Ce semnifica prezenta sangelui in sperma

La prima vedere, prezența sângelui în spermă – hemospermia sau hematospermia, în termeni medicali – poate fi un simptom îngrijorător, însă în majoritatea cazurilor nu ascunde o problemă medicală majoră și dispare de la sine.

Hematospermia poate cauza în mod natural îngrijorare pentru bărbații care se confruntă cu această problemă, deși, în multe cazuri, este puțin probabil să fie un semn al unei probleme majore de sănătate. Deși să vezi sânge în lichidul seminal nu este normal, de multe ori poate fi vorba de un vas mic de sânge care se sparge în timpul ejaculării, în același mod în care o persoană poate sângera din nări după ce și-a suflat nasul. Sângele prezent în materialul seminal poate apărea la bărbații de orice vârstă, dar este mai frecvent la cei cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hematospermia în funcție de vârstă

Sub vârsta de 40 de ani, prezența sângelui în spermă este, adeseori, un simptom cauzat de o infecție – mai ales dacă este însoțită de simptome precum febră, dureri lombare sau hematurie (sânge în urină) – care poate fi tratată ușor cu ajutorul antibioticelor recomandate, desigur, doar de către medic.

Însă în cazul bărbaților trecuți de vârsta de 40 de ani, care prezintă alți factori de risc – precum istoric de cancer, tulburări de coagulare sau malformații și care observă în mod repetat prezența sângelui în spermă și au simptome precum dureri urinare sau în timpul ejaculării, este necesară o evaluare mai atentă.

Este periculos să apară sânge în spermă?

Deși poate fi înfricoșător să vezi sânge în materialul seminal, rareori este un simptom al unei probleme majore de sănătate. Un singur episod de sânge în materialul seminal nu este de obicei un semn de cancer sau alte probleme grave. Cu toate acestea, e indicat să mergi la medic pentru un consult.

Posibile cauze ale prezenței sângelui în spermă

Hemospermia ar putea fi cauzată de:

  • infecții și inflamații la nivelul prostatei, uretrei, epididimului sau veziculelor seminale
  • boli cu transmitere sexuală – în special gonoree sau chlamydia
  • biopsia prostatică
  • vasectomie
  • radioterapie
  • contactul sexual puternic, viguros
  • masturbarea excesivă și fracturile pelvine
  • prostatită – inflamația prostatei
  • cancer testicular sau al vezicii urinare
  • polipi și chisturi la nivelul vezicii urinare, uretrei sau prostatei
  • fragilitatea vasculară
  • hipertensiune arterială
  • afecțiuni hepatice
  • leucemie
  • infecția cu virusul HIV

Prostatita

Prostatita este inflamația prostatei - acea glandă mică situată între penis și vezica urinară. Simptomele prostatitei acute includ durere, care poate fi severă, în sau în jurul penisului, testiculelor, anusului, abdomenului inferior sau partea inferioară a spatelui, dureri de spate și dureri la ejaculare, durere la urinare și defecare, nevoia de a urina frecvent (în special noaptea) și, uneori, sânge în urină sau imposibilitatea de a urina, situație care necesită asistență medicală de urgență.

Biopsia de prostată

Dacă medicul suspectează cancer de prostată la un pacient, poate recomanda o biopsie de prostată, în care se prelevează o probă de țesut din glanda prostatică. În urma procedurii, se poate observa sânge în urină și cantități mici de sânge în spermă. Aceste simptome pot dura câteva săptămâni și, de obicei, trec de la sine.

Cancerul de prostată

Cancerul de prostată tinde să se dezvolte fără simptome vizibile, confirmarea fiind dată de un test de sânge care verifică nivelul antigenului specific prostatic (PSA). Simptomele cancerului de prostată includ: sânge în urină sau în spermă, senzație de durere sau de arsură la urinare, dificultăți de menținere a erecției, ejaculare dureroasă și durere sau presiune în rect. Îndepărtarea chirurgicală a prostatei este adesea o opțiune. Procedura vine cu unele efecte secundare potențiale dificile, cum ar fi incontinența și disfuncția sexuală.

Infecție la rinichi

Rinichii îndeplinesc câteva roluri foarte importante: pe lângă faptul că ajută organismul să elimine deșeurile sub formă de urină, ajută și la filtrarea deșeurilor din sânge. Pielonefrita este o infecție severă a rinichilor, care începe de obicei ca o infecție de tract urinar. Se poate dezvolta dacă o infecție a vezicii urinare nu este tratată cu succes.

Simptomele includ urină cu sânge sau tulbure, urât mirositoare, urinare frecventă sau dureroasă și febră sau frisoane. O infecție a rinichilor poate afecta grav aceste organe; este posibil să fie nevoie de antibiotice puternice timp de o săptămână sau mai mult pentru a elimina infecția.

Epididimita

Epididimita este o inflamație a epididimului, acel tub din spatele testiculelor care transportă spermatozoizii de la testicule la canalul deferent. Această afecțiune poate fi la fel de dureroasă ca o lovitură în testicule și poate duce la apariția sângelui în materialul seminal și la umflarea testiculelor. Epididimita este de obicei cauzată de o infecție bacteriană; poate începe ca infecție de tract urinar sau ca o boală cu transmitere sexuală și se tratează cu antibiotice.

