Cum functioneaza dieta ketogenica pentru cei cu diabet de tip 2

Dietă ketogenica poate aduce noi speranțe pentru persoanele cu diabet de tip 2, care întâmpină dificultăți când vine vorba de a-și ține sub control simptomele.

Mulți oameni se simt mai bine și au mai puține simptome ale diabetului, însă în același timp aceste persoane sunt mai puțin dependente de medicamente. Chiar și așa, nu toată lumea are succes cu această dietă, numită și keto.

Ce este dieta ketogenică?

Dietele sau regimurile special concepute pentru diabetul de tip 2 se axează, adeseori, pe scăderea în greutate, așa că poate ți se pare ciudată ideea că o dietă bogată în grăsime este o opțiune. Dar dieta ketogenica (sau keto), bogată în grăsimi și cu un conținut redus de carbohidrați, are potențialul de a schimbă modul în care organismul tău stochează și folosește energia, ameliorând simptomele diabetului.

Cu dieta keto, corpul tău convertește / transformă grăsimea (și nu zahărul) în energie. Dieta keto a fost creată în 1924, că tratament pentru epilepsie, dar efectele acestui regim alimentar sunt, de asemenea, studiate pentru diabetul de tip 2. Dieta ketogenica poate îmbunătăți nivelul glucozei (zahărului) din sânge, în timp ce reduce nevoia de insulină. Cu toate acestea, are și riscuri, așa că discută neapărat cu medicul tău specialist înainte de a face schimbări drastice în alimentația ta!

Ce să mănânci și ce să eviți

Mulți oameni cu diabet de tip 2 sunt supraponderali, așa că o dietă bogată în grăsimi poate părea inutilă în cazul lor. Obiectivul dietei keto este să faci că organismul să folosească grăsimea pe post de energie, în locul carbohidraților sau glucozei. O persoană care urmează o dietă keto obține cea mai mare parte din energia să din grăsime, iar carbohidrații reprezintă o foarte mică parte a dietei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Dieta ketogenica, însă, nu înseamnă că ar trebui să consumi grăsimi săturate. Grăsimile sănătoase (benefice pentru inimă) sunt cheia pentru a susține o stare de sănătate mai bună. Unele dintre alimentele sănătoase care sunt permise în dieta ketogenica sunt:

•    ouăle;
•    peștele gras, precum somonul;
•    brânză cottage;
•    avocado;
•    măslinele și uleiul de măsline;
•    nucile de diverse soiuri și untul obținut din aceste nuci;
•    semințele

Pe de altă parte, există o listă de alimente care sunt de evitat în cazul în care ai diabet și decizi să începi dieta keto. Aceste alimente sunt bogate în carbohidrați și pot crește semnificativ nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet:

  • pâine, paste, cereale, porumb și alte cereale
  • legume cu amidon, cum ar fi cartofi albi, cartofi dulci
  • lapte
  • fructe dulci
  • suc, sifon, punch, ceai îndulcit etc.
  • bere
  • deserturi, produse de patiserie, bomboane, înghețată.

Efectele observate asupra glucozei din sânge

Dieta ketogenica are potențialul de a scade glicemia (cantitatea de glucoză prezența în sânge). Controlul aportului de carbohidrați este adeseori recomandat pentru persoanele care au diabet de tip 2, deoarece carbohidrații se transformă în zahăr (glucoză) și, în cantități mari, pot provoca creșteri bruște ale glicemiei. 

Dacă ai deja hiperglicemie (o cantitate prea mare de glucoză în sânge), atunci însăși faptul că mănânci prea mulți carbohidrați poate fi periculos. Însă prin faptul că această dietă se concentrează pe grăsime, unii oameni observă scăderea nivelului de glucoză din sânge.

Potențiale pericole ale dietei keto

Dacă schimbi principala sursă de energie a corpului tău (de la carbohidrați, la grăsimi), acest lucru cauzează o creștere a numărului de cetone din sânge. Această "cetoza alimentară" (să reținem că cetoza e un proces natural, care are loc atunci când grăsimile sunt transformate de organism în energie) este diferită de cetoacidoza, o afecțiune extrem de periculoasă.

Când ai prea multe cetone, ai putea avea un risc mare de a dezvoltă cetoacitoza diabetică. Această este mai întâlnită în cazul diabetului de tip 1, când glucoză din sânge este prea mare și poate să ia naștere dintr-o lipsa de insulină. Deși rară, cetoacidoza diabetică este o posibilitate în diabetul de tip 2 dacă cetonele au valori prea ridicate.

Dacă urmezi dietă keto, testează-ți glicemia pe tot parcursul zilei, pentru a fi sigur(a) că glucoză din sânge se încadrează în valorile considerate normale. De asemenea, testează-ți nivelul cetonelor, pentru a te asigura că nu ai un risc mare de a face cetoacidoza diabetică. Asociația Americană de Diabet recomandă testarea cetonelor dacă glucoză din sânge are valori mai mari de 240 mg/dl.

Cetoacidoza diabetică este o urgență medicală. Dacă te confrunți cu simptomele cetoacidozei diabetice, mergi imediat la doctor. Complicațiile pot cauza comă diabetică.

Ce arată studiile despre dietă ketogenică

În 2008, a fost făcut un studiu cu o durata de 24 de săptămâni pentru a determina efectele unei diete cu un conținut redus de carbohidrați asupra oamenilor care sufereau de diabet de tip 2 și de obezitate. La sfârșitul studiului, participanții care au urmat dietă ketogenica au observat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește controlul glicemiei și reducerea medicației, comparativ cu cei care au urmat o dietă cu alimente cu un profil glicemic scăzut.

Un studiu din 2017 a constatat că dieta ketogenica a depășit o dietă convențională, cu un conținut scăzut de grăsimi, pe parcursul unei perioade de 32 de săptămâni, în ceea ce privește scăderea în greutate a participanților și nivelul hemoglobinei glicozilate (Hb A1c).

NEWSLETTER DEDICAT DOC

BONUS: Exemplu de meniu

Nu știi cum trebuie să arate o zi de dietă? Iată un meniu cu aproximativ 10 grame de carbohidrați digerabili la fiecare masă. În funcție de toleranța personală la carbohidrați, poți ajusta această cantitate.

Mic dejun: cafea, ouă fierte și spanac sote

- 3 ouă fierte tari (1,5 grame de carbohidrați)

- O cană spanac sotat (3 grame de carbohidrați)

- 1 cană de cafea cu îndulcitor fără zahăr

Total carbohidrați digerabili: 4,5 grame

Prânz: salată cu pui, brânză și avocado

- 100 de grame pui la grătar

- 30 grame brânză Roquefort (1/2 grame de carbohidrați)

- 1 felie de bacon

- 1/2 avocado mediu (2 grame de carbohidrați)

- 1 cana roșii tocate (5 grame de carbohidrați)

- Salată verde (1 gram de carbohidrați)

- Dressing din ulei de măsline și zeamă de lămâie

Total carbohidrați digerabili: 10 grame.

Cină: somon cu legume

- O porție de somon la grătar

- 1/2 cană dovlecel sotat (3 grame de carbohidrați)

- 1 cană de ciuperci sotate (2 grame de carbohidrați)

- Total carbohidrați digerabili: 5 grame

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0