Supraponderalitatea vs obezitatea – sa intelegem diferentele

Supraponderalitatea și obezitatea sunt adesea confundate, pentru că ambele afecțiuni implică greutatea excesivă. Există însă diferențe majore între aceste două afecțiuni!

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) descrie că supraponderalitatea și obezitatea se datorează acumulării anormale sau excesive de grăsime (țesut adipos) care poate afecta sănătatea. La nivel global, peste 1 miliard de adulți sunt supraponderali și aproximativ 300 de milioane dintre ei pot fi clasificați drept obezi. O primă diferență între cele două constă în faptul că supraponderalitatea implică o greutate mai mare decât este cea considerată normală pentru o anumită vârstă/ statură, iar obezitatea este definită de un indice de masă corporală care depășește 30. 

Persoanele supraponderale pot avea sau nu acumulări excesive de grăsimi, în timp ce persoanele obeze în mod cert au acumulări excesive de grăsimi. Există, de pildă, atleți care se încadrează în categoria persoanelor supraponderale, însă în cazul acestora greutatea în plus este alcătuită din masa musculară, nu din țesut adipos.

Obezitatea se dezvoltă adesea în urma unei combinații dintre un stil de viață mai puțin activ și modificări în timp ale tiparelor de alimentație. Unii oameni sunt mai susceptibili la creșterea în greutate din cauza medicamentelor sau din motive genetice. Cu toate acestea, cauza fundamentală a obezității este consumul excesiv de calorii.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Diferențele dintre supraponderalitate și obezitate

Indicele de masă corporală (IMC)

Definiția medicală a supraponderalității se bazează pe indicele de masă corporală (IMC). IMC-ul unei persoane ajută la clasificarea dacă un adult este sau nu subponderal, supraponderal sau obez. Clasificarea IMC este acceptată la nivel internațional, dar trebuie interpretată cu prudență, deoarece nu măsoară adipozitatea (grăsimea corporală); nici nu ia în considerare istoricul genetic, sexul, vârsta sau rasa.  

IMC este măsurat în unități de kg/m2, ceea ce înseamnă că necesită pentru calcul înălțimea și greutatea. Excesul de greutate este definit ca un IMC de 25,0 – 29,9 kg/m2. Un IMC normal este definit ca fiind cuprins între 18,5 și 24,9. Persoanele care au un IMC mai mic de 18,5 intră la categoria subponderali.

IMC este încă utilizat pe scară largă în comunitatea medicală, deoarece este o modalitate ieftină și rapidă de a analiza starea de sănătate potențială a unei persoane. Supraponderalitatea este caracterizată de o greutate mai mare decât cea considerată normală pentru o anumită înălțime, vârstă și sex. Așa cum am precizat, indicele de masă corporală al unei persoane supraponderale este între 25 și 29,9.

La fel ca pentru supraponderalitate, definiția medicală a obezității depinde de calculul IMC. Pentru a fi clasificat ca obez, un pacient trebuie să aibă un IMC de 30,0 sau mai mare și să fie eligibil pentru chirurgia bariatrică.

Pentru a afla dacă suferi de obezitate e indicat să mergi la medic, însă îți poți calcula și singur indicele de masă corporală. Acesta se calculează astfel: greutatea (exprimată în kilograme) împărțită la înălțimea la pătrat (exprimată în metri). Pe DOC.RO îți poți calcula indicele de masă corporală gratuit, aici.

Circumferința taliei

Adipozitatea centrală (grăsimea abdominală) este măsurată folosind circumferința taliei unei persoane. O „circumferință mare a taliei” este egală cu 102 cm la bărbați sau 88 cm la femei.  
Circumferința taliei este utilizată în tandem cu IMC-ul unei persoane pentru a evalua riscul la persoanele al căror IMC este sub 35 kg/m2 .

Raportul talie-șold

Raportul talie-șold (circumferința taliei împărțită la circumferința șoldului) măsoară distribuția centrală a grăsimii (grăsimea intra-abdominală) în corp. Dacă aceasta este disproporționată cu grăsimea corporală totală, probabilitatea riscurilor pentru sănătate crește. Un raport de 1,0 sau mai mult la bărbați sau de 0,85 sau mai mult la femei indică o greutate centrală prea mare.

Alți factori luați în calcul pentru a evalua riscul de supraponderalitate sau obezitate

Clinicienii folosesc factori suplimentari pentru a evalua riscul unui individ, inclusiv istoricul familial, nivelul de activitate fizică, fumatul și obiceiurile alimentare de a dezvolta supraponderabilitate sau obezitate. Analiza de impedanță bioelectronică (BIA) estimează grăsimea corporală prin măsurarea fluxului unui curent electric inofensiv prin corp. Cu cât o persoană are mai multă grăsime, cu atât este mai greu ca electricitatea să circule.

Cauze supraponderabilitate versus obezitate

Gestionarea greutății este o problemă medicală complexă și se știe că mulți alți factori contribuie la supraponderalitatea sau obezitatea persoanelor. 

Cauzele supraponderalității pot fi un aport caloric mai mare decât organismul are nevoie, precum și predispoziția genetică. Atunci când vorbim de obezitate, cauzele pot fi: consumul excesiv de calorii, consumul de alimente de tip fast-food, depresia, dezechilibrele hormonale, stilul de viață sedentar.

Hormonii

Hormonii sunt mesageri chimici care comunică informații importante între creier și corp. Mai mulți hormoni joacă un rol cheie în menținerea greutății. Hormonii sunt implicați în reglarea apetitului, metabolismului și distribuția grăsimilor.

Numeroase studii au legat dezechilibrele hormonale cu probabilitatea de a deveni supraponderal sau obez. Mai mult, cercetările arată că pierderea în greutate duce la modificări hormonale care încurajează recâștigarea kilogramelor pierdute.  

