Scăderea în greutate poate indica probleme digestive, precum colita ulcerativă

Problemele digestive ar putea să afecteze masa corporală, iar unele afecțiuni ar putea să indice, de fapt, de ce numărul indicat pe cântar este în scădere. Colita ulcerativă se află printre afecțiunile care pot determina o scădere în greutate inexplicabilă, așa că nu trebuie trecut cu vederea această problemă, dar pierderea kilogramelor poate avea și alte cauze.

O scădere în greutate poate apărea din motive clare, cum ar fi o dietă hipocalorică, însă uneori apare din alte cauze. Dacă nu ții regim și vezi că începi să slăbești, este indicat să mergi la medicul de familie și să îi spui despre acest aspect. În unele cazuri, este posibil să fie vorba de afecțiuni serioase, care necesită tratament medical.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

În ce situații te poți confrunta cu o scădere în greutate?

Iată câțiva factori mai des întâniți care pot fi o cauză a scăderii în greutate:

Diabetul de tip 1

Deși mai des întâlnit este diabetul de tip 2, care se instalează când organismul nu produce suficientă insulină, hormonul care reglează cantitatea de zahăr din sânge, iar pacienții iau în greutate, în cazul diabetulului de tip 1 se întâmplă invers. Acest tip de diabet este una dintre cele mai comune cauze ale scăderii involuntare în greutate, spun experții, deoarece corpul persoanei afectate nu poate utiliza zahărul pentru energie.

Boala celiacă

În această situație, este vorba de faptul că organismul nu poate digera glutenul, o proteină care se găsește în compoziția multor cereale - grâul, orzul și secara. Când persoanele care au fost diagnosticate cu boala celiacă mănâncă alimente cu gluten, sistemul lor imunitar răspunde prin atacarea unor vili intestinali, mici formațiuni din peretele intestinal, unde are loc absorbția nutrienților. Pe lângă o scădere involuntară în greutate, boala celiacă are și alte simptome: durere abdominală, constipație, diaree cronică, vărsături.

Boala Crohn 

Este una dintre afecțiunile inflamatorii intestinale a cărei cauză exactă nu este cunoscută, însă se crede că ereditatea și anomaliile sistemului imunitar sunt implicate. Pe lângă faptul că pacientul slăbește, apar și alte simptome: diareee, durere abdominală, crampe, scaune cu sânge.

Ulcerul peptic

Această afecțiune presupune o leziune ori rană în stomac, în partea superioară a intestinului ori în esofag. Ulcerul peptic este cauzat de infecții bacteriene ori de anumite medicamente, iar manifestările pot fi numeroase: durere abdominală care se agravează noaptea sau când stomacul este gol, vărsături cu sânge ori scaun cu sânge.

Simptome care poate ascunde boli inflamatorii intestinale

E bine de știut că o pierdere în greutate inexplicabilă poate fi un simtom al afecțiunilor inflamatorii intestinale. Acesta este un termen care include mai multe tulburări cronice inflamatorii ale tractului digestiv, iar două dintre cele mai întâlnite astfel de boli sunt colita ulcerativă și boala Crohn. 

Inflamația cronică din aceste boli pune organismul în starea catabolică, ceea ce înseamnă că el folosește în mod constant energia stocată în grăsimi. Din păcate, bolile inflamatorii intestinale, printre care și colita ulcerativă, perturbă funcționarea a doi hormoni: grelina, hormonul foamei, și leptina, hormonul sațietății. Această dereglare are ca rezultat scăderea poftei de mâncare și pierderea în greutate a pacientului.

Alte simptome care pot să apară în bolile inflamatorii intestinale sunt:

  • diareea
  • durerea de stomac
  • balonarea
  • sânge în scaun
  • stări de oboseală

Când vorbim, însă, despre colita ulcerativă, trebuie să avem în vedere că pacienții cu această boală pot avea perioade cu simptome mai ușoare ori perioade în care nu au deloc simptome. Aceasta din urmă se numește remisiune. Când simptomele reapar - situație în care pot fi foarte severe - vorbim despre un puseu de activitate a bolii.

Cum se manifestă colita ulcerativă?

Simptomele observate cel mai des la pacienții care au colită ulcerativă sunt:

  • durere abdominală
  • sunete abdominale sporite
  • sânge în scaun
  • diaree
  • durere rectală
  • scădere în greutate
  • febră
  • malnutriție

Pierderea în greutate poate indica o colită ulcerativă inclusiv la copii.

Potrivit experților, una din 10 persoane cu vârsta sub 18 ani este diagnosticată cu o afecțiune inflamatorie intestinală. În cazul copiilor cu colită ulcerativă, cel mai probabil diagnosticul se stabilește după vârsta de 10 ani.

La copii, simptomele sunt similare cu cele ale persoanelor de vârste mai mari. Copiii cu colită ulcerativă pot să aibă: diaree cu sânge, durere de stomac, crampe abdominale și oboseală. În plus, copiii pot să se confrunte cu probleme care apar, de fapt, pe fondul unei colitei ulcerative. Printre aceste manifestări se află și:

  • anemia datorată pierderii de sânge;
  • malnutriția, de pe urma faptului că micuțul nu poate mânca;
  • scăderea inexplicabilă în greutate.

Tot la copii, colita ulcerativă poate cauza și probleme în ceea ce privește creșterea.

