Masuri generale de tratament non-medicamentos in lupusul eritematos sistemic

Tratamentul medicamentos în lupusul eritematos sistemic a beneficiat de multiple progrese în ultimii ani, urmărind, în primul rând, înlăturarea factorilor de risc care pot declanșa un puseu de activitate a acestei afecțiuni. Însă nu doar medicamentele sunt importante pentru a ține sub control boala, la fel de mult contează și alimentația, mișcarea și combaterea stresului. Să vedem ce înseamnă tot acest tratament pentru lupus adiacent medicamentelor.

Scopul tratamentului pentru lupusul eritematos sistemic este de a minimiza deteriorarea organelor și de a reduce neplăcerile prin care boala afectează viața de zi cu zi a pacientului. Majoritatea persoanelor cu lupus au nevoie de o combinație de medicamente care să le ajute să prevină episoadele active de boală și să le reducă severitatea simptomelor când acestea totuși apar, plus un stil de viață potrivit, deoarece și ce mănânci și bei și dacă faci mișcare sau nu contribuie la o stare mai bună sau mai rea în lupus.

Recomandările Experților DOC

Tratament non-medicamentos pentru lupus

Când ai lupus, este necesară adoptarea unor serii de măsuri generale, menite să țină sub control această boală și să prevină agravararea ei. Iată, deci, câteva măsuri de tratament pentru lupusul eritematos sistemic, pe lângă terapia medicamentoasă recomandată:

Protecție solară

Măsurile generale în lupusul eritematos sistemic urmăresc protecția solară corectă, interzicând pacientului cu această afecțiune să se expună direct la soare sau la raze ultraviolete (UV), deoarece acestea pot activa sau reactiva boala. Una dintre caracteristicile lupusului este hipersensibilitatea la lumina solară sau fotosensibilitatea. Mulți pacienți au remarcat faptul că roșeața cutanată, durerile articulare, dar și alte simptome se agravează după expunerea la soare.

Cremele de protecție solară oferă, însă, un ajutor limitat, evitarea expunerii fiind cea mai bună soluție. Vara, pacienților cu această afecțiune li se recomandă să poarte haine întregi, deschise la culoare, care să acopere cât mai mult din suprafața corporală (pantaloni subțiri lungi sau fuste lungi, bluze subțiri cu mânecă lungă). Pălăriile cu boruri mari sunt, de asemenea, foarte utile pe timpul verii, acestea protejând atât fața, cât și umerii și zona decolteului la femei.

Stil de viață activ

Stilul de viață activ și sănătos este recomandat ca tratament non-medicamentos în lupus. Exercițiul fizic nu este contraindicat și se va adapta limitelor de toleranță ale fiecărui pacient. Atât stresul fizic, cât și cel psihic pot duce la pusee de boală. De aceea, nu se recomandă suprasolicitarea organismului prin activități sportive intense, ci se vor prefera plimbările, mersul ușor pe bicicletă sau diverse exerciții fizice nu foarte intense.

Alimentație plină de nutrienți 

Nu există o dietă anume pentru pacienții afectați de lupusul eritematos sistemic, însă există câteva recomandări cu privire la un regim alimentar cât mai potrivit, care să le reducă simptomele sau să nu le agraveze:

  • Înlocuiește carnea roșie, care este bogată în grăsimi saturate și crește riscul cardiovascular, cu carne de pui și de curcan, precum și cu pește, care este bogat în acizi grași Omega 3, având beneficii pentru sănătatea inimii și nu numai. Încearcă să mănânci mai mult macrou, hering, sardine și somon.
  • Consumă mai multe alimente bogate în calciu, pentru a fortifica oasele. Pacienții cu lupus au adesea probleme la nivelul sistemului osos, osteoporoza fiind una dintre cele mai des întâlnite. Medicamentele pe bază de corticosteroizi, folosite adesea ca formă de tratament în lupus, pot afecta oasele, făcându-le mai predispuse fracturilor. Poți contracara acest efect introducând în alimentație cât mai multe preparate bogate în calciu precum: cantități moderate de brânză (cam 30 g pe zi), câte un pumn de migdale (cam 30 g), fasole, tofu, lapte vegetal cu formula fortificată cu calciu, spanac și broccoli.

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1
  • Limitează consumul de grăsimi saturate (din carne, unt, untură, smântână) și grăsimi trans (cum sunt cele din unele margarine sau din prăjeli și produse de patiserie); s-ar putea să nu fie ușor inițial, deoarece corticosteroizii pot spori apetitul, și poți avea pofte de alimente calorice, dar acest aspect va favoriza acumularea de kilograme în plus. De aceea, nu folosi mai mult de o linguriță de unt și una de ulei dacă faci legume la tigaie cu o friptură de curcan sau de pui, de exemplu. E indicat să fierbi întâi carnea și legumele și apoi doar să le tragi câteva minute la tigaie, ca să nu fie nevoie de multă grăsime.
  • Evită cantitățile mari de usturoi, deoarece acesta poate activa sistemul imunitar, declanșând simptomele specifice lupusului. Sigur, îl poți folosi din când în când, de poftă, în anumite preparate.
  • Limitează consumul de sare. Sodiul în exces poate crește tensiunea arterială, crescând astfel și riscul cardiovascular.
  • Nu exagera cu aportul de alcool, care poate interacționa cu unele medicamente pe care le iei. Teoretic, consumul de alcool nu interacționează direct cu boala lupus, ci cu tratamentul administrat pentru aceasta. Pe de o parte, warfarina, folosită adesea în tratarea complicațiilor care apar pe fond de lupus, își pierde din eficiență în urma consumului de alcool. Pe de altă parte, administrarea medicamentelor antiinflamatoare nestroidiene, cum ar fi ibuprofen sau acid acetilsalicilic, poate cauza ulcere la nivel gastrointestinal dacă acestea sunt asociate cu consumul de alcool.

