Prediabet: simptome, cauze, factori de risc

Prediabetul nu este o afecțiune atât de cunoscută, cu toate că joacă un rol cât se poate de important în dezvoltarea diabetului de tip 2.

Ce este prediabetul?

Prediabetul apare atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, însă nu atât de ridicat încât să se pună diagnosticul de diabet. Această afecțiune apare în momentul în care se declanșează rezistența la insulină, iar glucoza rămâne în sânge. Prediabetul este depistat prin efectuarea analizelor de sânge.

Cu cât prediabetul este depistat mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de prevenire a diabetului de tip 2. Din păcate, majoritatea persoanelor care suferă de prediabet nu sunt conștiente de această situație, nu fac nimic pentru a o remedia în timp util și dezvoltă diabet de tip 2.

Glicemia unei persoane sănătoase trebuie verificată o dată pe an sau cel puțin o dată pe an în cazul persoanelor supraponderale, a celor care au un istoric familial de diabet, precum și a femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice. Stilul de viață este esențial în prevenirea diabetului așa că, odată ce afli că suferi de prediabet, trebuie să faci schimbări majore pentru a reduce riscul de boală.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cauze, factori de risc și prevalență în prediabet

Cauza exactă a prediabetului este necunoscută, însă istoricul familial și genetica par să joace un rol important. Inactivitatea și grăsimea în exces (în special grăsimea din zona abdominală) par, de asemenea, să fie factori importanți în dezvoltarea prediabetului.

Ceea ce este clar este faptul că oamenii cu prediabet nu mai procesează zahărul în mod corespunzător. Drept rezultat, acesta se acumulează în fluxul de sânge în loc să își îndeplinească funcția normală de a alimenta celulele care alcătuiesc mușchii și alte țesuturi.
Hiperglicemia (o cantitate mare de glucoză în sânge) are loc atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când celulele devin rezistente la acțiunea insulinei sau când ambele condiții sunt întrunite.

Factori de risc în prediabet

Aceiași factori care cresc riscul unei persoane de a face diabet de tip 2 cresc și riscul de a dezvolta prediabet. Acești factori de risc sunt:

  • Greutatea. Faptul că o persoană este supraponderală este un factor de risc principal pentru prediabet. Cu cât ai mai mult țesut gras în organism, în special în jurul abdomenului, cu atât mai rezistente vor fi celulele în fața insulinei.
  • Circumferința taliei. O circumferință mare a taliei poate indica rezistență la insulină.
  • Obiceiurile alimentare. Consumul de carne roșie și de cărnuri procesate, cât și consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr sunt asociate cu un risc mai mare de prediabet.
  • Lipsa activității fizice. Cu cât ești mai puțin activ, cu atât este mai mare riscul de prediabet. Activitatea fizică te ajută să îți ții greutatea sub control, folosește glucoza pe post de energie și îți face celulele mai sensibile la acțiunea insulinei.
  • Vârsta. Deși diabetul se poate dezvolta la orice vârstă, riscul de prediabet crește după vârsta de 45 de ani.
  • Istoricul familial. Riscul de prediabet crește dacă ai un părinte sau un frate ori o soră cu diabet de tip 2. 
  • Diabetul gestațional. Femeile care au dezvoltat acest tip de diabet în timpul sarcinii, atât ele cât și copiii au un risc mai mare de a dezvolta ulterior prediabet.
  • Sindromul ovarelor polichistice. Această boală destul de întâlnită, caracterizată de menstruații neregulate, creșterea în exces a părului de pe față și de pe corp și obezitate, sporește riscul unei femei de a face prediabet.
  • Somnul. Persoanele cu o anumită tulburare de somn (apnee obstructivă în somn) au un risc crescut de rezistență la insulină. Persoanele care lucrează în ture sau schimburi de noapte, care cel mai probabil le provoacă tulburări de somn, pot avea, de asemenea, un risc crescut de prediabet sau de diabet de tip 2.

