Anemia prin deficit de fier în sarcină: cauze, tratament și prevenție

În sarcină, fierul este indispensabil pentru producerea hemoglobinei, proteină din compoziția globulelor roșii care transportă oxigenul către celule. Dacă anemia în sarcină nu este tratată, poate crește riscul de complicații, cum ar fi restricția de creștere intrauterină sau nașterea prematură. Să vedem care sunt cauzele și factorii de risc pentru anemia prin deficit de fier în sarcină și cum se tratează această problemă.

În timpul sarcinii, volumul de sânge al corpului crește cu aproximativ 50%. De aceea, e nevoie de fier pentru a produce o cantitate crescută de hemoglobină. Totodată, fătul, care se dezvoltă, și placenta au nevoie de propriile lor rezerve de fier.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Anemia în sarcină: de câte feluri este?

În timpul sarcinii se pot dezvolta mai multe tipuri de anemie, printre care: 

Acest tip de anemie apare atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce cantități adecvate de hemoglobină. Deficitul de fier este cea mai frecventă cauză pentru anemia în sarcină.

Deficitul de folat

Folatul este vitamina care se găsește în mod natural în anumite alimente precum legumele cu frunze verzi, dar și în carne, inclusiv organe, produse lactate, cereale. Organismul are nevoie de folat pentru a produce celule noi, inclusiv globulele roșii din sânge.

Metabolismul folatului este legat de cel al vitaminei B12 (numită și cobalamină). Administrarea suplimentelor cu acid folic este importantă în sarcină, pentru că deficitul de folat poate contribui la anumite tipuri de defecte la naștere, cum ar fi anomaliile tubului neural (spina bifida) și greutate scăzută la naștere.

Deficitul de vitamina B12

Organismul are nevoie de vitamina B12 pentru a forma globule roșii. Atunci când o femeie însărcinată nu obține suficientă vitamina B12 din dietă, organismul ei nu poate produce suficiente globule roșii. Prin urmare, gravidele care nu mănâncă deloc carne, produse lactate și ouă și nu iau suplimente au un risc mai mare de a dezvolta deficiență de vitamina B12, care poate contribui la defecte la naștere, cum ar fi anomalii ale tubului neural și ar putea duce la travaliu prematur.

Cauze pentru anemia prin deficit de fier în sarcină

În timpul sarcinii, anemia prin deficit de fier poate apărea din mai multe motive:

Cererea crescută de fier

Pe măsură ce fătul se dezvoltă, necesarul de fier al corpului gravidei crește pentru a susține formarea de celule roșii suplimentare pentru a transporta oxigenul către făt și pentru a asigura creșterea și dezvoltarea adecvată a acestuia.

Volumul de sânge crescut

În timpul sarcinii, volumul de sânge al gravidei crește semnificativ pentru a furniza oxigen și nutrienți atât mamei, cât și fătului. Această creștere a volumului de sânge necesită mai mult fier pentru a produce celule roșii suficiente.

Absorbția redusă de fier

În timpul sarcinii, absorbția de fier în intestin poate fi afectată din cauza schimbărilor hormonale și a nevoilor crescute ale fătului. Aceasta poate duce la dificultăți în a obține suficient fier din alimente.

Dietă necorespunzătoare

O alimentație săracă în fier poate contribui la dezvoltarea anemiei prin deficit de fier în timpul sarcinii. Femeile gravide ar trebui să consume cantități adecvate de alimente bogate în fier pentru a satisface cerințele crescute. De asemenea, atenție la taninuri: acestea sunt prezente în ceai verde, negru și alb și în cafea și pot interfera cu absorbția fierului; de aceea, e bine ca aceste băuturi să fie consumate cu moderație și la distanță de mese, nu împreună cu mâncarea.

Pierderile de sânge

Sarcina poate crește riscul de pierderi de sânge în cazul unor afecțiuni precum hemoroizii, ceea ce poate contribui la scăderea nivelului de fier.

Care sunt factorii de risc pentru anemia prin deficit de fier în sarcină?

Ai un risc crescut de a dezvolta anemie în timpul sarcinii dacă:

  • Distanța dintre două sarcini consecutive este mică.
  • Ai o sarcină gemelară.
  • Te confrunți cu vărsături în timpul sarcinii.
  • Te-ai confruntat cu menstruații abundente înainte de sarcină.

Ce simptome dă anemia prin deficit de fier în timpul sarcinii?

Semnele și simptomele anemiei includ:

  • Oboseală
  • Slăbiciune
  • Paloare
  • Bătăi neregulate ale inimii
  • Respirație scurtă
  • Amețeli
  • Dureri în piept
  • Mâini și picioare reci
  • Dureri de cap

Reține totuși că simptomele anemiei prin deficit de fier în sarcină sunt deseori similare cu cele generale ale sarcinii. Indiferent dacă ai sau nu simptome, este important ca pe perioada celor nouă luni de sarcină să-ți faci analize de sânge pentru a te asigura că nu suferi de anemie.

Cum poate fi prevenită și tratată anemia prin deficit de fier în timpul sarcinii?

Vitaminele prenatale conțin de obicei și fier. Administrarea zilnică a acestor vitamine prenatale ajută la prevenirea și tratarea anemiei prin deficit de fier în timpul sarcinii. În unele cazuri, medicul îți poate recomanda suplimente de fier. În timpul sarcinii, ai nevoie de 27 de miligrame de fier pe zi.

