Alendronatul, asociat cu un risc redus de diabet de tip 2

Persoanele care urmează terapie cu alendronat, în principal pentru gestionarea și prevenirea agravării osteoporozei, asociate cu menopauza sau înaintarea în vârstă la bărbați - cu boli autoimune, de exemplu, însoțite de risc de osteoporoză, ar putea să aibă un risc redus de a dezvolta diabet de tip 2, potrivit unui studiu prezentat la reuniunea anuală virtuală 2021 a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD).

Folosind bazele de date ale populației daneze, Rikke Viggers, MD, de la Spitalul Universitar Aalborg, Aalborg (Danemarca) și colegii săi au stabilit că, dacă o persoană ia alendronat, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 ar fi scăzut cu 36%, după ajustarea pentru factori precum fumatul, consumul de alcool, obezitatea, venitul, dar și sexul.

Raportul de cote brut (OR) al diabetului de tip 2, în curs de dezvoltare după utilizarea alendronatului, a fost de 0,93 (interval de încredere 95% [IC], 0,90-0,96) și a scăzut în continuare (OR = 0,64; IC 95%, 0,62-0,66) după ajustarea factorilor de risc.

Pentru studiu, cercetătorii au accesat înregistrările spitalelor pentru a identifica toate persoanele cu diabet de tip 2 din Danemarca între 2008 și 2018 (n= 163.588). Fiecare pacient a fost asociat cu vârsta și sexul cu 3 persoane sănătoase din populația generală (n=490.764). Vârsta medie a populației studiate a fost de 67 de ani și 55% au fost bărbați.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că cu cât o persoană lua mai mult alendronat, în general, cu atât este mai mare eficiența în protejarea împotriva diabetului. De asemenea, a scăzut la jumătate riscul în rândul celor cu mai mult de 8 ani de tratament cu alendronat. 

Cercetătorii au recunoscut că nu sunt siguri ce mecanism de acțiune ar permite alendronatului să influențeze dezvoltarea diabetului. Dr. Viggers a emis ipoteza că medicamentul reduce inflamația de nivel scăzut și stresul oxidativ cu un minim procese considerate a fi esențiale pentru dezvoltarea rezistenței la insulină.

Aceste rezultate sugerează un posibil efect protector al alendronatului într-o manieră dependentă de doza împotriva dezvoltării diabetului de tip 2, cu o reducere potențială a riscului de 50% după 8 ani de utilizare a alendronatului, a spus dr. Viggers. „Propunem cercetări clinice viitoare pentru a investiga dacă impactul alendronatului asupra homeostaziei glucozei și dacă diferă în rândul persoanelor cu și fără diabet pre- sau de tip 2.

Alendronatul, cunoscut sub denunirea comercială de Fosamax, este un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală, astfel că nu vi-l puteți administra fără recomandarea medicului, el având și o serie de efecte adverse serioase.

Este aprobat pentru următoarele utilizări la adulți:

- prevenirea sau tratarea osteoporozei (o afecțiune care cauzează oase fragile și fracturi la nivelul coloanei sau altor articulații) la femeile care au trecut prin menopauză
- tratează osteoporoza la bărbați
- tratează osteoporoza cauzată de utilizarea unui tip de medicament numit glucocorticoizi
- tratarea bolii osoase Paget (o afecțiune care determină oase slabe și fragile)

Medicamentul activ alendronat aparține unei clase de medicamente numite bifosfonați (n.r. o clasă de medicamente este un grup de medicamente care funcționează într-un mod similar). Alendronatul acționează pentru a reduce degradarea osoasă în corp și consolidează oasele.

Alendronatul se prezintă sub formă de tablete de 70 miligrame (mg) și se administrează pe cale orală, de obicei o dată pe săptămână.

Nu se știe exact cât ar trebui să dureze tratamentul cu alendronat. În studiile clinice, medicamentul a fost studiat la oameni doar până la 4 ani. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă recomande să încetați să luați alendronat după 3, 5 sau 8 ani.

Există și combinații de alendronat și vitamina D3. Cu / 2.800 de unități de vitamina D3 sau / 5.600 de unități de vitamina D3 poate provoca reacții adverse ușoare sau grave. Următoarele  dintre efectele secundare cheie pot apărea în timpul tratamentului, așa că discutați cu medicul dumneavoastră pentru sfaturi despre cum să faceți față oricăror efecte secundare care pot fi deranjante.

Efectele secundare ușoare pot include:

-    dureri de burtă
-    reflux de acid
-    constipație
-    diaree
-    dispepsie (indigestie)
-    dureri musculare
-    greaţă

Cele mai multe dintre aceste reacții adverse pot dispărea în câteva zile sau câteva săptămâni. Dar dacă devin mai severe sau nu dispar, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Efectele secundare grave și simptomele acestora pot include:

-    Osteonecroza (moartea țesutului osos) la nivelul osului maxilarului. Simptomele pot include: dinții afânați, amorțeală în maxilar, durere sau roșeață în zona maxilarului
-    Fracturi ale femurului. Simptomele pot include: durere la nivelul șoldului, inghinei sau coapsei, umflături la nivelul șoldului, inghinei sau coapsei, probleme cu limitarea mișcării piciorului
-    Iritarea esofagului sau a stomacului. Simptomele pot include: durere la înghițire, probleme de înghițire, dureri în piept, arsuri la stomac, ulcerații și leziuni în mucoasa esofagului, sângerare în esofag
-    Niveluri scăzute de calciu din sânge. Simptomele pot include: crampe musculare, amorțeală în degete sau degetele de la picioare, spasme musculare
-    Reacție alergică
-    Durere severă la nivelul oaselor, articulațiilor sau mușchilor. 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
[Presentation title: Alendronate Use and Risk of Type 2 Diabetes: a Danish Population-Based Case-Control Study. Abstract 71] 2021


 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0