Bărbații văduvi, risc mai mare de cancer de prostată

Bărbații văduvi sunt mai susceptibili să fie diagnosticați cu cancer de prostată, potrivit unui studiu apărut în Jurnalul European de Epidemiologie.

Prostata este o glandă mică, de dimensiunea unei mingi de ping-pong, situată în zona inghinală profundă, între baza penisului și rect. Este importantă pentru reproducere, deoarece furnizează o parte din lichidul seminal care se amestecă cu spermatozoizii din testicule. 

Prostata este împărțită în mai multe regiuni anatomice, dar majoritatea cancerelor încep în zona periferică (partea din spate a prostatei), lângă rect. De aceea, un examen rectal în care medicul examinează prostata introducând un deget înmănușat în rect este un test de screening obișnuit și util pe lângă testul de sânge PSA.

Această glandă utilizează hormoni masculini androgeni, cum ar fi testosteron si dihidrotestosteron, pentru a declanșa și menține caracteristicile sexuale masculine și reproducerea. În mod normal, procesul de producere a hormonilor masculini și de utilizare a acestora pentru a ghida și menține caracteristicile de gen masculin și funcția sexuală se desfășoară fără probleme.

Newsletter DOC dedicat

Uneori, însă, ceva nu merge bine în celulele prostatei și atunci se dezvoltă cancerul. În general, cancerul este o afecțiune în care o celulă normală devine anormală și începe să crească sau să se reproducă necontrolat fără a avea semnalele care opresc creșterea tipică a celulelor. În multe cazuri, cancerul de prostată este un cancer cu creștere lentă care nu se răspândește dincolo de glanda prostatică înainte de momentul diagnosticului.

Vârsta înaintată și obezitatea, factori de risc pentru cancerul de prostată

Mai mulți factori pot crește riscul unui bărbat de a dezvolta cancer de prostată, printre care:

Vârsta

Riscul de cancer de prostată crește odată cu vârsta, mai ales după 50 de ani. Aproximativ 60% dintre cancerele de prostată sunt diagnosticate la vârsta de 65 de ani sau mai mult.

Rasa

Bărbații din rasa neagră sunt diagnosticați cu cancer de prostată în proporție mai mare decât bărbații din alte rase. 

Zona de trai

Cancerul de prostată apare cel mai adesea în America de Nord și în nordul Europei, dar este în creștere și în rândul asiaticilor care trăiesc în medii urbanizate, cum ar fi Hong Kong, Singapore și orașele nord-americane și nord-europene, în special în rândul celor care au un stil de viață cu mai puțină activitate fizică și o dietă mai puțin sănătoasă.

Istoricul familial

Cancerul de prostată familial reprezintă aproximativ 20% dintre toate cancerele de prostată și se dezvoltă din cauza unei combinații de gene comune și factori de mediu sau stil de viață comun.

Obiceiurile alimentare

Niciun studiu nu a demonstrat că alimentația poate cauza sau preveni în mod direct dezvoltarea cancerului de prostată, dar multe cercetări care au analizat legăturile dintre anumite comportamente alimentare și cancer sugerează că ar putea exista o corelație. De exemplu, obezitatea este asociată cu multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de prostată.

Bărbații care nu sunt într-o relație au un risc crescut de cancer de prostată depistat târziu

Și mediul social pare a fi un factor cheie în riscul de a dezvolta cancer de prostată, după cum sugerează un studiu¹ apărut în Jurnalul European de Epidemiologie, în care se arată că bărbații văduvi sunt mai susceptibili să fie diagnosticați cu această boală. 

Legătura a fost identificată pentru prima dată în urma analizei a 12 studii de la consorțiul internațional PRACTICAL care compară 14.000 de bărbați nou diagnosticați cu cancer de prostată și 12.000 de bărbați sănătoși. Potrivit oamenilor de știință, acest grup mare de subiecți a indicat faptul că văduvii riscau să fie diagnosticați mai târziu decât bărbații căsătoriți sau care aveau o relație. Ca urmare, atunci când primeau diagnosticul, boala metastazase adesea în altă parte a corpului.

Numeroase studii sugerează că legătura între cancerul de prostată și starea civilă există deoarece traiul cu un partener promovează un stil de viață mai sănătos. Fără încurajarea soției de a merge la medic sau de a face un screening dacă există simptome, cancerele bărbaților rămân nedetectate mai mult timp și pot fi diagnosticate într-un stadiu mai avansat, ceea ce face prognosticul mai sumbru, spun cercetătorii. Pentru a rămâne sănătoși, bărbații văduvi ar trebui să caute sprijin din partea familiei și prietenilor și să meargă regulat la medicul de familie.

Alte ipoteze pentru a explica aceste constatări includ factorii de stil de viață, cum ar fi consumul de alcool și impactul emoțional al decesului partenerei. Și alimentația dezechilibrată ar putea, de asemenea, să contribuie la apariția cancerului de prostată. Cercetătorii sunt de părere că studiile viitoare vor oferi o mai bună înțelegere a motivului pentru care văduvia este asociată cu un risc mai mare de boală și vor ajuta la dezvoltarea strategiilor adecvate de sănătate publică.

Autorii analizei de față consideră că nu doar starea civilă a bărbaților contează, ci și numărul de persoane care locuiesc cu aceștia în gospodărie (membrii familiei sau alte persoane), structura familiei, mediul de viață (dacă e vorba de un cartier defavorizat sau nu) și alți factori sociali.

Cum se poate preveni cancerul de prostată?

Cum cancerul de prostată este în primul rând o „boală a bătrâneții”, deci pe măsură ce un bărbat îmbătrânește, riscul lui de a dezvolta cancer de prostată crește, în această privință nu există modalități precise prin care afecțiunea să poată fi prevenită. Ce se poate face, totuși, este acordarea atenției unui stil de viață cât mai sănătos și screening-ul, pentru a depista boala din timp și a spori șansele de tratament.

Deși relația dintre alimentație și prevenirea cancerului de prostată nu este bine înțeleasă, cercetările sugerează că anumite obiceiuri alimentare pot ajuta:

  • Reducerea aportului de grăsimi trans (margarină) și saturate (unt, untură, smântână, carne grasă, brânzeturi grase) și consumul moderat de grăsimi sănătoase (ulei de măsline, ulei nerafinat de floarea soarelui, nuci etc.);
  • Creșterea consumului de legume (mai ales roșii, conopidă, broccoli, salată verde) și fructe și un aport moderat de produse din soia (aceasta poate scădea nivelul PSA);
  • Evitarea prăjelilor și a bucăților de carne arsă.

Alte metode care pot contribui la prevenirea cancerului de prostată sunt menținerea la o greutate sănătoasă, activitatea fizică regulată, reducerea aportului de alcool, renunțarea la fumat și păstrarea activității sexuale cât mai multă vreme.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Springer Link - Marital status and prostate cancer incidence: a pooled analysis of 12 case-control studies from the PRACTICAL consortium
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10654-021-00781-1
1. Studiul „Marital status and prostate cancer incidence: a pooled analysis of 12 case–control studies from the PRACTICAL consortium”, apărut în European Journal of Epidemiology (2021). DOI: 10.1007/s10654-021-00781-1, autori: Charlotte Salmon et al.
Cancer.net - Prostate Cancer: Risk Factors and Prevention
https://www.cancer.net/cancer-types/prostate-cancer/risk-factors-and-prevention
Johns Hopkins Medicine - Prostate Cancer: Prevention
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/prostate-cancer/prostate-cancer-prevention


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0