

Lupus eritematos sistemic: cauze, simptome si tratament
Lupus eritematos sistemic: cauze, simptome si tratament
Lupus eritematos sistemic: cauze, simptome si tratament
Lupusul eritematos sistemic este o afectiune cronica de natura autoimuna. Acesta este cel mai comun tip de lupus dintre toate.
Lupusul eritematos sistemic este o afectiune cronica care are faze de accentuare a simptomelor, care alterneaza cu episoadele in care boala se manifesta mai bland. In general, pacientii care sufera de aceasta boala inflamatorie pot trai o viata normala cu tratament adecvat.
Cauze lupus eritematos sistemic
Cauza exacta a lupusului eritematos sistemic nu este inca cunoscuta, insa mai multi factori sunt asociati cu declansarea acestei afectiuni autoimune.
- Mostenirea genetica – boala nu este asociata cu o gena anume, insa lupusul apare adesea la mai multi membri ai familiei. De asemenea, acesta apare si la persoanele care au rude cu alte boli autoimune.
- Factorii ce tin de mediu – o serie de factori ce tin de mediu pot declansa lupusul: radiatiile UV, anumite medicamente, virusuri, stresul emotional, traumele.
- Sexul si hormonii – lupusul eritematos sistemic afecteaza mai mult femeile, comparativ cu barbatii. Femeile experimenteaza, de asemenea, simptome mai severe in timpul menstruatiei si al sarcinii, de aceea aceasta boala este asociata cu nivelul de estrogen din organism.
Simptome lupus eritematos sistemic
Simptomele acestei afectiuni se pot modifica de-a lungul timpului, pe masura ce lupusul evolueaza. Iata insa care sunt cele mai comune simptome:
- Oboseala accentuata
- Dureri articulare
- Inflamarea articulatiilor
- Dureri de cap
- Iritatie cutanata la nivelul obrajilor si nasului, care are aspectul unui fluture
- Caderea parului
- Anemie
- Probleme de coagulare a sangelui
- Albirea/ albastrirea degetelor, precum si sindromul de amortire a acestora la temperaturi scazute – sindromul Raynauld
Alte simptome pot aparea in functie de partea corpului care este atacata de lupus. Poate fi atacat sistemul digestiv, inima, pielea, precum si alte organe.
Cum este diagnosticat lupusul eritematos sistemic
Medicul va realiza anamneza si o examinare fizica, in cadrul carora va acorda atentie urmatoarelor aspecte:
- Iritatii la nivelul pielii cauzate de sensibilitatea la soare
- Ulcere la nivelul cavitatii bucale, precum si la nivelul mucoasei nasului
- Artrita (inflamarea si sensibilitatea articulatiilor)
- Caderea parului
- Subtierea firelor de par
- Batai neregulate ale inimii
Nu exista o analiza care sa depisteze lupusul, insa medicul se poate ajuta de urmatoarele teste si analize pentru diagnosticarea acestei boli autoimune:
- Analize de sange
- Analiza urinei
- Radiografii
Tratament lupus eritematos sistemic
Nu exista un tratament care sa vindece lupusul eritematos sistemic. Scopul tratamentului administrat este acela de a ameliora simptomele. Lupusul este, în general, tratat folosind: medicamente antiinflamatoare precum ibuprofenul. hidroxiclorochină pentru oboseală și probleme ale pielii și articulațiilor, dar si comprimate de steroizi, injecții și creme pentru inflamația rinichilor și erupții cutanate.Tratamentul poate fi bazat pe:
- Medicamente antiinflamatoare pentru durerea si rigiditatea articulara
- Creme pe baza de steroizi
- Cortizosteroide pentru a suprima activitatea sistemului imunitar
- Medicamente antimalarie pentru iritatiile cutanate si pentru inflamatia articulara
- Fizioterapie
Medicamentele sintetice cu cortizon sunt unele dintre cele mai eficiente tratamente pentru a reduce umflarea, căldura, durerea și sensibilitatea asociate cu inflamația lupusului. Cortizonul funcționează de obicei rapid pentru a ameliora aceste simptome.
Intrucat lupusul nu poate fi vindecat, ci doar ameliorat este important ca in viata de zi cu zi sa introduci o serie de nutrienti care vor reduce simptomatologia, oferind un suport antiinflamtor constant. Suplimentele care aduc beneficii sunt :
- Acizii grasi omega 3 - Studii recente arată că suplimentarea cu acizi grași Omega-3 este legată de reducerea inflamației și a erupțiilor în lupus. Noi cercetări sugerează că suplimentele de acizi grași omega-3 pot ajuta la îmbunătățirea rezultatelor la persoanele cu lupus. Într-u studiu recent pe 60 de persoane cu lupus, participanții care au luat zilnic 3 grame de suplimente cu ulei de pește polinesaturat omega-3 timp de șase luni au arătat îmbunătățiri ale simptomelor bolii lor, măsurate prin două instrumente standard, în comparație cu omologii lor care au primit. placebo.
- Vitamina E, zincul, vitamina A și vitaminele B sunt toate benefice într-o dietă cu lupus.
- Vitamina C poate crește capacitatea de a absorbi fierul și este o sursă bună de antioxidanți.
Modificarea stilului de viata este, de asemenea, esentiala pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale lupusului. Medicul poate recomanda mai multe alimente bogate in grasimi bune, precum pestele gras sau avocado. Unele dintre aceste grăsimi sunt bogate în proprietăți antiinflamatorii și au o sursă bogată de vitamina E. Alimentele care conțin grăsimi nesaturate includ; nuci, seminte, avocado, ulei de masline, ulei de soia, ulei de canola, ulei de avocado, ulei de arahide si ulei vegetal.
Este importanta si evitarea anumitor alimente, precum si consumul altora astfel incat sa fie evitata declansarea simptomelor lupusului eritematos sistemic.Lucerna și usturoiul sunt două alimente de evitat. Germenii de lucerna contin un aminoacid numit L-canavanina. Usturoiul conține alicină, ajoenă și tiosulfinați, care pot exacerba activitatea sistemului munitar și vă pot amplifica simptomele lupusului.
Lupusul eritematos sistemic afecteaza pacientii in mod diferit. Tratamentul este mai eficient daca este inceput imediat ce apar simptomele.
Viata cu o afectiune cronica reprezinta o provocare continua, asa ca poate fi necesar sprijinul unui terapeut sau psiholog, care poate ajuta pacientul sa faca fata mai bine situatiei.
Sursa foto: Shutterstock