020-2025, elaborate de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din Statele Unite ale Americii (SUA) și Departamentul de Agricultură din SUA recomandă menținerea zahărului adăugat la mai puțin de 10% din calorii în fiecare zi. 

Pentru a îmbunătăți starea de sănătate, redu consumul de zahăr din dieta ta, iar în acest fel, vor scădea valorile glicemiei și ale colesterolului.

Consumă mai multe legume 

Vei putea să ameliorezi semnificativ glicemia și nivelul de colesterol dacă vei crește cantitatea de fructe și legume proaspete (cât și preparate termic) pe care le mănânci. Include în alimentația ta legume precum spanacul, anghinarea, ardeiul gras, broccoli și conopida.

Mănâncă alimente integrale, cât mai hrănitoare

Sănătatea ta va avea de suferit dacă te bazezi doar pe alimentele ambalate sau pe cele de la fast-food, iar riscul ca nivelul colesterolului și valoarea glicemiei să crească este mare. Într-o recenzie din 2022 1, cercetătorii au legat alimentele ultraprocesate de creșterea nivelului de obezitate și de o probabilitate mai mare de colesterol „rău” (LDL) și diabet de tip 2.

Printre alimentele ultra-procesate se numără: biscuiții, chipsurile, dulciurile, produsele de panificație prelucrate, cum ar fi produsele de patiserie, carnea procesată, inclusiv slănina, cârnații și mezelurile.
Pregătește-ți mai des acasă anumite mâncăruri, folosind ingrediente integrale, bogate în nutrienți, care susțin metabolismul. Iată câteva exemple: legumele, leguminoasele, fructele și sursele sănătoase de proteine și de grăsimi, cum ar fi peștele gras bogat în Omega-3, nucile, semințele și uleiul de măsline extravirgin.

Ai grijă la carbohidrați

Există mai multe tipuri de carbohidrați. De o importanță deosebită sunt carbohidrații complecși, care se găsesc în alimente precum leguminoasele, cerealele integrale, legumele cu amidon, pastele și pâinea. Carbohidrații simpli sunt, pur și simplu, zaharuri.

Pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat, în special persoanele care iau insulină și își monitorizează nivelul zahărului din sânge înainte și după masă, nu există un număr ideal de carbohidrați pe zi. Cu toate acestea, conform Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK), aportul recomandat de carbohidrați pentru majoritatea oamenilor este între 45 la sută și 65 la sută din totalul caloriilor din carbohidrați, cu excepția celor care sunt sedentari sau care au un nivel scăzut de energie.

Alte modalități prin care poți să reduci atât nivelul colesterolului, cât și glicemia sunt activitatea fizică regulată și faptul că dai jos grăsimea depusă în exces în corpul tău (slăbești într-un mod sănătos).

Mănâncă mai multe fibre

Fibrele solubile, găsite în alimente precum fasolea, merele și fulgii de ovăz, ajută la scăderea colesterolului („rău”) LDL și la menținerea nivelului de glucoză din sânge constant. O regulă bună pentru a obține fibre suficiente la fiecare masă este să ai grijă ca jumătate din farfurie să fie cu legume fără amidon, de la anghinare și sparanghel la napi și dovlecei. Acestea sunt bogate în fibre (precum și fitonutrienți care te pot ajuta în continuare să îți protejezi sănătatea generală).

Încearcă să crești treptat cantitatea de fibre pe care o consumi în fiecare zi, la cel puțin 25 de grame pe zi dacă ești femeie și la 38 de grame pe zi dacă ești bărbat. 

Suplimente recomandate pacienților cu diabet și colesterol mare

Suplimentele pot provoca efecte secundare nedorite sau periculoase, mai ales dacă interacționează cu medicamentele pe care le ei. În timp ce unele ingrediente ar putea intensifica efectele medicamentelor pentru diabet, provocând hipoglicemie (glicemie scăzută), altele pot avea efectul opus, ducând la hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr din sânge). De aceea, înainte de a lua suplimente, discută cu medicul diabetolog. Există numeroase suplimente nutritive care au capacitatea de a ameliora valoarea colesterolului. 

Iată câteva exemple:

Păducelul roșu 

Poate să scadă colesterolul mare, scăzând excreția de acizi biliari și reducând producția de colesterol din organism.

Drojdia de orez roșu japonez 

Potrivit experților de la Harvard, unele suplimente cu drojdie de orez roșu conțin o substanță chimică identică cu ingredientul activ din unele statine (medicamente folosite pentru scăderea colesterolului).

Usturoiul 

Unele studii preliminare sugerează că usturoiul ar putea să scadă ușor valoarea colesterolului.

