Zincul: Rolul in organism ● Beneficii si Doze recomandate

1. Rolul și beneficiile zincului pentru organism
2. Asimilarea zincului și deficiența de zinc
   a. Surse de zinc pentru organism
   b. Manifestări ale deficienței de zinc în organism
   c. Factori de risc pentru lipsa de zinc
3. Cum și când se administrează suplimentele de zinc?
   a. Tipuri de suplimente nutriționale cu zinc
   b. Factorii care diminuează asimilarea zincului în organism
   c. Administrarea corectă a zincului
   d. Efectele secundare ale supradozării cu zinc

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Rolul și beneficiile zincului pentru organism

Zincul, un mineral care se regăsește în multe enzime ale organismului uman – în rinichi, mușchi, prostată, ficat, oase – are mai multe funcții. Acesta poate fi obținut atât din alimente, cât și din suplimente alimentare.

Reglarea proceselor metabolice și a activității enzimelor din organism

Zincul se regăsește în toate țesuturile și fluidele corporale – în tot organismul se regăsește o concentrație de până la 2 grame de zinc. Acesta este o componentă esențială a unui număr mare de enzime care participă la sintetizarea și metabolizarea carbohidraților, lipidelor, proteinelor și acizilor nucleici. Zincul este cel care stabilește structura moleculară a componentelor celulare, menținând astfel buna funcționare a organismului. Procesele metabolice sunt reglate de zinc.

Dezvoltarea celulelor din organism

Zincul contribuie, de asemenea, și la dezvoltarea și multiplicarea celulelor din organism. De aceea, persoanele care suferă de deficit de zinc sunt predispuse îmbolnăvirii.

Sinteza insulinei și testosteronului

Zincul contribuie la producerea, stocarea și utilizarea insulinei – hormonul care reduce nivelul de zahăr din sânge.

De asemenea, zincul este un mineral esențial implicat în fertilitatea bărbatului, pentru că organismul nu poate produce testosteron decât în prezența zincului. Zincul inhibă totodată și enzima care convertește testosteronul în estrogen, menținând astfel testosteronul la cote ridicate în organism.

Menținerea echilibrului acido-bazic din organism

Menținerea echilibrului acido-bazic în organism este esențială pentru o bună stare de sănătate. Zincul menține pH-ul la un nivel optim, iar astfel echilibrul acido-bazic este menținut și el.

Întărirea sistemului imunitar bacterian

Organismul are nevoie de zinc pentru a activa celulele T, adică limfocitele folosite de sistemul imunitar. Aceste celule nu numai că sunt responsabile pentru reglarea răspunsului imun, însă totodată atacă și celulele infectate sau canceroase, protejând astfel organismul. Studiile făcute în domeniu arată că zincul intervine în procesele moleculare care determină acumularea de bacterii la nivelul cavității nazale. 

Efect antioxidant

Zincul acționează și precum un agent antioxidant care reduce stresul oxidativ din organism, anulând efectele radicalilor liberi. Lipsa de zinc este adesea asociată cu daune majore provocate de stresul oxidativ. Se știe că stresul oxidativ favorizează îmbolnăvirea și slăbește organismul.

Păstrarea sănătății părului, unghiilor, oaselor, pielii

Zincul este responsabil și cu menținerea sănătății părului, unghiilor, sistemului osos și pielii. De pildă, zincul joacă un rol important în menținerea structurii pielii, stimulând totodată regenerarea. De aceea, zincul este adesea folosit pe post de ingredient în cremele care tratează iritațiile și erupțiile cutanate. Zincul fortifică totodată și părul, oasele și unghiile. Persoanele care suferă de deficit de zinc pot observa că au de-a face cu păr fragil, unghii casante și piele mai aspră.

Ameliorarea unor boli ale prostatei și a unor cazuri de impotență

Zincul este un mineral care se regăsește în cantități mari la nivelul glandei prostate. Medicii sunt de părere că deficitul de zinc poate crește incidența bolilor prostatei, însă totodată bănuiesc și că suplimentarea aportului de zinc ar putea ameliora unele afecțiuni precum prostatita sau chiar cancerul de prostată.

Disfuncțiile erectile pot fi și ele combătute cu ajutorul zincului. Suplimentarea aportului de zinc poate combate impotența – unele studii indică o legătură între aportul mărit de zinc și ameliorarea disfuncțiilor erectile.

Accelerarea vindecării rănilor și arsurilor

Atunci când ai o rană sau arsură la nivelul pieli, zincul stimulează enzimele și proteinele, care protejează pielea de infecții, mențin inflamația sub control și totodată produc celule noi, care regenerează pielea. Astfel, leziunile cutanate sunt vindecate mai repede.

