Regimul la pacienții cu afecțiuni ale prostatei

Cele mai frecvente afecțiuni ale prostatei sunt hiperplazia benignă de prostată, cancerul prostatic și prostatita. Iată ce impact are dieta asupra sănătății acestei glande, dar și ce regim alimentar este recomandat pentru bărbații care suferă de boli ale prostatei!

Problemele de prostată sunt destul de comune la bărbații în vârstă, deși pot să apară la orice vârstă. Simptomele problemelor de prostată pot include următoarele:

  • Urinarea frecventă sau dificilă
  • Scăderea fluxului de urină
  • Scurgeri sau scurgeri de urină
  • Durere sau disconfort în timpul urinării sau ejaculării
  • Sânge în urină sau spermă.

Newsletter DOC dedicat

În general, afecțiunile prostatei pot fi tratate cu medicamente, terapie hormonală sau intervenție chirurgicală, dar o modificare a dietei poate fi, de asemenea, foarte utilă în gestionarea simptomelor. 

Studiile făcute de oamenii de știință au arătat că dieta adoptată poate avea un rol protector sau, dimpotrivă, dăunător asupra acestei glande. De pildă, cercetările făcute de oamenii de știință de origine britanică arată că o dietă bazată pe carne și produse lactate poate crește riscul de boli ale prostatei. Pe de altă parte, alte studii arată că dieta vegetariană și consumul de legume și fructe, dar și în alimente bogate în licopen, cum ar fi roșiile și pepenele galben, are un efect protector asupra prostatei. 

Specialiștii în nutriție recomandă persoanelor cu afecțiuni ale prostatei să adopte o dietă săracă în grăsimi, cu cel puțin 3-4 porții de legume pe zi, care să conțină alimente bogate în vitamina C și zinc

În plus, un consum adecvat de vitamina D poate ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată. Sursa naturală de vitamina D este soarele, dar aceasta poate fi, de asemenea, găsită în alimente precum somonul, tonul și laptele fortificat cu vitamina D.

Un studiu publicat în revista "Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention" a arătat că bărbații care au adoptat o dietă vegetariană au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostată decât cei care au consumat carne. Alte cercetări au sugerat că o dietă vegetariană poate reduce riscul de hiperplazia benignă de prostată (HBP), care este o afecțiune comună la bărbații în vârstă.

 

 

Ce alimente sunt recomandate pacientului cu afecțiuni ale prostatei 

Un regim alimentar sănătos pentru persoanele cu afecțiuni ale prostatei ar trebui să includă o varietate de alimente bogate în nutrienți, dar să fie redus în grăsimi saturate și alimente procesate. O dietă bogată în fibre, fructe și legume poate fi de ajutor în prevenirea creșterii prostatei și reducerea inflamației.

Peștele gras – datorită conținutului ridicat de acizi grași Omega 3, peștele gras precum somonul sau tonul reușește să combată procesul inflamator din organism. Așadar, dacă suferi de prostatită, care este caracterizată de inflamație, consumul de pește gras este recomandat. 

Roșiile – bogate în licopen, roșiile sunt și ele recomandate pentru glanda prostată. Asta pentru că acest antioxidant are proprietăți benefice asupra celulelor prostatei. 

Legumele crucifere – broccoli, conopida sau varza fac parte din familia cruciferelor și sunt recomandate pacientului care suferă de afecțiuni ale prostatei. Unele studii sugerează că aceste legume pot încetini evoluția cancerului prostatic, însă e nevoie de cercetări suplimentare pentru confirmarea acestei teorii. 

Rodia – sucul proaspăt de rodie are efecte benefice pentru prostată așa că poate fi consumat de către pacienții care suferă de boli ale acesteia. 

Fructele citrice – bogate în vitamina C, fructele precum portocalele, grepfrutul sau lămâile pot avea un efect protector asupra prostatei. 

Nucile – atât nucile, cât și alte alimente cu un conținut ridicat de zinc, sunt recomandate pacienților cu boli ale prostatei. Asta pentru că zincul se regăsește în mod natural în această glandă și contribuie la echilibrarea din punct de vedere hormonal a prostatei. 

Fructele de pădure – bogate în conținutul de antioxidanți, aceste fructe reușesc să combată efectele radicalilor liberi din organism. Astfel, susțin organismul în lupta cu boala. 

Ce alimente sunt contraindicate pacientului cu afecțiuni ale prostatei 

Pe de altă parte, este important să eviți alimentele procesate și cele cu un conținut ridicat de grăsimi saturate. Un studiu publicat în jurnalul Cancer Causes & Control a arătat că un consum ridicat de grăsimi saturate poate fi asociat cu un risc crescut de cancer de prostată. Alimentele cu un conținut ridicat de grăsimi saturate includ produsele de carne roșie, produsele de patiserie și alimentele fast-food.

Carnea roșie 

Consumul de carne roșie, mai ales dacă este excesiv, poate agrava afecțiunile prostatei. Studiile arată că renunțarea la acest tip de carne poate îmbunătăți sănătatea prostatei. Carnea roșie este dăunătoare atât în cazul prostatei mărite, cât și în caz de cancer prostatic. Acest lucru este valabil și pentru carnea procesată. 

Așadar, pacientul care suferă de boli ale prostatei va elimina din dieta sa, următoarele: 

  • Carnea de vită
  • Carnea de porc 
  • Carnea de miel 
  • Mezelurile 
  • Cârnații 

Produsele lactate 

Nici produsele lactate nu sunt benefice în caz de boli ale prostatei. Un studiu arată că un consum regulat de lapte poate accelera evoluția cancerului prostatic. Acestea pot fi înlocuite cu variante vegetale precum laptele de soia, de cocos, de migdale ori cu tofu.

Alimentele bogate în sodiu 

Preparatele foarte sărate, semi-preparatele și alimentele la conservă conțin cantități mari de sodiu. Un consum mare de sare agravează simptomele neplăcute ale hiperplaziei benigne de prostată așa că e indicat să se limiteze aportul de sodiu. 

Cofeina și alcoolul 

Ambele au efecte diuretice puternice, ceea ce înseamnă că accentuează nevoia urgentă de a merge la toaletă. Pacientul care suferă de prostată mărită sau de prostatită ar trebui să limiteze consumul pentru că altfel poate avea de-a face cu o agravare a simptomatologiei.

În general, un regim alimentar echilibrat, bogat în legume și fructe, alimente integrale și grăsimi sănătoase, poate ajuta la menținerea sănătății prostatei și poate reduce riscul de afecțiuni ale prostatei. Este important să evitați alimentele bogate în grăsimi saturate și colesterol și să limitați consumul de alcool și cafeină. În plus, pacienții cu afecțiuni ale prostatei ar trebui să consulte medicul pentru a primi recomandări specifice legate de dietă și de alte aspecte ale stilului de viață.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul “Are strict vegetarians protected against prostate cancer”, autori: Tantamango-Bartley, Knutsen SF, Knutsen R, Jacobsen BK, Beeson WL, Sabate J, Bannet H, Fraser G si Butler T - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26561618/ 
Studiul “Dairy products, calcium and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies”, autori: Aune D, Navarro Rosenblatt, Chan DS, Vieira AR, Vieira R, Greenwood DC si Vatten LJ - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25527754/ 
Studiul “Whole milk intake is associated with prostate cancer-specific mortality among US male physicians”, autori: Yan Song, Jorge E. Chavarro, Yin Cao, Howard D. Sesso, Meir J Stampfer, Edward Giovannucci - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23256145/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0