Genetica

Cercetările arată că genele joacă un rol în obezitate. Factorii genetici pot contribui la susceptibilitatea de a crește în greutate. Genele pot juca, de asemenea, un rol direct în dezvoltarea obezității în unele tulburări, inclusiv sindromul Prader-Willi (o afecțiune genetică care împiedică capacitatea unui individ de a se simți sătul). Există, de asemenea, forme genetice rare de obezitate (cunoscută sub numele de obezitate monogenă).

Somnul insuficient

Studiile au corelat lipsa somnului cu supraponderalitatea sau obezitatea. O analiză din 2018 a constatat că persoanele care au dormit mai puțin de șapte ore pe noapte în mod regulat au avut mai multe riscuri de a avea un IMC mediu mai mare și de a dezvolta obezitate decât persoanele care au dormit mai mult 1. Acest lucru se întâmplă parțial pentru că lipsa somnului duce la modificări hormonale asociate cu creșterea în greutate, cum ar fi niveluri crescute de grelină „hormonul foamei”.

Factori de mediu și sociali

Mediul nostru și circumstanțele personale joacă un rol important în comportamentele noastre alimentare și pot contribui la dezvoltarea obezității și a supraponderalității. Printre exemple se numără:

  • Disponibilitatea imediată a alimentelor bogate în calorii și sărace în nutrienți 
  • Lipsa accesului la programe de activitate fizică ușoare sau accesibile
  • Publicitate care promovează consumul de alimente nesănătoase, cum ar fi băuturile dulci și gustările grase
  • Porții de mâncare supradimensionate
  • Lipsa de timp pentru a pregăti acasă mese hrănitoare 

Tratament pentru supraponderalitate și obezitate

Din fericire, sunt disponibile opțiuni pentru tratarea excesului de greutate și a obezității. 

De exemplu, supraponderalitatea poate fi combătută prin sport și reducerea consumului de calorii, iar obezitatea poate fi combătută prin restricționarea calorică, sport și, în cazuri extreme, intervenție chirurgicală de micșorare a stomacului.

Riscuri pentru sănătate

Riscurile la care se expune o persoană supraponderală sunt depresia și hipertensiunea arterială, în timp ce riscurile unei persoane obeze sunt mai grave – de la boli cardiovasculare și până la hipertensiune ori diabet de tip 2.

Tragem, așadar, concluzia că obezitatea este mai gravă și implică riscuri mai mari decât supraponderalitatea. Obezitatea este o afecțiune cronică, cauzată de un cumul de factori. Obezitatea este foarte periculoasă întrucât predispune pacientul la probleme de sănătate serioase precum:

  • Complicațiile cardiovasculare
  • Diabetul
  • Hipertensiunea
  • Depresia, izolarea sociala
  • Gonartroză, coxartroza

Nici supraponderalitatea nu trebuie însă neglijată întrucât aceasta se poate transforma, în timp, în obezitate. Pacientul supraponderal, la fel ca și cel obez, trebuie să își schimbe stilul de viață. Acesta trebuie să devină mai activ, să practice mai mult sport, să limiteze numărul de calorii consumate și să se orienteze către alimente cât mai sănătoase.

Atât pacienții supraponderali, cât și cei care suferă de obezitate, ar trebui să evite:

  • Consumul de băuturi dulci
  • Consumul de dulciuri, deserturi
  • Consumul de produse de patiserie sau de tip fast-food
  • Consumul de alimente semi-preparate, bogate în zaharuri și sodiu
  • Mesele multe și copioase (mai degrabă, ar trebui să mănânce de mai multe ori pe zi, însă în cantități mai mici)
  • Somnul după masă
  • Stilul de viață sedentar

Pentru a atinge greutatea ideală, poți apela la ajutorul unui medic nutriționist, precum și la ajutorul unui antrenor de fitness. Aceștia te pot ajuta, împreună cu medicul care te tratează, să îți intri în formă și să rezolvi definitiv problemele cu greutatea.

Un psihoteraput poate fi de ajutor daca pacientul are tendința de a manca compulsiv. Anxietatea, depresia, dar și bulimia sunt tulburări psihice ce pot afecta greutatea pacientului. Acestea nu trebuie neglijate, ci ar trebui tratate înainte de a îți crea probleme cu greutatea și, implicit, de sănătate.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Excesul de greutate și obezitatea la copii

Pentru copii, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă evaluarea excesului de greutate și a obezității pe baza raportului greutate/înălțime. 

Câteva semne ale copiilor supraponderali și obezi pe care le putem observa cu ochiul liber:

  • Creștere în greutate necontrolată, nivelul de creștere este prea rapid în fiecare lună în graficul de creștere - față rotundă, obraji dolofani, decolteu mare, grăsime pe burtă, grăsime în zona inghinală, piept, coapse, axile. 
  • Pentru copii, este necesar să se acorde atenție meniului zilnic, astfel încât acesta să asigure în continuare nutrienții necesari dezvoltării.

Așa cum se vede, copiii nu sunt feriți de supraponderalitate și obezitate, însă în cazul acestora părinții sunt cei care trebuie să ia atitudine cât mai devreme.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention -  About adult BMI
https://www.cdc.gov/healthyweight/assessing/bmi/adult_bmi/english_bmi_calculator/bmi_calculator.html
Centers for Disease Control and Prevention - The health effects of overweight and obesity
https://www.cdc.gov/healthyweight/effects/index.html
1 Studiul „Sleep deprivation and obesity in adults: a brief narrative review”, BMJ Open Sport Exerc Med. 2018, Christopher B Cooper,Eric V Neufeld, Brett A Dolezal,Jennifer L Martin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196958/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0