Normalizarea funcțiilor cerebrale

Zincul este esențial pentru dezvoltarea creierului, dar și pentru menținerea în echilibru a funcțiilor cerebrale. Neuronii, adică celulele din creier, interacționează prin eliberarea neurotransmițătorilor care duc informații de la o celulă la cealaltă. Pentru eliberarea eficientă a neurotransmițătorilor în creier, este necesar zincul. Mai mult decât atât, concentrațiile mari de zinc mențin funcțiile cognitive eficiente. Zincul contribuie la zeci de reacții biochimice în creier.

Menținerea vederii normale

Zincul este esențial pentru menținerea vederii. Acesta se regăsește în maculă – parte a retinei. Zincul, împreună cu vitamina A, produc pigmentul denumit melanină, care are și rol protector pentru ochi. Deficitul de zinc accelerează procesul de degenerescență maculară, care afectează ochiul pe măsură ce trec anii. Totodată, deficitul de zinc afectează vederea pe timp de noapte.

Reducerea depunerilor de colesterol

Studiile făcute în ultimii ani arată că suplimentarea aportului de zinc are capacitatea de a reduce depunerile de colesterol din organism.

Protecție împotriva efectelor mediului poluant pentru organism

Zincul are efect antioxidant, care combate efectul radicalilor liberi asupra organismului. Stresul oxidativ apare ca urmare a expunerii la agenții poluanți. Așadar, suplimentarea aportului de zinc poate oferi organismului protecție împotriva stresului oxidativ provocat de poluare.

Reglarea ciclului menstrual

Nivelul de zinc din organism fluctuează în funcție de nivelul de estrogen. Acesta crește pe măsură ce estrogenul crește, facilitând ovulația, iar apoi scade după ce ovulul este eliberat. Zincul poate regla funcțiile ovariene, reglând totodată și ciclul menstrual. Mai mult decât atât, consumând zilnic zinc, se pot ameliora simptomele din timpul menstruației, mai ales crampele.

Îmbunătățirea motricității musculare

Zincul este benefic și pentru musculatură. Acesta mărește rata de conversie a androstendionului în testosteron, sporind astfel motricitatea musculară. Este foarte important să sporim aportul de zinc consumat dacă practicăm exerciții fizice foarte intense. Sportivii de performanță au nevoie de un aport mai mare de zinc, în comparație cu persoanele care practică sport în scopuri recreative.

Asimilarea zincului și deficiența de zinc

Organismul uman nu poate produce, dar nici nu poate depozita zincul, de aceea, acesta trebuie furnizat în permanență prin alimentație. Organismul asimilează zinc atât din alimente, fie ele de proveniență vegetală sau animală, cât și din suplimente alimentare. Deficitul de zinc poate avea o serie de efecte negative asupra organismului, de aceea trebuie să fie tratat prin administrarea de suplimente alimentare.

Surse de zinc pentru organism

Zincul se regăsește în mai multe alimente, însă dacă pacientul suferă de deficit de zinc, va fi nevoie să se administreze și suplimente alimentare pe bază de zinc.

Alimente de origine animală care conțin zinc

Surse de origine animală bogate în zinc sunt: carnea de miel, carnea de vită, ouăle, produsele lactate, mușchiul de porc, carnea de pui și de curcan, somonul, dar și stridiile.

Alimente vegetale care conțin zinc

Cele mai bune surse vegetale de zinc sunt: fasolea, cerealele integrale, nucile pecan, arahidele, orezul sălbatic gătit, ciupercile, precum și năutul ori pudra de cacao. Adoptând o dietă echilibrată, vei asigura organismului aportul necesar de zinc fără să te străduiești. Persoanele care adoptă o dietă vegetariană ar trebui să mărească aportul zilnic de zinc cu 50%, din cauza biodisponibilității reduse a zincului care provine din surse vegetale.

Suplimente alimentare care conțin zinc

Zincul se regăsește și sub formă de suplimente alimentare – capsule sau tablete. Limita maximă tolerată este de 40 mg/ zi în cazul adulților.

Manifestări ale deficienței de zinc în organism

Deficitul de zinc poate apărea fie din cauză că organismului nu i se furnizează suficient zinc prin alimentație, fie din cauza malabsorbției acestuia, care poate fi cauzată de diabet, cancer sau boli hepatice. Simptomele lipsei de zinc pot fi strâns legate de rolurile pe care zincul le are în organism.

Diminuarea vederii

Întrucât zincul se regăsește în cantități semnificative în retină, lipsa acestuia poate cauza diminuarea vederii.

Diaree

Diareea apare în cazuri severe de deficit de zinc. Acest lucru se petrece din cauză că organismul nu are capacitatea de a mai produce celule noi, sănătoase.