Prevalența prediabetului

Prevalența globală a prediabetului în anul 2017 era de 7,3% (circa 352 milioane de persoane), iar pentru anul 2045 se anticipează o creştere de până la 8,3% la nivel global. În România există cam 3 milioane de persoane diagnosticate cu prediabet.

Simptome prediabet

O persoană cu prediabet poate să nu aibă niciun simptom sau poate avea următoarele:

Porțiuni strălucitoare sau solzoase la nivelul pielii

Persoanele care suferă de prediabet pot observa la nivelul pielii porțiuni cu o culoare schimbată (roșu, galben, maro), dar și cu o strălucire aparte. Și porțiunile de piele cu aspect solzos pot indică prezența acestei afecțiuni.

Piele îngroșată

Pielea îngroșată poate apărea din cauza nivelului de zahăr ridicat din sânge.

Gută

Guta este o formă de artrită care apare atunci când acidul uric prezent în exces în organism se depune la nivelul articulațiilor, tendoanelor și oaselor, sub formă de cristale. Persoanele care suferă de gută au un risc mai mare de a dezvolta diabet așa că ar trebui să facă analize regulate pentru a depista prediabetul.

Căderea părului

Există mai mulți factori care pot cauza pierderea părului, printre care factorii genetici, stresul sau administrarea anumitor medicamente, însă există o legătură și între rezistența la insulină și căderea părului.

Oboseală cronică

Este normal să te simți obosit din când în când, mai ales când se schimbă anotimpurile și organismul face eforturi pentru a se adapta la modificările specifice. Dacă însă observi că oboseala se cronicizează și nu există o cauză clară pentru această problemă, este posibil ca rezistența la insulină să fie de vină.

Semnele și simptomele clasice care sugerează că ai trecut de la prediabet la diabet de tip 2 includ:

  • setea excesivă;
  • urinările frecvente;
  • oboseala;
  • vederea încețoșată.

Când să mergi la medic și cum se pune diagnosticul de prediabet?

Dacă ai observat oricare dintre semnele și simptomele diabetului, mergi la medicul de familie. Dacă este cazul, acesta îți va da trimitere la un specialist. 

Diagnosticul de prediabet se pune în urma analizelor de sânge care arată că glicemia a jeun (dimineața pe stomacul gol) este de 100 până la 125 mg/dL (normal ar fi mai mică de 100). În caz de prediabet, testul A1c este de 5,7% până la 6,4% mg/dL (normal ar fi mai mic 5,7%).

Imediat ce prediabetul este diagnosticat, este important să nu intri în panică. Anual, doar 5-10% dintre persoanele care suferă de prediabet sunt diagnosticate ulterior cu diabet de tip 2, așadar, șansele de a preveni această afecțiune sunt extrem de mari.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce faci pentru a combate prediabetul?

Pentru a preveni evoluția prediabetului spre diabet trebuie să îți schimbi stilul de viață. Respectă indicațiile medicului în ceea ce privește alimentația sănătoasă (mai multe legume și fructe, mai puțin zahăr și grăsimi animale), activitatea fizică (ar trebui să faci măcar 20-25 de minute de mișcare pe zi) și monitorizarea regulată a glicemiei. De asemenea, poți lua în calcul unele suplimente naturale pentru scăderea glicemiei.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ANM - ORDIN Nr. 2.128 din 13 octombrie 2021 privind aprobarea Ghidului de management al diabetului zaharat*)
https://www.anm.ro/_/ORDINE/Ordin%202.128-2021%20Ghid%20management%20diabet%20zaharat.pdf
Risk of Progression to Diabetes Among Older Adults With Prediabetes
https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2775594
Studiul „Risk of Progression to Diabetes Among Older Adults With Prediabetes”, apărut în JAMA Intern Med, 2021;181(4):511-519. doi:10.1001/jamainternmed.2020.8774, autori: Mary R. Rooney et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1