Necroza aseptica de cap femural la pacientii cu lupus

Necroza aseptica de cap femural este o suferinta cauzata de moartea celulelor osoase si reprezinta rezultatul final al unui numar mare de afectiuni. Lupusul eritematos sistemic se numara printre afectiunile care cresc riscul de necroza de cap femural, de aceea pacientii cu lupus trebuie sa fie foarte vigilenti, pentru a observa simptomele din timp.

Necroza de cap femural este caracterizata de oprirea fluxului sanguin catre os, care este urmata de moartea osului. Pacientii bolnavi de lupus eritematos sistemic pot avea de-a face cu necroza de cap femural, care mai este cunoscuta si sub denumirea de osteonecroza.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand, din varii motive, fluxul sanguin catre osul femural este intrerupt la nivel osos, celulele osoase mor si apare necroza de cap femural. In cazuri extreme, dupa necrozarea osului, articulatia soldului se poate distruge complet, iar durerile de sold devin din aceasta cauza insuportabile.

Simptome necroza aseptica de cap femural

In prima faza, simptomele pot fi ignorate de pacient ori confundate cu cele ale unor alte afectiuni.

Necroza de cap femural se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • Durere la nivelul soldului, care se accentueaza pe masura ce timpul trece;
  • Durere de sold care se “lasa” pe picior;
  • Durere in zona inghinala/ la nivelul fesierilor.


Una din bolile de tesut conjunctiv care se poate asocia cu necroza aseptica de cap femural este si lupusul eritematos sistemic. Dintre pacientii cu lupus, risc mai mare de necroza aseptica de cap femural au cei care urmeaza un tratament medicamentos indelungat cu Prednison in doze mai mari de 20 mg/zi, cei care ajung sa dezvolte sindrom Cushing, secundar tratamentului cortizonic prelungit, si pacientii care asociaza sindrom antifosfolipidic.

Pacientii cu lupus trebuie sa fie informati in legatura cu acest risc, in asa fel incat un semnal de alarma sa fie ridicat in momentul in care ei ajung sa dezvolte o durere inghinala, o durere trenanta, care se accentueaza progresiv. Mobilitatea la nivelul soldului se pastreaza, dar se face cu ceva durere.

 

Citeste si Lupusul: cauze, simptome si tratament

 

Daca suferi de lupus eritematos sistemic si ai de-a face cu o durere persistenta la nivel articular (in special la nivelul soldului), discuta cu medicul tau despre acest simptom. Medicul reumatolog care iti trateaza lupusul este in masura sa faca investigatiile necesare si sa stabileasca diagnosticul corect, precum si tratamentul necesar.

Diagnosticul se face prin RMN (rezonanta magnetica nucleara). Este recomandat sa se evalueze si soldul de partea opusa, deoarece riscul de a dezvolta bilateral necroza asptica de cap femural este de aproximativ 50%.

Diagnosticul diferential se face cu artrita septica, tinand cont ca pacientii cu lupus au imunosupresie secundara bolii, au imunosupresie secundara tratamentului bolii si au tratament cortizonic de lunga durata, toate acestea reprezinta risc de a dezvolta artrita septica.

Tratamentul necrozei de cap femural la pacientii cu lupus

Necroza de cap femural este, in prima faza, controlata prin repaus si prin protejarea oaselor si a articulatiilor.

Si interventia de decompresie poate fi o metoda de tratament folosita pentru necroza de cap femural la pacientii cu lupus eritematos sistemic. Prin aceasta interventie, se inlatura partea din os afectata si, uneori, se poate face o grefa. Totodata, se poate face un canal pentru noi vase de sange care sa permita restabilirea fluxului sanguin la nivelul osului.

Tratamentul medicamentos pe baza de antiinflamatoare poate ameliora si el simptomele, iar medicii il pot recomanda in acest sens. Din pacate insa, acest tratament nu poate restabili fluxul sanguin catre capul femural, ceea ce inseamna ca boala va avansa.

In cazurile foarte avansate de necroza aseptica de cap femural, medicul poate considera necesara interventia chirurgicala de inlocuire a articulatiei afectate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0