

Probioticele pot reduce inflamatia rinichilor la pacientii cu lupus
Probioticele pot reduce inflamatia rinichilor la pacientii cu lupus
Probioticele pot reduce inflamatia rinichilor la pacientii cu lupus
Un studiu facut pe soareci arata ca probioticele din iaurt pot reduce inflamatia de la nivelul rinichilor la pacientii cu lupus eritematos sistemic.
Lupusul eritematos sistemic este caracterizat de inflamatia persistenta, care poate afecta orice zona din corp. In mod special sunt afectate insa rinichii, inima si pielea, in cele mai multe cazuri.
Pentru combaterea procesului inflamator in timpul unui puseu de activitate a bolii se pot folosi medicamentele imunosupresoare, insa acestea reduc activitatea sistemului imunitar, crescand astfel riscul de infectie sau alte boli.
De aceea, se cauta tot mai multe metode naturale de reducere a procesului inflamator.
Cercetatorii care au facut studiul cu privire la eficienta probioticelor in tratarea inflamatiei renale au tratat soarecii pret de 2 zile cu antibiotice, apoi le-au oferit acestora diverse tulpini de probiotice. S-a constatat, la final, ca bacteriile bune din intestin declanseaza reactii antiinflamatoare ale sistemului imunitar, reducand astfel inflamatia. Mai mult decat atat, probioticele au redus si nivelul anticorpilor asociati cu declansarea inflamatiei la nivelul rinichilor.
Oamenii de stiinta care au facut studiul sustin ca aceasta descoperire este un prim pas, insa ca este nevoie de cercetari suplimentare in ceea ce priveste asocierea probioticelor administrate oral la pacientii cu lupus, in vederea reducerii complicatiilor renale.
Ce sunt probioticele si ce impact au asupra sistemului imunitar?
Probioticele sunt miroorganisme, mai exact bacterii benefice, care se regasesc in microbiota intestinala (flora). Sanatatea intestinala este importanta la pacientii cu boli autoimune precum lupusul, intrucat o mare parte din sistemul imunitar se regaseste in tractul gastrointestinal. Mai mult decat atat, medicamentele administrate in tratarea lupusului reduc nivelul de bacterii benefice din intestine, dezechilibrand astfel flora.
Cum sa consumi mai multe probiotice
O metoda simpla de introducere a probioticelor in dieta ta consta in marirea consumului de iaurt sau chefir. Alege variante cat mai naturale – iaurturile cu fructe au prea multe zaharuri adaugate pentru ca probioticele sa mai conteze.
Probioticele pot fi administrate si sub forma de supliment alimentar, insa este necesar sa te consulti cu medicul tau inainte de a le folosi daca suferi de lupus.
Ce este nefrita lupica si ce impact are aceasta asupra pacientului cu lupus eritematos sistemic
Lupusul determina sistemul imunitar al organismului sa atace tesuturile sanatoase din corp. De foarte multe ori, tesuturile rinichior sunt atacate, iar astfel poate sa apara nefrita lupica – o complicatie la care pacientii diagnosticati cu lupus sunt predispusi.
Nefrita lupica este, de fapt, inflamatia rinichilor, care se manifesta prin edem la nivelul picioarelor, mainilor ori fetei, dar si prin modificarea culorii urinei, dureri articulare, febra, dureri musculare, nevoia continua de a urina, urina cu aspect de spuma si, uneori, si iritatie de tip fluture pe fata.
Nefrita lupica trebuie tratata cat mai rapid de medic, intrucat poate cauza insuficienta renala, care pune viata pacientului in pericol. Medicamentele din clasa corticosteroidelor sunt extrem de eficiente intr-o asemenea situatie, numai ca acestea se recomanda pe o perioada determinata, intrucat consumul indelungat are o serie de efecte adverse.
Si imunosupresoarele sunt la fel de eficiente, insa la fel de periculoase in ceea ce priveste reactiile adverse. De multe ori, e necesara si administrarea medicamentelor pentru reducerea tensiunii arteriale, daca apar complicatii cardiovasculare.
Cum reduci riscul de complicatii renale in lupus
Pentru reducerea riscului de complicatii renale, se recomanda consumul de apa, adoptarea unei diete echilibrate, renuntarea la consumul de alcool, dar si la fumat, precum si limitarea administrarii medicamentelor care afecteaza rinichii.
Avand in vedere ultimele descoperiri facute cu privire la probiotice, se recomanda, de asemenea, si introducerea alimentelor care contin probiotice in dieta. Printre aceste alimente se numara: iaurtul, chefirul, varza murata.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- Studiul “Dinamics of gut microbiota in autoimmune lupus”, publicat pe asmscience.org, autori: Zhang H, Liao X, Sparks J.B., Lua X.M.
- Studiul “Control of lupus nephritis by changes of gut microbiota”, publicat pe ncbi.nlm.nih.gov, autori: Qinghui Mu, Husen Zhang, Xiaofeng Liao, Kaisen Lin, Hualan Liu, Michael R. Edwards, S. Ansar Ahmed, Ruoxi Yuan, Liwu Li, Thomas E. Cecere, David B. Branson, Jay L. Kirby,Poorna Goswami, Caroline M. Leeth, Kaitlin A. Read, Kenneth J. Oestreich, Miranda D. Vieson,Christopher M. Reilly si Xin M. Luo