Poți să previi anemia prin deficit de fier în timpul sarcinii dacă adopți o alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în surse de fier: carne roșie slabă, pește, cereale fortificate cu fier, suc de prune, fasole uscată și mazăre.

Fierul din produsele animale, cum ar fi carnea, este absorbit cel mai ușor. Pentru a îmbunătăți absorbția fierului din sursele vegetale și din suplimente, consumă-le cu un aliment sau cu o băutură bogată în vitamina C - cum ar fi sucul de portocale, sucul de roșii sau căpșunile. Ține cont că, deși calciul este un nutrient esențial în timpul sarcinii, acest mineral poate scădea absorbția fierului.

Un meniu sănătos și echilibrat în timpul sarcinii pentru a preveni anemia prin deficit de fier ar trebui să includă alimente bogate în fier, vitamina C și alte nutrienți esențiali. Iată un exemplu de meniu pentru o zi:

Mic dejun

O porție de fulgi de ovăz preparați cu lapte (pentru calciu) și semințe de chia.
Un fruct bogat în vitamina C, cum ar fi o portocală sau un kiwi.

Gustare dimineața

O mână de nuci sau migdale pentru a adăuga o sursă de fier și grăsimi sănătoase.

Prânz

O salată cu frunze verzi, cum ar fi spanac sau kale, cu adăugarea de bucăți de carne de pui sau tofu pentru a furniza fier și proteine.
Jumătate de cană de fasole neagră pentru a spori aportul de fier.

Gustare după-amiaza

Un iaurt simplu sau cu fructe, care conține și o cantitate bună de calciu.
O mână de căpșuni sau afine pentru vitamina C.

Cină

Pește la grătar (cum ar fi somonul) pentru a obține proteine și acizi grași Omega 3, împreună cu o porție de cartofi dulci sau quinoa pentru aport suplimentar de fier.
Broccoli sau conopidă, care sunt legume bogate în fier.

Gustare seara

O felie de pâine integrală cu humus pentru a oferi și mai multe proteine și fier.

Asigură-te că bei suficientă apă pe tot parcursul zilei, deoarece hidratarea este esențială în timpul sarcinii. De asemenea, ia în considerare administrarea unui supliment de fier conform recomandărilor medicului, dacă este necesar.

Dacă, deși iei vitamine prenatale care conțin fier, ești în continuare anemică, medicul ar putea recomanda anumite analize medicale pentru a afla alte cauze posibile. În unele cazuri, s-ar putea să fie nevoie să consulți un medic specializat în tratarea tulburărilor de sânge (hematolog). Dacă se dovedește că o cauză a anemiei este deficiența de fier, este posibil să ai nevoie de fier suplimentar. Dacă ai antecedente de bypass gastric sau chirurgie intestinală subțire sau nu poți tolera fierul oral, este posibil să ai nevoie de fier administrat intravenos.

Cum se previne deficitul de vitamine în sarcină?

Nu doar fierul poate fi problematic în sarcină, ci și vitaminele. Prevenirea deficitului de vitamine în timpul sarcinii este extrem de importantă pentru sănătatea gravidei și a fătului în dezvoltare. Acest lucru se obține printr-o alimentație bogată în nutrienți.

  • E important ca în sarcină să mănânci o varietate de alimente integrale, naturale, pentru a-ți asigura un aport adecvat de vitamine și minerale. Fiecare grup alimentar furnizează nutrienți diferiți, așa că încearcă să consumi legume, fructe, proteine slabe, cereale integrale și produse lactate sau alternative la lactate, pregătite cât mai simplu. 
  • Acidul folic (vitamina B9) este esențial pentru dezvoltarea creierului și a măduvei spinării a bebelușului, iar pe acesta îl poți lua din legume cu frunze verzi (spanac, kale, salată verde), leguminoase (fasole, linte), cereale fortificate și suc de portocale.
  • Vitamina D este importantă pentru sănătatea oaselor și pentru absorbția calciului. Poți obține vitamina D prin expunerea moderată la soare și prin consumul de alimente fortificate cu vitamina D, cum ar fi laptele și cerealele.
  • Vitamina A este importantă pentru dezvoltarea sănătoasă a pielii, vederii și sistemului imunitar al bebelușului. Consumă legume și fructe de culoare portocalie sau verde închis, cum ar fi morcovi, dovleci și spanac. Vitamina C ajută la absorbția fierului și susține sistemul imunitar, deci ar trebui să incluzi în dietă citrice (portocale, mandarine), căpșuni, kiwi și ardei grași.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Anemia in Pregnancy 
https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/pregnancy-complicated-by-disease/anemia-in-pregnancy
Cleveland Clinic - Anemia During Pregnancy
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23112-anemia-during-pregnancy
NCBI - Iron Deficiency Anemia in Pregnancy: Novel Approaches for an Old Problem
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7477519/
Studiul „Iron Deficiency Anemia in Pregnancy: Novel Approaches for an Old Problem”, Oman Med J. 2020 Sep; 35(5): e166. Published online 2020 Sep 1. doi: 10.5001/omj.2020.108, apărut în Simone Garzon et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0