Orhita

Orhita este similară cu epididimita. Simptomele pacientului includ umflarea unuia sau a ambelor testicule, precum și durere și uneori sânge în urină sau în spermă. Este posibil ca persoana afectată să aibă, de asemenea, febră și greață. Orhita se poate dezvolta dintr-o infecție virală sau bacteriană și poate fi destul de gravă. Dacă nu este tratată corespunzător, poate afecta fertilitatea. Orhita bacteriană se tratează cu antibiotice, dar în caz de orhită virală pacientul nu are alte soluții decât odihna și analgezicele.

Gonoreea și clamidioza

Mai multe tipuri diferite de boli cu transmitere sexuală pot duce la apariția sângelui în materialul seminal.

Gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae. Gonoreea se transmite ușor prin sex vaginal, oral sau anal neprotejat ori folosirea la comun a vibratoarelor sau a altor jucării sexuale care nu au fost spălate sau acoperite cu un prezervativ nou de fiecare dată când sunt folosite. În cazul bărbaților, simptomele tipice ale gonoreei includ o secreție groasă de culoare verde sau galbenă din penis și durere la urinare.

Clamidioza este o infecție cu transmitere sexuală cauzată de o bacterie numită Chlamydia trachomatis. Odată ce o persoană este infectată, aceasta poate transmite bacteria partenerilor prin contact sexual vaginal, anal sau oral. În cazul bărbaților, Chlamydia infectează cel mai adesea uretra, provocând simptome similare cu uretrita nongonococică. Se pot observa secreții apoase la nivelul penisului, asemănătoare mucusului sau limpezi, alături de durere sau senzație de arsură la urinare.

Bolile cu transmitere sexuală pot duce la consecințe grave asupra sănătății, inclusiv infertilitate și infecții care se răspândesc în alte părți ale corpului, de aceea trebuie diagnosticate de un medic specialist și tratate adecvat.

Vasectomia

O vasectomie este o intervenție chirurgicală prin care sperma este împiedicată să părăsească organsimul, reprezentând o formă permanentă de contracepție. După o vasectomie, testiculele continuă să producă spermatozoizi, iar când aceștia mor, se dezintegrează și sunt absorbiți de corp. 

Deși procedura este în general sigură și bine tolerată, unele dintre efectele secundare inițiale pot include sânge în materialul seminal, durere ușoară și umflare. Aceste simptome tind să dispară în câteva zile. După operație pot apărea complicații precum inflamația (umflarea), sângerarea sau infecția, dar acestea sunt relativ mai puțin frecvente și nu sunt grave.

O leziune a penisului

O leziune a penisului, cauzată, de exemplu, de o accidentare în timpul exercițiilor fizice sau de sexul dur poate duce la apariția sângelui în urină sau în spermă. Alte simptome pot include durere, vânătăi sau alte semne vizibile pe exteriorul penisului. Orice leziune a penisului este o urgență medicală, deci trebuie sunat imediat la 112.

Când poate fi prezența sângelui în spermă o urgență medicală?

Adresează-te medicului dacă hemospermia persistă mai mult de 3-4 săptămâni și este însoțită de următoarele simptome:

  • sânge în urină;
  • senzație de arsură sau durere la urinare;
  • senzație de golire incompletă a vezicii urinare;
  • senzație de vezică urinară umflată;
  • ejaculare dureroasă;
  • secreții neobișnuite din penis;
  • febră, puls accelerat și tensiune arterială crescută.

Vizita la medic și analizele recomandate

Pentru a depista cauza hemospermiei, medicul va realiza, în primul rând, un examen clinic care constă în examinarea organelor genitale, verificarea nodulilor limfatici inghinali și un tușeu rectal pentru a observa dimensiunile, gradul de sensibilitate și textura prostatei.

Dacă hemospermia este însoțită de alte simptome, sunt necesare teste precum sumarul de urină și urocultura, pentru a vedea dacă este vorba despre o infecție.

În cazul în care veziculele seminale sunt palpabile, medicul ar putea solicita efectuarea testelor imagistice (ultrasunete sau rezonanță magnetică nucleară), pentru a identifica eventuale tumori sau anomalii.

Dacă se suspectează o boală cu transmitere sexuală, ar putea fi necesare culturile uretrale pentru gonoree și chlamydia, iar în alte situații se recomandă tomografia, examenul radiologic și ecografia transrectală.

Cum se tratează prezența sângelui în spermă?

Rezultatele normale obținute în urma sumarului de urină și a examenului clinic, precum și lipsa altor simptome care să însoțească hemospermia, nu necesită tratament medical. În schimb, dacă rezultatele identifică o cauză de natură infecțioasă sau inflamatorie, se va interveni cu tratament pe bază de antibiotice, respectiv antiinflamatoare. Alte tratamente vor fi recomandate de medic în funcție de gravitatea afecțiunii descoperită în urma analizelor medicale.

Dacă se identifică o cauză a sângelui în materialul seminal, tratamentul poate consta în:

  • antibiotice dacă există o infecție,
  • medicamente antiinflamatoare,
  • finasteridă - medicamentul folosit pentru a micșora prostata mărită poate opri adesea hematospermia dacă aceasta este cauzată de vasele de sânge fragile de pe prostată,
  • medicamente pentru tratarea altor afecțiuni conexe.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Blood in the Semen (Hematospermia)
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16513-blood-in-the-semen-hematospermia
AAFP - Hematospermia: Blood in the Semen 
https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2009/1215/p1428.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1