Infecția urinară în sarcină poate duce la naștere prematură

Sarcina provoacă numeroase modificări fiziologice în corpul gravidei, care, corelate cu o uretră scurtă (de aproximativ trei - patru centimetri), fac din infecțiile urinare unele dintre cele mai frecvente infecții bacteriene în timpul sarcinii.

Infecțiile nediagnosticate și netratate în timpul sarcinii sunt riscante atât pentru făt, cât și pentru viitoarea mamă, pentru că pot duce la pielonefrită, naștere prematură, greutate scăzută la naștere a bebelușului și creșterea mortalității infantile.

De ce sunt infecțiile urinare frecvente în sarcină

Infecția urinară în sarcină apare atunci când bacteriile invadează sistemul urinar al femeii gravide. Femeile sunt mai predispuse la infecții urinare în timpul sarcinii din cauza schimbărilor hormonale care afectează tractul urinar. De asemenea, uterul mărit comprimă vezica urinară, ceea ce poate perturba fluxul normal de urină și poate favoriza dezvoltarea bacteriilor.

Recomandările experților DOC.ro

Infecțiile urinare (ITU) sunt din ce în ce mai întâlnite în timpul sarcinii, din cauza modificărilor care apar la nivelul tractului urinar, uterul aflându-se exact deasupra vezicii urinare. Încă de la șase săptămâni de gestație, aproape toate femeile însărcinate prezintă dilatare uretrală, când uretra se extinde și continuă să se mărească până la naștere.

Traiectul urinar mai mare, creșterea în volum a vezicii urinare și scăderea tonusului vezicii urinare pot bloca scurgerea urinei din vezică, favorizând astfel apariția infecțiilor urinare.

Cauze ale infecției urinare în sarcină

Infecțiile urinare în timpul sarcinii pot apărea din mai multe motive. Iată câteva dintre principalele cauze ale infecțiilor urinare în sarcină:

Schimbările hormonale 

În timpul sarcinii, nivelul hormonilor se modifică, ceea ce poate afecta sistemul urinar și poate favoriza creșterea bacteriilor în tractul urinar.

Compresia tractului urinar 

Pe măsură ce uterul se mărește odată cu progresia sarcinii, acesta poate exercita presiune asupra vezicii urinare și a tractului urinar. Acest lucru poate duce la o golire incompletă a vezicii și la stagnarea urinei, creând un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Modificări anatomice 

Modificările anatomice ale tractului urinar în timpul sarcinii pot favoriza creșterea bacteriilor. De exemplu, dilatarea ureterelor și relaxarea sfincterului vezicii urinare pot facilita refluxul urinei către rinichi și, implicit, creșterea riscului de infecții urinare.

Imunitate scăzută

Sistemul imunitar al femeilor gravide este suprimat pentru a proteja fătul. Această scădere a imunității poate face ca femeile însărcinate să fie mai susceptibile la infecții, inclusiv infecții urinare.

Igiena inadecvată 

Igiena personală adecvată joacă un rol important în prevenirea infecțiilor urinare. O igienă precară a zonei genitale poate permite bacteriilor să pătrundă în tractul urinar și să cauzeze infecții.

Care sunt semnele infecției urinare în sarcină

Persoana gravidă care are o infecție urinară se poate confrunta cu:

  • Durere sau arsură (disconfort) la urinare;
  • Nevoia de a urina mai des decât de obicei, chiar şi atunci când urina este în cantităţi mici;
  • Sânge sau mucus în urină;
  • Disconfort pelvin sau dureri abdominale inferioare;
  • Frisoane, transpirații, scurgeri de urină (incontinență);
  • Modificarea cantității de urină;
  • Urină tulbure, cu miros puternic;
  • Durere, presiune sau sensibilitate în zona vezicii urinare.

Când bacteriile ajung la rinichi, femeia însărcinată acuză dureri de spate, frisoane, febră, greață și vărsături. În acest caz, gravida trebuie să consulte de urgență medicul.

Infecția urinară îmi poate afecta bebelușul?

Orice infecție în timpul sarcinii poate fi extrem de periculoasă atât pentru gravidă, cât și pentru făt. Asta pentru că infecțiile cresc riscul de naștere prematură, dar pot da complicații și după naștere. Una dintre aceste complicații este pielonefrita. Se estimează că aproximativ 20% dintre femeile însărcinate cu pielonefrită prezintă complicații, printre care anemie (23%), insuficiență respiratorie (7%) și disfuncție renală (2%).