Vindecarea lentă a rănilor

Zincul e implicat în procesul de cicatrizare și vindecare a rănilor, de aceea lipsa acestuia poate îngreuna procesul de vindecare a leziunilor cutanate.

Căderea părului

Și căderea părului poate indica deficit de zinc, cu toate că rareori ne gândim la asta atunci când avem o asemenea problemă.

Forme de retard de creștere la copii

Zincul e implicat în procesul de dezvoltare cerebrală, dar și în cel de creștere a copiilor, de aceea deficitul de zinc poate avea urmări grave precum retardul de creștere. 

Modificări ale gustului

Zincul poate modifica gustul, provocând disgeuzie sau hipogeuzie – adică alterări ale papilelor gustative.

Pierderea poftei de mâncare

Un simptom des întâlnit al deficitului de zinc constă în pierderea apetitului. Din cauză că gustul e alterat, pacientul care suferă de deficit de zinc își poate pierde și interesul pentru mâncare.

Recuperarea lentă și febra musculară după efort fizic

Din cauză că zincul este important pentru musculatură, lipsa de zinc afectează motricitatea musculară, determinând recuperarea lentă și instalarea febrei musculare după un efort fizic redus.

Factori de risc pentru lipsa de zinc

Există unii factori care cresc riscul de instalare a deficitului de zinc.

Fumatul

Și fumul de țigară poate afecta nivelul de zinc din organism așa că dacă suferi de deficit de zinc, ar trebui să iei în considerare renunțarea la acest viciu.

Consumul excesiv de alcool

În jur de 30-50% dintre pacienții alcoolici suferă totodată și de deficit de zinc, potrivit statisticilor. Alcoolul blochează, pe de o parte, absorbția de zinc la nivel intestinal, favorizând pe de altă parte eliminarea zincului prin urină.

Vârsta înaintată

Persoanele de peste 65 de ani sunt predispuse deficitului de zinc. Pe măsură ce trec anii, organismului îi este tot mai greu să absoarbă și să folosească zincul provenit din alimentație.

Dieta și activitatea specifică sportivilor

Sportivii de performanță au o dietă strictă, dar totodată fac și efort fizic susținut. De aceea, aceștia pot avea de-a face cu deficitul de zinc, mai ales în urma unei competiții sportive foarte solicitante.

Diabetul

Zincul este necesar pentru formarea insulinei în celulele beta ale pancreasului. De aceea, deficitul de zinc poate afecta modul în care e produsă insulina și poate să crească predispoziția pentru diabetul de tip 2.

Afecțiunile celiace

Boala celiacă este caracterizată de intoleranță la gluten, care declanșează o serie de reacții autoimune în organism. Mai bine de jumătate dintre pacienții care suferă de boală celiacă suferă, totodată, și de deficit de zinc.

Bolile de malabsorbție intestinală

Și bolile de malabsorbție intestinală pot mări predispoziția pentru deficitul de zinc. Printre acestea se numără boala celiacă, dar și colita ulcerativă.

Premenopauza și perioada de sarcină

Premenopauza, dar și lunile de sarcină, cresc nevoia organismului de zinc, de aceea adesea apare deficitul de zinc în perioadele acestea.

Stresul

Expunerea îndelungată la stres poate afecta nivelul de zinc al organismului. Studiile arată că persoanele stresate sau care suferă de anxietate au un nivel redus de zinc în organism – această conexiune trebuie cercetată suplimentar, întrucât oamenii de știință nu au reușit să identifice modul în care stresul afectează nivelul de zinc.

Cum și când se administrează suplimentele de zinc?

Zincul se administrează pentru tratarea deficitului de zinc, însă se poate administra și pentru prevenirea unui asemenea deficit. Lipsa de zinc poate fi depistată atât prin intermediul unei analize de sânge, cât și la analiza de urină.

Tipuri de suplimentele nutriționale cu zinc

Zincul se regăsește în suplimente nutriționale sub formă de tablete sau capsule. Acestea conțin tipuri diferite de zinc. Întrucât acest mineral nu e ușor de absorbit în organism, zincul este uneori atașat de o altă substanță, precum aminoacizii.

Iată cele mai des întâlnite forme de zinc din suplimentele nutriționale:

Chelatul de zinc – această formă a zincului a apărut în urma trecerii mineralului prin procesul de chelare. Acest tip de zinc are o încărcătură minerală mai complexă, fiind mai ușor de absorbit.
Zinc orotat – membrana celulară absoarbe cel mai ușor acest tip de zinc. Mai mult decât atât, acesta are proprietăți antioxidante mai puternice.
Gluconat de zinc – una dintre cele mai populare forme de zinc alimentar, gluconatul de zinc este creat prin fermentarea glucozei. Din păcate însă, acest tip de zinc are cea mai mică biodisponibilitate, ceea ce înseamnă că este absorbit în organism în cantități nesemnificative.
Sulfatul de zinc – acesta este solubil în apă. Unele studii arată că este ușor de absorbit și metabolizat, însă altele contrazic această teorie. E nevoie de cercetare suplimentară pe această temă.