Uleiul de pește 

Peștele și alte fructe de mare, în special peștele gras de apă rece, cum ar fi somonul și tonul, conțin acizi grași Omega-3. Studiile privind efectele consumului de pește au avut rezultate contradictorii, conform a două recenzii de cercetare din 2012 cu sute de mii de participanți și o revizuire din 2017.  

Uleiul de pește este obținut din tipuri de pește gras, cum ar fi somonul și sardinele și conține acizi grași Omega 3. Acești acizi grași au mai multe efecte benefice, iar studiile arată că dozele mari de ulei de pește de înaltă puritate și calitate pot să reducă trigliceridele serice (nu și colesterolul). Niacina sau vitamina B3 este folosită pentru a scădea nivelul de colesterol; mai precis, ea pare să scadă colesterolul „rău” (LDL) și valoarea trigliceridelor și crește colesterolul HDL („bun”).

Suplimente naturale recomandate în diabet

Pentru cei cu diabet de tip 2, există anumite suplimente care pot să ajute în controlul glicemiei, spun experții. Iată câteva exemple:

Suplimente cu aloe vera 

Studiile au analizat beneficiile pe care le are aloe vera în tratarea simptomelor diabetului, la șoareci. Rezultatele sugerează că planta poate ajuta la protejarea și repararea celulelor beta pancreatice, care produc insulina.

Scorțișoară 

Mai multe studii au arătat că scorțișoara poate ameliora nivelul glucozei din sânge, al insulinei și sensibilitatea la insulină, nivelul lipidelor (grăsimilor din sânge), tensiunea arterială. Cercetătorii au mai tras concluzia că scorțișoară ar putea duce la valori mai mici ale glicemiei pe nemâncate, la mai puțin colesterol total și la mai puțin colesterol LDL ("rău"), la o scădere a valorii trigliceridelor (grăsimi din sânge), la o creștere a sensibilității la insulină.

Magneziul 

Întâlnit în multe alimente, inclusiv în cantități mari în cerealele integrale, anumite semințe și nuci și spanac, magneziul este esențial pentru capacitatea organismului de a procesa glucoza. Deficitul de magneziu poate crește riscul de a dezvolta diabet. O serie de studii au analizat dacă administrarea de suplimente de magneziu ajută persoanele care au diabet sau care riscă să-l dezvolte. Cu toate acestea, studiile sunt în general mici și rezultatele lor nu sunt concludente.

Deficiența de magneziu nu este rară la pacienții cu diabet și poate agrava hiperglicemia și rezistența la insulină. Unele studii sugerează că suplimentele cu magneziu pot ameliora funcția insulinei și pot să scadă valorile glicemiei.

Dozele mari de magneziu din suplimente pot provoca diaree și crampe abdominale. Dozele foarte mari – mai mult de 5.000 mg pe zi – pot fi mortale, așa că mare grijă dacă iei magneziu!

Acidul gama-linoleic 

Prescurtat GLA, acest acid gras se găsește în uleiul de primulă (plantă numită și luminiță de seara sau luminița-nopții). Acidul alfa-lipoic este studiat pentru efectul său asupra complicațiilor diabetului, inclusiv edem macular diabetic (o afecțiune a ochilor care poate provoca pierderea vederii) și neuropatia diabetică (leziuni nervoase cauzate de diabet).

O evaluare din 2016 a tratamentelor pentru simptomele neuropatiei diabetice, care a inclus 2 studii efectuate pe acidul alfa-lipoic oral, cu un total de 205 de participanți, a indicat că acest tip de acid poate fi de ajutor.

Unele cercetări sugerează că pacienții cu diabet au niveluri prea scăzute de acid gama-linoleic în corp, iar studiile au arătat că suplimentele cu GLA pot reduce și pot preveni durerea (în cazul terminațiilor nervoase afectate) asociată cu diabetul. Dozele mari de suplimente cu acid gama-linoleic pot cauza probleme de stomac.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie: 
1 Studiul „Relationship between Ultra-Processed Food Consumption and Risk of Diabetes Mellitus: A Mini-Review”, Nutrients. 2022 Jun; Muneerh I. Almarshad, Raya Algonaiman, Hend F. Alharbi, Mona S. Almujaydil, Hassan Barakat
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9228591/
U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture - 2020 – 2025 Dietary Guidelines for Americans
https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Carbohydrate counting & diabetes
https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity?dkrd=/health-information/diabetes/overview/diet-eating-physical-activity/carbohydrate-counting
National Center for Complementary and Integrative Health - Diabetes and Dietary Supplements
https://www.nccih.nih.gov/health/diabetes-and-dietary-supplements
American Diabetes Association - Vitamins & Diabetes
https://diabetes.org/healthy-living/recipes-nutrition/vitamins-diabetes


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0