Două porții de fructe pe zi reduc riscul de diabet de tip 2 (studiu)

Persoanele care au consumat două porții de fructe pe zi au avut un risc cu 36% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 în decurs de cinci ani, potrivit unui studiu publicat în iunie în revista Societății de Endocrinologie Clinică și Metabolism. Acest lucru nu s-a întâmplat la cei care au consumat mai puțin de jumătate de porție de fructe în fiecare zi. 

O porție de fructe este de aproximativ 150g (350kJ), care poate fi 1 măr mediu, o banană semicoapta, o portocală sau o para. 2 caise mici, 2 kiwi mici sau 2 prune ori o cană de fructe proaspete tăiate cubulețe (fără zahăr adăugat), O dietă sănătoasă este una dintre cele mai bune modalități de prevenire a diabetului de tip 2 - iar noile cercetări consolidează rolul important al fructelor.

„Diabetul este o povară uriașă pentru sănătatea publică și, un lucru important, diabetul de tip 2 poate fi prevenit”, spune autorul principal al studiului, dr. Nicola Bondonno, Cercetător postdoctoral la Institutul pentru Cercetări Nutritive de la Universitatea Edith Cowan din Joondalup, Australia. „Una dintre cele mai bune modalități prin care putem preveni diabetul de tip 2 este adoptarea unei diete sănătoase, care include două porții de fructe întregi pe zi”. 

Doar fructele întregi și-au dovedit beneficiile

Dr. Bondonno și coautorii studiului au analizat datele de la 7.675 de persoane care participă la Studiul australian al diabetului, obezității și stilului de viață al Baker Heart and Diabetes Institute. Acesta este cel mai mare studiu longitudinal australian bazat pe populație. Constatările indică faptul că doar fructele întregi au redus riscul participanților de a dezvolta diabet. Sucul de fructe nu a avut un efect pozitiv.

Studiul a constatat, de asemenea, o corelație între aportul de fructe și markerii sensibilității la insulină, ceea ce înseamnă că cei care au consumat mai mult fruct au fost nevoiți să producă mai puțină insulină pentru a scădea nivelul glicemiei. Acest lucru este important, deoarece „nivelurile ridicate de insulină circulantă pot deteriora vasele de sânge și sunt legate nu numai de diabet, ci și de hipertensiune arterială, obezitate și boli de inimă”, spune Bondonno.

Fructele pot ajuta singure la prevenția diabetului de tip 2?

Bondonno a subliniat că studiul este observațional, „ceea ce înseamnă că trebuie să fim atenți la modul în care interpretăm aceste descoperiri”, spune ea. "În timp ce am încercat să controlăm acest lucru în interpretarea noastră statistică, persoanele care au consumat mai multe fructe au avut, de asemenea, tendința de a avea o dietă și un stil de viață mai sănătos în general”. Cu alte cuvinte, este dificil să se considere fructele ca singurul motiv pentru care unii participanți au avut șanse mai mici de a dezvolta diabet de tip 2.

Cercetătorii s-au concentrat doar pe cele mai frecvent consumate fructe: mere, banane și portocale. Asta nu înseamnă că ar trebui să trecem cu vederea alte opțiuni. „Având în vedere că fructele diferite conțin substanțe nutritive și fitochimice diferite, iar acești nutrienți și fitochimicale funcționează în diferite moduri pentru a vă menține sănătos, varietatea este esențială”, spune Bondonno.

Diabetul este o afecțiune tot mai frecventă

Diabetul este o problemă de sănătate publică în creștere: peste 34 de milioane de americani au această afecțiune, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), iar aproximativ 90-95% au diabet de tip 2. Deși dovezile sunt clare că o dietă sănătoasă și exercițiile fizice sunt strategii excelente de prevenire, cercetările privind rolul exact pe care îl joacă fructele au dat rezultate mixte.

