Cum se diagnosticheaza ficatul gras

Este cunoscut faptul ca ficatul gras face parte dintr-o disfunctie metabolica. Pacientul tipic cu ficat gras este un pacient care prezinta obezitate predominant abdominala, grasimi crescute in sange - hiperlipidemie, hipertensiune arteriala si diabet zaharat. Acestia sunt pacientii considerati la risc semnificativ de a dezvolta ficat gras, inflamatie hepatica sau chiar ciroza.

 

Astfel, cum se stabileste faptul ca pacientul are ficat gras?

NEWSLETTER DEDICAT DOC

•   Examenul fizic – daca ficatul dumneavoastra este inflamat, medicul dumneavoastra o poate detecta examinandu-va abdomenul pentru un ficat marit. Lasati medicul sa stie daca ati resimtit oboseala sau pierderea apetitului. De asemenea, spuneti medicului dumneavoastra despre orice istoric de alcool, medicamente si utilizarea suplimentelor alimentare.

•   Determinarea enzimelor hepatice - recoltarea de sange pentru a masura nivelul de substante produse si metabolizate de ficat. Aceste informatii sunt utile si pentru a diferentia ficatul gras de steato-hepatita alcoolica, dar si pentru a diagnostica ficatul gras. Nivelul AST (aspartat aminotransferaza) si ALT (alanin aminotransferaza) are valori crescute la peste 90% din pacientii cu ficat gras.

 

•   Alte analize din sange - poate fi necesara si efectuarea altor analize din sange, pentru excluderea altor posibile afectiuni, de tipul hepatitelor virale - hepatita B, hepatita C sau poate include teste de sange pentru a determina daca este vorba de o boala hepatica mai rara.

•   Biposia hepatica si FIBROSCAN testul - desi analizele de sange pot orienta spre diagnosticul de ficat gras, uneori poate fi necesara o biopsie hepatica pentru a confirma diagnosticul. Acesta biopsie este necesara in cazul in care diagnosticul nu poate fi exclus doar pe baza analizelor de sange si a rezultatelor imagistice. Biopsia determina gradul de severitate al inflamatiei hepatice, detecteaza posibila fibrozare sau ciroza hepatica si poate orienta asupra felului in care ar putea evolua aceasta afectiune. Aceasta biopsie consta in prelevarea unei mici parti de tesut hepatic care se trimite in laboratorul de anatomie patologica.

•   Fibroscan-ul este o metoda non-invaziva, ecografica, care determina cat de “rigid” este ficatul, fiind alternativa biopsiei hepatice in a depista gradul de fibrozare al ficatului. Fibroscan poate descoperi prezenta cirozei hepatice.

•   Studii de imagistica - medicul dumneavoastra poate utiliza ultrasunete pentru a detecta grasimile din ficat. Grasimea va aparea ca o zona alba pe imaginea cu ultrasunete. Alte studii de imagistica pot fi, de asemenea, efectuate, cum ar fi CT (computer tomograf) sau scanarile RMN.

Boala hepatica nonalcoolica (NAFLD) este principala cauza de steatoza la pacientii care neaga abuzul de alcool, dar prezinta caracteristici clinice sugestive pentru boala hepatica alcoolica (cum ar fi aminotransferazele crescute in absenta markerilor serici ai hepatitei virale).

Poate fi dificil sa se distinga NAFLD de boala hepatica alcoolica pe baza caracteristicilor clinice sau histologice. Unele caracteristici histologice ale NAFLD (cum ar fi steatoza macroveziculara si prezenta corpilor Mallory-Denk) sunt greu de diferentiat de boala hepatica alcoolica.

 

 
 

 

Pentru diferentierea steatozei hepatice alcoolice de cea nonalcoolica, diagnosticarea presupune:

•   Anamneza pentru cuantificarea consumului de alcool si identificarea altor surse potentiale de leziuni hepatice.

•   Efectuarea unui examen fizic pentru a identifica stigmatele bolii cronice de ficat.

•   Teste de laborator pentru a cauta semne de inflamatie hepatica si pentru a evalua functia hepatica.

•   Teste de laborator pentru identificarea altor cauze ale leziunii hepatice


Poate fi necesara o biopsie hepatica daca diagnosticul de boala hepatica alcoolica ramane nesigur dupa o evaluare neinvaziva. In plus, poate stabili severitatea bolii hepatice.

Din fericire, boala de ficat gras este reversibila si, de multe ori, efectele negative pe care aceasta le are asupra ficatului sunt temporare. Nu exista un tratament standard eficient in combaterea bolii de ficat gras, insa dieta si stilul de viata mai activ combat aceasta afectiune hepatica. Daca respecti recomandarile facute de medicul gastroenterolog, vei reusi sa rezolvi rapid problema.

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0