Prevenția afecțiunilor prostatei: care sunt factorii de risc și cum îi putem influența

Nu există metode confirmate de specialiști, care să prevină îmbolnăvirea prostatei. Însă există o serie de strategii care pot contribui la reducerea riscului de instalare a bolilor prostatei – iată despre ce este vorba!

Prostata este o glandă situată în partea inferioară a abdomenului masculin, care poate fi afectată de diferite afecțiuni, cum ar fi hiperplazia benignă de prostată, prostatita sau cancerul de prostată.

Recomandările experților DOC.ro

Factorii de risc

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului de prostată sunt neinfluențabili – vârstă, mutații genetice, istoric familial. Mai multe modificări (mutații) genetice moștenite par să crească riscul de cancer de prostată, dar probabil că acestea reprezintă doar un mic procent din totalul cazurilor. De exemplu:

  • Mutațiile moștenite ale genelor BRCA1 sau BRCA2, care sunt legate de un risc crescut de cancer de sân și ovarian în unele familii, pot crește, de asemenea, riscul de cancer de prostată la bărbați (în special mutațiile din BRCA2).
  • Bărbații cu sindromul Lynch (cunoscut și sub numele de cancer colorectal ereditar fără polipoză sau HNPCC), o afecțiune cauzată de modificări genetice moștenite, prezintă un risc crescut de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de prostată.

Însă există câțiva factori care pot fi modificați, cum este dieta nesănătoasă și obezitatea. Așadar, dieta sănătoasă poate contribui la reducerea riscului de afecțiuni ale prostatei, în special a celui de cancer prostatic. Menținerea unui indice de masă corporală sănătos, dar și sportul, sunt, de asemenea, recomandate în acest sens.

Dieta în prevenția afecțiunilor prostatei

Dieta ideală pentru glanda prostată trebuie să respecte următoarele recomandări:

  • Să fie săracă în grăsimi provenite din carne, produse lactate și uleiuri vegetale. Asta nu înseamnă că aceste alimente sunt interzise, ci că ar trebui consumate cu moderație. Unele studii sugerează faptul că un consum mare de grăsimi poate să crească riscul de cancer de prostată. Alege așadar întotdeauna carnea slabă, fară grăsime, și ai putea să îți orientezi atenția către produsele lactate sărace în grăsimi.
  • Dieta ar trebui să fie bogată în fructe și legume, care conțin multe vitamine și nutrienți. Fructele și legumele ar trebui să înlocuiască gustările dintre principalele mese ale zilei. În mod deosebit sunt benefice din acest punct de vedere cele de culoare roșie cum sunt pepenele roșu, roșiile ori grepfrutul. Asta pentru că acestea conțin antioxidantul denumit licopen, despre care se știe că este benefic pentru glanda prostată.
  • Mănâncă soia întrucât este bogată în conținutul de izoflavoni, nutrienți care pot reduce riscul de cancer de prostată. Un studiu arată că izoflavonii din soia sunt în mod deosebit eficienți în reducerea acestui risc.
  • Mănâncă pește gras de 3 ori pe săptămână, pentru a oferi organismului aportul necesar de Omega 3. Acești acizi grași pot avea un rol protector asupa organismului bărbatului, reducând și riscul de cancer, nu doar pe cel de afecțiuni cardiovasculare. Cu acordul medicului, se pot administra și suplimente alimentare pe bază de Omega 3.
  • Bea ceai verde zilnic. Un studiu făcut de către oamenii de știință japonezi a demonstrat că un consum regulat de ceai verde poate reduce riscul de cancer de prostată al bărbatului.
  • Bea cafea întrucât și aceasta reduce probabilitatea de diagnosticare cu boli ale prostatei. Un studiu făcut de o echipă de cercetători de origine chineză arată că 3-4 cești de cafea pe zi pot împiedica dezvoltarea cancerului la nivelul prostatei.

 

 

Obezitate și afecțiunile prostatei

Pe lângă dietă, este foarte important ca bărbatul să își mențină greutatea. Obezitatea este un factor care contribuie la apariția cancerului și a hiperplaziei benigne de prostată. Dacă ai o greutate normală, o vei menține prin dietă echilibrată și sport. Pe de altă parte, dacă ai probleme cu kilogramele în plus, le poți rezolva adoptând o dietă sănătoasă, care să creeze totuși deficit caloric.

Prevenție și sport

Sportul este și el important atât pentru menținerea greutății, cât și pentru reducerea riscului de afecțiuni ale prostatei. La început, e suficient să faci 30 de minute de exerciții fizice în cel puțin 5 zile din 7. Însă pe măsură ce capeți rezistență și corpul devine mai puternic, vei crește treptat durata antrenamentelor. În timpul antrenamentelor, bărbații ar trebui să pună accentul pe exercițiile care lucrează mușchii din zona pelvină și pe cei abdominali.

O igienă personală adecvată

De asemenea, menținerea unei igiene personale adecvate face parte dintr-o rutină car ajută în prevenție. Atât după antrenamentele sportive, cât și în viața de zi cu zi, igiena personală corespunzătoare poate ajuta la prevenirea infecțiilor prostatei. De exemplu, se recomandă igiena corespunzătoare a zonei genitale și golirea completă a vezicii urinare în timpul urinării.

Suplimente alimentare

Suplimentele alimentare care conțin acid folic și alte vitamine ar trebui luate numai la recomandarea medicului de către bărbatul cu risc crescut de cancer prostatic. Asta pentru că acidul folic poate “hrăni” celulele canceroase dacă se regăsește în exces în organism.

Fumatul și consumul de alcool

În plus, persoanele de sex masculin este indicat să evite fumatului și a consumului excesiv de alcool. Iar acest lucru, pentru că fumatul poate crește riscul de cancer de prostată, iar consumul excesiv de alcool poate crește riscul de hiperplazie benignă de prostată.

Examen medical de rutină

Programarea examenelor medicale regulate sunt de asemenea foarte importante. Examenele medicale regulate, cum ar fi examenul de sânge pentru antigene specifice prostatei (PSA), pot ajuta la depistarea precoce a cancerului de prostată sau a altor afecțiuni ale prostatei.

Newsletter DOC dedicat

Orice bărbat ar trebui să respecte indicațiile de mai sus, însă acestea sunt obligatorii pentru bărbații care se află în categoriile de risc cresut de cancer de prostată. Factorii de risc în dezvoltarea acestui tip de cancer sunt istoricul familial în ceea ce privește cancerul prostatic, cel ovarian sau mamar, vârsta înaintată ori mutația genei BRCA.

Prevenirea afecțiunilor prostatei implică menținerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi adoptarea unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice regulate, evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool și programarea examenelor medicale regulate. Este important ca bărbații să discute cu medicul lor despre riscul lor individual de afecțiuni ale prostatei și să ia măsuri preventive adecvate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul “Coffe consumption and prostate cancer risk: an updated meta-analysis”, autori: Lu Y, Zhai J, Peng Q, Deng Y, Xie L, Mo C, Yang S si Qin X - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24584929/ 
Studiul “Green tea consumption and prostate cancer risk in japanese men: a prospective study”, autori: Kurahashi N, Sasazuki S, Iwasaki M, Inoue M, Tsugane S - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17906295/ 
Studiul “Soy and soy isoflavones in prostate cancer: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, autori: van Die MD, Bone KM, Williams SG si Pirotta MV - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24053483/ 
“Prostate Cancer Risk Factors” - https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0