Cum recunosti remisiunea in lupus

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune autoimuna care se manifesta episodic, avand pusee de activitate a bolii, care alterneaza cu episoade de remisiune ce pot dura saptamani, luni sau, in cazurile foarte fericite, chiar ani.

Cu cat puseele de activitate sunt mai rare si remisiunea e mentinuta pe o perioada mai mare, cu atat riscul de complicatii e mai redus si daunele la nivelul organelor sunt si ele mai mici. Asadar, principalul scop al tratamentului pentru lupus este acela de a mentine boala in faza de remisiune pentru cat mai mult timp.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Frecventa episoadelor de remisiune a bolii difera de la un pacient la altul. In primii 5 ani de la stabilirea diagnosticului de lupus, boala va fi cea mai imprevizibila, insa apoi lucrurile se vor regla. Medicul si pacientul vor invata sa descifreze semnalele transmise de organism, astfel incat sa anticipeze puseele de activitate a bolii si sa modifice tratamentul, in asa fel incat acestea sa fie impiedicate sau macar sa li se reduca intensitatea.

Remisiunea poate fi recunoscuta cu usurinta de catre pacient, intrucat vine cu o ameliorare sau o disparitie completa a unor simptome precum eruptiile cutanate, durerile articulare ori febra. Aceasta poate persista cateva saptamani, dar se poate intinde si pe perioade mai lungi – vestea buna este ca pacientul poate contribui la mentinerea remisiunii prin adoptarea unor schimbari care reduc procesul inflamator.

Este important ca dupa constatarea remisiunii, pacientul sa continue tratamentul prescris de medic, astfel incat sa tina cat mai mult timp boala sub control. In perioadele de remisiune ori de activitate slaba a lupusului, organele nu sunt mai deloc afectate si nu apar asadar daune permanente.

Cum sa mentii starea de remisiune in lupusul eritematos sistemic

  • Ia-ti tratamentul medicamentos exact asa cum ti-a prescris medicul, indiferent de cat de bine te simti – lupusul te poate pacali si poti avea de-a face cu un puseu de activitate a bolii daca nu iei tratamentul 1-2 zile.
  • Adopta o dieta echilibrata, pe baza de alimente cu potential antiinflamator, precum fructele, legumele, dar si alimentele bogate in grasimi sanatoase (nuci, seminte, uleiuri vegetale).
  • Odihneste-te suficient – una dintre principalele manifestari ale lupusului este oboseala; totodata, lipsa somnului poate favoriza un puseu de activitate a bolii, de aceea e indicat sa dormi 8 ore pe noapte pentru a reduce riscul de activare a bolii.
  • Practica sport, chiar daca te dor articulatiile si simti ca nu poti face asta; exercitiile fizice moderate contribuie la mentinerea remisiunii in lupus, reducand totodata riscurile pe termen lung la care e expus pacientul (rigiditate articulara).
  • Evita expunerea la stres, intrucat acesta favorizeaza declansarea puseelor de activitate a bolii autoimune; pentru relaxare, poti practica meditatie, yoga sau orice alta activitate iti ofera o stare de bine si te detensioneaza.
  • Mentinerea greutatii in limitele sanatoase este, de asemenea, esentiala pentru pacientii cu lupus, care oricum au risc cardiovascular crescut, asa ca ai grija sa nu acumulezi kilograme in plus.
  • Evita expunerea la radiatiile ultraviolete, intrucat se stie ca acestea sunt extrem de daunatoare pentru pacientul cu lupus eritematos sistemic si pot declansa un puseu de activitate a bolii – protejeaza-te cu haine, accesorii si lotiuni cu factor SPF mare atunci cand nu poti evita expunerea la soare.


Imediat ce observi simptome atipice, cum ar fi oboseala extrema, cresterea temperaturii corporale, rigiditatea sau durerile la nivel articular, precum si eruptiile cutanate, mergi la medicul reumatolog pentru ca e posibil sa fie vorba despre un debut al bolii lupus.

Cu cat pacientul este mai atent si respecta aceste indicatii cu mai multa seriozitate, cu atat numarul puseelor de activitate a lupusului vor fi reduse, deci si riscurile la care pacientul e expus. Remisiunea sau activitatea redusa a bolii sunt asociate cu daune reduse cauzate de lupus.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0