Ecografia in diagnosticul ficatului gras

Steatoza hepatica este afectiunea care apare in urma acumularii unor depozite de grasime la nivelul ficatului. Boala ficatului gras poate fi controlata prin dieta si stil de viata, atata timp cat este diagnosticata la timp. Nediagnosticata si netratata, aceasta poate evolua chiar in ciroza.

Ecografia abdominala poate sa va fie recomandata de catre medic pentru a avea o imagine a organelor de la nivelul abdomenului. Ficatul si vezicula biliara (“fierea”) se vizualizeaza foarte bine prin aceasta analiza si tocmai din acest motiv, medicul v-o poate recomanda si pentru evaluarea ficatului gras.

Ecografia abdominala foloseste ultrasunete pentru a vizualiza ficatul si in concluzie, investigatia nu este dureroasa si nici neplacuta. Medicul va aplica un gel transparent la nivelul abdomenului pentu a a limina aerul dintre sonda de examinare si piele. Deoarece foloseste ultrasunete (pe principiul sonarului) aceasta investigatie este complet inofensiva (nu iradiaza) si se poate repeta ori de cate ori e necesar. Ecografia abdominala nu prezinta niciun risc. Spre deosebire de radiaografii sau CT (computer tomograf), ecografia nu foloseste radiatii. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Ecografia apreciaza dimensiunile ficatului (ficatul gras este de obicei crescut in dimensiuni), poate identifica aparitia depozitelor de grasime din ficat si poate si aprecia daca ficatul gras a progresat spre ciroza.

 

 

Prin ecografie se poate verifica si daca exista lichid in cantitate crescuta in abdomen (ascita), atunci cand boala ficatului gras (steatoza hepatica) se agraveaza. Ecografia poate aprecia si circulatia prin vasele de sange din ficatul gras.

Testul Fibroscan foloseste aceleasi principii ca si ecografia iar el este folosit pentru a determina cat de elastic sau de rigid este ficatul gras (cu cat elasticitatea ficatului scade, cu atat este mai probabila evolutia spre ciroza).

Ecografia ficatului gras are totusi limitele ei. De pilda, ultrasunetele nu pot detecta depozitele de grasime care se intind pe o suprafata mica a ficatului. Astfel medicul dumneavoastra va poate recomanda si efectuarea unui biopsii hepatice (recoltarea unei bucati microscopice din ficatul dvs. prin intermediul unui ac) pentru un diagnostic mai precis.

Campanie DOC-Time Eco Abdominala

In ceea ce priveste pregatirea pentru ecografia abdominala, medicul va face recomandarile necesare. Atunci cand se realizeaza ecografia abdominala pentru a observa ficatul, medicul poate recomanda consumul unei mese fara grasimi in seara de dinainte de executarea ecografiei, urmat apoi de post.  Dupa realizarea ecografiei abdominale, un specialist va interpreta imaginile obtinute.

Recomandarile medicului cu privire la testele si analizele facute pentru diagnosticarea corecta a afectiunilor hepatice trebuie respectate.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0