Cancerul de colon, cauzat adesea de mutații genetice moștenite

Cercetătorii de la Centrul Clinicii Mayo pentru Medicină Individualizată au descoperit că 1 din 6 pacienți cu cancer colorectal prezintă o mutație genetică moștenită legată de cancer, care probabil i-a predispus la boală.

Unele mutații ADN pot fi transmise de la o generație la alta și se găsesc în toate celulele unei persoane (mutații moștenite). O serie de cancere colorectale sunt cauzate de mutații genetice moștenite, de exemplu:

DOC EXPERT INSIGHTS

Polipoza adenomatoasă familială și sindromul Gardner sunt cauzate de modificări moștenite ale genei APC. În mod normal, gena ajută la menținerea sub control a creșterii celulare, dar la persoanele cu modificări moștenite ale genei APC, această „frână” asupra creșterii celulare este oprită, provocând formarea a sute de polipi în colon. În timp, cancerul se va dezvolta aproape întotdeauna într-unul sau mai mulți dintre acești polipi.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Sindromul Lynch (cancer de colon ereditar non-polipozic) este cauzat de modificări ale genelor care în mod normal ajută o celulă să repare ADN-ul deteriorat. O mutație într-una dintre genele de reparare a ADN-ului, cum ar fi MLH1 , MSH2 , MSH6 , PMS2 și E PCAM , poate permite erorilor ADN să rămână nesoluționate. Aceste erori vor afecta uneori genele care reglează creșterea, ceea ce poate duce la dezvoltarea cancerului. 

Polipoza asociată cu MUTYH este cauzată de mutații ale genei MUTYH, care este implicată în modul în care celula „corectează” sau verifică ADN-ul și remediază erorile atunci când celulele se divid. 

În majoritatea cazurilor de cancer colorectal, mutațiile ADN care duc la cancer sunt dobândite în timpul vieții unei persoane, mai degrabă decât moștenite. Anumiți factori de risc joacă probabil un rol în provocarea acestor mutații dobândite, dar nu se știe ce cauzează apariția lor.

Nu pare să existe o singură cale genetică către cancerul colorectal care să fie la fel în toate cazurile. În multe cazuri, prima mutație apare în gena APC. Acest lucru duce la o creștere crescută a celulelor colorectale din cauza pierderii acestei „frâne” asupra creșterii celulare, apoi pot apărea alte mutații la alte gene, care pot determina celulele să crească și să se răspândească necontrolat. Probabil că sunt implicate și alte gene care nu sunt cunoscute încă.

Mutațiile moștenite, o cauză mai des întâlnită a cancerului colorectal decât se credea?

În studiul INTERCEPT, Centrul pentru Medicină Individualizată a abordat o problemă relevantă pentru toți pacienții cu cancer, venind cu o nouă perspectivă asupra rolului pe care genele îl joacă în dezvoltarea cancerului de colon. Participanții la studiu cu cancer colorectal au fost testați cu un panou de secvențiere care a inclus peste 80 de gene cauzatoare de cancer sau predispozante (în comparație, panourile standard pentru cancerul colorectal includ doar 20 sau mai puține gene).

Pacienții cu cancer colorectal au făcut parte dintr-o cohortă mai mare de 3.000 de pacienți implicați în studiul pe doi ani de etiologie a cancerului folosind testarea genetică proactivă (INTERCEPT), diagnosticați cu diferite tipuri de cancer în spațiile Centrului pentru Cancer al Clinicii Mayo din Arizona, Florida și Minnesota.

Studiul cancerului colorectal subliniază faptul că descoperirea mutațiilor genetice moștenite ascunse folosind o abordare de testare universală și panouri genetice mai extinse ar putea duce la oportunități de gestionare mai eficientă a cancerului în familii și la terapii țintite împotriva cancerului.

Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer dificil de descoperit în stadii incipiente, cancerul de colon începe ca un polip, care poate fi detectat într-un screening de colonoscopie și eliminat pentru a preveni dezvoltarea și răspândirea cancerului. Societatea Americană a Cancerului recomandă persoanelor cu risc mediu de cancer colorectal să înceapă examinări regulate de la vârsta de 45 de ani.

Screeningul cancerului colorectal este o modalitate importantă pentru a preveni această boală cu potențial fatal și multe decese inutile care rezultă în urma nediagnosticării la timp. Screeningul poate fi efectuat sub formă de colonoscopie, teste de scaun sau chiar scanări CT specializate.

În studiul de față, echipa de cercetare a examinat variantele genetice (mutații) cu care s-au născut pacienții și care i-au predispus la dezvoltarea cancerului. Mutațiile sunt modificări anormale ale ADN-ului unei gene. O mutație genică poate afecta celula în multe moduri, inclusiv interferând cu proteinele sau determinând activarea unei gene.

Deși multe mutații care cauzează cancer colorectal apar întâmplător într-o singură celulă - favorizate de factori de mediu, dietă nesănătoasă, fumat și consum mare de alcool - studiul confirmă că multe sunt mutații moștenite care declanșează un ciclu de evenimente care pot duce la cancer.

Potrivit oamenilor de știință, deși cele mai frecvente mutații au fost găsite în genele asociate în mod tipic cu cancerul colorectal, s-a constatat că un număr substanțial de mutații au fost prezente în genele asociate în mod obișnuit cu cancerul de sân și ovarian. Acest lucru poate duce la noi terapii specifice; de exemplu, un medicament pentru cancerul de sân ar putea fi utilizat la un pacient cu cancer de colon.

La fel de important pentru descoperirea mutației moștenite de un pacient este potențialul de a împărtăși cauza ereditară a bolii acestuia cu rudele de sânge, permițând membrilor familiei să se testeze din timp pentru depistarea precoce a bolii și gestionarea mai bună a cancerului.

Avantajul geneticii, spun cercetătorii, este că ajută medicii să prevadă apariția cancerului și la alți membri ai familiei, deci dacă aceste persoanele cu risc ridicat se testează din timp și urmează recomandările medicilor cancerul colorectal ar putea fi prevenit întru totul la următoarea generație a familiei.

Cum se poate reduce riscul de cancer colorectal?

  • A fi supraponderal sau obez crește riscul de cancer colorectal atât la bărbați, cât și la femei, dar legătura pare a fi mai puternică la bărbați. Păstrarea unei greutăți normale (indicele de masă corporală să fie între 18,50 si 24,99) poate contribui la scăderea riscului. 
  • A fi mai activ din punct de vedere fizic, măcar 30 de minute de mișcare de cinci ori pe săptămână, și a scurta timpul petrecut pe scaun sau întins în pat scade riscul de cancer colorectal și de polipi.
  • Dietele bogate în legume, fructe și cereale integrale și sărace în carne roșie și procesată scad riscul de cancer colorectal. Multe studii au descoperit o legătură între carnea roșie (carne de vită, porc și miel) și carnea procesată (crenvurști, salam, cârnați etc.) și riscul crescut de cancer colorectal. La fel, evitarea alcoolului în exces poate micșora riscul de cancer colorectal.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Pub Med - Germline Cancer Susceptibility Gene Testing in Unselected Patients With Colorectal Adenocarcinoma: A Multicenter Prospective Study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33857637/
1. Studiul „Germline Cancer Susceptibility Gene Testing in Unselected Patients With Colorectal Adenocarcinoma: A Multicenter Prospective Study”, apărut în Clin Gastroenterol Hepatol. 2021 Apr 20;S1542-3565(21)00447-X. doi: 10.1016/j.cgh.2021.04.013, autori: Niloy Jewel Samadder et al.
American Cancer Society - Can Colorectal Cancer Be Prevented? 
https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/causes-risks-prevention/prevention.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0