

Informatii cheie despre lupus, pe scurt
Lupus este o afectiune autoimuna despre care nu se stiu foarte multe lucruri. Aceasta boala este caracterizata de hiperactivitatea sistemului imunitar, care confunda propriile tesuturi cu agenti externi si incepe sa le atace – astfel apar simptomele specifice lupusului precum articulatiile inflamate si dureroase ori eruptiile la nivel cutanat.
Iata cateva informatii cheie despre lupus, pe care e bine sa le stii daca tu sau cineva drag primeste acest diagnostic:
- Lupusul este o afectiune autoimuna, cauzata de probleme ce apar la nivelul sistemului imunitar. Acesta se poate manifesta bland, insa exista si situatii in care poate pune in pericol viata pacientului.
- Lupus nu este o afectiune contagioasa fiind, mai degraba, o afectiune a sistemului imunitar.
- Exista mai multe tipuri de lupus, insa cel mai comun este lupusul eritematos sistemic. Lupusul cutanat, cel indus de un tratament medicamentos sau neonatal sunt mai rar intalnite.
- Specialistii estimeaza ca, la nivel mondial, exista 5 milioane de persoane care sufera de o forma a lupusului.
- Peste 90% dintre pacientii diagnosticati cu lupus sunt de sex feminin.
- Lupusul apare, in general, intre varstele de 15 si 45 de ani.
- Medicii suspecteaza faptul ca lupusul apare ca o consecinta a unei combinatii de factori genetici si factori de risc de mediu.
- Printre factorii care favorizeaza aparitia lupusului se afla: expunerea la radiatiile UV, anumite medicamente, infectia cu virusul Epstein-Barr sau expunerea la anumite substante chimice.
- Nu exista un tratament care sa vindece lupusul; tratamentul administrat are rolul de a ameliora simptomatologia si de a prelungi perioadele de remisiune a bolii.
- Tratamentul pentru lupus se bazeaza, in general, pe corticosteroide si medicamente imunosupresoare.
- Tratamentul pentru lupus implica si modificari la capitolul stil de viata.
Citeste si Vedete de peste Ocean care sufera de lupus
- Lupusul este o afectiune extrem de dificil de diagnosticat, asta si pentru ca se manifesta diferit de la un pacient la altul. Evaluarea simptomelor, analizele pe baza de anticorpi si evolutia bolii in timp ajuta la stabilirea diagnosticului corect.
- Lupusul poate fi confundat cu alte afectiuni inflamatorii cronice, acesta disimuland foarte bine simptomele altor boli.
- Lupusul este o boala “invizibila”. Concret, pacientul bolnav de lupus nu pare neaparat bolnav, mai ales daca se afla in perioada de remisiune, cand manifestarile la nivel cutanat dispar. Chiar si in perioadele de activitate a bolii, pot aparea doar simptomele care nu se observa precum: febra, dureri, complicatii la nivelul organelor.
- Pacientii diagnosticati cu lupus sunt predispusi altor afectiuni. Lupusul nu este o afectiune fatala, insa poate cauza complicatii ce pot fi fatale. Aceasta boala poate ataca plamanii, rinichii, inima sau creierul, provocand complicatii precum afectiuni renale, probleme de coagulare a sangelui, infarct, accident vascular cerebral sau hipertensiune.
- Notiunea de lupus, care provine din latina, a fost folosita pentru a descrie boala pentru prima data in secolul al XIII-lea. Asocierea a fost facuta din cauza eruptiei cutanate ce seamana cu muscatura unui lup.
- Cu toate ca lupusul a fost descoperit inca din Evul Mediu, descoperiri notabile cu privire la aceasta boala au fost facute in ultimii 60 de ani.
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a comenta este nevoie de
autentificare.
Comentarii
0
Comentariul a fost adăugat în lista de aprobare