

Masuri generale de tratament non-medicamentos in lupusul eritematos sistemic
Masuri generale de tratament non-medicamentos in lupusul eritematos sistemic
Masuri generale de tratament non-medicamentos in lupusul eritematos sistemic
Tratamentul lupusului eritematos sistemic a beneficiat de multiple progrese, urmarind, in primul rand, inlaturarea factorilor de risc care pot declansa un puseu de activitate a acestei afectiuni.
Masurile generale in lupusul eritematos sistemic urmaresc protectia solara corecta, interzicand pacientului cu aceasta afectiune sa se expuna la soare sau la raze ultraviolete (UV), deoarece acestea pot activa sau reactiva boala. Una dintre caracteristicile lupusului este hipersensibilitatea la lumina solara (fotosensibilitatea). Multi pacienti au remarcat faptul ca roseata cutanata, durerile articulare, dar si alte simptome se agraveaza dupa expunerea la soare.
Cremele de protectie solara ofera, insa, un ajutor limitat, evitarea expunerii fiind cea mai buna solutie. Vara, pacientilor cu aceasta afectiune li se recomanda sa poarte haine deschise la culoare, care sa acopere cat mai mult din suprafata corporala. Palariile cu boruri mari sunt, de asemenea, obligatorii pe timpul verii, acestea protejand atat fata, cat si umerii si zona decolteului.
Stilul de viata activ si sanatos este recomandat. Exercitiul fizic nu este contraindicat si se adapteaza limitelor de toleranta ale fiecarui pacient. Atat stresul fizic, cat si cel psihic pot determina pusee de boala. De aceea, nu se recomanda suprasolicitarea organismului prin activitati sportive intense.
Nu exista o dieta anume pentru pacientii care sufera de lupus eritematos sistemic, insa exista cateva recomandari cu privire la alimentatia pentru acestia:
- Inlocuieste carnea rosie, care este bogata in grasimi saturate si creste riscul cardiovascular, cu peste, care este bogat in acizi grasi Omega 3, benefici pentru sanatatea inimii si nu numai. Incearca sa mananci mai mult somon, ton, macrou si sardine.
- Consuma mai multe alimente bogate in calciu, pentru a fortifica oasele. Pacientii cu lupus eritematos sistemic au adesea probleme la nivelul sistemului osos, osteoporoza fiind una dintre cele mai des intalnite. Medicamentele pe baza de steroizi, folosite adesea in tratamentul pentru lupus, pot afecta oasele, facandu-le predispuse fracturilor. Poti contracara acest efect introducand in alimentatie cat mai multe preparate bogate in calciu precum: branza, laptele, fasolea, tofu, lapte vegetal cu formula fortificata cu calciu, spanac, broccoli.
- Limiteaza consumul de grasimi saturate si grasimi trans. Steroizii pot spori apetitul, favorizand acumularea de kilograme in plus.
- Evita usturoiul, care poate activa sistemul imunitar, declansand simptomele specifice lupusului.
- Limiteaza consumul de alcool, care poate interactiona cu unele medicamente pe care le iei. Teoretic, consumul de alcool nu interactioneaza direct cu boala lupus, ci cu tratamentul administrat pentru aceasta. De pilda, warfarina, folosita adesea in tratarea complicatiilor ce apar pe fond de lupus, isi pierde din eficienta in urma consumului de alcool. Pe de alta parte, administrarea medicamentelor antiinflamatoare nestroidiene, precum ibuprofenul sau aspirina, poate cauza ulcere la nivel gastrointestinal daca acestea sunt asociate cu consumul de alcool.
- Limiteaza consumul de sare. Sodiul in exces poate creste tensiunea arteriala, crescand astfel riscul cardiovascular.
Daca suferi de lupus si esti vegetarian, e necesar sa discuti cu medicul tau pe tema alimentatiei. Va fi nevoie sa iei un supliment pe baza de vitamina B12, astfel incat sa previi anemia sau alte complicatii.
O serie de medicamente sunt implicate in aparitia unui sindrom asemanator LES, fie in agravarea unui lupus preexistent. Exista peste 50 de medicamente, produse cosmetice si alimentare posibil incriminate. In toate aceste situatii, medicul trebuie sa faca diferenta dintre un posibil lupus indus medicamentos si lupusul eritematos sistemic, bazat pe manifestarile clinice si analizele de laborator.
Acupunctura este folosita de unii pacienti ca terapie alternativa pentru tratarea lupusului eritematos sistemic. Nu exista studii care sa confirme eficienta acupuncturii in tratarea acestei afectiuni autoimune, insa mai multi pacienti sustin ca starea lor s-a ameliorat cu ajutorul acestei practici.
Este necesara adoptarea unor serii de masuri generale, menite sa tina sub control aceasta boala si sa previna agravararea ei.
Sursa foto: Shutterstock