Vacanta pentru pacientul cu lupus - recomandari

Lupusul este o boala autoimuna, care nu se vindeca, insa poate fi tinuta sub control prin tratament medicamentos. Aceasta boala este caracterizata de procesul inflamator declansat in diferite parti ale corpului, care cauzeaza o serie de simptome precum durerile articulare, febra, ceata mintala si eruptiile cutanate stil fluture.

Lupusul eritematos sistemic este o boala care afecteaza calitatea vietii pacientului, fiind extrem de imprevizibil – acesta se manifesta episodic, prin puseuri de activitate a bolii si perioade de remisiune. Nu exista insa niciun tipar al activitatii lupusului, de aceea pacientului ii poate fi greu sa isi planifice vacanta intr-o perioada de remisiune – oricand poate debuta un puseu.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asadar, atunci cand iti planifici o vacanta, trebuie sa iei in calcul toate situatiile cu care te-ai putea confrunta atat in timpul calatoriei, cat si odata ce ajungi la destinatie.

Iata cateva recomandari care te vor ajuta sa iti planuiesti in detaliu o vacanta reusita, in ciuda imprevizibilei boli de care suferi:

Alege intelept mijlocul de transport folosit pana la destinatie

Alege intelept modul de transport pe care il vei folosi. Daca alegi mersul cu masina, tine cont de faptul ca un traseu prea lung iti poate crea probleme. Totodata, nici zborul cu avionul nu e lipsit de riscuri. Insa atat timp cat esti pregatit cum trebuie, te vei descurca de minune.

Daca alegi masina, ai avantajul de a putea opri oricand pentru a te intinde – muschii si articulatiile pacientului cu lupus pot capata rigiditate si pot cauza dureri dupa multe ore petrecute intr-o pozitie inconfortabila. Pernele de gat, paturile si scaunele rabatabile sunt de ajutor intr-o asemenea situatie.

Pe de alta parte, daca alegi zborul cu avionul, poti avea de-a face cu umflarea picioarelor din cauza perioadei indelungate de stat jos, dar si cu deshidratarea. Avantajul este, insa, ca vei ajunge mai rapid la destinatie si este mult mai putin obositor decat mersul cu masina.

Pentru a reduce riscurile, asigura-te ca te ridici de pe scaun cel putin o data pe ora, pentru a merge pe culoar, pentru a-ti intinde bratele si picioarele si pentru a detensiona musculatura intregului corp. In timp ce stai pe scaun, iti poti masa bratele si picioarele pentru a le relaxa. Intrucat riscul de deshidratare este mai mare in avion, din cauza aerului foarte uscat, e recomandat sa bei mai multa apa decat de obicei pe parcursul zborului.

Pregateste totul in detaliu

Nu lasa nimic pe ultima suta de metri si pregateste vacanta pana in cele mai mici detalii, astfel incat sa previi orice situatie neplacuta. Mergi la medic si asigura-te ca iti prescrie suficiente medicamente, care sa iti ajunga pana la intoarcerea acasa, discuta cu el despre situatiile neprevazute cu care te-ai putea confrunta si roaga-l sa iti ofere solutii.

Nu uita sa iti pui in kit-ul de medicamente si antibiotice pe care medicul iti permite sa le iei in situatii speciale, saruri de rehidratare orala, antidiareice ori spray impotriva insectelor.

Asigura-te ca ai transport asigurat de la aeroport pana la unitatea de cazare, dar si ca distantele de mers pe jos nu sunt foarte mari, mai ales daca trebuie sa le parcurgi in timpul zilei, cand razele soarelui sunt puternice si trebuie sa stai la umbra.

De asemenea, ar trebui sa te informezi cu privire la spitalele care se afla in zona in care iti petreci vacanta, dar si sa iti faci o asigurare de sanatate de calatorie.

Discuta cu partenerii de calatorie despre boala ta

Cei cu care pleci in vacanta ar trebui sa fie informati cu privire la diagnosticul tau, dar si la implicatiile pe care le are acesta. In acest fel, vei evita situatiile neplacute, tensiunile si conflictele.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0