Suplimente alimentare

Dacă suferi de lupus și ești vegetarian sau vegan, e necesar să discuți cu medicul tău curant pe tema alimentației și a suplimentelor alimentare. Probabil va fi nevoie să iei un supliment pe bază de vitamina B12, astfel încât să previi anemia sau alte complicații asociate. Acizii grași Omega 3, care se găsesc în ulei de pește și ulei de alge, au proprietăți antiinflamatorii și pot ajuta la gestionarea inflamației asociate cu lupusul eritematos sistemic.

Persoanele cu lupus au adesea niveluri scăzute de vitamina D, iar suplimentarea, ca tratament non-medicamentos în lupus, poate ajuta la menținerea sănătății oaselor și a sistemului imunitar. Cu toate acestea, doza trebuie monitorizată, deoarece nivelurile prea ridicate de vitamina D pot fi dăunătoare. Și beneficiile probioticelor în gestionarea simptomelor lupusului sunt de luat în calcul, deoarece acestea pot influența echilibrul bacteriilor intestinale.

De asemenea, curcumina, aloe vera și spirulina au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce inflamația și de a sprijini sistemul imunitar și unele persoane cu lupus au raportat o îmbunătățire a stării datorită administrării acestor suplimente. Orice suplimente ai vrea să încerci, recomandarea noastră este să discuți mai întâi cu medicul curant, pentru a te asigura că acestea sunt potrivite pentru tine și nu interacționează cu tratamentul medicamentos.

Atenție la medicamente

O serie de medicamente sunt implicate fie în apariția unui sindrom care seamănă cu lupusul eritematos sistemic, fie în agravarea unui lupus preexistent. Există peste 50 de medicamente, produse cosmetice și alimentare posibil încriminate, de aceea e bine să discuți cu medicul despre aceste aspecte. În toate aceste situații, medicul trebuie să facă diferența dintre un posibil lupus indus de medicamente și lupusul eritematos sistemic, bazat pe manifestările clinice și analizele de laborator.

Acupunctură

Acupunctura este folosită de unii pacienți ca terapie alternativă pentru lupusul eritematos sistemic. Nu prea există studii care să confirme eficiența acupuncturii în tratarea acestei afecțiuni autoimune, însă mai mulți pacienți susțin că starea lor s-a îmbunătățit cu ajutorul acestei practici.

Masaj

Masajul poate ajuta la relaxarea mușchilor tensionați și poate contribui la calmarea durerilor asociate cu lupusul eritematos sistemic. Este important să alegi un terapeut conștient de nevoile și sensibilitățile specifice ale pacienților cu lupus.

Yoga

Yoga poate fi benefică pentru gestionarea stresului și a anxietății, precum și pentru îmbunătățirea flexibilității și a forței musculare. Alege un curs de yoga care se concentrează pe mișcări blânde și care e adaptat nevoilor tale individuale.

Tratamentul medicamentos în lupus este foarte important

Tratamentul lupusului implică adesea o abordare individualizată și poate varia în funcție de severitatea simptomelor, tipul de lupus și răspunsul pacientului la tratament. Ce e sigur e că dacă medicul ți-a dat un tratament, e bine să-l respecți întru totul, pentru a-ți scădea pe cât posibil simptomele neplăcute, care tind să îți strice calitatea vieții și, de asemenea, pentru a-ți reduce riscul de complicații asociate bolii.

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) precum ibuprofenul sau naproxenul pot fi prescrise pentru a ajuta la controlul inflamației și la reducerea durerii.
  • Corticosteroizii cum ar fi prednisonul pot fi prescriși pentru a controla inflamația și pentru a gestiona simptomele lupusului. Însă, pentru pot avea efecte secundare grave pe termen lung, medicul le va prescrie în doze cât mai mici, pe o perioadă cât mai scurtă.
  • Antimalaricele precum hidroxiclorochina pot fi prescrise pentru a controla simptomele articulare și cutanate în lupus și pentru a reduce răspunsul sistemului imunitar.
  • Imunosupresoarele, cum ar fi azatioprina, ciclosporina și metotrexatul pot fi indicate pentru a reduce activitatea sistemului imunitar și pentru a controla inflamația.
  • Anumite medicamente biologice, cum ar fi belimumabul, pot fi utilizate pentru a influența răspunsul imun în lupus.
  • Pentru a trata simptomele specifice ale lupusului, precum artrita, durerile de cap sau erupțiile cutanate, medicul poate prescrie și alte medicamente, specifice pentru aceste probleme.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus UK - Diet and Exercise
https://lupusuk.org.uk/diet-and-exercise/
Johns Hopkins Medicine - Lupus Treatment
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/lupus/lupus-treatment
NCBI - Immunomodulatory Effects of Diet and Nutrients in Systemic Lupus Erythematosus (SLE): A Systematic Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7387408/
Studiul „Immunomodulatory Effects of Diet and Nutrients in Systemic Lupus Erythematosus (SLE): A Systematic Review”, apărut în Front Immunol. 2020; 11: 1477. Published online 2020 Jul 22. doi: 10.3389/fimmu.2020.01477, autori: Md Asiful Islam et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0