Este important de precizat că două forme de colită ulcerativă - colita ulcerativă pe partea stângă a colonului și pancolita - pot duce la scădere în greutate semnificativă. În cazul bolii care afectează partea stângă a colonului, pierderea involuntară în greutate poate fi însoțită de următoarele simptome: diaree cu sânge, crampe abdominale și durere pe partea stângă.

În cazul pancolitei, boala afectează adesea întregul colon și duce la simptome precum: diaree cu sânge (care poate fi severă), crampe abdominale și dureri abdominale, oboseală și, bineînțeles, o pierdere semnificativă în greutate. Cum se explică scăderea ponderală? Episoadele de diaree, pierderea poftei de mâncare și faptul că organismul pacientului nu poate să absoarbă caloriile din alimente pot duce la pierderea în greutate.

Din ce alte cauze poate apărea o pierdere în greutate? 

Pierderea în greutate poate rezulta din scăderea fluidelor corporale, a masei musculare sau a grăsimii. O scădere a fluidelor corporale poate fi cauzată de anumite medicamente, pierderea de lichide, lipsa aportului de lichide sau boli precum diabetul sau boli endocrine cum ar fi afecțiunile gen hiperactivitatea tiroidei sau boala Addison.

Punctul în care o pierdere în greutate inexplicabilă devine o preocupare medicală nu este exact. Dar mulți medici sunt de acord că o evaluare medicală este necesară dacă slăbești fără să ții vreun regim mai mult de 5% din greutatea ta în șase luni până la un an, mai ales dacă ești un adult mai în vârstă. 

Cauzele potențiale ale pierderii în greutate inexplicabile includ:

  • boala Addison (numită și insuficiență suprarenală, această boală este corelată cu o pierdere în greutate din cauza pierderii apetitului, a apariției unor probleme digestive sau a pierderii de apă și de electroliți)
  • amiloidoza (acumularea de proteine anormale în organele persoanei afectate duce la scădere în greutate din cauza pierderii apetitului, a malabsorbției, a oboselii și a consumului crescut de energie în lupta cu boala)
  • cancerul (potrivit Societății Americane a Cancerului, pierderea inexplicabilă în greutate este adesea primul simptom vizibil al cancerelor de esofag, pancreas, stomac și plămân. Alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, pot să provoace pierderea în greutate atunci când o tumoare crește suficient de mare pentru a apăsa stomacul.)
  • Leucemia (poate provoca pierderea în greutate într-o manieră foarte directă, deoarece celulele canceroase care se divid rapid folosesc cantități mari de energie pe care organismul persoanei afectate le-ar utiliza sau le-ar stoca altfel sub formă de grăsime).
  • Anxietatea si stresul cronic (acestea pot duce la o pierdere în greutate între 10 și 15%. Stresul poate determina pierderea în greutate prin creșterea nivelului de cortizol, un hormon asociat cu reducerea greutății corporale. Deoarece fiecare corp este oarecum unic din punct de vedere chimic, nu toată lumea va experimenta pierderea în greutate din cauza tulburării de anxietate sau din cauza stresului.)
  • Tiroida hiperactivă (dacă tiroida produce prea mulți hormoni tiroidieni, deci persoana are hipertiroidism, metabolismul poate accelera, ceea ce poate duce la scădere în greutate. Acest lucru are legătură cu faptul că organismul arde mai multe calorii decât ar consuma în mod normal.)
  • Boala pulmonară obstructivă cronică (persoanele cu BPOC pot pierde în greutate din mai multe motive: consumul crescut de calorii necesar pentru respirație, pierderea apetitului din cauza oboselii, anxietății și depresiei, probleme digestive, cum ar fi refluxul gastroesofagian sau disfuncția esofagului și activitate fizică redusă)
  • Consumul de alcool (consumul excesiv de alcool poate reduce pofta de mâncare și poate duce la pierdere în greutate).
  • Activitate fizică excesivă (participarea la activități fizice intense fără a consuma suficiente calorii poate duce la scădere în greutate)
  • Probleme dentare (când o persoană are probleme dentare, cum ar fi cariile sau gingivita, poate fi dificil să mănânce alimente solide, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.)

Uneori, o persoană poate slăbi inexplicabil și dacă are:

  • Poliartrită reumatoidă
  • Pierdere musculară
  • Endocardită
  • Modificări ale simțului mirosului
  • Modificări ale simțului gustului

Ce analize se recomandă unui pacient care se confruntă cu pierdere în greutate?

Testele care sunt efectuate în aceste situații includ:

  • Hemoleucograma completă, care poate prezenta dovezi de infecții, anemie (o lipsă de globule roșii care poate fi cauzată de multe afecțiuni) și leucemie
  • Panoul tiroidian T3, T4, TSH
  • Testele funcției hepatice
  • Testele funcției renale
  • Zahărul din sânge (glucoza), hemoglobina glicozilată, nivelul de insulină
  • Analiza urinei
  • Investigații ale funcției cardiace

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Chronsandcolitis – Complications and extraintestinal manifestations
https://crohnsandcolitis.ca/About-Crohn-s-Colitis/IBD-Journey/Complications-and-Extraintestinal-Manifestations/Malnutrition-and-Weight-Loss
NHS - Unintentional weight loss
https://www.nhs.uk/conditions/unintentional-weight-loss/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0