Un studiu anterior, publicat în BMJ în iulie 2020, a examinat datele din testele de sânge pentru doi biomarkeri pentru consumul de fructe și legume. Cei cu cele mai ridicate niveluri sanguine ale ambilor biomarkeri au avut cu 50% mai puține șanse de a avea diabet de tip 2 decât participanții cu cele mai scăzute niveluri.

Pe de altă parte, cercetările publicate în 2016 în Jurnalul European de Nutriție Clinică au analizat relația dintre consumul de fructe și legume și diabetul de tip 2 și nu au găsit o legătură semnificativă.

Unul dintre motivele pentru care dovezile au fost atât de inconsecvente, spun cercetătorii, este că studiile se bazează adesea pe chestionare, care constau în mărturiile participanților despre ceea ce au mâncat. Acesta este un model imperfect.

Ce fructe să alegi? 

Mai jos este o listă de fructe în funcție de indicele glicemic, elaborată de către Departamentul Agriculturii din SUA (USDA).

Fructe cu IG mic: 

•    mere
•    avocado
•    banane
•    fructe de padure
•    cireșe
•    grapefruit
•    struguri
•    kiwi
•    nectarine
•    portocale
•    piersici
•    pere
•    prune
•    căpșune

Fructe cu IG mediu:

•    pepenele galben
•    smochine
•    papaya
•    ananas

Fructe cu IG mare: 

•    curmale
•    pepene verde 

Cum să incluzi fructele în dieta ta

În afară de legătura potențială cu scăderea riscului de diabet, fructele reprezintă o parte importantă a unei diete echilibrate. Liniile directoare dietetice pentru 2020-2025 pentru americani recomandă consumul a jumătate de porție de fructe și legume la fiecare masă. Aproximativ 80% din populația SUA nu îndeplinește recomandările referitoare la fructe, conform liniilor directoare.

Fructele sunt pline de fibre sănătoase și ajută oamenii să se simtă mai sătui pentru mai mult timp, ceea ce poate preveni supraalimentarea, spune dr. Angela Ginn-Meadow, specialist certificat în îngrijirea și educația diabetului la Centrul pentru Diabet și Endocrinologie al Universității din Maryland din Baltimore. Ea nu a fost implicată în noul studiu. „Unul dintre lucrurile pe care le recomand tuturor pacienților mei cu prediabet și diabet de tip 2 este că ar trebui să consume fructe”, spune ea.

Dr. Ginn-Meadow îți recomandă să incluzi zilnic fructe și legume în coșul tău de cumpărături de la magazinul alimentar. Unul dintre trucurile pentru a mânca suficiente fructe și legume este să te asiguri că le ai întotdeauna la îndemână. „Nu poți mânca ceva care nu este în frigider”, spune ea. Umple-ți frigiderul cu recipiente cu pepene verde feliat sau ține un coș cu mere pe masă pentru a avea mereu fructele în față. Și ia cu tine la birou fructele preferate, mai spune Ginn-Meadow.

De asemenea, fructele îți pot satisface pofta de dulce fără a recurge la bomboane și alte alimente cu valoare nutritivă redusă. Majoritatea fructelor sunt bogate în nutrienți și sărace în grăsimi și sodiu. Fructele conțin adesea substanțe nutritive care nu se găsesc în alte alimente, de aceea merită să le incluzi în dieta ta, ca o masă în sine sau în loc de desert!

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „Associations Between Fruit Intake and Risk of Diabetes in the AusDiab Cohort”, Nicola P Bondonno, Raymond J Davey, Kevin Murray, Simone Radavelli-Bagatini, Catherine P Bondonno, Lauren C Blekkenhorst, Marc Sim, Dianna J Magliano, Robin M Daly, Jonathan E Shaw, Joshua R Lewis, Jonathan M Hodgson

Studiul Association of plasma biomarkers of fruit and vegetable intake with incident type 2 diabetes: EPIC-InterAct case-cohort study in eight European countries


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0