Factorii care diminuează asimilarea zincului în organism

Asimilarea zincului în organism poate fi afectată de o serie de factori precum:

Diaree severă
Afecțiuni intestinale care cauzează malabsorbție
Alcoolism
Ciroză hepatică

Administrarea corectă a zincului

Zincul poate fi administrat în anumite doze. Supradozajul de zinc este rar întâlnit, însă se manifestă prin: greață, vărsături, diaree sau letargie. Supradoză este considerată cantitatea care depășește 4-8 g de zinc.

Doza zilnică recomandată de zinc pentru organism

Doza zilnică recomandată de zinc este stabilită în funcție de categoria de vârstă și gen astfel:

Fete și băieți de peste 14 ani: 11 mg/ zi
Femei de peste 19 ani: 8 mg/ zi
Femei de peste 19 ani, însărcinate: 11 mg/ zi
Femei de peste 19 ani, care alăptează: 12 mg/ zi
Doza maximă tolerată de zinc pentru adulții de peste 19 ani este de 40 mg/ zi.

Dacă zincul este recomandat de medic pentru tratarea unor afecțiuni, dozele pot diferi. De pildă, pentru tratarea deficitului de zinc, medicul recomandă dublarea sau chiar triplarea dozei zilnice recomandate, pentru o perioadă de 6 luni. Pe de altă parte, pentru tratarea pierderii gustului se recomandă o cantitate de 140-450 mg de gluconat de zinc împărțit în 3 doze zilnice, administrată timp de 4 luni. Zincul poate fi, la indicațiile medicului, administrat și sub formă injectabilă, direct în venă. Zincul injectabil se administrează, de pildă, în tratarea arsurilor cutanate.

Interacțiunea zincului din organism cu alte medicamente și vitamine

Zincul poate interacționa cu alte vitamine, minerale, dar și medicamente. De pildă, vitamina B12 poate spori absorbția zincului, în timp ce calciul sau fierul reduc capacitatea de absorbție a zincului în intestine. De asemenea, dozele mari de zinc administrate pot avea un efect nedorit asupa nivelului de cupru.

Zincul interacționează și cu unele antibiotice, reducând absorbția acestora și scăzându-le astfel eficacitatea. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, ia suplimentele cu zinc la cel puțin o oră distanță după ce ai luat antibioticul. Și penicilamina, folosită în tratarea bolii Wilson și a artritei reumatoide, poate fi afectată de suplimentele cu zinc. Zincul reduce capacitatea organismului de absorbție a penicilaminei.

Efectele secundare ale supradozării cu zinc

Administrarea suplimentelor pe bază de zinc în cantitățile recomandate nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă supradozarea poate avea o serie de reacții adverse nedorite.

Tulburări digestive

Tulburările digestive, diareea, vărsăturile și crampele abdominale pot fi manifestări ale supradozării cu zinc. Dozele mai mari de 225 mg de zinc au efecte vomitive imediate.

Afectarea sistemului imunitar

Și sistemul imunitar poate fi bulversat de dozele foarte mari de zinc. Dacă în mod normal acest mineral e important pentru imunitate, dozele prea mari pot suprima sistemul imunitar. Excesul de zinc afectează modul în care acționează celulele T, care sunt responsabile cu lupta împotriva agenților patogeni.

Declanșarea crizelor epileptice

O supradoză de zinc poate declanșa chiar și crize epileptice. De aceea, se recomandă evitarea administrării zincului în doze mai mari decât cele recomandate de medic ori de producător – acestea se regăsesc pe eticheta suplimentului alimentar.

Oboseală și slăbiciune

Oboseala și senzația de slăbiciune pot apărea ca urmare a depășirii dozelor de zinc recomandate. Asigură-te că administrezi zincul așa cum trebuie, citind eticheta produsului, discutând cu farmacistul și nu în ultimul rând, cerând sfatul medicului de familie.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard T.H. Chan – Zinc
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/zinc/
NIH - Zinc
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-HealthProfessional/
Frontiers - Zinc Intakes and Health Outcomes: An Umbrella Review
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.798078/full
Studiul „Zinc Intakes and Health Outcomes: An Umbrella Review”, apărut în Front. Nutr., 08 February 2022, Sec. Clinical Nutrition, https://doi.org/10.3389/fnut.2022.798078, autori: Jin Li, Yin Huang et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0