Contracţii Braxton Hicks: ce sunt, la ce folosesc și cum se disting de cele care anunță travaliul?

Contracțiile Braxton-Hicks încep de obicei în al treilea trimestru de sarcină, în pregătire pentru contracțiile care vor avea loc în timpul travaliului, deci nu sunt contracții reale.

Mult înainte de a începe travaliul „adevărat”, gravida va trece prin dureri de travaliu false, cunoscute și sub numele de contracții Braxton Hicks. E bine de știut că aceste contracții uterine neregulate sunt perfect normale și apar în al treilea trimestru de sarcină, dar ar putea începe să apară chiar din a patra lună, fiind modul în care corpul se pregătește pentru travaliul real.

Ce sunt contracțiile Braxton Hicks?

Contracțiile Braxton Hicks, numite și „travaliu fals”, încep de obicei în al treilea trimestru de sarcină și, cu toate că pot înmuia colul uterin așa cum fac contracțiile reale, acestea nu duc la naștere.

Aceste contracții apar din când în când, adesea în timpul după-amiazii sau seara și mai ales după ce gravida a avut o zi cu mai multă activitate fizică. Nu se va observa niciun tipar real pentru apariția lor, dar contracțiile Braxton-Hicks pot apărea mai des cu cât sarcina se apropie de termen. Concret, o contracție Braxton-Hicks este resimțită ca o ușoară strânsoare în abdomen. De obicei nu este dureroasă, dar în unele cazuri poate fi.

Semnele indicatoare pentru contracțiile Braxton-Hicks includ:

  • Senzații de strânsoare care apar și dispar;
  • Contracții care nu devin mai puternice și nici mai apropiate între ele;
  • Aceste senzații dispar atunci când gravida își schimbă poziția sau își golește vezica.

În cazul în care contracțiile apar regulat, trebuie cronometrate timp de aproximativ o oră. Dacă devin mai puternice sau mai apropiate, este posibil să fie vorba de travaliul real, iar dacă apar la cinci-șase minute distanță, e cazul ca gravida să își contacteze medicul.

Din ce cauză apar contracțiile Braxton Hicks?

Contracțiile Braxton Hicks apar atunci când fibrele musculare din uter se strâng și se relaxează. Etiologia exactă a contracțiilor Braxton Hicks este necunoscută. Cu toate acestea, există circumstanțe cunoscute care declanșează contracțiile lui Braxton Hicks: de exemplu, atunci când femeia este foarte activă, când vezica este plină, în urma activității sexuale sau când gravida este deshidratată.

Ce sunt contracțiile reale?

Contracțiile care anunță travaliul au loc atunci când corpul eliberează un hormon numit oxitocină, care stimulează contracția uterului. Pentru multe femei, contracțiile reale încep în jurul celei de-a 40-a săptămâni de sarcină; dacă încep înainte de a 37-a săptămână pot fi clasificate ca travaliu prematur.

Contracțiile reale dau o senzație de strângere dureroasă în partea superioară a uterului, pentru ca fătul să fie împins în jos, spre canalul de naștere, și subțiază colul uterin pentru a-l ajuta să treacă. Aceste contracții au fost decrise ca și cum ar fi un val care crește și descrește (durerea crește treptat în intensitate, apoi începe să scadă și tot așa).

Se poate spune că e vorba de travaliu atunci când contracțiile sunt distanțate uniform una de alta (de exemplu, la cinci minute distanță), iar timpul dintre ele devine din ce în ce mai scurt (apar la trei minute distanță, apoi la două minute, apoi la unul). Contracțiile reale devin, de asemenea, mai intense și mai dureroase pe măsură ce timpul trece. Există și alte indicii ale travaliului, cum ar fi:

  • Eliminarea unui mucus roz sau sângeriu când gravida folosește toaleta;
  • Fătul s-a lăsat spre partea de jos a abdomenului;
  • Gravida poate prezenta scurgeri de lichid din vagin, ceea ce înseamnă că „apa” (o pungă de lichid numită sac amniotic) s-a rupt.

Care sunt, practic, diferențele dintre contracțiile Braxton-Hicks și cele reale?

  • Contracțiile Braxton Hicks încep în al doilea trimestru de sarcină, dar mai des în al treilea trimestru, în timp ce contracțiile reale apar după a 37-a săptămână de sarcină (dacă apar mai devreme, acesta poate fi un semn al travaliului prematur).
  • Contracțiile Braxton Hicks își fac apariția din când în când, fără a urma un tipar regulat, în timp ce contracțiile reale apar la intervale regulate, din ce în ce mai aproape una de alta.
  • Contracțiile Braxton Hicks pot dura între 30 de secunde și două minute, în timp ce contracțiile reale țin între 30 și 70 de secunde.
  • Contracțiile Braxton Hicks se resimt ca o strânsoare în abdomen, de obicei nedureroasă, în timp ce contracțiile reale vin în valuri, sub formă de crampe, începând din spate și deplasându-se spre față și devenind tot mai intense și mai dureroase.

Dacă gravida nu este sigură ce tip de contracții are, e bine să contacteze medicul. Este deosebit de important ca femeia să ajungă la spital dacă este însărcinată în mai puțin de 37 de săptămâni, iar contracțiile sunt deosebit de dureroase ori apa se rupe.

Cum se pot ușura neplăcerile fizice cauzate de contracțiile Braxton Hicks?

Când apar aceste contracții, e bine ca gravida să-și schimbe poziția în care stă sau activitatea pe care o desfășoară.

E important ca femeia însărcinată să bea suficiente lichide (10-12 pahare de apă pe zi, lapte, suc neîndulcit de fructe sau legume preparat în casă), deoarece deshidratarea poate declanșa aceste contracții - în plus, un aport insuficient de apă contribuie și la agravarea constipației, o problemă des întâlnită pe parcursul sarcinii.

Deși mișcarea este importantă în sarcină, gravida trebuie să acorde atenție sporită odihnei și relaxării pentru a ușura contracțiile Braxton Hicks: să facă o baie caldă, să asculte muzică sau să citească o carte.

În concluzie, contracțiile Braxton Hicks sunt contracții sporadice de relaxare a mușchiului uterin, denumite și „travaliu fals”. Se crede că apar în jurul a 6 săptămâni de sarcină, dar de obicei nu se simt până în al doilea sau în al treilea trimestru de sarcină. Aceste contracții sunt modul de pregătire al corpului pentru travaliu, dar ele în sine nu indică faptul că travaliul a început sau urmează să înceapă.

De reținut este că aceste contracții Braxton Hicks sunt o parte normală a sarcinii și, chiar dacă pot fi incomode, de cele mai multe ori nu sunt dureroase, femeile descriindu-le ca pe un fel de crampe menstruale ușoare sau o strângere ușoară care vine și pleacă, într-o anumită zonă a abdomenului.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Braxton Hicks Contractions
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470546/
Clevaland Clinic - True Vs. False Labor 
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9686-true-vs-false-labor


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0