Dacă infecția urinară nu este tratată la timp, poate determina contracții cu deschiderea prematură a colului și nașterea înainte de termen a bebelușului. Infecțiile urinare sunt corelate și cu o creștere a riscului de preeclampsie. O meta-analiză a 19 studii arată că există un risc crescut de preeclampsie la femeile cu infecții urinare în timpul sarcinii.

Ce opțiuni de tratament există?

Dacă prezinți simptome de infecție urinară în timpul sarcinii, este important să consulți medicul obstetrician-ginecolog. Pentru a descoperi dacă există bacterii în tractul urinar, este nevoie să faci o analiză de urocultură la prima vizită prenatală. Medicul va colecta o probă de urină pentru a verifica prezența bacteriilor și va efectua o cultură pentru a identifica speciile bacteriene și a determina antibioticul potrivit. Dacă rezultatul este negativ, riscul de a dezvolta o infecţie urinară la nivelul rinichilor pe parcursul sarcinii este scăzută.

În cazul în care ai fost diagnosticată cu o infecție urinară, va trebui să urmezi un tratament cu antibiotice. Pentru că este vorba de o infecție bacteriană, infecția tractului urinar se tratează cu antibiotice. De regulă, tratamentul durează între trei și șapte zile. Medicul îți va prescrie antibiotice sigure atât pentru tine, cât şi pentru făt. În cazul în care te confrunți cu febră, frisoane, dureri de stomac, greaţă, vărsături, contracţii sau, deși urmezi tratamentul recomandat de medic, încă mai ai senzaţie de arsură la urinare, consultă cât mai repede medicul.

De asemenea, este bine ca atât tu, cât și fătul să fiţi monitorizaţi cu atenţie pe tot parcursul tratamentului și este foarte important să urmezi întocmai tratamentul recomandat de specialist. Totodată, nu este necesar ca partenerul să fie testat pentru o infecție urinară, întrucât aceasta nu se transmite pe cale sexuală.

Cum se pot preveni infecțiile urinare?

Există câteva măsuri prin care poți reduce probabilitatea să te confrunți cu o infecție urinară în sarcină:

  • Bea 6-8 pahare de apă în fiecare zi. Indicat este să consumi și suc de afine neîndulcit în mod regulat.
  • Elimină din dietă alimentele rafinate, sucurile de fructe, cofeina, alcoolul și zahărul, căci acestea creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.
  • Obișnuiește-te să urinezi imediat ce simți nevoia și golește-ți complet vezica când urinezi.
  • Evită contactul sexual câtă vreme urmezi un tratament pentru o infecție urinară.
  • La duș, folosește doar săpunuri blânde.
  • Poartă îmbrăcăminte lejeră și lenjerie de corp din bumbac.
  • Fă dușuri scurte, în locul băilor în cadă.

De reținut! 

Monitorizarea și îngrijirea infecțiilor urinare în timpul sarcinii sunt deosebit de importante pentru sănătatea atât a mamei, cât și a fătului. Este esențial să urmezi recomandările medicului și să iei măsuri adecvate de igienă pentru a trata și preveni infecțiile urinare în timpul sarcinii și complicațiile acestora.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul „Acute pyelonephritis in pregnancy”, publicat în  2005, autori Hill JB; Sheffield JS; McIntire DD; Wendel GD - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15625136/
Studiul „The association between urinary tract infection during pregnancy and preeclampsia”, publicat în 2018 Sep, autori Ling Yan, Yu Jin, Hongdong Hang și Bin Yan - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30200124/ 
“Risk of Early Birth among Women with a Urinary Tract Infection: A Retrospective Cohort Study”, autori: Rebecca J. Baer, Nichole Nidey, Gretchen Bandoli, Brittany D. Chambers, Christina D. Chambers, Sky Feuer, Deborah Karasek, Scott P. Oltman, Larry Rand, Kelli K. Ryckman and Laura L. Jelliffe-Pawlowski - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7813589/#:~:text=A%20UTI%20diagnosis%20elevated%20risk,of%20PTB%2C%20and%20antibiotic%20treatment. 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0